Tο business coaching είναι καίριας σημασίας για νέες επιχειρήσεις

Tο business coaching είναι καίριας σημασίας για νέες επιχειρήσεις

Η Anna Filipova, National Programme Manager του προγράμματος ASB της EBRD, μας μιλά για τη σημασία του business coaching

Tο business coaching είναι καίριας σημασίας για νέες επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Business Clinics Programme. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για νέες επιχειρήσεις – με λιγότερο από δύο χρόνια δραστηριοποίησης – με εφαρμόσιμες ιδέες και επιχειρηματικό πλάνο, και αποσκοπεί στο να τους προσφέρει στήριξη σε διάφορους τομείς και να τις βοηθήσει να αναπτυχθούν ώστε να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις.

Στο πρόγραμμα θα γίνουν δεκτές 30 νέες επιχειρήσεις. Κάθε νέα επιχείρηση θα λάβει δωρεάν μέχρι 32 ώρες προσωπικού coaching από εμπειρογνώμονες είτε από την Κύπρο είτε από το εξωτερικό.

Μιλήσαμε με την Anna Filipova,National Programme Manager του προγράμματος ASB της EBRD στην Κύπρο, για να μας εξηγήσει περί τίνος πρόκειται και για ποιό λόγο είναι απαραίτητο για τις επιχειρήσεις.

Ας αρχίσουμε από τα πολύ βασικά: τι είναι το business coaching; Το business coaching είναι μια συμβουλευτική υπηρεσία η οποία παρέχεται σε επιχειρήσεις για να ενδυναμωθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Ένας business coach είναι ένας αντικειμενικός εξωτερικός συνεργάτης, με μεγάλη εμπειρία και γνώση της αγοράς σε διάφορους τομείς, ο οποίος βοηθά στο να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι και υποδεικνύει την κατάλληλη στρατηγική για την επίτευξή τους.

Γιατί μια νέα επιχείρηση χρειάζεται coach; Το ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης είναι ένας δρόμος γεμάτος προκλήσεις με περιορισμένο περιθώριο λάθους. Για κάθε νέο επιχειρηματία είναι δύσκολο εώς αδύνατο να έχει τον έλεγχο για τα πάντα, καθώς απαιτείται εμπειρία και τεχνογνωσία σε διαφορετικούς τομείς τις οποίες πιθανό να μην έχει. Ένας business coach προσφέρει σωστή και επικοδομητική καθοδήγηση σε καίριους τομείς της επιχείρησης, κάτι που βοηθά στο να τεθούν οι αναγκαίες γερές βάσεις στα πρώτα χρόνια δραστηριοποίησής της.

Πόσο εύκολα κάποιος εκτός της εταιρείας μπορεί να αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες και προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η συγκεκριμένη επιχείρηση και να προτείνει λύσεις; Οι business coaches διαθέτουν χρόνια εμπειρίας σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά το πώς πρέπει να λειτουργεί μια επιτυχημένη επιχείρηση. Δουλεύουν μαζί με τους ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης, για να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους, να βάλουν σε προτεραιότητα τους στόχους τους και να προτείνουν στρατηγικές για την επίτευξή τους. Είναι αντικειμενικοί καθώς δεν είναι συναισθηματικά συνδεδεμένοι με την εταιρεία, κι έτσι μπορούν να δουν τα πράγματα με καθαρή ματιά και να ενθαρρύνουν τον επιχειρηματία να σκεφτεί διαφορετικά και να πάρει έξυπνες αποφάσεις. Τέλος, καταφέρνουν να κρατούν τους νέους επιχειρηματίες «υπόλογους» στις δεσμεύσεις τους, ενθαρρύνοντάς τους να είναι δραστήριοι και συστηματικοί για να φτάσουν τους στόχους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Business Clinics Programme της EBRD στηρίζει νέες επιχειρήσεις στην Κύπρο

Ποια είναι τα λάθη που κάνουν συνήθως οι επιχειρηματίες, αναφορικά με την ανάπτυξη των εταιρειών τους στα πρώτα χρόνια δράσης τους; Ένα λάθος που κάνουν αρκετές νέες επιχειρήσεις είναι ότι στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν γρήγορα, παίρνουν αποφάσεις και δρουν με τη φιλοσοφία μεγάλης πολυεθνικής, βάζοντας υπέρμετρους στόχους που στο τέλος αδυνατούν να πετύχουν. Όσο πιο απλά είναι τα πράγματα τόσο το καλύτερο. Πρώτιστη σημασία θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία μιας ποιοτικής υπηρεσίας ή προϊόντος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καταναλωτή, δίνοντας λύση σε κάποιο πρόβλημά του. Κατά τα άλλα, ένα βασικό λάθος είναι το να μην ψάχνουν ή να μην αξιοποιούν ευκαιρίες στήριξης. Ένας νέος επιχειρηματίας θα πρέπει συνεχώς να αναζητεί ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις οποίες η επιχείρηση πληροί τα κριτήρια, είτε πρόκειται για business coaching, συνεργασίες και incubators είτε για ευρωπαϊκές/κυβερνητικές επιχορηγήσεις.

Πόσο «ανοιχτοί» είναι οι επιχειρηματίες στο να ζητήσουν αλλά και να χρησιμοποιήσουν βοήθεια; Οι νέοι επιχειρηματίες πολλές φορές θεωρούν ότι το να ζητήσεις βοήθεια θεωρείται αδυναμία. Η αλήθεια όμως είναι πως αυτοί που ζητούν και αποδέχονται βοήθεια είναι αυτοί που μαθαίνουν και αναπτύσσονται πιο γρήγορα, και κατ’επέκταση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Άλλωστε, το να είσαι αφεντικό του εαυτού σου δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεσαι μία χείρα βοηθείας πού και πού. Όταν κάποιος το αντιληφθεί αυτό, τότε είναι πιο ανοιχτός στην επικοδομητική κριτική και την καθοδήγηση καταφέρνοντας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να αναπτύξει την επιχείρησή του.

Πώς εσείς μπορείτε να βοηθήσετε μια επιχείρηση; Στο πλαίσιο του προγράμματος «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Μικρές Επιχειρήσεις» (Advice for Small Businesses - ASB), μιας τριετούς πρωτοβουλίας που υλοποιείται από την EBRD, εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), βοηθούμε μικρομεσαίες κυπριακές επιχειρήσεις να ενδυναμωθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να αναπτυχθούν. Πρόσφατα μάλιστα, ανακοινώσαμε πρόσκληση ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα Business Clinics, που απευθύνεται σε νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις – με λιγότερο από δύο χρόνια δραστηριοποίησης – με εφαρμόσιμες ιδέες και επιχειρηματικό πλάνο. Στο πρόγραμμα θα γίνουν αποδεκτές 30 νέες επιχειρήσεις, που πληρούν τα κριτήρια, για να λάβουν δωρεάν μέχρι 32 ώρες προσωπικού coaching από εμπειρογνώμονες είτε από την Κύπρο είτε από το εξωτερικό.

Ποιό είναι το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό background των business coaches που θα απασχολήσετε για το πρόγραμμα Business Clinics; Οι business coaches θα επιλεγούν έπειτα από προσεκτική αξιολόγηση με βάση τις ανάγκες των νέων επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Συνήθως, έχουν σπουδές στη Διαχείριση Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ ή/και Ψυχολογία και διαθέτουν μεγάλη σχετική εμπειρία σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Τι να περιμένει κάποιος από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Business Clinics; Οι 30 νέες επιχειρήσεις που θα επιλεγούν, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος, θα λάβουν στήριξη σε θέματα στρατηγικής, marketing, λειτουργικότητας, οικονομικής διαχείρισης κτλ. Επιπλέον, με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι νέες επιχειρήσεις αναμένεται ότι θα αναβαθμιστούν και θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες επιχειρηματικής συμβουλευτικής και οικονομικής στήριξης που προσφέρει η EBRD.

Ποια είναι η διαδικασία για συμμετοχή στο πρόγραμμα; Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν επιστολή δήλωσης ενδιαφέροντος που να περιλαμβάνει περιγραφή της επιχειρηματικής τους ιδέας, του υφιστάμενου επιχειρηματικού κύκλου, των πλάνων της επιχείρησης για τα επόμενα τρία χρόνια και των πρωταρχικών αναγκών της επιχείρησης, συνοδευόμενη από τα νομικά πιστοποιητικά της εταιρείας. Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ενώ για διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την EBRD ASB Cyprus (+357 22 395 500-1, [email protected].

Η προθεσμία για αιτήσεις λήγει στις 17 Μαΐου 2019.

Loader