Ο Στέλιος Ρουμελιώτης μας εξηγεί τι είναι το 3rd wave coffee

Ο Στέλιος Ρουμελιώτης μας εξηγεί τι είναι το 3rd wave coffee

Το Coffee Lab δεν έχει αδύναμους κρίκους στην αλυσίδα του!

Ο Στέλιος Ρουμελιώτης μας εξηγεί τι είναι το 3rd wave coffee

Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο προκειμένου να ανακαλύψει τις πιο ιδιαίτερες, ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές ποικιλίες. Πλέον και η Κύπρος έχει μπει στους αγαπημένους του προορισμούς, καθώς το Coffee Lab πλέον έχει παρουσία στην Κύπρο με καταστήματα σε Λευκωσία, Λεμεσό & Πάφο, ενώ ενδιαφέροντα projects βρίσκονται στα σκαριά, ο Στέλιος Ρουμελιώτης μας μαθαίνει τα βασικά για τον καφέ.

Πριν μου πείτε πώς άρχισαν όλα, θα ήθελα να ξέρω πώς αρχίσατε εσείς να ασχολείστε με τον καφέ.   Ο καφές αρχίζει από το σπίτι. Όπως όλοι μας, μεγάλωσα βλέποντας ότι ο καφές είναι μέσα στην καθημερινότητα της ζωής. Έβλεπα τους μεγάλους να πίνουν καφέ, μετά άρχισα κι εγώ να πίνω καφέ. Τον λάτρεψα και πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα δύο πράγματα: ότι ο καφές φτιάχνεται με μεράκι κι ότι αποτελεί στοιχείο που αξιοποιούμε για να αλλάξουμε ρυθμό ή διάθεση.

(embed:https://www.instagram.com/p/BuldA6VnQs0/)

Πώς εξελίχθηκε αυτή η σχέση;  Από χαρακτήρα, όταν κάνω κάτι, θέλω να το κάνω καλά, καλύτερα από όλους. Κι επειδή δεν βασίζομαι στην τύχη, μαθαίνω τα πάντα για να έχω τον έλεγχο σε ό,τι κάνω. Όπως φαντάζεστε, άρχισα να παρατηρώ, να ρωτάω, να διαβάζω για τον καφέ. Με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, κατάφερα να γίνω ένας barista σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Το Coffee Lab, πότε άρχισε να υπάρχει ως concept στο μυαλό σας;  Κάθε δημιουργός χρειάζεται έναν ιδανικό χώρο, όπως ο ίδιος το εννοεί. Ποιός δεν θέλει να έχει ένα περιβάλλον εργασίας και δημιουργίας, ακριβώς όπως το φαντάζεται; Η ιδέα να δημιουργήσω ένα street coffee shop υπήρξε απόλυτα φυσιολογική για εμένα ως barista. Όμως, το concept Coffee Lab πήρε το δρόμο του όταν ασπάστηκα τις αρχές του 3rd wave coffee.

Μας ενδιαφέρει να μην έχουμε αδύναμους κρίκους στην αλυσίδα μας, μας ενδιαφέρει η επιτυχία του κάθε καταστήματος ξεχωριστά.

Πώς άρχισε η υλοποίηση αυτής της ιδέας;  Ταξίδεψα σε Κένυα, Βραζιλία, Αιθιοπία, Γουατεμάλα και γνώρισα τον καφέ και τους ανθρώπους του. Έκανα φιλίες και συνεργασίες, έμαθα την ουσία του καφέ, μύρισα τις μυρωδιές που κρύβονται μέσα στο μαγικό κουκούτσι αυτού του κόκκινου καρπού. Γυρίζοντας, δίδαξα τον εαυτό μου ξανά ό,τι είχα μάθει για την παρασκευή του καφέ και ζήτησα τη βοήθεια της επιστήμης για να ορίσω τις διαδικασίες του roasting, σε όλα τα στάδιά του.

Πώς εξελίχθηκε;  Ένα το κρατούμενο είναι να ξέρεις τον καφέ. Πρέπει όμως να μάθεις και τη φιλοξενία αλλά και τη διαδικασία λειτουργίας μιας επιχείρησης. Δημιουργήσαμε το πρώτο μας κατάστημα, που ήταν ένα μεγάλο σχολείο. Μας δίδαξε την καθημερινότητα ενός καταστήματος αλλά και τη διαχείριση της επιτυχίας, τόσο σε επίπεδο γνώσης όσο και σε επίπεδο χαρακτήρα. Από τότε, συνεχώς μαθαίνουμε πράγματα, διδάσκουμε πράγματα, βελτιώνουμε διαδικασίες.

Ποιές ήταν οι προκλήσεις; Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα μόνο πράγμα να κάνεις. Να βρεις συνεργάτες που να θέλουν να υπηρετήσουν το κοινό όραμα. Όλα τα άλλα, τα φροντίζουμε εμείς, ως Coffee Lab. Εκπαιδεύουμε τους συνεργάτες μας και τους ανθρώπους τους, δίνουμε συμβουλές, παρέχουμε τεχνογνωσία σε κάθε θέμα που αφορά στη λειτουργία ενός street coffee shop. Το πιο σημαντικό είναι ότι αποδεικνύουμε στην πράξη ότι θέλουμε συνεργάτες κι όχι «υπηκόους». Η σχέση μας με το δίκτυο είναι μια σχέση σεβασμού, συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Πόσο εύκολο ήταν να διεισδύσετε στην αγορά του καφέ στην Ελλάδα;  Πάντα είναι δύσκολο να εφαρμόζεις σε μεγάλη κλίμακα διαδικασίες που διασφαλίζουν υψηλή ποιότητα, ειδικά στο χώρο της φιλοξενίας. Κι ακόμα, όταν ξεκινήσαμε είχαμε έναν στόχο που φαινόταν εξαιρετικά δύσκολος, σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί. Έπρεπε να αλλάξουμε τις αμετακίνητες για δεκαετίες συνήθειες των Ελλήνων στον καφέ. Αποδείχθηκε στην πορεία ότι ο Έλληνας πραγματικά αγαπά τον καφέ και εκτιμά την προσπάθεια να του προσφέρεις το καλύτερο. Φαίνεται ότι ήμασταν οι κατάλληλοι άνθρωποι, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή.

Ποιά είναι η διαφορά του Coffee Lab από τις υπόλοιπες αλυσίδες;  Μόνο τα Coffee Lab… Έχουμε 4 single origin ποικιλίες καφέ, υπηρετούμε πιστά τις αρχές του 3rd wave coffee, έχουμε απόλυτο έλεγχο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Αυτά και πολλά άλλα, ισχύουν, όμως πιστεύω ότι η βασική διαφορά είναι θέμα χαρακτήρα, η λογική ανάπτυξης της αλυσίδας. Δεν μας ενδιαφέρει να μεγαλώνουμε σε αριθμούς, μας ενδιαφέρει να μην υποβιβάζουμε την ποιότητα του καφέ μας και του επιπέδου εξυπηρέτησης που προσφέρουμε στους λάτρεις του καφέ.

(embed:https://www.instagram.com/p/BuTBnHNlOw-/)

(embed:https://www.instagram.com/p/BuQSPSDlW5n/)

(embed:https://www.instagram.com/p/BuN3PtMF-PV/)

(embed:https://www.instagram.com/p/BuLudzZlelA/)

Τι είναι το 3rd wave; Να μάθεις στον τελικό καταναλωτή πώς να πίνει τον τέλειο καφέ, έτσι όπως ο ίδιος τον αντιλαμβάνεται. Να του μεταφέρεις τη γνώση ώστε να αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας καφέ και να τα διαχειρίζεται ώστε να ικανοποιεί απολύτως τις επιθυμίες του. Είτε παραγγέλνει καφέ, είτε τον ετοιμάζει ο ίδιος.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=KMZ7QSzixnc)

Ποιο είναι το μέλλον του καφέ;  Το 3rd wave coffee έχει πολύ δρόμο ακόμα, ειδικά αν σκεφθείτε ότι είναι μια ανοικτή διαδικασία. Συνεχώς ανακαλύπτουμε πράγματα για τον καφέ, συνεχώς βελτιώνουμε τις διαδικασίες. Κι ακόμα, όσο ο καταναλωτής καφέ γίνεται πιο απαιτητικός τόσο περισσότερο θα πρέπει να ικανοποιούμε τις απαιτήσεις του. Προσωπική μου άποψη είναι το προσεχές μέλλον του καφέ είναι η αρχή του. Οι παραγωγοί και η παραγωγή του καφέ. Γιατί χωρίς τον καφέ ως πρώτη ύλη, δεν υπάρχει καφές ως σερβίρισμα. Εμείς στα Coffee Lab, έχουμε απόλυτη προσήλωση στο Direct Trade και το Full Traceability.

(embed:https://www.instagram.com/p/BvgbQtQgx0A/)

Ποια είναι η ανάπτυξη του Coffee Lab;  Έχουμε ξεπεράσει τα 100 καταστήματα, είμαστε ήδη στην Κύπρο και την Αίγυπτο. Σύντομα στην Ιορδανία, τον Λίβανο και το Dubai. Επιμένω όμως ότι δεν μετράμε την επιτυχία μας με αριθμούς. Μας ενδιαφέρει να μην έχουμε αδύναμους κρίκους στην αλυσίδα μας, μας ενδιαφέρει η επιτυχία του κάθε καταστήματος ξεχωριστά. Έχοντας τον έλεγχο σε όλη τη διαδικασία, συνδυάζοντας την παράδοση με την επιστήμη και, πάνω από όλα, έχοντας αδιαπραγμάτευτη επιμονή στην ποιότητα.

(embed:https://www.instagram.com/p/B0rIwdnF2Gs/)

Εγώ που μεγάλωσα με φραπέ στα 90’s πώς θα μάθω να εκτιμώ τον καλό καφέ;  Μπορώ να σας δώσω τη διεύθυνση του πιο κοντινού σας Coffee Lab. και να σας καθησυχάσω λέγοντας ότι έμαθαν να εκτιμούν τον καλό καφέ κι όσοι μεγάλωσαν με φραπέ στα 80’s, τα 70’s και τα 60’s.

Loader