Η Τέχνη βρήκε το «σπίτι» της, στο Almyra

Η Τέχνη βρήκε το «σπίτι» της, στο Almyra

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φιλοξενηθεί 30 εκθέσεις και εκδηλώσεις καλλιτεχνών από διάφορες πτυχές της τέχνης

Η Τέχνη βρήκε το «σπίτι» της, στο Almyra

Της Ελένης Χαραλάμπους

Αξιοποιώντας τους χώρους του για την έκθεση έργων τέχνης, κυρίως Κύπριων καλλιτεχνών, το ξενοδοχείο προάγει σταθερά την τέχνη σε ντόπιους, αλλά και ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο που επισκέπτονται τη χώρα μας, καθιερώνοντας έτσι ένα νέο θεσμός στο τομέα των ξενοδοχείων στην Κύπρο.

Σε συνέντευξη στην Impossible Works η Sales Manager της εταιρείας Thanos Hotels Έλενα Μιχαήλ μιλά για το πώς προέκυψε το concept των pop art εκδηλώσεων, για την ευκαιρία που δίνεται στους καλλιτέχνες να δείξουν την δουλειά τους σε ένα τόσο διαφορετικό χώρο, ένα ξενοδοχείο και σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο, αλλά και γιατί πιστεύει ότι έχει καταστεί πλέον θεσμός οι εκδηλώσεις αυτές, που έχουν σαν βάση τους τις αυθεντικές εμπειρίες.

Αναφέρεται επίσης, στα επόμενα βήματα του θεσμού, ένα καινούργιο project, που θα έχει πάλι την βάση του στις αυθεντικές εμπειρίες, αλλά με μια διαφορετική μορφή, όπου ο καθένας που θα επισκέπτεται το Almyra θα έχει τη δυνατότητα να ξαναενωθεί με τον εαυτό του βιώνοντας κάτι μοναδικό!

Το Almyra έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει καλλιτέχνες και τη δουλειά αυτών. Πώς προέκυψε αυτό το concept;

Η ιδέα προέκυψε πριν από τρία χρόνια, με αφορμή ένα ετήσιο γεγονός των Design Hotels, το οποίο πραγματοποιείται μόνο για τα μέλη τους και περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, και από άλλες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναφέρονται στα νέα trends της αγοράς, ενώ γίνεται ζύμωση και ανταλλαγή ιδεών κτλ.

Διοργανώνεται πάντα σε διαφορετική χώρα και σε εναλλακτικούς χώρους. Πριν από τρία χρόνια λοιπόν, το ετήσιο αυτό γεγονός έγινε στη Αθήνα, λανσάροντας ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα: Τις Αυθεντικές Εμπειρίες (Authentic Experiences).

Θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στους φιλοξενουμένους του Almyra να βιώσουν κάτι περισσότερο από μια απλή διανυκτέρευση. Θέλαμε να τους φέρουμε σε επαφή με μια άλλη πλευρά της Κύπρου.

Έγινε επίσης μια μεγάλη συζήτηση για το πώς η Αθήνα κατάφερε ως πόλη να ξεχωρίζει και να γίνει ένας πυρήνας δημιουργίας και καινοτομίας, παρά την κρίση που περνούσε, προσφέροντας κάτι μοναδικό σε κάθε επισκέπτη της. Μια από τις βραδιές διοργανώθηκε στο Ζάππειο, όπου υπήρχαν μικρά «περίπτερα» στημένα ως pop kiosks, από διάφορους Έλληνες καλλιτέχνες στα οποία παρουσιάζονταν οι δημιουργίες τους, δίνοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να τους γνωρίσουν από κοντά, να ακούσουν την ιστορία τους και να αγοράσουν τα προϊόντα τους.

Ο συνδυασμός αυτός ήταν και η αφορμή να ξεκινήσουμε τις δικές μας pop art εκδηλώσεις. Θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στους φιλοξενουμένους του Almyra να βιώσουν κάτι περισσότερο από μια απλή διανυκτέρευση. Θέλαμε να τους φέρουμε σε επαφή με τους ντόπιους καλλιτέχνες, να γνωρίσουν την ντόπια τέχνη, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και να ανακαλύψουν μια άλλη πλευρά της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Κοινά κριτήρια για την αξιολόγηση των ξενοδοχείων

Επιπλέον, θέλαμε να στηρίξουμε νέους Κύπριους καλλιτέχνες και να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε όλον τον κόσμο με σκοπό να μετατραπεί το Almyra σε χώρο όπου, ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο και Κύπριοι, έρχονται σε επαφή είτε μέσω της τέχνης ή μέσω διαφόρων άλλων εκδηλώσεων.

Παράλληλα, η Πάφος ετοιμαζόταν να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 και αποφασίσαμε να στηρίξουμε το θεσμό αυτό, από την περίοδο προετοιμασίας το 2016 αλλά και κατά τη διάρκειά του, με το δικό μας ύφος και προσέγγιση.

Πότε ξεκινήσατε;

Η πρώτη μας έκθεση έγινε το Μάρτιο του 2016 και έκτοτε σχεδόν κάθε μήνα, αναλαμβάνουμε σε συνεργασία με καλλιτέχνες, τη φιλοξενία μιας διαφορετικής έκθεσης.

Πόσες εκθέσεις έχετε φιλοξενήσει συνολικά;

Μέχρι σήμερα έχουμε φιλοξενήσει συνολικά 30 εκθέσεις/εκδηλώσεις και μέχρι το τέλος του 2019 έχουμε προγραμματίσει να φιλοξενήσουμε ακόμη τέσσερις εκθέσεις.

Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή των καλλιτεχνών που φιλοξενείτε;

Όπως έχω αναφέρει, στηρίζουμε Κύπριους καλλιτέχνες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κλείνουμε τις πόρτες μας σε μη Κύπριους. Δίνουμε έμφαση στο να αναδεικνύονται πρωτότυπες μοναδικές ιδέες, με δυνατό χαρακτήρα.

Οι εκδηλώσεις μας δεν μοιάζουν με ένα ακόμα συνηθισμένο opening μιας έκθεσης, αλλά περισσότερο με μια γιορτή προς την τέχνη που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σε όλους.

Έχουμε φιλοξενήσει φωτογράφους, ζωγράφους, ηθοποιούς, μουσικούς, κεραμιστές, γλύπτες, με μεγάλα και ιδιαίτερα installations. Πιστεύω καλύψαμε αρκετές πτυχές της τέχνης.

Πώς έχει ανταποκριθεί ο κόσμος σε αυτό; Τόσο οι κάτοικοι της Πάφου όσο και οι καλλιτέχνες;

Η ανταπόκριση στα αρχικά στάδια δεν ήταν μεγάλη. Θυμάμαι στην πρώτη μας έκθεση κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να έρθει ο κόσμος στο Almyra για να την δει από κοντά. Μετά από λίγους μήνες είχαμε 300 άτομα σε ένα από τα openings μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Θα κατεδαφιστεί τμήμα του ξενοδοχείου στο Λατσί

Οι εκδηλώσεις μας δεν μοιάζουν με ένα ακόμα συνηθισμένο opening μιας έκθεσης αλλά περισσότερο με μια γιορτή προς την τέχνη που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σε όλους.

Έγινε πλέον θεσμός και είμαστε αρκετά περήφανοι που το Almyra προσφέρει κάτι τόσο μοναδικό και στους συμπολίτες μας αλλά και τους φιλοξενούμενους μας. Οι καλλιτέχνες έδειξαν μεγάλη εκτίμηση στο γεγονός ότι τους δίνεται η ευκαιρία να δείξουν την δουλειά τους σε ένα τόσο διαφορετικό χώρο – ένα ξενοδοχείο – και σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Το επόμενο μας βήμα είναι ένα project που ο καθένας που θα επισκέπτεται το Almyra θα έχει τη δυνατότητα να ξαναενωθεί με τον εαυτό του βιώνοντας κάτι μοναδικό

Επίσης, το γεγονός ότι καλύπτουμε τα έξοδα τους και το ότι όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις είναι δικά τους ή καταλήγουν σε κοινωφελή ιδρύματα είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία που προσμετρούν ιδιαίτερα.

Ποια είναι η φιλοδοξία σας για την πρωτοβουλία αυτή;

Οι εκδηλώσεις του Almyra, όσον αφορά την τέχνη, έχουν ήδη γίνει θεσμός. Το επόμενο μας βήμα είναι η εξέλιξη του θεσμού αυτού αλλά και ένα καινούργιο project που θα έχει πάλι την βάση του στις αυθεντικές εμπειρίες, αλλά με μια διαφορετική μορφή όπου ο καθένας που θα επισκέπτεται το Almyra θα έχει τη δυνατότητα να ξαναενωθεί με τον εαυτό του βιώνοντας κάτι μοναδικό.

Επιθυμία μου είναι το Almyra να γίνει ο χώρος συνάντησης για καλλιτέχνες, επισκέπτες, αθλητές, χορευτές, φιλόσοφους, μέχρι και ακροβάτες

Προσωπικά, το ενδιαφέρον μου αυτή τη στιγμή εστιάζεται στην υλοποίηση αυτού του καινούργιου project. Σύντομα θα ανακοινώσουμε και το πρώτο μας event, που αποτελεί μέρος μιας σειράς διαφορετικών εκδηλώσεων που θα γίνουν το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Μειωμένο τουρισμό για το Σεπτέμβρη αναμένει η Πάφος

Επιθυμία μου είναι το Almyra να γίνει ο χώρος συνάντησης για καλλιτέχνες, επισκέπτες, αθλητές, χορευτές, φιλόσοφους, μέχρι και ακροβάτες, για να ανταλλάζουν ιδέες, να κάνουν ωραίες συζητήσεις, να δικτυώνονται, έτσι ώστε ο καθένας να ανακαλύπτει την μοναδικότητα και τη μαγεία του μέσα από το δικό του έργο, όποιο και να είναι αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Ζωντάνεψε το Τρόοδος τον Αύγουστο

Loader