Ο άνθρωπος που έφερε το internet στην Κύπρο

Ο άνθρωπος που έφερε το internet στην Κύπρο

Πόσο στάσιμα μπορεί να μείνουν τα πράγματα μετά από μια ασύλληπτα προοδευτική κίνηση;

Ο άνθρωπος που έφερε το internet στην Κύπρο

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, σήμερα βρίσκεται στο τιμόνι της Hellas Sat ως Διευθύνων Σύμβουλος. Πρίν από 12 χρόνια όμως ήταν ο άνθρωπος που έστησε το πρώτο ιδιωτικό κανάλι της Κύπρου, τον ΛΟΓΟ. Αν αυτό δεν είναι εντυπωσιακό από μόνο του, οφείλουμε να συμπληρώσουμε πως στο βιογραφικό του έχει ακόμη μια πρωτιά: την "εισαγωγή" έστω και παράνομα του internet στην Κύπρο.

Πώς έπεισε τον Αρχεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’ να δώσει τη συγκατάθεσή του και πως κατάφερε να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά υπό άκρα μυστικότητα, χωρίς να το μάθει η CΥΤΑ -η οποία τότε είχε το μονοπώλιο των τηλεπικοινωνιών και μόνο αυτή, βάσει νομοθεσίας δικαιούτo να φέρει το διαδίκτυο στην Κύπρο- αποτελεί σοβαρό επίτευγμα.

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, μίλησε στην OffsiteCy για τις τεράστιες αντιδράσεις που προκλήθηκαν με την πρωτοβουλία του Λόγου να φέρει το internet στην Κύπρο και τις ουρές των Κυπρίων που περίμεναν έξω από τον Λόγο για να γίνουν συνδρομητές στην υπηρεσία διαδικτύου αμέσως μετά την παρουσίαση στα ΜΜΕ.

Τον συναντήσαμε στο γραφείο του στην Hellas Sat στην Κοφίνου όπου πλέον όπως μας λέει ο ίδιος χαριτολογώντας, έχει βρει την ησυχία του. Απλός, με κοφτερό μυαλό και χαμογελαστός με κανένα ίχνος σοβαροφάνειας, μετριόφρων πάνω απ’ όλα δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι το όνομα του έχει γραφτεί πλέον στις σελίδες της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο.

Στις 31 Αυγούστου 1995 εξαγγείλατε την πρώτη υπηρεσία ίντερνετ στην Κύπρο, τη LOGOSNET. Πώς φτάσαμε σε αυτή την ανακοίνωση;

Προηγήθηκαν δυο μήνες εντατικών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων. Υπήρχε ένας μεγάλος αριθμών Κυπρίων που ταξίδευε στο εξωτερικό και πίεζε τη CYTA να προχωρήσει στην δημιουργία όλων των απαραίτητων διαδικασιών για να μπορούμε και στην Κύπρο να απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες και όλες τις δυνατότητες του διαδικτύου. Η CYTA είχε το μονοπώλιο και ήταν η μοναδική εταιρεία που είχε την εξουσιοδότηση να το κάνει. Ο κόσμος έλεγε πως είχαμε μείνει πίσω από τις εξελίξεις και είχαν δίκιο. Στο εξωτερικό είχαν email από το 1992-93. Στην Κύπρο το 1995 δεν είχαμε ακόμη internet.

Μπορείτε να φανταστείτε πως ήταν η καθημερινότητα ενός επαγγελματία, μια ετιαρείας, χωρίς το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο; Οι προσφορές έρχονταν σε μεγάλα κουτιά, τα έγγραφα έφευγαν με χαρτί να πάνε στο εξωτερικο. Η κατάσταση αυτή αποτελούσε ανείπωτο τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας.

Εκείνη την περίοδο, ήμουν Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Λόγου. Είχα στήσει τον Λόγο το 1990-92. Ήμουν άνθρωπος της τεχνολογία και εξαιτίας της ενασχόλησής μου αυτής, ήξερα αρκετά για το internet και παρακολουθούσα -δυστυχώς από μακριά- τι συνέβαινε στον υπόλοιπο κόσμο και τη στη χώρα μας.

Εκείνη την περίοδο, κάποιος που τηλεφωνούσε από το σπίτι του προς τον κόμβο του internet πλήρωνε 1,2 σεντ της λίρας το τετράλεπτο. Η CYTA σκόπευε να χρεώνει, ως τέλος πρόσβασης προς τον κόμβο, 5 σεντ το λεπτό. Δηλαδή, για να έχει πρόσβαση στον κόμβο του internet, θα πλήρωνε 20 φορές παραπάνω, αν και εφόσον η CYTA προλάβαινε να φέρει το διαδίκτυο στην Κύπρο, όπως σκόπευε.

Αυτό θα αποτελούσε ακόμη μεγαλύτερο βαρίδι για την ανάπτυξη. Φανταστείτε πως αν κάποιος χρησιμοποιούσε για μια ώρα την ημέρα το διαδίκτυο, θα πλήρωνε περίπου 100 λίρες τον μήνα μόνο το τηλεπικοινωνιακό κόστος, ενώ θα υπήρχε και επιπρόσθετο κόστος για τη συνδρομή.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπήρχε τελικά ανάπτυξη στην Κύπρο όταν θα στερείτο τόσα χρήματα για να έχει μια ώρα τη μέρα πρόσβαση στο διαδίκτυο!

Υπήρχε κόσμος που είχε δημιουργήσει τις παράνομες έστω προυποθέσεις προκειμένου να μπορέσει να κάνει χρήση του διαδικτύου; Φυσικά. Κάποιοι έκαναν υπερπόντιο τηλεφώνημαστην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Forthnet ή τη Hellasonline, όπου είχαν συνδρομές, ακολούθως έκαναν υπεραστικό τηλεφώνημα, συνδέονταν και έστελναν το email τους, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτή βεβαίως ήταν μια διαδικασία για να στείλει κάποιος ένα email. Για browsing, ούτε λόγος!

Καταλαβαίνετε λοιπόν για ποιο λόγο, χωρίς να το αποκαλύψω σε κανέναν, υπο άκρα μυστικότητα, ζήτησα από τη HellasOnLine τις διευκολύνσεις προκειμένου να έχει ο Λόγος τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Η CYTA με ανάγκασε να υπογράψω ότι δεν θα παραχωρούσα αυτή τη σύνδεση σε άλλους καθώς αυτή είχε το μονοπώλιο να πουλήσει υπηρεσίες διαδικτύου. Συμφώνησα, υπογράφοντας πως η χρήση θα γινόταν για της ανάγκες του τηλεοπτικού σταθμού και μόνο.

Ξέρετε ήδη πως δεν τήρησα αυτή τη συμφωνία. Έφερα παράνομα το διαδίκτυο στην Κύπρο χρησιμοποιώντας ένα router με 32 τηλεφωνικές γραμμές, χωρίς να το ξέρει και προφανώς χωρίς να εγκρίνει η CYTA.

Όταν συνδέθηκε η γραμμή 64k, συνέδεσα το router με τις 32 γραμμές που είχαμε στο Λόγο με σκοπό να διεξάγουμε τηλεψηφοφορίες και ανακοινώσαμε την υπηρεσία. Ήταν 31 Αυγούστου και ήταν έκπληξη για όλους. Δεν ήξερε κανείς τίποτα. ΤΟ κατεστημένο έπεσε από τα σύννεφα, αλλά δεν μπορούσαμε να το κάνουμε διαφορετικά. Ήταν πολλοί αυτοί που ήθελαν να ελέγξουν την εισαγωγή και εκμετάλλευση του διαδικτύου.

Το εγχείρημά μας, με τον τρόπο που έγινε, κέρδισε τη λαϊκή αποδοχή. Πώς θα μπορούσε να μην κερδίσει τον κόσμο; Εμείς τους προτρύναμε να συνδεθούν με εμάς με το κόστος της κανονικής τηλεφωνίας -στο 1,2 σεντ του τετραλέπτου- και όχι με χρέωση 5 σεντ με το λεπτό, όπως σκόπευε η CYTA να πράξει.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργήσατε ήταν παράνομος. Η CYTA δεν αντέδρασε;

Βεβαίως. Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε, η CYTA θα έπρεπε να δώσει άδεια σε οποιον επιθυμούσε να προσφέρει συνδρομητικές υπηρεσίες, καθώς ήταν ο ρυθμιστής των τηλεπικοινωνιών. Λείτουργησε σύμφωνα με τον νόμο και έκοψε τις γραμμές, δυο ημέρες μετά την ανακοίνωσή μας. Βεβαίως έκοψε τις γραμμές πρόσβασης που κάποιος μπορούσε να κάνει dial up από την Κύπρο, αλλά το διεθνές κύκλωμα δεν μπορούσε να το κόψει καθώς σύμφωνα με διεθνή συμφωνία που είχε υπογράψει με τον ΟΤΕ κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο.

Φαντάζομαι πως υπήρξε αντίδραση στα αντίποινα.

Θυμάμαι την επόμενη ημέρα της παρουσίασης, δημιουργήθηκε μια τεράστια ουρά έξω από τον Λόγο. Κόσμος περίμενε υπομονετικά προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνδρομή του. Το κοινό ήταν μαζί μας. Υπήρχε μια τεχνολογική εξέγερση. Αντιδρούσε ναι μεν το σύστημα διότι εμείς φέραμε όντως παράνομα το διαδίκτυ στην Κύπρο, αλλά πως θα μπορούσαμε να μην το κάνουμε. Ήταν κάτι τόσο καινούργιο. Πώς θα μπορούσες να εμποδίσεις τον Προμηθέα;

Είχαμε δημοσιεύσει τη διαμαρτηρία μας στις εφημερίδες, όπου καλούσαμε όσους συμφωνούσαν όπως αποστείλουν fax στον Υπουργό Συγκοινωνιών και το Προεδρικό. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και πράγματι έστελνε fax διαμαρτυρόμενος για την CYTA. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα λάμβαναν!

Υπήρξαν φωνές που αντιδρούσαν στην εισαγωγή του διαδικτύου;

Μα εννοείται πως υπήρχαν. Διατείνονταν πως δεν είναι κάτι που θα μείνει. Πώς μπορείς να τους κατηγορήσεις όμως; Το σύστημα της Κύπρου είναι ακόμα και σήμερα ένα σκελετωμένο, στελεχώνεται από καρεκλοκένταυρους, είναι τραγικά δεινοσαυρικό και δεν δέχεται οποιαδήποτε καινοτομία. Οτιδήποτε καινοτόμο, χαλά την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ του βολέματος και της παλιάς σκέψης.

Όμως ευτυχώς, ήταν μια εποχή όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κληρίδης, στο προεκλογικό του πρόγραμμα είχε υποσχεθεί πως θα φιλελευθεροποιηθούν οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στις τηλεπικοινωνίες. Ο Υπουργός (ο κ. Αδαμίδης), αλλά και ο Γενικός Εισαγγελέας, τους οποίους είχα ενημερώσει λίγο πριν ανακοινώσουμε την υπηρεσία, ήταν θετικοί. Είχα επίσης δώσει μυστικά, πριν την παρουσίαση, συνδρομές στους Υπουργούς και στους βουλευτές.

Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε ο κόσμος τι είναι το internet. Δεν είχαν όμως όλοι θετικές αντιδράσεις. Αρκετοί δεν ήθελαν να χρησιμοποιούμε το διαδκτυο και προσπαθούσαν να επιρρεάσουν τον Αρχιεπίσκοπο. Αμέσως μετά την παρουσίαση, θυμάμαι, είχε σχολιάσει «επειδή ξέρω τι κουμάδες είναι εκείνοι που έρχονται, σημαίνει το internet εν καλό και να προχωρήσουμε!»

Πώς πείστηκε ο Αρχιεπίσκοπος;

Πήγα να του μιλήσω και μαζί μου είχα το το laptop μου. Συνδεθήκαμε με τον κόμβο του internet στην Ελλάδα και του εξήγησα ότι μέσω του διαδικτύου η Τουρκία και το ψευδοκράτος έκαναν προπαγάνδα. Όταν έγραφες τότε στο yahoo με το netscape (δεν υπήρχε τότε Google), «President Cyprus» σου έβγαζε τη λέξη «Ντενκτάς»!

Αν δείτε την παρουσίαση που έκαναστη διάσκεψη τύπου, αυτό ακριβώς ανέφερα. Έγραφες π.χ «Cyprus Problem» και έβγαινε η σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον! Οι θέσεις των Τούρκων, ήταν οι μόνες . Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο να έχει κάποιος ένα mail, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπήρχε τρόπος να διαχυθεί οποιαδήποτε πληροφορία για την Κύπρο μέσω του διαδικτύου διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα.

Βίντεο από την παρουσίαση του Λογοδικτύου στις 31 Αυγούστου του 1995:

Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου, συνεχίσατε ακόμη πιο δυναμικά. Πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα μετά την παρέμβαση της CYTA;

H CYTA, μετά τη διαμαρτυρία του κόσμου, αναγκάστηκε να επανασυνδέσει τις γραμμές. Το 1995, ήταν προκλητικό να ισχύει ο νόμος του 1959. Ο περί τηλεγραφίας νόμος, δεν είχε ανανεωθεί σχεδόν καθόλου. Ήταν άδικο για την Κύπρο. Είναι διαφορετικό πράγμα ο νόμος και διαφορετικό το δίκαιο. Ήταν άδικο για τους Κύπριους πολίτες να ισχύει ένας νόμος όπου η CYTA ήλεγχε τα πάντα. Μετά τη διεθνή κατακραυγή, γιατί υπήρξαν διαμαρτυρίες και από άλλες χώρες, δημιουργήθηκε μεγάλος σάλος. Οι μόνες χώρες στις οποίες υπήρχε έλεγχος των τηλεπικοινωνιών τότε ήταν το Ιράν και η Κύπρος! Είχε γίνει ρεζίλι όλο το σύστημα παρόλο που εφαρμοζόταν ο νόμος.

Βέβαια, οφείλω να διευκρινήσω πως μπορεί η CYTA να έκοψε τις γραμμές αλλά είχαμε κι άλλες γραμμές, τις οποίες προσφέραμε μυστικά στους πελάτες μας. Βέβαια, αναγκάστηκε εκ των υστέρων, να πάρει κανονισμούς στη Βουλή. Το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου, υπογράψαμε μια σύμβαση με τη CYTA οπότε μας συνέδεσε ξανά τη γραμμή.

Θυμάμαι περπατούσα στη Λήδρας και άκουγα τυς ανθρώπους να συζητούν για το διαδίκτυο. Στα καφενεία, στα εστιατόρια, παντού... ήταν το μοναδικό και πιο ενδιαφέρον θέμα συζήτησης. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν πληρώνοντας 1,2 σεντ το τετράλεπτο. Με αυτή την κίνηση, οι βλέψεις τις CYTA να χρεώσει 5 σεντ το λεπτό δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Εκτός αυτού, με την κίνηση αυτή, άνοιξε ο δρόμος και για άλλες εταιρείες τηλεποικινωνίας. Για να καταλάβετε πόσο δεινοσαυρική ήταν και συνεχίζει να είναι η κατάσταση, η CYTA λειτουργούσε τον κόμβο του internet μέσω του Πανεπιστημίου Κύπρου γιατί δεν είχε την τεχνογνωσία, ούτε ήταν έτοιμη να φέρει εξοπλισμό. Άρα εάν περιμέναμε τη CYTA να φέρει το διαδίκτυο θα περνούσαν άλλα δυο χρόνια διότι δεν θα επέτρεπε να το φέρει κανένας άλλος.

Αναφέρατε πως περίμενε ο κόσμος έξω από τον Λόγο την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης. Ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση;

Ναι και για να είμαι ειλικρινής, δεν το περιμέναμε. Όταν ανακοινώσαμε το internet, για την ομάδα του LOGOSNET, είχε προηγηθεί εντατική δουλειά για περίπου ένα μήνα, προκειμένου να στήσουμε τα μηχανήματα και να κάνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες. Την επόμενη μέρα της παρουσίασης, αποφάσισα να παώ λίγο αργότερα στη δουλειά προκειμένου να ξεκουραστώ λίγο. Όταν λοιπόν πλησίαζα στον ΛΟΓΟ, υπήρχαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε απόσταση 600 - 700 μέτρων! Ο κόσμος περίμενε να πάρει συνδρομές! Δεν προλαβαίναμε να τυπώσουμε τις αιτήσεις.

Τα ευτράπελα

Είχαμε δυο δισκέτες, το λεγόμενο dialer στο οποίο έπρεπε για να συνδεθείς για να "ανοίξεις" το διαδίκτυο. Ένας από τους συνεργάτες μου, εξηγούσε στον πελάτη πως μπαίνει στο browser. Αφού ολοκλήρωσε την παρουσίαση, του είπε «ωραία τώρα βγες έξω». Ε, ο πελάτης, αντί να βγει από το browser, βγήκε από την πόρτα!

Ποιές ήταν οι σπουδές σας αλλά και η επαγγελματική σας σταδιοδρομία;

Τελείωσα το Πολυτεχνείο, στην ενεργειακή κατεύθυνση αλλά η ειδικότητα μου ήταν Τεχνητή Νοημοσύνη και Πληροφορική. Είχα ακαδημαϊκό αλλά και ερευνητικό έργο στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τελείωσα πρώτος το Πολυτεχνείο στην Αθήνα και πριν ολοκληρώσω τις σπουδές μου, με είχε προσλάβει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδος ως τεταρτοετή φοιτητή για να ξεκινήσω τη μηχανογράφηση του ΙΚΥ. Εκεί να δείτε αντιδράσεις από τους υπαλλήλους! Είχα ζήσει από το 1985 τις αντιδράσεις σε θέματα καινοτομίας.

Το 1988 μου ζήτησαν ν’ αναλάβω την μηχανογράφηση όλου του συστήματος της Ελλάδας (το πρόγραμμα Κλεισθένης), αλλά είχα ήδη επιστρέψει στην Κύπρο με πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου. Είχα κάνει μια μελέτη, για τον τηλεοπτικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέκαθεν ήθελε να δημιουργήσει έναν τηλεοπτικό σταθμό. Ήρθα και έμεινα 10 μήνες στην Αρχιεπισκοπή, ακολούθως προσελήφθην στην ΑΗΚ ως Βοηθός Μηχανικός. Δέκα μήνες αργότερα παραιτήθηκα καθώς μου ήταν αδύνατο, να λειτουργήσω μέσα στο αναξιοκρατικό σύστημα το οποίο επικρατούσε. Οι νέες ιδέες έπρεπε να μείνουν στο ράφι. Δεν μπορούσαν ούτε καν να συζητηθούν. Τα ίδια θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν τους νέους επιστήμονες σήμερα, ήταν πρόβλημα και τότε. Ήμουν και συνεχίζω να είμαι ένας περιθωριακός του κυπριακού συστήματος, λόγω του ότι ακόμα συνεχίζω να θέλω να υλοποιώ τις νέες ιδέες που μπορεί να έχω.

Νιώθετε ότι βρίσκεστε στο περιθώριο;

Πάντα είμαι στο περιθώριο. Και πρακτικά και θεωρητικά. Το Κέντρο Ελέγχου Δορυφόρων υπάρχει από το 2008. Είχαμε επίσκεψη Υπουργού Συγκοινωνιών μόλις φέτος! Το σύστημα στην Κύπρο κυβερνάται από δικηγόρους και λογιστές. Αυτό το σύστημα «κλαδεύει» όποιο δέντρο βγει πάνω από τα υπόλοιπα! Επειδή δεν ήθελα να κλαδευτώ, βγήκα από το σύστημα.

Στην Κύπρο οι σοβαροί Ημικρατικοί οργανισμοί που θα έπρεπε να είναι ατμομηχανές ανάπτυξης όπως η ΑΗΚ και η CΥΤΑ, διοικούνται από άσχετους ανθρώπους. Τι γνωρίζει το διοικητικό συμβούλιο της CΥΤΑ από τηλεπικοινωνίες; Εγκληματούν αυτοί οι άνθρωποι έναντι της κοινωνίας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν απευθύνομα στα σημερινά διοικητικά συμβούλια αλλά και στα προηγούμενα. Δεν ξέρουν να διοικήσουν!

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή τα διεθνή καλώδια της CΥΤΑ είναι άδεια και οι τιμές είναι πάρα πολύ υψηλές. Αυτό συζητήσαμε και με τον Υπουργό Συγκοινωνιών. Το διαδίκτυο στην Κύπρο είναι πάρα πολύ ακριβό και δεν υπάρχει ανάπτυξη. Έφυγαν οργανισμοί από την Κύπρο και μεταστεγάστηκαν είτε στο Ισραήλ ή είτε στη Μάλτα γιατί δεν άντεχαν να πληρώνουν το διαδίκτυο που χρησιμοποιούσαν. Το διαδίκτυο, ήταν πιο ακριβό από το ενοίκιο των γραφείων τους. Χωρίς να έχεις τηλεπικοινωνίες δεν έχεις ανάπτυξη στις πραγματικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.Ξέρετε τι επιστροφή θα ερχόταν στο ΑΕΠ από τη δραστηριοποίηση των διεθνών εταιρειών στην Κύπρο και πόση μείωση της ανεργίας σε επιστήμονες θα παρατηρείτο; Η ΑΗΚ επίσης θα μπορούσε να δώσει πιο φθηνό ρεύμα. Χρειάζονται αλλαγές και για να γίνουν χρειάζονται καινούργια μυαλά. Αν θέλουμε επίσης να έχουμε ψηφιακή οικονομία και ψηφιακό εμπόριο θα πρέπει να παραδίδουν τα ταχυδρομεία από πόρτα σε πόρτα παγκύπρια. Είμαστε οι τελευταίοι στην ΕΕ στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Για να καταλάβετε που βρισκόμαστε από πλευράς τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο, ο γιος του πρωθυπουργού του Κατάρ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Hellas Sat, Σεϊχης Αλ Θάνι είναι επίσης CEO της κρατικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Ooredoo. Η εταιρεία αυτή προσφέρει 250 MG σε κάθε σύνδεση. Το παράπονο του είναι ότι το κινητό του πιάνει 200 MG. Μου έλεγε ότι ένας συνδρομητής στο Κατάρ έχει κίνηση 1GB την ημέρα. Ακούω διαφημίσεις στην Κύπρο από παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρονα μιλούν για οικογενειακό πακέτο 5GB τον μήνα για να το μοιραστείτε όλοι!

Πώς έστησε το πρώτο ιδιωτικό κανάλι της Κύπρου

Τον Φεβρουάριο του 1990 είχα πάει σε ένα συνέδριο στην Ατλάντα. Όταν επέστρεψα, μου είπε ο Αρχιεπίσκοπος: «Θέλω τον καλύτερο τηλεοπτικό σταθμό του κόσμου». Μέσα σε δυο μήνες είχα γυρίσει όλους τους μεγάλους σταθμούς της Ευρώπης. Τότε στην Ελλάδα λειτουργούσε μόνο ο ANT1 και το Mega. Επισκέφτηκα τους ελληνικούς σταθμούς, πήγα στα στούντιο του Μπερλουσκόνι στο Μιλάνο, επισκέφτηκα σταθμούς στην Αγγλία και αλλού. Είδα ποια ήταν η τεχνολογία στην Ευρώπη, σχεδίασα τις προδιαγραφές για τα στούντιο αλλά και τους πομπούς. Είχαμε φέρει στερεοφωνική τηλεόραση, ρομποτικές κάμερες αλλά και autocue. Να φανταστείτε πόσο μπροστά ήταν τότε ο ΛΟΓΟΣ, το ΡΙΚ δεν είχε autocue. Έπρεπε να αποστηθήσει ο παρουσιαστής τα λόγια του.

Η συσκευή για τα σλάιντς, ήταν η πρώτη που δημιουργήθηκε αποκκλειστικά για εμάς η Sony και μετά την παρέδωσε σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς ανά το παγκόσμιο. Παραιτήθηκα όταν το 1999 ξεκίνησε η διαδικασία προκειμένου να μισθώσουν τον ΛΟΓΟ στο Mega. Ο ΛΟΓΟΣ ήταν μια ιδέα, μια αναλαμπή σε ένα σκοτάδι, ήταν η ευκαιρία να ακουστεί η άλλη άποψη.

Loader