«Καλύτερη χρονιά το 2017 για τον όμιλο Louis», δηλώνει ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Louis, Κωστάκης Λοΐζου

«Καλύτερη χρονιά το 2017 για τον όμιλο Louis», δηλώνει ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Louis, Κωστάκης Λοΐζου

«Καλύτερη χρονιά το 2017 για τον όμιλο Louis», δηλώνει ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Louis, Κωστάκης Λοΐζου

Σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Μαρία Ηρακλέους για την εφημερίδα "Καθημερινή", o εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Louis, κ. Κωστάκης Λοΐζου, δήλωσε πως σε τροχιά ανόδου βρίσκεται ο όμιλος Louis έχοντας καταφέρει να ανακάμψει πολύ νωρίς μετά την οικονομική κρίση.

Ήδη τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 δικαίωσαν τις ενέργειες του Ομίλου, ενώ καλύτερη χρονιά αναμένεται το 2017. Ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Κωστάκης Λοΐζου, αναφέρει ότι το κλειδί για το μέλλον του ομίλου είναι το «good value for money», επενδύοντας στην αναβάθμιση ξενοδοχείων σε Κύπρο και Ελλάδα.

–Πού βρίσκεται ο Όμιλος πέντε μήνες μετά την αναδιάρθρωση των δανειακών του συμβάσεων; Τι δείχνουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία; Λόγω της δραστηριοποίησής μας στο εξωτερικό αντιμετωπίσαμε ως Όμιλος τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αλλά και της ελληνικής οικονομικής κρίσης πολύ νωρίτερα από άλλες εταιρείες στην Κύπρο. Ήταν επομένως επιβεβλημένο να λάβουμε μέτρα πριν από όλους με σκοπό να αντιμετωπίσουμε το όλο ζήτημα. Πωλήσαμε μη παραγωγικά ή/και «non-core» περιουσιακά στοιχεία, επαναπροσδιορίσαμε τον τρόπο λειτουργίας της Εταιρείας, ανακαινίσαμε ξενοδοχεία μας, βρήκαμε τρόπους να επενδύσουμε και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας και γενικά νοικοκυρέψαμε τα του οίκου μας. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, καταφέραμε αρκετά νωρίς να δούμε βελτίωση στην κερδοφορία του Ομίλου. Τα λειτουργικά μας αποτελέσματα είχαν μπει σε τροχιά ανόδου παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017 θα είναι καλύτερα από τα αποτελέσματα του 2016.

–Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι σας για το τρέχον και το επόμενο έτος. Ως Όμιλος Louis επικεντρωνόμαστε πλέον στους τομείς που θα φέρουν ανάπτυξη, και η προσοχή μας είναι στον ξενοδοχειακό τομέα. Πρώτο μας μέλημα είναι να αναπτυχθούμε ως εταιρεία παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, προσφέροντας «good value for money». Οι υπηρεσίες «good value for money» είναι το «κλειδί» για το μέλλον του ομίλου και η παγκόσμια πλέον τάση είναι η αναζήτηση των τουριστών για αυθεντικές εμπειρίες που συμβαδίζουν με την άνεση των διακοπών. Παράλληλα συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις υπηρεσίες επισιτισμού σε Κύπρο και Ελλάδα, της κρουαζιέρας και των άλλων μας δραστηριοτήτων. Η εταιρεία Celestyal Cruises, στην οποία συμμετέχουμε με 51%, ενδυναμώνει τις κρουαζιέρες που διοργανώνει στο Αιγαίο, σαν ένα ελληνικό προϊόν, προσφέροντας φέτος μια νέα επταήμερη κρουαζιέρα με διανυκτερεύσεις σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, μεταξύ άλλων.

–Τι να περιμένουμε από τον όμιλο σε ό,τι αφορά στον ξενοδοχειακό τομέα. Θα ακολουθήσετε τακτικές ανάλογες με την περίπτωση του Louis Paphos Breeze; Ο Όμιλος στοχεύει στην περαιτέρω επέκταση των εργασιών του, μέσω της επέκτασης των υφιστάμενων του ξενοδοχείων, της ενοικίασης και διαχείρισης μονάδων που ανήκουν σε τρίτους και της δημιουργίας ή απόκτησης νέων μονάδων. Πιστεύουμε ότι αξιοποιώντας την τεράστια τεχνογνωσία μας, το υψηλής ποιότητας εργατικό μας δυναμικό και τις άψογες σχέσεις μας με τους «tour operators», το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο. Ήδη το 2016 λειτουργήσαμε στον Πρωταρά δύο νέα ξενοδοχεία, και ακόμα δύο το 2017, ενώ προγραμματίζουμε τη λειτουργία ακόμα ενός το 2018 και ενός το 2019 στην Πάφο. Παράλληλα έχουμε επενδύσει και προγραμματίζουμε την επένδυση πολλών εκατομμυρίων στην αναβάθμιση υπαρχόντων μονάδων, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

–Πώς βλέπετε το μέλλον του Ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο στο Hilton Cyprus; Ο Όμιλος έχει το 22% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου στο Hilton Cyprus. Είναι μια επένδυση που εξαρτάται κυρίως από το τι θα επιδιώξει ο μεγαλομέτοχος. Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα αποφασίσουμε.

–Χρονιά ρεκόρ φέτος για τον τουρισμό στην Κύπρο. Τι είναι αυτό που κατά την άποψή σας είναι αυτό που λείπει από το κυπριακό τουριστικό προϊόν; Ήδη ο τουρισμός σήμερα συνεισφέρει περίπου το 20% του εγχώριου ΑΕΠ, κάτι που κατά την άποψή μου μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο μέσω αναβάθμισης υποδομών, βελτίωσης των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς επίσης και με καλύτερες αεροπορικές συνδέσεις. Με προβληματίζει η νοοτροπία του γρήγορου κέρδους και της μυωπικής αντιμετώπισης κάποιων προβλημάτων, χωρίς προγραμματισμό και στρατηγική. Όταν υπάρχει το όραμα, η στρατηγική και ο σωστός προγραμματισμός, πολλά μπορούν να γίνουν. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο και γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος. Ωστόσο, θέλω να εκφράσω την απογοήτευσή μου που δεν καταφέραμε να αναπτύξουμε τη γερμανική αγορά, που είναι η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη.

–Ποια είναι τα συγκριτικά χαρακτηριστικά μεταξύ του τουριστικού προϊόντος Κύπρου και Ελλάδας; Τι θα μπορούσαμε να υιοθετούσαμε από τη διαχείριση του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα και τι ενδεχομένως η Ελλάδα από εμάς; Στην Ελλάδα λείπει η δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα που υπάρχει στην Κύπρο. Η χώρα πρέπει να γίνει πιο φιλική προς τους ξένους επενδυτές με απλούστευση των διαδικασιών και εγκρίσεων που απαιτούνται και μέσω μιας πιο ελκυστικής φορολογικής πολιτικής, χωρίς συχνές αλλαγές στο πλαίσιο και τους συντελεστές. Η Κύπρος παράλληλα, έχει πολλά να διδαχθεί από την Ελλάδα, ιδιαίτερα από τους προσεγμένους τουριστικούς προορισμούς της. Ως χώρα μας λείπει περισσότερο η σωστή υποδομή, το γούστο, η γραφικότητα και ο χαρακτήρας. Οι πρόχειρες κατασκευές, οι πλαστικές καρέκλες, οι «neon» ταμπέλες και η γενική ακαταστασία που ακόμη υπάρχει σε αρκετά μέρη της Κύπρου, μάλλον αρνητική εικόνα αφήνει στους ξένους επισκέπτες μας.

–Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια ραγδαία αύξηση στις αφίξεις από τη ρωσική αγορά. Ήρθε για να μείνει ή είναι κάτι εφήμερο; Η Ρωσία είναι μια βασική αγορά, από την οποία προέρχεται το 20% - 25% των επισκεπτών που δεχόμαστε κάθε χρόνο στην Κύπρο. Ως τουριστικός προορισμός η Κύπρος έχει γίνει πολύ γνωστή και δημοφιλής στη Ρωσία και οι τουρίστες της αποκομίζουν πολύ καλές εντυπώσεις από την παραμονή τους στο νησί μας. Η Κύπρος θεωρείται φιλική και ασφαλής χώρα, με εξαιρετικό κλίμα και στα ξενοδοχεία μας ομιλείται πλέον η ρωσική γλώσσα. Επίσης, τώρα μένουν στην Κύπρο ως μόνιμοι κάτοικοι πολλές χιλιάδες Ρώσοι, κάτι που βοηθά πολύ την αναγνωρισιμότητα της Κύπρου στην Ρωσία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση για παράδειγμα στην Αίγυπτο δεν θα επηρεαστούμε κάπως. Πρέπει επομένως να παρέχουμε τις όσο το δυνατό καλύτερες υπηρεσίες, χτίζοντας έτσι το μέλλον του τουρισμού μας. Πάντως, η ρωσική αγορά θα αποτελεί στο εξής βασικό στοιχείο για τον κυπριακό τουρισμό.

–Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση στις τουριστικές αφίξεις; Ποια περιοχή θα μπορούσε να τους απορροφήσει, λαμβάνοντας υπόψη τον κορεσμό της αγοράς σε Αγία Νάπα και Πρωταρά; Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κορεσμός της αγοράς σε οποιανδήποτε περιοχή της Κύπρου. Όλες οι περιοχές θα μπορούσαν να απορροφήσουν αύξηση στις τουριστικές αφίξεις. Ιδιαίτερα όμως περιοχές όπως η Λάρνακα, παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές, ειδικά όταν μετακινηθούν οι δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων. Η γειτνίαση της Λάρνακας προς το αεροδρόμιο συνιστά βεβαίως ένα μεγάλο επιπρόσθετο πλεονέκτημα.

–Υπάρχουν σκέψεις για επενδύσεις στη Λάρνακα; Μας ενδιαφέρει πολύ η Λάρνακα, αλλά αυτή τη στιγμή η προτεραιότητά μας είναι να επενδύσουμε λεφτά στην επέκταση των υφισταμένων ξενοδοχείων μας, ιδιαίτερα και με τα κίνητρα που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση. Είναι ευκαιρία και τα κίνητρα έχουν χρονικό πλαίσιο άρα εκεί επικεντρωνόμαστε τώρα. Επίσης, εκεί που υπάρχουν ξενοδοχεία που οι ιδιοκτήτες θέλουν να τα δώσουν προς διαχείριση ή να τα ενοικιάσουν σε τρίτους, αυτό μας ενδιαφέρει.

–Πώς βλέπετε τα σχέδια της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της περιοχής του Τροόδους; Θα μπορούσε το Τρόοδος να απορροφήσει μερίδιο των τουριστικών αφίξεων; Οι τουρίστες στην Κύπρο προσβλέπουν κυρίως στον ήλιο και τη θάλασσα. Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργήσουμε την προοπτική για τουρισμό και στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους με νέα ξενοδοχεία που να διαθέτουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες και υποδομές. Η απόσταση από τη Λεμεσό είναι τόσο μικρή που θα μπορούσε κανείς να συνδυάζει τη δροσιά και τον αέρα του βουνού με κολύμπι στη θάλασσα. Επειδή όμως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και ίσως ο ιδιωτικός τομέας, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, να διστάζει, χρειάζεται η ουσιαστική κρατική παρέμβαση και επένδυση.

–Θα σας ενδιέφερε η προοπτική επένδυσης στο Τρόοδος; Το κράτος είναι που πρέπει να κάνει μια επένδυση, π.χ. να κτίσει ξενοδοχεία στην περιοχή, διότι διαφορετικά δεν θα είναι επικερδές. Δεν μπορείς να δικαιολογήσεις μια επιχειρηματική πρόταση στην περιοχή των βουνών αυτή τη στιγμή.

–Hilton και Hilton Park είναι τα δύο κυρίαρχα ξενοδοχεία στη Λευκωσία. Γιατί δεν βλέπουμε καινούργιους παίκτες; Είναι μονοπώλιο η αγορά ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα; Δυστυχώς η Λευκωσία δεν ελκύει τους ίδιους αριθμούς τουριστών όπως τα παραθαλάσσια θέρετρα. Γι’ αυτό τα ξενοδοχεία στη Λευκωσία χρησιμοποιούνται κυρίως από τους επιχειρηματίες ή για επισκέψεις επισήμων. Ως αποτέλεσμα, τα ποσοστά πληρότητας είναι πολύ χαμηλά και κυμαίνονται κατά μέσον όρο μεταξύ 40% και 50%. Κλείνουν ξενοδοχεία στη Λευκωσία επειδή δεν υπάρχει δουλειά. Ανέκαθεν πίστευα ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένα μόνο καζίνο στην Κύπρο και αυτό στη Λευκωσία, ως πόλος έλξης τουρισμού στην πρωτεύουσα. Δυστυχώς όμως, για τη Λευκωσία, χάθηκε αυτή η ευκαιρία.

–Το 2008 ξεκίνησε μια συνεργασία με την Goldair Handling. Ποιες είναι οι δυνατότητες και οι προοπτικές ανάπτυξης; Η εταιρεία Goldair Handling είναι, όπως και εμείς, μέτοχος στην LGS Handling Ltd η οποία προσφέρει υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης αεροδρομίων στην Λάρνακα και την Πάφο. Είναι όντως μια πολύ δυνατή συνεργασία με πολύ καλές προοπτικές που δεν αποκλείεται να επεκταθεί και εκτός Κύπρου στο μέλλον.

–Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία πώλησης της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της Celestyal Cruises. Πόσο κοντά είστε σε αυτό; Ο τομέας της κρουαζιέρας απαιτεί τεράστια κεφάλαια και συγχρόνως χρειάζονται ισχυρές και μακροχρόνιες συμμαχίες. Παράλληλα, μελλοντικά θα χρειαστεί ανανέωση του στόλου με νέα πλοία. Έτσι συζητούμε με διάφορους επενδυτές το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Εταιρεία και όταν βεβαίως θα υπάρχει κάτι νεότερο θα ανακοινωθεί.

–Ποιες είναι οι πιθανότητες να ξεκινήσετε ξανά κρουαζιέρες από την Κύπρο; Ποτέ μην λες ποτέ! Μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες και να βελτιωθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Αυτή τη στιγμή όμως δεν μπορούμε. Προς το παρόν αναπτύξαμε τις κρουαζιέρες για τους Κυπρίους από τον Πειραιά ή από την Κρήτη. Ήδη πέρσι φτάσαμε τους 3 χιλιάδες Κύπριους οι οποίοι επέλεξαν τις κρουαζιέρες μας με αφετηρία τον Πειραιά.

–Οι προοπτικές για ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού – Πειραιά; Σίγουρα οι αριθμοί των επιβατών είναι μικροί και η διαδρομή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Η προσωπική μου άποψη είναι όμως ότι δεν είναι δυνατό μια χώρα η οποία είναι νησί, να μην έχει ένα τακτικό δρομολόγιο έστω και για τους λίγους. Αλλά για να γίνει αυτό το πράγμα πρέπει να επιδοτηθεί από την κυβέρνηση. Θα πρέπει να ερευνηθεί είτε μέσω προγραμμάτων είτε επιδοτήσεων και από τις δύο κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας ώστε να δημιουργηθεί αυτή η συγκοινωνία. Είναι εθνικής σημασίας το να συνδεόμαστε ακτοπλοϊκά με τον έξω κόσμο.

Loader