Τι σημαίνει για την Κύπρο η συμμετοχή στο Digital Championship;

Τι σημαίνει για την Κύπρο η συμμετοχή στο Digital Championship;

Ο διαγωνισμός «ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ» είναι μια πολύ σημαντική διοργάνωση για την Κύπρο.

Τι σημαίνει για την Κύπρο η συμμετοχή στο Digital Championship;

Ο ρόλος του Ψηφιακού Πρωταθλητή κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε. είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και χρήση των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών και την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων.  Αυτό ακριβώς έρχεται να κάνει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός.

"Θέλουμε να δούμε από τους διαγωνιζόμενους να προτείνουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες οι οποίες να στηρίζουν πρωτοβουλίες κοινωνικής επιχειρηματικότητας και να επιλύουν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη της εκπαίδευσης με ένα τρόπο σύγχρονο και μοντέρνο, η παροχή υπηρεσιών υγείας, η καταπολέμηση της φτώχειας, η βελτιστοποίηση στη διαχείρισης της ενέργειας ή των υδάτινων πόρων κλπ." μας ανέφερε η Δρ Σίλια Χατζηχριστοδούλου, Managing Director, GrantXpert Consulting Ltd.

"Όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται με τη χρήση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών, πάντα σε συνάρτηση με τις προτεραιότητες της Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη και να έχουν ως απώτερο στόχο την επίτευξη ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου. Επιπρόσθετα, οι νέες επιχειρηματικές ιδέες θα πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία επιπρόσθετης επιχειρηματικής αξίας και προοπτικών ανάπτυξης για τις ίδιες τις εταιρείες αλλά και για τον τόπο μας", διευκρίνισε η Κατερίνα Σολωμού, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Είναι η πρώτη χρονιά που διεξάγεται αυτός ο διαγωνισμός; Αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά. Για την μεγάλη επιτυχία του διαγωνισμού συμβάλουν τα μέλη της Επιτροπής Συντονισμού του Ψηφιακού Πρωταθλήματος, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις επιχειρήσεις στον Τομέα Επικοινωνιών και Πληροφορικής ((link, κ.ά.

Ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος και τι μπορούν να αποκομίσουν από αυτό; Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε 3 κατηγορίες: Κ1. Μαθητική Επιχειρηματικότητα (για μαθητές ηλικίας 12 μέχρι 18 ετών). Κ2. Φοιτητική Επιχειρηματικότητα (για φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε πανεπιστήμια και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο) Κ3. Αναπτυξιακή Επιχειρηματικότητα (για διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές, φυσικά πρόσωπα ή ομάδες προσώπων, νεοφυείς επιχειρήσεις και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Σε κάθε κατηγορία θα βραβευθούν οι τρεις προτάσεις που θα διακριθούν. Υπάρχουν μεγάλα χρηματικά βραβεία όπως και άλλα σημαντικά βραβεία, όπως υποτροφίες σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στο εξωτερικό, διάκριση του σχολείου ή του πανεπιστημίου των νικητών, και άλλα πολλά.

Γιατί μια startup ή μια μικρομεσαία επιχείρηση να λάβει μέρος; Ο διαγωνισμός προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για πλούσιες εμπειρίες. Για όλους όσους συμμετέχουν (μαθητές, φοιτητές, ενήλικες). Οι νέοι μας θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, να αναπτύξουν χρήσιμες δεξιότητες για τη μετέπειτα επαγγελματική και προσωπική τους ανάπτυξη και να δουλέψουν δίπλα από έμπειρους μέντορες, από τους οποίους έχουν πολλά να μάθουν. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προάγει δεξιότητες όπως η ομαδικότητα, η πρωτοβουλία, η επικοινωνία, η επίλυση προβλημάτων, η σωστή παρουσίαση νέων ιδεών μπροστά σε κοινό. Αυτές είναι οι δεξιότητες που επιζητούν οι εργοδότες του 2020 και ως εκ τούτου είτε αποφασίσει ένας νέος να ακολουθήσει την επιχειρηματική δραστηριοποίηση είτε επιλέξει να εργαστεί ως επαγγελματίας σε κάποιο άλλο οργανισμό αυτές οι δεξιότητες θα του φανούν πολύ χρήσιμες.

Για τις νεοφυείς ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μια μοναδική εμπειρία, μιας και θα έρθουν σε επαφή με άλλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τους τομείς αιχμής και τις νέες τάσεις στην πληροφορική και τις τεχνολογίες και θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις καινοτόμες τους ιδέες μπροστά σε έμπειρους αξιολογητές από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η ανατροφοδότηση που θα λάβουν θα είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα εξέλιξη του τεχνολογικού προϊόντος ή της υπηρεσίας που θα προτείνουν, ανεξαρτήτου εάν είναι ανάμεσα στους νικητές ή όχι. Επίσης το χρηματικό βραβείο για την Κατηγορία Κ3 είναι σημαντικό για μια νεοφυή επιχείρηση, ώστε να της δώσει την απαραίτητη ρευστότητα για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να αναπτύξει την όλη επιχειρηματική ιδέα και την καινοτομία περαιτέρω.    Θα υπάρχει επαφή με τους συμμετέχοντες και μετά το τέλος του διαγωνισμού; Υπάρχει επαφή μετά το τέλος του κάθε διαγωνισμού, περισσότερο με τις νικήτριες ομάδες. Η Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού έρχεται σε επαφή με τις νικήτριες ομάδες και τους προσφέρει καθοδήγηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Επίσης προτείνεται στους νικητές του διαγωνισμού να λάβουν μέρος σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς ή και εκθέσεις που έχουν σχέση με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να προβάλουν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους στο εξωτερικό και να δικτυωθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπρόσθετα, υπάρχει επαφή και στο κομμάτι της προώθησης του διαγωνισμού, αξιοποιώντας τους νικητές και την εμπειρία τους, ως καλά παραδείγματα. 

Loader