Πολλοί οι πλαστικοί χειρουργοί στη σχετικά μικρή αγορά της Κύπρου

Πολλοί οι πλαστικοί χειρουργοί στη σχετικά μικρή αγορά της Κύπρου

Η Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός, Δρ. Αθηνά Ζένιου, βάζει τα πράγματα στη θέση τους μέσα από αυτή τη συνέντευξη

Πολλοί οι πλαστικοί χειρουργοί στη σχετικά μικρή αγορά της Κύπρου

Συνέντευξη στην Νίκολα Καρατζιά

Ποιά τα νέα επιτεύγματα και μεθόδοι στην πλαστική χειρουργική; Που πρέπει να μπαίνουν τα όρια στις αρμοδιότητες ενός αισθητικού, δερματολόγου και πλαστικού χειρουργού για ελαχιστοποίηση των κινδύνων λόγω λανθασμένων πρακτικών; Πόσο επηρέασε το Face App. τις επισκέψεις σε ιατρούς του κλάδου; Γιατί ο σύζυγος ασθενούς, ζήτησε εν αγνοία της, να της τοποθετηθούν μεγαλύτερα ενθέματα σιλικόνης; Ποιά επικινδυνότητα κρύβει συχνά η έγχυση υαλουρονικού οξέως στη μύτη, που αποτελεί νέα τάση στην Κύπρο; Σε αυτά και πολύ περισσότερα ενδιαφέροντα μας απαντάει η Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός, Δρ. Αθηνά Ζένιου.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε κάπως ανορθόδοξα τη συζήτηση μας. Τι θεωρείτε πιο «κουραστικό-εκνευριστικό» με σειρά προτεραιότητας. Τα πολύ φουσκωμένα χείλη, τους αγενείς πελάτες ή να σας αποκαλούν πλαστικό χειρούργο αντί χειρουργό;

Πρώτο είναι σίγουρα οι αγενείς πελάτες, μετά τα πολύ φουσκωμένα χείλη και τελευταίο και ίσως «διασκεδαστικό» θα έλεγα, να με αποκαλούν πλαστικό χειρούργο ή ακόμη καλύτερα, πλαστική χειρούργα!

Ποιό από τα τρία συναντάτε συχνότερα στην καθημερινότητα σας και πως αντιμετωπίζετε το καθένα από αυτά;

Το συχνότερο είναι το να μου ζητάνε πολύ φουσκωμένα χείλη και φυσικά εγώ επιμένω ότι δεν θα το κάνω. Για τις αναφορές σε «πλαστικό χειρούργο» σταμάτησα να κάνω διορθώσεις, απλώς βρίσκω τρόπους να αναφέρω σωστά τον όρο, μέσα στη συζήτηση. Καμιά φορά αστειεύομαι με το πλαστική χειρούργα και τους λέω ότι η γυάλινη εκδοχή έχει τελειώσει. Όσο για τους αγενείς ασθενείς, ευτυχώς δεν είναι πολλοί. Προσπαθώ πάντοτε να παραμένω εγώ ευγενική και επαγγελματίας, αποφεύγοντας έτσι κάθε προσπάθεια για διαπληκτισμό. Δυστυχώς αυτό το φαινόμενο, το συναντώ συχνότερα στην Κύπρο παρά σε άλλες χώρες όπου εργάστηκα. Εκείνο που με ενοχλεί περισσότερο όμως, είναι όταν η αγένεια προέρχεται από παιδιά.

Ασχολείστε τόσο με αισθητικές επεμβάσεις, όσο και επανορθωτικές. Το ένα κομμάτι θα μπορούσε να θεωρηθεί πολυτέλεια, ενώ το δεύτερο επιτακτική ανάγκη. Πως αισθάνεστε λοιπόν, όταν έχετε απέναντι σας έναν ασθενή που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα χρήματα για να προβεί σε χειρουργείο αποκατάστασης και πως διαχειρίζεστε μια τέτοια κατάσταση;

Αυτό είναι ένα μεγάλο δίλημμα. Μακάρι να μπορούσαμε να προσφέρουμε τις αναγκαίες επεμβάσεις χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς. Εντούτοις, δυστυχώς τα χειρουργεία αποκατάστασης είναι και εκείνα που διαρκούν περισσότερες ώρες ενώ παράλληλα για τη διενέργεια τους χρειάζονται και κάποια υλικά που συνήθως κοστίζουν αρκετά χρήματα. Παράλληλα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν πολλαπλές επεμβάσεις για επίτευξη βελτίωσης και του τελικού επιθυμητού αποτελέσματος. Η αμοιβή του χειρουργού, είναι ένα μόνο κομμάτι της υπόθεσης και σίγουρα όχι το μεγαλύτερο του συνολικού κόστους. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς αυτοί, πηγαίνουν συνήθως στο κρατικό νοσοκομείο για τη θεραπεία τους.

Ποια συναισθήματα σας δημιουργούνται πριν από ένα χειρουργείο, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του;

Πριν από ένα χειρουργείο υπάρχει πάντα λίγο άγχος λόγω ανάγκης για κατάλληλη προετοιμασία και προγραμματισμό. Πρέπει να είμαι προετοιμασμένη για το plan B ή ακόμη και plan C, διότι καμία επέμβαση δεν είναι η ίδια με την άλλη. Κατά τη διάρκεια της εμπέμβασης όμως, είμαι στην πιο ήρεμη και συγκεντρωμένη μου φάση. Μετά το χειρουργείο υπάρχει πάντα ένα μεικτό αίσθημα ικανοποίησης και μιας μικρής αγωνίας, για το κατά πόσο ο ασθενής θα είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

"Είμαστε όντως αρκετοί πλαστικοί χειρουργοί στην Κύπρο και έχουμε μια μικρή σχετικά αγορά. Ακροβατούμε κατά κάποιο τρόπο".

Σας έτυχε να επιστρέψετε το βράδυ στο σπίτι από το ιατρείο και να κλαίτε μέχρι να σας πάρει ο ύπνος, λόγω ενός περιστατικού που αντιμετωπίσατε;

Θέλω να διατηρώ τις ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, έτσι προσπαθώ κλείνοντας την πόρτα του ιατρείου να αφήνω όλα τα αρνητικά συναισθήματα πίσω μου. Ωστόσο, ομολογώ ότι μερικά περιστατικά με τα οποία ήρθα αντιμέτωπη κυρίως κατά την περίοδο που έκανα ειδικότητα και βρισκόμουν στο κομμάτι της γενικής χειρουργικής ακόμη, με είχαν ταρακουνήσει αρκετά. Αφορούσαν σε τροχαία δυστυχήματα από τα οποία, κατέληγαν στα χέρια μας παιδιά σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες μας για να τα κρατήσουμε στη ζωή, είτε πέθαιναν είτε έμεναν σε κώμα. Αυτό άφηνε μια μεγάλη πίκρα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ: Μαρία Λεωνίδου

Γενικότερα, ποιές καθημερινές προκλήσεις και δυσκολίες συναντάει ένας ιατρός της δικής σας ειδικότητας στο εξωτερικό όπου εργαστήκατε και ποιες στην Κύπρο;

Οι προκλήσεις είναι παντού, σχεδόν οι ίδιες. Οι απαιτήσεις των ασθενών έχουν αυξηθεί και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Αυτό φυσικά μας παροτρύνει να μην εφησυχαζόμαστε και να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε!

"Η μάστιγα της «τέλειας φωτογραφίας» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει όντως αυξήσει τη δουλειά των πλαστικών ανά το παγκόσμιο".

Έχω την εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί αρκετά ο αριθμός των συναδέλφων σας.

Είμαστε όντως αρκετοί πλαστικοί χειρουργοί στην Κύπρο και έχουμε μια μικρή σχετικά αγορά. Ακροβατούμε κατά κάποιο τρόπο.

Με λίγα λόγια, υπάρχουν περισσότεροι από όσους χρειάζεται η χώρα μας και αν ναι, που πιστεύετε ότι θα καταλήξει όλο αυτό;

Νομίζω θα γίνεται κάθε χρόνο και πιο δύσκολο και όπως σε πολλά επαγγέλματα μπορεί να δούμε άτομα να φεύγουν από την Κύπρο.

Θα έλεγε κανείς ότι το επάγγελμα-ειδικότητα σας, είναι ανδροκρατούμενα ως επί το πλείστον. Αυτό ισχύει παντού ή κατά κύριο λόγο στο νησί μας και που το αποδίδετε;

Σίγουρα η ιατρική και πολύ περισσότερο οι χειρουργικές ειδικότητες, είναι όντως ανδροκρατούμενοι κλάδοι, ιδιαίτερα στην Κύπρο. Οι γυναίκες στη χώρα μας δυστυχώς αποθαρρύνονται από το να επιλέξουν ορισμένα επαγγέλματα, να πάρουν διευθυντικές θέσεις, να ασχοληθούν με την πολιτική. Δυστυχώς, αυτή η προκατάληψη δεν «τρέφεται» μόνο από τους άντρες αλλά και από τις ίδιες τις γυναίκες, οι οποίες ακριβώς, προτιμούν ένα άντρα γιατρό για παράδειγμα, αφού δεν έχουν συνηθίσει στην ιδέα ότι υπάρχουν και ικανές γυναίκες. Πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός πως είμαστε μια μικρή κοινωνία με μια σχετικά καινούρια δημοκρατία, μια εισβολή και κατοχή στο παρελθόν μας, παράγοντες που μας έκαναν ανασφαλείς. Οι καλές επιδράσεις της Ευρώπης έρχονται πολύ πιο αργά εδώ από ότι σε άλλες χώρες. Αυτό όμως δεν με πτοεί καθόλου, διότι σιγά σιγά εισπράττω την αποδοχή και την ικανοποίηση των ασθενών μου.

"Σύζυγος μιας ασθενούς, μου ζήτησε πριν από το χειρουργείο, να βάλω πολύ πιο μεγάλα ενθέματα σιλικόνης από αυτά που είχαμε συμφωνήσει για την αυξητική μαστού της συντρόφου του, ώστε να αξίζει τον κόπο όπως μου είπε!"

Τελικά ποιοι ξεχωρίζουν στον επαγγελματικό σας κλάδο; Οι ικανότεροι ή εκείνοι που έχουν τις πιο «ισχυρές» διασυνδέσεις και επικοινωνιακό ταλέντο;

Νομίζω πως σε όλους τους κλάδους ισχύει το ίδιο. Κάποιοι που είναι πραγματικά ικανοί, έχουν ανελιχθεί άλλα για να μείνει κάποιος στο παιχνίδι, πρέπει να έχει και διασυνδέσεις, επικοινωνιακό ταλέντο και προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ: Η Σάσα Μπάστα, Κοράκου μάτι βγάζει

Μιλώντας για μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένα όπως το Instagram, έχουν αυξήσει τη δουλειά των πλαστικών χειρουργών στη χώρα μας και αν ναι, συνήθως τι είδους αισθητικές παρεμβάσεις σας ζητούν οι πελάτες σας, για να δείχνουν ωραιότεροι στις φωτογραφίες;

Η μάστιγα της «τέλειας φωτογραφίας» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει όντως αυξήσει τη δουλειά των πλαστικών ανά το παγκόσμιο. Οι περισσότεροι εστιάζουν καταρχάς στο πρόσωπο. Θέλουν να φαίνονται πιο νέοι, να έχουν λιγότερες ρυτίδες, πιο όμορφα βλέφαρα και μύτη, πιο σαρκώδη χείλη, πιο ωραίες γωνιές στο πρόσωπο. Έπειτα έρχεται το σώμα. Πιο μεγάλο ή πιο μικρό στήθος, κρεμάμενη κοιλιά, περιοχικό λίπος. Άρα όλη η γκάμα τόσο των μη-επεμβατικών όσο και των επεμβατικών θεραπειών, έχει ζήτηση. Αυτό όμως συνοδεύεται και από την αρνητική του όψη. Επειδή ακριβώς πολλοί έχουν χάσει το μέτρο, καθημερινά βλέπουμε πολλά «παράξενα» και αυτό έχει ως συνέπεια, αρκετά άτομα που ενδιαφέρονται για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα, να φοβούνται να επιχειρήσουν μια αλλαγή, μήπως κάτι πάει λάθος και μοιάζουν με «ψεύτικοι».

Ποιο το πιο ακραίο αίτημα που είχε πελάτης και κατά πόσο το αποδεχθήκατε;

Βασικά δεν ήταν από ασθενή αλλά από το σύζυγο της, ο οποίος μου ζήτησε πριν από το χειρουργείο, να βάλω πολύ πιο μεγάλα ενθέματα σιλικόνης από αυτά που είχαμε συμφωνήσει για την αυξητική μαστού της συντρόφου του, ώστε να αξίζει τον κόπο όπως μου είπε! Φυσικά, εννοείται ότι αρνήθηκα!

"Οι επιπλοκές της έγχυσης υαλουρονικού οξέως στη μύτη, μπορεί να είναι καταστροφικές, λόγω νέκρωσης του δέρματος της περιοχής, κάτι το οποίο βεβαίως, σπάνια αναφέρεται στους ασθενείς πριν το επιχειρήσουν!"

Μπορεί να ακουστεί αστείο αλλά το έχω απορία. Μετά την πρόσφατη «φρενίτιδα» του Face App., υπήρξε έστω και ένα άτομο που να σας επισκέφθηκε, ζητώντας προληπτικά μέτρα αντιγήρανσης αφού είδε το μελλοντικό του εαυτό σε φωτογραφία της εφαρμογής;

Προσωπικά δεν ήρθε σε εμένα κάποιο άτομο αποκλειστικά λόγω του Face App. Εντούτοις, εκείνη την περίοδο, αρκετοί που είχαν ραντεβού μαζί μου, ανάφεραν ότι είχαν δοκιμάσει, έτσι ήταν χαρούμενοι που είχαν ήδη προγραμματισμένο να έρθουν! Μια ασθενής μάλιστα, μου ανάφερε ότι περίμενε να το κάνει ακριβώς πριν το ραντεβού για να μην πάθει κατάθλιψη σκεπτόμενη την εικόνα της ως γερασμένη.

Ποιες είναι οι νεότερες πρακτικές στην πλαστική χειρουργική, ποια θεωρείτε εσείς προσωπικά το μεγαλύτερο επίτευγμα και γιατί;

Με το πέρασμα του χρόνου αλλάζουν και οι τάσεις στην πλαστική χειρουργική. Αυτό μας υποχρεώνει να βελτιώνουμε συνεχώς τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε και να βρίσκουμε καλύτερα προϊόντα τόσο για τις μη-επεμβατικές, όσο και τις επεμβατικές θεραπείες. Χρησιμοποιούμε για παράδειγμα πιο ασφαλή ενέσιμα προϊόντα και βελτιωμένα ενθέματα σιλικόνης. Επίσης, έχουμε στη διάθεση μας νέες μεθόδους ογκοπλαστικής που αφορούν σε επεμβάσεις αφαίρεσης καρκίνου του μαστού καθώς και αναδιαμόρφωση του υπόλοιπου αδένα, με τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής όπως εκείνην της σμίκρυνσης μαστού. Αυτό επιτυγχάνει ένα ογκολογικά ορθό αλλά και αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα. Προσωπικά, θεωρώ τον κάθε ευχαριστημένο ασθενή είναι ένα ξεχωριστό επίτευγμα. Έστω και αν ήρθε για κάτι πολύ απλό ή κάτι πιο περίπλοκο. Το χαμόγελο ικανοποίησης ή αυτοπεποίθησης είναι η επιβράβευση σε κάθε περίπτωση.

Τελευταίως έχω ακούσει για χρήση υαλουρονικού στη μύτη, για βελτίωση ατελειών. Αυτή είναι μια νέα τάση; Πόσο αποτελεσματική μπορεί να θεωρηθεί και μπορεί να αντικαταστήσει την μόνιμη ρινοπλαστική, έστω και αν χρειάζεται επαναλήψεις;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα «πολυτάλαντο» προϊόν που χρησιμοποιούμε σε διάφορες περιοχές. Η χρήση του στη βελτίωση της αισθητικής της μύτης, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του χαμηλού κόστους και του φαινομενικά λιγότερου ρίσκου σε σχέση με τη μόνιμη ρινοπλαστική. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζουμε. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια χειρουργική επέμβαση η οποία θα γίνει από κάποιο ο οποίος γνωρίζει καλά την ανατομία της περιοχής, με αποτέλεσμα να βελτιώσει τη μύτη στο επίπεδο των οστών και χόνδρων, ενισχύοντας παράλληλα και τη λειτουργικότητα της. Οι επιπλοκές της έγχυσης υαλουρονικού οξέως στη μύτη, μπορεί να είναι καταστροφικές, λόγω νέκρωσης του δέρματος της περιοχής, κάτι το οποίο βεβαίως, σπάνια αναφέρεται στους ασθενείς πριν το επιχειρήσουν!

Αισθάνεστε ότι πλέον υπάρχει μια σύγχυση για το πού σταματάνε οι αρμοδιότητες ενός δερματολόγου, πού μιας αισθητικού και πού ξεκινάνε εκείνες του πλαστικού χειρουργού;

Δυστυχώς, ότι έχει ζήτηση, έλκει πολλούς «ειδικούς». Οι ενέσιμες θεραπείες έχουν λανθασμένα συνδεθεί με κάτι πολύ εύκολο που μπορεί ο καθένας να πραγματοποιήσει. Αυτό συχνά οφείλεται στην πληθώρα των βίντεο που «απλοποιούν» την όλη διαδικασία. Εκείνος που κανονικά έχει την εκπαίδευση για να τις κάνει, είναι ο πλαστικός χειρουργός και κάποιοι δερματολόγοι. Υπάρχουν και πολλοί γιατροί άλλων ειδικοτήτων, ή οδοντίατροι οι οποίοι κάνουν ενέσιμες θεραπείες ή ακόμη και χειρουργεία πλαστικής χειρουργικής, κάτι που αποτελεί παγίδα, διότι αρκετοί δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση, ούτε και τις γνώσεις για κάτι τέτοιο. Όταν δε, ασκούν ανάλογες πρακτικές οι αισθητικοί ή οι νοσοκόμες, είναι κάτι άκρως επικίνδυνο. Οι θεραπείες πρέπει να γίνονται μόνο από τον ειδικό που ξέρει και σέβεται την ανατομία της περιοχής, αντιλαμβάνεται και εξηγεί τις πιθανές επιπλοκές, ενώ μπορεί και να τις αντιμετωπίσει εάν προκύψουν.

Στο σύντομο μέλλον να περιμένουμε να μας συστήσετε και καινούριες, σημαντικές μεθόδους;

Η ιατρική εξελίσσεται συνεχώς ειδικά σε ότι αφορά τη φαρμακοβιομηχανία και την τεχνολογία. Συνεχώς δημιουργούνται προϊόντα που προκαλούν λιγότερες αντιδράσεις, είναι πιο ασφαλή και αυτό βελτιώνει τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε. Άρα αναμένονται ακόμη καλύτερα ενέσιμα, ενθέματα σιλικόνης και εργαλεία λιποαναρρόφησης.

Ποιό θα λέγατε ότι είναι το δυνατότερο σας σημείο σε σχέση με τις αισθητικές επεμβάσεις, αυτό για το οποίο θα έπρεπε κάποιος οπωσδήποτε να σας επισκεφθεί εάν ενδιαφερόταν για αυτούς του είδους την εμφανισιακή «παρέμβαση»;

Πιστεύω ότι κάθε εμφανισιακή «παρέμβαση», πρέπει να είναι διακριτική για να υπάρξει ένα πιο φυσικό και κολακευτικό αποτέλεσμα. Οτιδήποτε κάνω το κάνω για τις ανάγκες του συγκεκριμένου ασθενούς, χωρίς να «βιομηχανοποιώ» τις επιλογές θεραπειών λόγω των επικρατέστερων τάσεων της εποχής. Στόχος μου, είναι να προσφέρω ένα όμορφο αποτέλεσμα που δεν «φωνάζει» αλλά κάνει τους άλλους να διερωτώνται!

Κλείνοντας, δεν μπορώ παρά να σας ρωτήσω εάν σκέφτεστε να ενταχθείτε στο ΓΕΣΥ.

Σε αυτό το στάδιο όχι, επειδή νιώθω ότι χρειάζεται χρόνο λειτουργίας και βελτιώσεις για να γίνει πιο βιώσιμο. Ο κλάδος μου επίσης βασίζεται πολύ στην άσκηση ιδιωτικής ιατρικής. Προς το παρόν, αυτό είναι αντίθετο με τους νόμους του ΓΕΣΥ. Άρα αναμένουμε να δούμε τι θα φέρει το μέλλον.

Φωτογραφίες Αθηνάς Ζένιου: Μάριος Ιωσηφίδης

Μακιγιάζ & Styling: Αντρέας Ζεν

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ: «Η Εβδομάδα Μόδας άφησε designers χρεωμένους σε τράπεζες»

Loader