Εξελίσσοντας την κυπριακή κουζίνα

Εξελίσσοντας την κυπριακή κουζίνα

Η αγάπη για το φαγητό και τα ντόπια προϊόντα, οδήγησε στη δημιουργία του «Dionysus Mansion». Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Λεμεσού

Εξελίσσοντας την κυπριακή κουζίνα

Ο Γιώργος πιστεύει πως η επιτυχία δεν είναι δεδομένη. Το ότι εκείνος και ο Γιάννης κατέχουν καλά το αντικείμενο, δεν σήμαινε πως υπήρχαν εγγυήσεις για το κοινό τους επιχειρηματικό βήμα. Αλλά, αν υπάρχει μια σίγουρη «συνταγή», αυτή συνοψίζεται σε τέσσερις λέξεις: σκληρή δουλειά, θέληση και πάθος.

Μετά από δυο χρόνια λειτουργίας του «Dionysus Mansion», πιστεύεις ότι έχετε πετύχει τους στόχους σας; Ναι. Ο κόσμος αναγνωρίζει την προσπάθεια μας και μας θεωρεί ως ένα από τα καλά εστιατόρια της Λεμεσού. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι στόχοι, τους οποίους έχουμε θέσει και ακόμη δεν έχουν επιτευχθεί. Κάθε δουλειά, ειδικά όταν αυτή σχετίζεται με εστιατόρια, απαιτεί πολύ χρόνο και υπομονή.

Πιστεύεις ότι έλειπε κάτι τέτοιο από τη γαστρονομική σκηνή της Λεμεσού; Το όραμά μας, όντως, ήταν να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό, που δεν υπήρχε στη Λεμεσό. Έναν χώρο που να σερβίρει κυρίως κυπριακή κουζίνα, με ελληνικές και μεσογειακές επιρροές, χωρίς όμως να είναι ταβέρνα. Να είναι πιο μοντέρνος, με καλύτερο σέρβις, να διαθέτει ατμοσφαιρικό bar και μια προσεγμένη λίστα κρασιών. Πολλοί ακόμη νομίζουν πως είμαστε μια κυπριακή ταβέρνα λόγω της κουζίνας μας, αλλά δεν έχουμε καμία σχέση. Δεν έχω τίποτα με τις ταβέρνες. Άλλωστε, υπάρχουν ορισμένες που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Απλώς, εμείς δεν είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Ο Γιώργος Ζαχάρογλου με τον φημισμένο οινοπαραγωγό από τη Γαλλία, Marcel Guigal, του Οίκου κρασιών Ε. Guigal από τον Ροδανό.

Όταν δυο άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της εστίασης -όπως εσύ με τον συνεργάτη σου- ενώνουν τις δυνάμεις τους, η επιτυχία είναι δεδομένη, γιατί ξέρουν τι να αποφύγουν; Ή δεν υπάρχουν σίγουρες «συνταγές»; Και ναι, και όχι. Η επιτυχία ποτέ δεν είναι δεδομένη. Ακόμη και οι καλύτεροι επιχειρηματίες, έχουν τις αποτυχίες τους. Σίγουρα, όταν συνεργάζονται δυο άνθρωποι με εμπειρία στον χώρο, είναι πολύ πιθανόν να πετύχουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί. Αν υπάρχει μια σίγουρη «συνταγή» αυτή είναι η σκληρή δουλειά, η θέληση και το πάθος.

Με τον συνεργάτη σου, τον Γιάννη Αντωνιάδη, γνωρίζεστε χρόνια; Πολλά. Προτού καν ανοίξει το «Guaba Beach Bar». Κάναμε πολλά ταξίδια μαζί, μιας και μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για το καλό φαγητό, τη διασκέδαση και την τελειότητα. Δεν μας χαρακτηρίζει η αρνητικότητα και η μετριοπάθεια που βλέπουμε να διακρίνει πολλούς στην εποχή μας. Οπότε, η απόφαση να δημιουργήσουμε από κοινού το «Dionysus Mansion» βγήκε αβίαστα.

Γιατί επιλέξατε να καταπιαστείτε με την κυπριακή/ελληνική κουζίνα; Όπως προανάφερα, αυτό ήταν το όραμά μας. Στο «Le Meridien Limassol Spa & Resort» όπου εργαζόμουν για χρόνια, είχαμε μια ταβέρνα, που μόνο δεν ήταν ταβέρνα δεν ήταν, τόσο σε επίπεδο εξυπηρέτησης, όσο και στη λίστα κρασιών που πρόσφερε, καθώς και σε άλλους τομείς. Επίσης, δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η ξενομανία που επικρατεί στην Κύπρο, κυρίως σε ό,τι αφορά την ιαπωνική κουζίνα. Όπου και αν πας, πρέπει να έχει sushi. Και εμένα μου αρέσει, αλλά γέμισε ο τόπος (γέλια). Θεωρώ πως πρέπει να αγαπάμε το φαγητό, τις συνήθειες και τα προϊόντα του τόπου μας. Και να τα τιμάμε!

Κάθε εγχείρημα, έχει ρίσκο. Εμείς, το τολμήσαμε, αλλά προσπαθήσαμε να εμπεριέχει το μικρότερο δυνατόν ρίσκο. Θεωρώ πως κάθε άνθρωπος που θέλει να κάνει κάτι, πρέπει να προσπαθεί. Ωστόσο, πάντα να μελετά καλά κάθε βήμα και κατά πόσο αυτό που θέλει να κάνει είναι βιώσιμο. Να μην το κάνει, μόνο και μόνο επειδή είναι το όνειρό του

Θεωρείς ότι είναι μια κουζίνα που προσφέρεται για μεγαλύτερη εξέλιξη; Έχει μεγάλες προοπτικές. Άλλωστε, η δημιουργική κυπριακή κουζίνα βρίσκεται στο ξεκίνημά της.

Απ ό,τι ξέρω, ζητούμενο σας είναι να προσφέρετε στον κόσμο στιγμές απόλαυσης και διασκέδασης, μιας και λόγω της οικονομικής κρίσης έχει ανάγκη να περάσει καλά. Παρ΄όλα αυτά, τα οικονομικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν στον τόπο μας, δεν σας προβλημάτισαν για να κάνετε ένα τέτοιο επιχειρηματικό βήμα; Κάθε εγχείρημα, έχει ρίσκο. Εμείς, το τολμήσαμε, αλλά προσπαθήσαμε να εμπεριέχει το μικρότερο δυνατόν ρίσκο. Θεωρώ πως κάθε άνθρωπος που θέλει να κάνει κάτι, πρέπει να προσπαθεί. Ωστόσο, πάντα να μελετά καλά κάθε βήμα και κατά πόσο αυτό που θέλει να κάνει είναι βιώσιμο. Να μην το κάνει, μόνο και μόνο επειδή είναι το όνειρό του.

Στη Λεμεσό, ειδικά, είναι ιδιαίτερα μεγάλος ο ανταγωνισμός, με το άνοιγμα ολοένα και περισσότερων μαγαζιών. Στην τελική, αυτός σάς δίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο; Πολλά εστιατόρια ανοίγουν και άλλα τόσα κλείνουν. Ο κόσμος είναι ο ίδιος και πηγαίνει από το ένα μαγαζί στον άλλο. Οπότε, ο ανταγωνισμός σού δίνει κίνητρο να αναβαθμίζεσαι διαρκώς, αν θέλεις να είσαι μέσα στις πρώτες επιλογές.

Πολλά εστιατόρια ανοίγουν και άλλα τόσα κλείνουν. Ο κόσμος είναι ο ίδιος και πηγαίνει από το ένα μαγαζί στον άλλο. Οπότε, ο ανταγωνισμός σού δίνει κίνητρο να αναβαθμίζεσαι διαρκώς, αν θέλεις να είσαι μέσα στις πρώτες επιλογές

Τι σας λέει συνήθως ο κόσμος, φεύγοντας από κοντά σας; Ειλικρινά, ο κόσμος τις περισσότερες φορές φεύγει από κοντά μας ενθουσιασμένος. Μας κάνει εξαιρετικά σχόλια, κυρίως για το φαγητό μας, καθώς για την εξυπηρέτηση και τις λογικές μας τιμές.

Το «Dionysus Mansion» είναι το πρώτο project του «Fun & Gourmet». Τι άλλο, δηλαδή, σχεδιάζετε για τη συνέχεια; Έχουμε πολλές ιδέες που αφορούν τον χώρο της εστίασης, τις οποίες όμως δεν μπορώ να αποκαλύψω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θέλουμε να υλοποιήσουμε ακόμη ένα ή δυο project. Επειδή δεν θέλουμε να κάνουμε βιαστικές κινήσεις, απ’ ό,τι φαίνεται, θα χρειαστούμε ακόμη μερικά χρόνια για το δεύτερο εγχείρημά μας. Αλλά, θα το κάνουμε!

Loader