Κύπριες στην Πολωνία για εκπαίδευση σε τεχνικές αυτοάμυνας

Κύπριες στην Πολωνία για εκπαίδευση σε τεχνικές αυτοάμυνας

Η Κατερίνα Σοφοκλέους, έκανε το χόμπι της επάγγελμα και οργανώνει εκπαιδεύσεις σε τεχνικές αυτοάμυνας που έχουν βάση τα όπλα!

Κύπριες στην Πολωνία για εκπαίδευση σε τεχνικές αυτοάμυνας

Της Ελένης Χαραλάμπους

Μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν,διακοπές για τους περισσότερους κύπριους σήμαινε συνήθως άραγμα σε κάποια παραλία, εντός ή εκτός της χώρας για το καλοκαίρι. Στην καλύτερη περίπτωση να έκαναν και κάποιες μικρές εκδρομές σε κοντινές αποστάσεις από το τόπο που παραθέριζε και να έβαζε και στο πρόγραμμα τους και κάποιες δραστηριότητες όπως κολύμπι, θαλάσσια σπορ, πεζοπορία κτλ.

Τα τελευταία χρόνια όμως οι τάσεις για διακοπές φαίνεται να αλλάζουν.

Οι κύπριοι άρχισαν να αναζητούν άλλες πιο θεματικές και εναλλακτικές διακοπές, που θα τον βοηθήσουν μεν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα του, αλλά και από την άλλη θα τους δώσει την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες.

Όταν μάλιστα οι θεματικές αυτές οι διακοπές ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη και βοηθούν στην αντιμετώπιση φόβων, αλλά και στην τόνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας, φαίνεται να κερδίζουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον τους.

Μια τέτοια πρόταση για εναλλακτικές διακοπές γεμάτες δράση και ενέργεια που έκανε πραγματικότητα κερδίζοντας την προτίμηση τους, είναι η ιδέα της Κατερίνας Σοφοκλέους από την Λεμεσό, η οποία έκανε το χόμπι της επάγγελμα και οργανώνει ταξίδια γεμάτα αδρεναλίνη στην Πολωνία, με φόντο την εκπαίδευση στα όπλα και τις τεχνικές αυτοάμυνας.

Η Κατερίνα από το 2015 άρχισε να διοργανώνει ταξίδια στην Πολωνία, αρχικά αποκλειστικά για γυναίκες που ήθελαν να εκπαιδευτούν στα όπλα και την αυτοάμυνα. Στην συνέχεια προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και πρόσφερε στους υφιστάμενους και νέους πελάτες της θεματικά ταξίδια με περισσότερη αδρεναλίνη. Διοργανώνει πλέον και μικτά εκπαιδευτικά ταξίδια, για άνδρες, γυναίκες, αλλά και για ζευγάρια, ενώ μέσα στα άμεσα σχέδια της περιλαμβάνονται και τα παιδιά!

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων διοργανώνει εκπαιδευτικά ταξίδια στις πολεμικές τέχνες με επίκεντρο τα όπλα και την αυτοάμυνα, όπως το Ladies Only, το Ladies Extreme Survival, το Shooting & self defence mix group, Τunel aerodynamic και το Μilitary kids camp.

Ταξίδια με αδρεναλίνη στο φουλ, αλλά και με την μέγιστη ασφάλεια καθώς όπως τονίζει η ίδια, γίνονται κάτω από την ομπρέλα της ομάδας SCAT (Security Consulting and Training), η οποία δραστηριοποιείται εδώ και μια δεκαετία στη Πολωνία, παρέχοντας εξειδικευμένα ατομικά και ομαδικά προγράμματα στο τομέα της εκπαίδευσης σε ότι αφορά θέματα ασφάλειας, αυτοπροστασίας, αντιμετώπισης κινδύνων αλλά και εκπαίδευσης φρουρών και στρατιωτικών, ενδυνάμωση αυτοπεποίθησης και βελτίωση εταιρικής ομαδικής εργασίας.

Η Κατερίνα, βλέποντας τις ανάγκες της κοινωνίας που θέλει τη γυναίκα να μη φαίνεται μόνο δυναμική αλλά και να είναι στην πραγματικότητα, θέλησε να μοιραστεί με τις υπόλοιπες γυναίκες αυτήν τη μοναδική εμπειρία και αυτές τις ιδιαίτερες γνώσεις αυτοάμυνας.

Μιλώντας στο Impossible.Works η Κατερίνα Σοφοκλέους δήλωσε ότι από μικρή είχα έφεση στις πολεμικές τέχνες και τα όπλα. «Από όταν θυμάμαι το εαυτό μου, μ΄ άρεσε να ακολουθώ τον πατέρα μου στο κυνήγι, όχι τόσο για να κυνηγήσω, όσο από την αγάπη μου στα όπλα».

«Ο βασικός λόγος που το έκανα επάγγελμα μου και μοναδική επαγγελματική δραστηριότητα μου, ήταν ότι μετά από ευκαιρία που είχα να εκπαιδευτώ προσωπικά στην θεωρία και πρακτική χρήσης όπλων αλλά και παράλληλα και στις τεχνικές αυτοάμυνας, ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου και με άλλες γυναίκες. Την αυτοπεποίθηση και την σιγουριά που μου έδωσε η εκπαίδευση αυτή. Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα του Ladies Only, μέσα από την δική μου εμπειρία».

Η Κατερίνα ως τότε εργαζόταν ως λογίστρια και όπως δηλώνει ήταν αρκετά ικανοποιημένη από την ζωή και την δουλειά της και δεν είχε βλέψεις για να αλλάξει επαγγελματική κατεύθυνση. Η εμπειρία όμως του δικού της ταξιδιού, την έκανε να δει την ζωή με άλλο βλέμμα.

«Μετά το πρώτο επαγγελματικό ταξίδι που διοργάνωσα ένιωσα ότι βρήκα τον προορισμό μου, το αντικείμενο μου. Εκεί ένιωσα ότι κάνω πραγματικά κάτι που με γεμίζει και παρότι είναι κουραστική δουλειά, νιώθω τόσο γεμάτη ενέργεια που δεν αισθάνομαι την κούραση. Η χαρά να βλέπεις και άλλες γυναίκες να μεταμορφώνονται στην κυριολεξία μέσα από την εμπειρία αυτή, μου δίνει μεγάλη ευχαρίστηση».

Ερωτηθείσα η Κατερίνα γιατί οργανώνει ταξίδια σε εκπαιδευτικό κέντρο στην Πολωνία και όχι στην Κύπρο είπε ότι «επειδή η χρήση των όπλων στην Κύπρο απαγορεύεται, η εκπαίδευση γίνεται σε ειδικό εκπαιδευτικό κέντρο στην Πολωνία, το οποίο χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων επαγγελματικό εξοπλισμό όπως μηχανοκίνητα σκάφη, ελικόπτερα, εξοπλισμό αναρρίχησης και βράχων, πυροβόλα όπλα με αληθινά πυρομαχικά, πάντα όμως υπό την επίβλεψη και τον επαγγελματισμό των εκπαιδευτών».

«Αυτό που ήθελα εγώ να προσφέρω αρχικά δεν ήταν μόνο μια στεγνή εκπαίδευση, αλλά συνδυάζει διασκέδαση, ψώνια, χαλάρωση, χρόνο για τον εαυτό μας, ευκαιρία για νέες γνωριμίες και, γιατί όχι, φιλίες και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Ladies Only, το οποίο πλέον έχει καθιερωθεί».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=33&v=o6r_LzV00W0

Όσο αφορά την συχνότητα των εκπαιδευτικών ταξιδιών που διοργανώνει, η Κατερίνα ανέφερε ότι «ξεκινήσαμε με ένα τον πρώτο χρόνο και πλέον έχουμε φτάσει στα πέντε με έξι. Το κάθε θεματικό ταξίδι διοργανώνεται μία με δύο φορές τον χρόνο, ενώ σχεδόν κάθε χρόνο προσθέτω και κάποιο καινούργιο θεματικό ταξίδι».

Σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων στις εκπαιδευτικές θεματικές αποδράσεις, η Κατερίνα είπε ότι ως σήμερα έχουν ταξιδέψει περίπου 200 άτομα στην Πολωνία, κάποιοι από αυτούς και περισσότερες από μία φορά. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχει σε κάθε ταξίδι είναι περιορισμένος. Συγκεκριμένα είπε ότι το Ladies Only, το οποίο διοργανώνεται δύο φορές τον χρόνο συμμετέχουν περίπου 20 γυναίκες στο κάθε ταξίδι.

Το Ladies Extreme Survival, διοργανώνεται επίσης 2 φορές τον χρόνο και σε αυτό συμμετέχουν 8 άτομα την φορά, ενώ στο Shooting & self defence mix group, διοργανώνεται μια φορά τον χρόνο με τον αριθμό των συμμετεχόντων να ανέρχεται στους δέκα, όπως και ο ίδιος αριθμός ατόμων θα συμμετέχει και στο Τunel aerodynamic που διοργανώνεται για πρώτη φορά των Σεπτέμβριο.

Πτώση από ελικόπτερο και Τunel aerodynamic

Θέλω να πω ότι αναμένω με ιδιαίτερη χαρά το ταξίδι μας αυτό, καθώς οι συμμετέχοντες σε τέσσερις μέρες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια διαφορετική δύσκολη αποστολή.

Την πρώτη μέρα περιλαμβάνει πτώση από ελικόπτερο, η δεύτερη καγιάκ σε μεγάλο ποτάμι, την τρίτη μέρα θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το Τunel aerodynamic και την τέταρτη σκοποβολή με πραγματικά πυρά.

Στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και σε γυναίκες και άντρες , ενώ όπως τόνισε η Κατερίνα και γι΄ αυτό αλλά και γενικότερα για όλα τα προγράμματα που διοργανώνει δεν χρειάζεται οι συμμετέχοντες να είναι ιδιαίτερα γυμνασμένοι.

« Τα προγράμματα απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικίας και σωματικής διάπλασης. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι γυμνασμένος για δηλώσει συμμετοχή. Έχουν έρθει ως τώρα μαζί μας γιαγιάδες, παιδιά και άτομα που δεν έχουν πάει γυμναστήριο ούτε μια μέρα».

Ladies Only

Οι επικίνδυνες εποχές στις οποίες ζούμε πλέον και στην Κύπρο, επιβάλλουν σε κάθε άτομο να γνωρίζει πώς να προστατεύσει τον εαυτό του ή την οικογένεια του όταν παραστεί ανάγκη. «Αυτός ήταν και το εναρκτήριο λάκτισμα για την απόφαση μου να οργανώσω ομάδες γυναικών από την Κύπρο που θα ταξίδευαν στην Πολωνία για εκπαίδευση», όπως μας είπε η Κατερίνα.

«Η απόφαση για σύσταση της ομάδας με την επωνυμία Ladies only, λήφθηκε μετά από μια προσωπική επίσκεψη στην Πολωνία και την εκπαίδευση μου στα όπλα. Πρόκειται για ένα ταξίδι μόνο για γυναίκες το οποίο διαρκεί 5 ημέρες, όπου συνδυάζει εκπαίδευση και αναψυχή».

Το Ladies Only πραγματοποιείται κάθε Μάιο και Σεπτέμβρη και σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν γυναίκες όλων των ηλικιών και κάθε σωματικής κατάστασης. Διαμένουν σε ξενοδοχείο πολυτελείας και έχουν την ευκαιρία εκτός από την εκπαίδευση να γνωρίσουν την πόλη, να βγουν για ψώνια και διασκέδαση. Στο πακέτο περιλαμβάνεται και η διατροφή!

«Με ευχαριστεί πάρα πολύ το γεγονός ότι οι κοπέλες, μετά την εκπαίδευση, νιώθουν αυτοπεποίθηση και μας ευχαριστούν για όσα έμαθαν. Πρόκειται σίγουρα για μια μοναδική εμπειρία που βοηθά τις γυναίκες να εξωτερικεύσουν τον δυναμισμό που κρύβουν, τονώνει την αυτοπεποίθηση, ενδυναμώνει και γενικά ολοκληρώνει», όπως τόνισε η Κατερίνα.

Shooting & self defence mix group

Σε συνέχεια του Ladies only δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια το πρόγραμμα Shooting & self defence mix group, που αφορά την εκπαίδευση ζευγαριών, στην αυτοάμυνα και την χρήση όπλων, τα οποία ήθελαν να ζήσουν την μοναδική εμπειρία μαζί. Και αυτό το εκπαιδευτικό στέφθηκε με επιτυχία σύμφωνα με την διοργανώτρια του, η οποία όπως είπε βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας του επόμενου ταξιδιού τον επόμενο Οκτώβριο. Η διαφορά είναι ότι τα ζευγάρια διαμένουν δύο μέρες σε ξενοδοχείο και δύο σε αγρόκτημα, όπου έχουν την ευκαιρία να έρθουν κοντά στην φύση και να απολαύσουν δραστηριότητες όπως ιππασία, μπάμπερκιου, κτλ.

«Το Ladies Extreme Survival, απευθύνεται σε ακόμα πιο τολμηρές γυναίκες οι οποίες καλούνται να ζήσουν σε σκηνές στο δάσος της Πολωνίας και κάτω από αντίξοες συνθήκες να επιβιώσουν»

Ladies Extreme Survival,

«Μετά την επιτυχημένη πορεία του Ladies only και μέσα από τις ανάγκες και προτάσεις γυναικών που συμμετείχαν στην εκπαιδευτικές διακοπές γεννήθηκε η ιδέα του Ladies Extreme Survival,, το οποίο ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο περίπου» σύμφωνα πάντα με την Κατερίνα.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα ταξίδι πολύ διαφορετικό, καθώς η ομάδα των γυναικών καλείται να επιβιώσει κάτω από στέρηση και δύσκολες συνθήκες για 7 μέρες στα δάση της Πολωνίας, μακριά από τις καθημερινές ανέσεις και πολυτέλειες τους.

«Μια εμπειρία πρόκληση για κάθε γυναίκα που θέλει να ξεχωρίσει και να αποδείξει στον εαυτό της και στους γύρω της τη δύναμη που κρύβετε μέσα της. Ο στόχος του προγράμματος είναι μέσα από τις στερήσεις και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, να καταπολεμήσουν τυχόν φοβίες τους και να ανακαλύψουν κρυμμένες πτυχές του εαυτού τους», τόνισε η διοργανώτρια του.

Μilitary kids camp

Το επόμενο βήμα της Κατερίνας είναι η διοργάνωση του «To kids camp», το οποίο περιλαμβάνει διάφορα actıvıtıes για τα παιδιά , όπως shooting, kayak, self defence, first aid, gym, water survival, horse riding, rope techniques και πολλά άλλα.

Η διάρκεια του είναι 10 μέρες και τα παιδιά θα μένουν για 7 μέρες σε αγρόκτημα και τρεις σε σκηνές δίπλα από μεγάλη λίμνη, όπου μεταξύ άλλων θα κληθούν να φτιάξουν το φαγητό τους. Το camp θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο. Σημειώνεται ότι ήδη γίνεται με παιδιά από διάφορες χώρες συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που διοργανώνεται από την εταιρεία.

Αυτοσκοπός δεν ήταν τα χρήματα

Όσο αφορά αν είναι κερδοφόρα ως επιχειρηματική ιδέα η Κατερίνα ανέφερε ότι το κέρδος δεν ήταν αυτοσκοπός της. «Πρωτίστως στόχος ήταν να μοιραστώ την συγκλονιστική εμπειρία της εκπαίδευσης στα όπλα και αυτοάμυνα και με άλλες γυναίκες, να ζήσουν την μοναδική εμπειρία και νιώσουν αυτοπεποίθηση και την σιγουριά που δίνει. Γι αυτό και το κόστος για τους συμμετέχοντες είναι σε πολύ λογικά πλαίσια, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν άτομα από όλα τα βαλάντια».

Σίγουρα η οικονομική κατάσταση μου έχει βελτιωθεί σε σχέση με προηγουμένως, αν και ήταν μια ιδέα που υλοποίησα, σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο για τους πλείστους στην Κύπρο.

Η Κατερίνα ανέφερε επίσης ότι όλοι η συμμετέχοντες στα προγράμματα λαμβάνουν αναγνωρισμένα πιστοποιητικά παρακολούθησης. Τέλος είπε ότι «συνοδεύω όλα τα γκρουπ που διοργανώνω και βοηθώ τόσο στις εκπαιδεύσεις όσο και στα λειτουργικά και είναι μεγάλη ικανοποίηση και χαρά να βλέπω την πορεία και την εξέλιξη όσων συμμετέχουν στις αποστολές μας».

Loader