Γνωρίσαμε έναν 30άρη που βγάζει το ψωμί του ως σιδεράς

Γνωρίσαμε έναν 30άρη που βγάζει το ψωμί του ως σιδεράς

Στην πραγματικότητα είναι ένας αδιανόητα ταλαντούχος γλύπτης

Γνωρίσαμε έναν 30άρη που βγάζει το ψωμί του ως σιδεράς

O τριαντάρης Βρετανοκύπριος Alex Welch γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε και ζει στη Λεμεσό.

Τα τελευταία χρόνια βγάζει τα προς το ζην με το να φτιάχνει ποικιλόμορφες και ιδιαίτερα ντελικάτες χειροποίητες κατασκευές από σίδερο. Είναι δηλαδή ίσως ο μόνος -ή σίγουρα ένας από τους ελάχιστους- millennial στο νησί μας που επαγγέλλεται σιδηρουργός (blacksmith).

Μόλις πρόσφατα άρχισε να δηλώνει και επίσημα γλύπτης.

Mερικές από τις κατασκευές που δημιουργεί είναι αριστουργηματικές: (πράγμα που ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται καν)

Με σπουδές στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο illustration και το animation, πρωτοασχολήθηκε με το σίδερο πριν από περίπου επτά χρόνια, όταν προσκλήθηκε να δουλέψει για την καναδική Caravan Stage Company, μια εταιρεία που διηύθυνε ένα πειραματικό θεατρικό θίασο, που εκείνη την περίοδο γύριζε μ’ ένα μικρό καράβι τα ελληνικά νησιά.

«Μου είχαν συγκεκριμένα ζητήσει να φτιάξω ευφάνταστα, ογκώδη και ζωόμορφα πλάσματα, όπως έναν δράκο, μια καμήλα και μια φάλαινα, τα οποία έπρεπε να είναι αρκετά μεγάλα, ασφαλή και στερεά ούτως ώστε να μπορούν οι περφόρμερ να κάθονται πάνω κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Σκέφτηκα συνεπώς να χρησιμοποιήσω σίδερο και paper mache».

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με το σίδερο -και με το μέταλλο γενικότερα- τ’ αγάπησα και ένιωσα πως βρήκα το υλικό μου.

Μπορείς να φτιάξεις και να δημιουργήσεις μ’ αυτό ό,τι μπορείς να φανταστείς. Θα έλεγα μάλιστα πως η διαδικασία δουλέματός του είναι αρκετά ωφέλιμη και διδακτική, αφού πρέπει να παλέψεις μ’ ένα ιδιαίτερα σκληρό και τραχύ υλικό.

Μια δύσκολη κι όμως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία, που σε προσωπικό επίπεδο πιστεύω πως μου προσφέρει κιόλας εσωτερική ισορροπία. Είναι τόσο όμορφο και λυτρωτικό να δημιουργείς κάτι λείο και απαλό από κάτι που ήταν τόσο ακατέργαστο και άγριο.

Μου αρέσει ακόμη που είναι ένα πολύ παλιό υλικό που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν από την αρχαιότητα ενώ στα πολύ θετικά του είναι επίσης πως μπορεί να ανακυκλωθεί».

Μπορείς να φτιάξεις και να δημιουργήσεις μ’ αυτό ό,τι μπορείς να φανταστείς

Η διαδικασία

«Καις το ατσάλι στη φωτιά μέχρι να φτάσει στο σημείο που να έχει κιτρινίσει αρκετά, λίγο πριν να λιώσει. Στη συνέχεια το χτυπάς συνεχώς με το σφυρί πάνω στο αμόνι* μέχρι να πάρει το σχήμα που επιθυμείς. Είναι μια δύσκολη και κοπιαστική διαδικασία αφού όπως σου είπα πριν, νοιώθεις λες και παλεύεις με το υλικό. Κάθε φορά ωστόσο που την επαναλαμβάνεις, γίνεσαι γρηγορότερος και καλύτερος».

*Αμόνι ονομάζουμε ένα εξάρτημα απαραίτητο για όλους τους σιδηρουργούς, το οποίο είναι κατασκευασμένο από μασίφ ατσάλι και χρησιμοποιείται ως βάση για σφυροκόπημα μετάλλου.

«Στη Βρετανία το επάγγελμά μας εξακολουθεί να είναι στις μέρες μας αρκετά αναγνωρίσιμο και αγαπητό. Θεωρείται τέχνη και πολιτισμός. Στην Κύπρο, όπου οι σιδηρουργοί είναι περισσότερο γνωστοί με την ονομασία «κωμοδρόμοι», είναι ένα επάγγελμα που παλαιότερα ανθούσε πολύ αλλά στις μέρες μας πεθαίνει, αφού όλα έχουν βιομηχανοποιηθεί και οι περισσότεροι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για κάτι χειροποίητο.

Απ’ ότι γνωρίζω, υπάρχει ακόμη ένας τύπος που κάνει αυτή τη δουλειά στη Λάρνακα κι άλλος ένας στη Λευκωσία.

Προσωπικά το κάνω από πάθος αλλά και επειδή πιστεύω πως εάν κάνεις κάτι διαφορετικό, αποκτάς ένα πιο niche πελατολόγιο. Αυτό για μένα είναι πολύ θετικό, αφού αντί να είσαι ένας απ’ τους πολλούς, γίνεσαι ένας απ’ τους λίγους».

Ο δρόμος μου είναι η γλυπτική και πιστεύω πως θα τα καταφέρω, γιατί το θέλω πραγματικά

«Αυτές τις μέρες και για πρώτη φορά επιδεικνύω τη δουλειά μου δημοσίως σε μια εικαστική έκθεση στη Λεμεσό, όπου συμμετέχω με ακόμα δύο καλλιτέχνες. Νιώθω πως αυτή η περίοδος είναι για εμένα η αρχή μιας νέας εποχής, όπου από σιδηρουργός αρχίζω κάπως να γίνομαι και επίσημα γλύπτης. Ανέκαθεν αυτό ήθελα να κάνω.

Ασφαλώς το γνωρίζω πως η επιβίωση ως καλλιτέχνης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση! Γι’ αυτό άλλωστε τόσο καιρό έφτιαχνα για παράδειγμα κάγκελα, έπρεπε να έχω ένα εισόδημα.

Ο δρόμος μου όμως είναι η γλυπτική και πιστεύω πως θα τα καταφέρω, γιατί το θέλω πραγματικά».

Loader