Hula Hops, BrewFellas και άλλες ιστορίες μπύρας

Hula Hops, BrewFellas και άλλες ιστορίες μπύρας

Πίσω από όλα κρύβεται ο Κώστας Σιαχινιάν

Hula Hops, BrewFellas και άλλες ιστορίες μπύρας

Ο Κώστας Σιαχινιάν είναι ο manager του πρώτου craft beer bar της Κύπρου, στο οποίο προσφέρουν, διανέμουν και εισάγουν craft μπύρες από μικροζυθοποιεία σε όλο τον κόσμο!

Το BrewFellas είναι -πια- γνωστό στους περισσότερους (ακόμα και αν οι αντιδράσεις είναι τύπου:"Α! Το bar που σερβίρει μόνο μπύρα;") και ο Κώστας βρίσκεται εκεί τα τελευταία 8 χρόνια!

Είναι επίσης συνιδρυτής του Hula Hops, ενός gypsy brewery αλλά και του Cyprus Homebrewers Association! Με το Hula Hops, έχουν ήδη φτιάξει 2 είδη μπύρας, αν και αυτή την περίοδο είναι σε break!

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Γιατί μπύρα; Όπως μπορεί να πει ο καθένας, για το κάθε ποτό, η μπύρα έχει πολλές διαφορετικές γεύσεις, αρώματα κλπ. Δεν είναι ένα πράγμα! Η ιδέα της μπύρας, της ιστορίας της αλλά και το συγκεκριμένο lifestyle, πάντα με ενθουσίαζε!

Το BrewFellas προσφέρει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Εσύ ποια είδες να είναι η εξέλιξη από τον καιρό που ξεκίνησες να εργάζεσαι εδώ, μέχρι σήμερα; Τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ, και σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Κύπρο. Θυμάμαι όταν άρχισα να εργάζομαι στο bar, λόγω του ότι δεν προσφέρουμε τις κλασικές μπύρες που ξέρουν οι περισσότεροι, ήταν αρκετά δύσκολο στην αρχή. Ο κόσμος δυσκολευόταν και να αγοράσει και να δοκιμάσει. Συν το ότι μικροζυθοποιεία σημαίνει, καλύτερες πρώτες ύλες, άρα πιο αυξημένο κόστος και πιο ακριβό προϊόν. Μετά από 8 χρόνια, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στην Κύπρο, να ξέρουν οι περισσότεροι τι είναι το ΙΡΑ ή τουλάχιστον να έχουν δοκιμάσει. Ακολουθούμε μεν, μόδες που υπάρχουν στο εξωτερικό, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει ανάπτυξη, ο κόσμος δεν το θεωρεί μόνο καλοκαιρινό ποτό, αντιλαμβάνεται τις διαφορές στα αρώματα και τις γεύσεις και δεν το πίνεις μόνο για να ξεδιψάσεις.

(embed: https://www.instagram.com/p/Btkt71nFLqF/)

(embed: https://www.instagram.com/p/BtOJfs0FJJs/)

Έφτιαξες την δική σου μπύρα με το Hula Hops, δύο φορές! Θα ήθελες να το συνεχίσεις; Ως homebrewer φτιάχνω στο σπίτι μου μπύρα (όπως και αρκετός κόσμος) αλλά αυτό είναι το hobby μου! Τώρα για να μπορέσει κάποιος να μπορεί να έχει έσοδα από κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες, πρώτα από το κράτος, διότι δεν υπάρχει αρκετή γνώση ή κουλτούρα πάνω στο θέμα! Τώρα αλλάζουν οι νόμοι. Μέχρι πρόσφατα, οι μεγάλες εταιρείες και τα μικροζυθοποιεία, θεωρούνταν το ίδιο στα μάτια του κράτους! Εκτός από τους φόρους, οι οποίοι είναι τεράστιοι για να μπορεί κάποιος μικρός να αντεπεξέλθει και να ανταγωνιστεί, συν η χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία να αποκτήσεις άδεια παραγωγής και διανομής μπύρας. Είμαστε δυο χρόνια ανενεργοί, αλλά θέλουμε σιγά σιγά να ξαναφτιάξουμε κάτι, το να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας πάντα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Θεωρώ πως αν δεν περιοριστείς στο κοινό της Κύπρου και φτιάξεις κάτι ενδιαφέρον, υπάρχει πιθανότητα να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις στα έξοδα!

(embed: https://www.instagram.com/p/BsDUL8Zlggp/)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Microbreweries, gypsy- breweries και άλλα info για την μπύρα σου

(embed: https://www.instagram.com/p/BLWTfnejoKr/)

Και μέσα σε όλα αυτά, πως προέκυψε η Μπύρα της Ειρήνης; Το συγκεκριμένο concept αποτελεί μία ενέργεια του μη κυβερνητικού οργανισμού Drink For Peace, ο οποίος εδρεύει στη Γερμανία και προσεγγίζει χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα παρόμοιας φύσης με αυτό της Κύπρου προτείνοντάς τους τρόπους –συμβολικούς- ούτως ώστε να δημιουργηθεί μία καλή βάση. Πριν βρεθούν στην Κύπρο, συνεργάστηκαν με ομάδες στην Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και δοκιμάζουν μαζί να φτιάξουν μια συνταγή μπύρας. Κάθε χώρα υποστηρίζεται και από ένα NGO ο οποίος παίρνει και τα έσοδα από τις πωλήσεις της μπύρας! Στην Κύπρο, ο δικός μας οργανισμός μας είναι το "Σπίτι της Συνεργασίας" στο οποίο μπορεί να βρει και να δοκιμάσει κάποιος την μπύρα.

Στην αρχή ήμουν κάπως διστακτικός, όμως έχω ένα Τ/Κ φίλο ο οποίος έχει το δικό του microbrewery/ bar και φτιάξαμε μαζί την συνταγή! Η παραγωγή γίνεται στην Γερμανία αλλά και στο μικροζυθοποιείο του Orcun. Είναι ένα πολύ ωραίο project!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Πίβο

Επίσης ανέφερες ότι είσαι συνιδρυτής του Cyprus Homebrewers Association, σωστά; Ναι! Έχουμε ένα σύνδεσμο, τα άτομα που παράγουμε μπύρα στο σπίτι μας..για hobby! Όπως έκαναν για παράδειγμα οι παππούδες μας κρασί ή ζιβανία, εμείς φτιάχνουμε μπύρα! Εδώ και 6 χρόνια, ξεκινήσαμε 3-4 άτομα και διοργανώσαμε το πρώτο μας φεστιβάλ. Από τότε συνεχίζουμε να το διοργανώνουμε, αρχές καλοκαιριού και πέρσι φτάσαμε τους 18 παραγωγούς μπύρας που συμμετείχαν στο φεστιβάλ! Συναλικά στον Σύνδεσμο πρέπει να υπάρχουν περίπου 25 άτομα! Εκτός από το φεστιβάλ, έχουμε και τον ετήσιο διαγωνισμό μας!

Loader