«Διασκέδασα ιδιαίτερα τις στιγμές δημιουργίας της Μαρικκούς που τα Λεύκαρα και του Κωστή που τα Κάζια»

«Διασκέδασα ιδιαίτερα τις στιγμές δημιουργίας της Μαρικκούς που τα Λεύκαρα και του Κωστή που τα Κάζια»

Με επιθυμία να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο δημιουργός των Romeotees μιλά στο IW

«Διασκέδασα ιδιαίτερα τις στιγμές δημιουργίας της Μαρικκούς που τα Λεύκαρα και του Κωστή που τα Κάζια»

Πώς προέκυψε η δημιουργία των Romeotees; Από πολύ παλιά σχεδίαζα t-shirts για online stores στον ελεύθερό μου χρόνο. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ, με εκφράσεις της κυπριακής διαλέκτου, προέκυψε πριν από τρία χρόνια. Και μάλλον όχι τυχαία.

Δηλαδή; Η κυπριακή διάλεκτος είναι κατεξοχήν προφορική. Δεν έχουμε συνηθίσει, δεν έχουμε μάθει να τη βλέπουμε γραμμένη. Δεν ακολουθούμε καν έναν καθολικό ή κοινώς αποδεκτό τρόπο γραφής της. Η όψη και μόνο γραμμένων κυπριακών εκφράσεων είναι πολλές φορές πιο αστεία κι από την προφορά τους! Το χιούμορ ή και τα λογοπαίγνια αποτελούσαν ανέκαθεν βασικό στοιχείο της δουλειάς μου, ίσως και της καθημερινότητάς μου. Αν συνδυάσεις όλα αυτά με το γενικότερο κλίμα των τελευταίων ετών στην Κύπρο, την τάση επιστροφής στην κυπριακή κουλτούρα και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της κυπριακής ταυτότητας, τότε καταλαβαίνει κανείς πώς και γιατί προέκυψε όλο αυτό. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι προέκυψε τελικά όχι και τόσο τυχαία.

Ποια είναι η κεντρική φιλοσοφία των Romeotees; Το σλόγκαν είναι 'The coolest t-shirts a Cypriot will ever own' κι αυτό αντικατοπτρίζει και την φιλοσοφία του brand.

Και πίσω απ' το σλόγκαν; Κοίταξε, οι Κύπριοι ήμασταν ανέκαθεν πιο κοντά στις ρίζες μας εκ φύσεως, λόγω της περιορισμένης γεωγραφικής κλίμακας και εξ ανάγκης, έπειτα από το βίαιο μοίρασμα του νησιού. Η πλασματική ευμάρεια όμως που επικρατούσε στο νησί τα τελευταία είκοσι χρόνια προκάλεσε μια διπολική κατάσταση: Αγάπη και ταυτόχρονα ντροπή ή έστω αμηχανία για τις ρίζες μας. Το 2013, μετά από το κούρεμα, 'κουρεύτηκαν' ταυτόχρονα κι οι όποιες αναστολές είχαν δημιουργηθεί, ή και επιβληθεί αν θες, απέναντι στην κουλτούρα μας. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, αν από το 2013 οι Κύπριοι δηλώναμε στις αναμεταξύ μας συζητήσεις ότι "σαν την Κύπρον εν έσιει" σήμερα το φωνάζουμε, μέχρι το διάστημα! Και το φοράμε proudly κιόλας! Μπορεί να χαρακτηριστεί χιπστερικό, μπορεί και όχι. Είναι, παρόλα αυτά, viral!

Ποια θεωρείτε τα πλέον χιουμοριστικά σας t-shirts; Αυτή είναι όντως μια δύσκολη ερώτηση να απαντήσω. Διασκέδασα ιδιαίτερα τις στιγμές δημιουργίας της Μαρικκούς που τα Λεύκαρα και του Κωστή που τα Κάζια. Ιδιαίτερα δημοφιλείς στην αγορά είναι ο Νυχτοπάππαρος, το ΣΙΚΚΙΜΕ και το CHIKIAMOY.

Η όψη και μόνο γραμμένων κυπριακών εκφράσεων είναι πολλές φορές πιο αστεία κι από την προφορά τους

Τι άλλο συμπεριλαμβάνεται στην συλλογή; Μερικά limited edition φλιτζάνια.

Ποια η απήχηση που έχουν στον κόσμο τα Romeotees; Ο κόσμος έχει κατενθουσιαστεί με τα t-shirts! Ειλικρινά, δεν περίμενα ότι θα είχαν τέτοια μεγάλη ανταπόκριση.

Η πλασματική ευμάρεια όμως που επικρατούσε στο νησί τα τελευταία είκοσι χρόνια προκάλεσε μια διπολική κατάσταση: Αγάπη και ταυτόχρονα ντροπή ή έστω αμηχανία για τις ρίζες μας

Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω απ’ το brand; Ακολούθησα στις σπουδές μου έναν ιδιαίτερα προσφιλή στην Κύπρο κλάδο, Οικονομικά και Διοίκηση. Είμαι αυτοδίδακτος ζωγράφος και street artist. Ίσως το τελευταίο να με εκφράζει περισσότερο. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά ανήκω στη γενιά των παιδιών του Banksy. Για μένα όλα άρχισαν με ένα stencil, επειδή 'ο καθένας μπορεί να το κάνει'. Έπειτα, δεν μπορούσα να αντισταθώ στην αδρεναλίνη και την ένταση που σου προκαλεί η street art. Δεν υπογράφω τα έργα μου, διότι δεν είναι μόνο δικά μου και αυτή είναι η ουσία. Και το ίδιο ακολουθώ και με τα t-shirts μου. Σκέφτομαι κάποτε ότι θα μπορούσε κανείς να δει το romeotees ως ένα startup, αν και, παρακολουθώντας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο τη γέννηση και την εξέλιξη της τάσης, πρόσεξα ότι δεν είναι πολύ σαφής πάντα ο στόχος και η πορεία τους. Έτσι, δεν νομίζω να είμαι ένα startup με αυτή την έννοια, της εκκολαπτόμενης εταιρείας με τον πολλά υποσχόμενο mid or late 30s CEO της. Πέραν της καλής ιδέας, συχνά με τις startups δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο πλάνο. Όμως αυτή είναι η ουσία! Δεν έχει σημασία ποιος/ποιοι είναι πίσω από ένα project αλλά το αποτέλεσμα και η απήχηση στον κόσμο.

Δες τα Romeotees εδώ, στο (link.

Loader