Fork Market Festival: Η πιο νόστιμη επιχειρηματική ιδέα

Fork Market Festival: Η πιο νόστιμη επιχειρηματική ιδέα

Τα αδέρφια Κατερίνα και Ανδρέας Πυρίσιη μας μιλούν για το πιο cool & casual street food festival που αγαπούν οι Λευκωσιάτες

Fork Market Festival: Η πιο νόστιμη επιχειρηματική ιδέα

Η Κατερίνα και ο Ανδρέας {Πυρίσιη}, είναι αδέρφια και συνέταιροι. Εμπνευστές αλλά και διοργανωτές του Fork Food Market, το οποίο φέτος οδεύει αισίως στον έκτο χρόνο διοργάνωσής του!

Όπως όλα τα ωραία και νόστιμα πράγματα σε αυτή τη ζωή, έτσι και το Fork, ξεκίνησε σαν μια ωραία έμπνευση, η υλοποίησή του ωστόσο χρειάστηκε χρόνο. Οι διοργανωτές αντιμετώπισαν δυσκολίες, δεν εγκατέλειψαν αλλά προσάρμοσαν το αρχικό σχέδιο και τελικά υλοποίησαν το όραμά τους, δημιουργώντας τελικά κάτι ακόμη καλύτερο, πιο μεγάλο και επιδραστικό.

Το street food στην Κύπρο, έχει τη μορφή με την οποία το γνωρίζουμε σήμερα, όχι "εξαιτίας" αλλά σίγουρα "και εξαιτίας" αυτών και όσων πίστεψαν στο παράτολμο εγχείρημά τους.

Η επιχειρηματικότητά τους, αλλά και των ανθρώπων που συμμετέχουν στο Fork Food Market είναι τόσο αισιόδοξη και φρέσκια! Είναι κρίμα που οι υπόλοιπες πόλεις δεν έχουν την ευκαιρία να γευτούν σε τόσο οργανωμένη και συστηματική βάση αυτές τις γεύσεις.

Ποιά ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του Fork; Ανδρέας: Η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Αγγλία. Με έναν συμφοιτητή και καλό φίλο, τον Τάκη Χαραλάμπους, επισκεπτόμασταν τις υπαίθριες αγορές φαγητού στο Λονδίνο και κάθε φορά ανακαλύπταμε κάτι καινούργιο και πολύ ενδιαφέρον. Σκεφτήκαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε κάτι αντίστοιχο και στην Κύπρο, προκειμένου να έχουμε αυτή την ενδιαφέρουσα εμπειρία και στην κυπριακή μας καθημερινότητα.

Πολύ φιλόδοξο! Α.Π.: Η αλήθεια είναι πως αρχικά το πλάνο ήταν να σκεφτούμε, δημιουργήσουμε και τελικά πουλήσουμε ένα πρωτότυπο street food, το οποίο θα πουλάμε σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Λευκωσία.

Πως από πωλητής, εξελίχθηκες σε διοργανωτής; Α.Π.: Όταν πήγαμε στον Δήμο Λευκωσίας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε άδειες πλανοδιοπώλησης, συνειδητοποιήσαμε πως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιήσουμε την αρχική μας ιδέα. Η αλήθεια είναι πως εγώ ήμουν έτοιμος να εγκαταλείψω την προσπάθεια. Ο φίλος μου ο Τάκης όμως επέμενε. Αποφασίσαμε ωστόσο να αλλάξουμε το αρχικό μας πλάνο και να διοργανώσουμε εκδήλωση. Ευτυχώς για εμάς, υπήρξε ένα καλό εμπόδιο.

Πότε και που τελικά έγινε πραγματικότητα η φοιτητική σας ιδέα; Κατερίνα: Το πρώτο Fork Food Market, διοργανώθηκε στον Δήμο Αγλαντζιάς, τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2013. Ήταν ο πρώτος Δήμος που κατανόησε την προσπάθεια αλλά και την ομορφιά αυτής της πρωτοβουλίας. Απέναντι από το Ξενοδοχείο Φιλοξένια, στο Πάρκο Σπύρου Κυπριανού διοργανώσαμε τα δύο πρώτα events και στην Πλατεία πάνω από το αμφιθέατρο στο Σκαλί Αγλαντζιάς, πραγματοποιήθηκαν τα επόμενα τρία events.

Και αφού έγινε το πρώτο βήμα, ποια ήταν η εξέλιξη; Κατερίνα: Μετά την επιτυχία των διοργανώσεων στον Δήμο Αγλαντζιάς, ο Δήμος Λευκωσίας μας έδωσε την άδεια να διοργανώσουμε στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας, αντίστοιχα events τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Φέτος, στις 7 Ιουνίου γιορτάζουμε τα εξάχρονά μας.

Με πόσους πωλητές άρχισε η διοργάνωση; Κ.Π.: Στο πρώτο event υπήρχαν οχτώ περίπτερα που πωλούσαν φαγητό, εκ των οποίων τα πέντε ή ακόμη και τα έξι κάποιες, φορές ήταν δικά μας. Α.Π.: Το street food εκείνη την περίοδο δεν είχε το status που έχει σήμερα. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που ασχολούνταν σοβαρά, με συνέπεια και πληρώντας όλες τις προδιαγραφές. Νομίζω πως η διοργάνωση του Fork, κατά κάποιον τρόπο “εξανάγκασε” ή “επέσπευσε” την ανάπτυξη του street food.

Πόσο εύκολη ήταν η πρώτη διοργάνωση; Α.Π.: Για το πρώτο event, χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος καλής προετοιμασίας. Αφού λάβαμε το πράσινο φως από τον Δήμο Αγλαντζιάς, κάναμε open call για να προσελκύσουμε πωλητές, ενώ όλα έπρεπε να δημιουργηθούν εκ του μηδενός. Τα περίπτερα για παράδειγμα είναι δική μας κατασκευή, η οργάνωση στα social media, η οργάνωση του κάθε event, η ανεύρεση και εκπαίδευση του προσωπικού, η επιλογή των συνεργατών, οι συνταγές στα δικά μας stands, η προετοιμασία για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση...και όλα αυτά έγιναν ενώ ακόμη ήμασταν φοιτητές. Το πρώτο event διοργανώθηκε όσο ήμουν στον δεύτερο χρόνο των σπουδών μου.

Τι άλλαξε από την πρώτη διοργάνωση εκτός από την προσφορά και ζήτηση που συνεχώς μεγαλώνει; Κ.Π.: Μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε. Για παράδειγμα ένεκα του αριθμού, αυξήσαμε τα τραπεζάκια και τις καρέκλες για να μπορεί ο κόσμος να ακουμπήσει το φαγητό του χωρίς να αλλοιωθεί όμως το concept του street food. Επιπλέον, αλλάξαμε όλα μας τα περίπτερα. Έγιναν πιο μεγάλα αλλά πιο εύκολα στη μεταφορά, στο στήσιμο και ξεστήσιμό τους. Όλοι μας πλέον όλοι οι πάγκοι είναι stain steel. Επενδύουμε όλα και περισσότερο στα θέματα υγιεινής. Από την πρώτη στιγμή τα πάντα ήταν νομότυπα, πλέον ακόμη περισσότερο.

Πόσα stands υπάρχουν σήμερα στα events; Α.Π.: Στήνουμε σε κάθε event εννέα stands. Η ζήτηση είναι πλέον ανέλπιστα μεγάλη και αυτό μας χαροποιεί πάρα πολύ. Η εξέλιξη είναι πολύ ικανοποιητική και αισθανόμαστε μεγάλη περηφάνια. Κ.Π.: Σε κάθε event,υπάρχει πάντοτε ένα stand αποκλειστικά χορτοφαγικό και ένα που προσφέρει γλυκό. Τα υπόλοιπα που προσφέρουν κρέας, κάποια δίνουν και τη χορτοφαγική εκδοχή του προϊόντος τους στους επισκέπτες του Fork, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό.

Υπάρχει ζήτηση; Α.Π.: Έχουμε περίπου 19 συνεργάτες ή πωλητές στους οποίους δίνουμε ισάξιες ευκαιρίες να παρουσιάσουν και πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Ποιά είναι τα κριτήρια για να συμπεριλάβετε κάποιον στο Fork; Α.Π.: Να δημιουργεί νόστιμο φαγητό, ποιοτικό και ιδιαίτερο και φυσικά να μπορεί να ανταπεξέλθει στους φρενήρεις ρυθμούς του Market. Τα δύο αυτά κριτήρια είναι για εμάς πολύ σημαντικά. Να παρουσιάζεις κάτι ξεχωριστό και να καλύπτεις την ζήτηση χωρίς να μειώνεις την ποιότητα.

Ακούγεται πολύ απλό. Κ.Π.: Ακούγεται αλλά δεν είναι. Έχοντας την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, και την επιθυμία συνεχώς να αναβαθμίζουμε το προϊόν αλλά και την όλη εμπειρία, παρόλο που τα κριτήρια είναι τα ίδια, ο πήχης συνεχώς ανεβαίνει. Επιπλέον, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγαλύτερο.

Προσπαθούμε πάντοτε να παρουσιάζουμε κάτι καινούργιο και παροτρύνουμε τους συνεργάτες μας να εμπλουτίζουν το φαγητό που προσφέρουν, να το εξελίσουν.

Υπάρχει πλέον street food στην Κύπρο; Α.Π.: Πριν από 6 χρόνια το street food στην Κύπρο δεν υπήρχε σαν concept με τη μορφή που υπάρχει σήμερα. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι σαφέστατα πολύ διαφορετικά. Πλέον υπάρχει πάρα πολύ ζήτηση. Οποιοσδήποτε διοργανώνει οποιαδήποτε εκδήλωση, αναζητά street food vendors. Είτε πρόκειται για συναυλία ή φεστιβάλ, η ανάγκη υπάρχει. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και προσφορά. Κ.Π.: Επιπλέον το γεγονός πως μετά το fork, διοργανώθηκαν ακόμη δύο φεστιβάλ με σκοπό την ανάδειξη του street food, εμάς μας κάνει πολύ περήφανους γιατί ήταν ένας από τους πρωταρχικούς μας σκοπούς να εδραιωθεί το street food. Υπάρχει πλέον το Spring street food festival, μια ετήσια διοργάνωση και το international food festival στη Λάρνακα, το οποίο έχει επίσης αντίστοιχο concept που ενδυναμώνει αυτή την τάση.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το Fork, πως θα θέλατε να εξελιχθεί; Κ.Π.: Θα θέλαμε ιδανικά να βγούμε εκτός Λευκωσίας. Να πάμε στην Λεμεσό, στην Λάρνακα ή ακόμη και σε χωριά που κάνουν ωραία πανηγύρια. Νομίζω πως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, θα έδινε ακόμη πιο γιορταστικό χαρακτήρα. Η ανεπειτίδευτη κοινωνικοποίηση και η ανεμελιά του Fork είναι τόσο ιδιαίτερη. Είναι κρίμα που το διοργανώνουμε μόνο στη Λευκωσία. Ελπίζουμε πως και οι υπόλοιποι Δήμοι στους οποίους έχουμε απευθυνθεί, να μας επισκευτούν για να αισθανθούν αυτό που απολαμβάνουν οι επισκέπτες και να θελήσουν να το προσφέρουν και στους δημότες τους.

Φέτος, τι σχεδιάζετε για τα γενέθλιά σας; Κ.Π.: Μια φορά το χρόνο, η διοργάνωση έχει ιδιαίτερο, εορταστικό χαρακτήρα με ζωντανή μουσική. Φέτος στις 7 Ιουνίου που συμπληρώνουμε τα 6χρονά μας, θα υπάρχει ζωντανή μουσική και πολύ εορταστική διάθεση. Οι Rumba Attack θα βρίσκονται στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας μαζί μας και είμαι σίγουρη πως θα περάσουμε υπέροχα.

Το Fork Food Market, θα βρίσκεται στον Δημοτικό Κήπο, στη Λευκωσία την Παρασκευή 7, 21 & 28 Ιουνίου. Θα κάνει διακοπές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να επανέλθει την Παρασκευή 20 & 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, το Fork Food Market, αφιερώνει 3 stands σε πρόσφυγες από την Αιθιοπία, Συρία και Σομαλία, οι οποίοι θα μαγειρεύουν και πωλούν φαγητό εμπνευσμένο από τη χώρα τους, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών που γιορτάζεται στις 20 Ιουνίου.

Για περισσότερες πληροφορίες forkfoodmarket.com, τηλ. 99567591 & 96395261

Loader