Ελάτε λοιπόν: Let's Make Cyprus GREEN again

Ελάτε λοιπόν: Let's Make Cyprus GREEN again

Η Ελένη και ο σύζυγός της Andrey, αγαπούν την Κύπρο και θέλουν να διατηρήσουν την ομορφιά της χωρίς πλαστικά και σκουπίδια

Ελάτε λοιπόν: Let's Make Cyprus GREEN again

Το Let's Make Cyprus Green ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, από την 27χρονη Ελένη, και τον συζυγό της, τον 33χρονο Andrey.   Η Ελένη γεννήθηκε στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πατέρας της κατάγεται από το χωριό Μηλιά, Αμμοχώστου ενώ η μητέρα της από τη Βόρεια Ελλάδα. Ζει στην Κύπρο από τα 16 της. Οι σπουδές της έχουν να να κάνουν με compliance and sustainability leadership και έχει δουλέψει στον τομέα του ξένου συναλλάγματος τατελευταία 8 χρόνια. Ο σύζυγός της, Andrey, ζει στην Κύπρο για 5 χρόνια και έχει ιστορικό στον τομέα της πληροφορικής και του σχεδιασμού.

(embed:https://www.instagram.com/p/Bgn4_9PldIP/)    Αν και έχουν και οι δύο επιτυχημένες καριέρες στους τομείς που δραστηριοποιούνται, το πραγματικό τους πάθος βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον ως environmental conservationists. Γι'αυτό το λόγο αποφάσισαν και οι δύο να υπάρξουν συνεπείς στα πιστεύω και ενδιαφέροντά τους και να ακολουθήσουν το πάθος τους.  

Ποιά υπήρξε η αφορμή; Όλα ξεκίνησαν εξαιτίας της αγαπημένης μας παραλίας αναπαραγωγής χελωνών στην Λεμεσό, το Παραμάλι, όπου έχουμε επίσης παντρευτεί. 

(embed:https://www.instagram.com/p/BdA7-6al6E1/)    Σε κάθε μας επίσκεψη στην συγκεκριμένη παραλία, παρατηρούσαμε ότι τα σκουπίδια πλήθαιναν. Έτσι μια μέρα πήραμε την πρωτοβουλία να την καθαρίσουμε. Μετά από αρκετές ώρες καθαρίσματος, καταφέραμε να μαζέψουμε 12 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών. Είχαμε απογοητευτεί με το αποτέλεσμα, αλλά παράλληλα νιώσαμε περήφανοι που είχαμε καθαρίσει την αγαπημένη μας παραλία.

Μετά από αυτό, αποφασίσαμε να οργανώσουμε ακόμα ένα καθαρισμό παραλίας, στο Lady’s Mile, όπου προσκαλέσαμε την κοινότητα της περιοχής, με στόχο να ενθαρρύνουμε περισσότερο κόσμο να συμμετάσχει, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για την θαλάσσια ρύπανση, αλλά και για να μας βοηθήσουν να μαζέψουμε περισσότερα σκουπίδια.

(embed:https://www.instagram.com/p/Bc-OuRilEef/)

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, αφού περισσότερα από 70 άτομα από όλη την Κύπρο, ήρθαν για να βοηθήσουν και μαζί μαζέψαμε περισσότερες από 100 σακούλες σκουπιδιών. Μετά από αυτό, και οι δυο μας, χαρήκαμε πολύ για το αποτέλεσμα και νιώσαμε ότι πετύχαμε κάτι πολύ θετικό.

Βλέποντας το θετικό αντίκτυπο των πράξεων μας, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με το καθάρισμα παραλιών και αρχίσαμε να επισκεπτόμαστε σχολεία για να ενημερώνουμε τα παιδιά. Στις σχολικές μας επισκέψεις, διδάσκουμε τους μαθητές για τους κινδύνους από τα απορρίμματα, τα πλαστικά, και τρόπους για να αποτρέψουμε την ρύπανση χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.    

Στο Let’s Make Cyprus Green έχουμε σαν αποστολή μας να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την αρνητική επιρροή που έχουμε σαν άνθρωποι στον πλανήτη μας, ειδικότερα με την μεγάλη ποσότητα πλαστικών που χρησιμοποιούμε και το μέγεθος των αποβλήτων που παράγουμε.

Το καθάρισμα των παραλιών είναι το πρώτο επίπεδο. Φαντάζομαι ο στόχος είναι να μη χρειαστεί να το κάνουμε. Πως θα φτάσουμε σε αυτό; Στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε την ρύπανση των αποβλήτων και των πλαστικών με τρία στάδια: Αρχίζοντας από την εκπαίδευση, συνεχίζουμε στη δράση και καταλήγουμε στην πρόληψη. 

Εκπαίδευση, στα σχολεία κάνοντας παρουσιάσεις στους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων και εκδρομών για καθαρισμούς παραλιών, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τους μαθητές να πάρουν μέρος και να ενημερωθούν για τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Εκπαιδεύοντας την νεολαία για την ζημιά των αποβλήτων και των πλαστικών, θα γίνουν όλο και περισσότερο περιβαλλοντικά συνειδητοί και θα σκεφτούν τις συνέπειες των επιλογών, των συμπεριφορών και των αγορών τους.

Δημοσιεύουμε επίσης στην ιστοσελίδα μας άρθρα και “Πράσινες συμβουλές” για να είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους, αφού και οι ενήλικες χρειαζόμαστε εκπαίδευση σε αυτο το θέμα. Διοργανώνουμε επίσης νύχτες ντοκιμαντέρ για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα για να βοηθήσουμε τον κόσμο να εμβαθύνει τις γνώσεις του για βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα. 

(embed:https://www.instagram.com/p/BwloTW2FLXp/)

Δρούμε, οργανώνοντας συχνά εκδηλώσεις για καθάρισμα παραλιών για να αποτρέψουμε τα απόβλητα από το να μπαίνουν στην θάλασσα. Στην πρόσφατη μας εκδήλωση στον υγρότοπο Ζακακίου, μαζέψαμε 8,000 κιλά απορριμμάτων μέσα σε λίγες ώρες. Επίσης 200 λάστιχα αυτοκινήτων, 5 στρώματα κρεβατιού, 5 καναπέδες και μια τουαλέτα. Σε λιγότερο από 2 χρόνια καθαρίσαμε 15 παραλίες και άλλα μέρη. 

Τέλος, η πρόληψη επιτυγχάνεται με την προώθηση προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον. Το Let's Make Cyprus Green έχει μια σειρά από οικολογικά προϊόντα τα οποία κατασκευάζονται για εμάς από την εταιρεία EkoNest, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη της αποστολής μας για την καταπολέμηση της ρύπανσης και στην χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού μας. Αυτά τα προϊόντα είναι διαθέσιμα στο κοινό ενώ επιπρόσθετα, ερχόμαστε επίσης σε επαφή με επιχειρήσεις για να τους ενθαρρύνουμε να μειώσουν την ετήσια κατανάλωση των πλαστικών χρησιμοποιώντας τα προϊόντα αυτά. Με μικρές αλλαγές στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, μπορούμε να κάνουμε μεγάλη διαφορά στον πλανήτη - όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. 

(embed:https://www.instagram.com/p/BtNXG1VlAWi/)

Από την πρώτη σας δράση, μέχρι σήμερα τι έχει μεσολαβήσει; Ξεκινήσαμε μια ομάδα από δύο άτομα και καταλήξαμε στο να αυξήσουμε τα μέλη μας και να εγγραφούμε σαν Μη Κυβερνητικός Οργανισμός. Αυτό ήταν μεγάλη επίτευξη για εμάς. Από τότε που ξεκινήσαμε, αντιμετωπίσαμε διάφορες προκλήσεις, όπως το να προσπαθούμε να αλλάξουμε την ιδεολογία διαφόρων ανθρώπων, έλλειψη πόρων και φυσικά η διαφορά γλώσσας. Το να μπορείς να μιλήσεις την γλώσσα της χώρας όπου δραστηριοποιείται ο οργανισμός είναι πολύ σημαντικό. Μη γνωρίζοντας την γλώσσα βρίσκεις πολλές κλειστές πόρτες, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν.    Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η έλλειψη πόρων. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τα μέλη που υποστηρίζουν τον σκοπό μας, αλλά δεν διαθέτουμε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης ή καμία χρηματοδότηση από την ΕΕ / την κυβέρνηση - δύο βασικές ανάγκες που πρέπει να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμες. Η πραγματικότητα της κατάστασής μας είναι ότι υπάρχει ένας εθελοντής πλήρους απασχόλησης που εργάζεται 6 ημέρες την εβδομάδα και, δυστυχώς, μόνο ένα άτομο δεν αρκεί για να χειριστεί όλα όσα απαιτούνται για να λειτουργήσει μια ΜΚΟ με βιώσιμο, αποτελεσματικό τρόπο και να πραγματοποιήσει μεγαλύτερες πρωτοβουλίες.

(embed:https://www.instagram.com/p/BqhRcFylAPj/)

Ποιόν θα ορίζατε ως πρωταρχικό σας στόχο; Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, να υιοθετήσουν ένα τρόπο ζωής πιο φιλικό προς το περιβάλλον. “Γινόμαστε Πράσινοι” είναι μια έκφραση η οποία σημαίνει να επιλέξουμε ένα τρόπο ζωής φιλικό προς το περιβάλλον. Όταν “Γινόμαστε Πράσινοι” κερδίζουμε γνώση και υιοθετούμε νέες συνήθειες που μας οδηγούν στο να παίρνουμε αποφάσεις και να έχουμε τρόπο ζωής πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην διατήρηση των φυσικών μας πόρων. 

Πόσο δύσκολο είναι αυτό να υλοποιηθεί; Το πρόβλημα είναι ότι κάθε κομμάτι πλαστικού που έχει κατασκευαστεί, υπάρχει ακόμα - δεν εξαφανίζεται στην πραγματικότητα, καθιστώντας το κυριολεκτικά δέσμευση ζωής. Θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η ανακύκλωση δεν είναι η μοναδική λύση για την κρίση στον πλανήτη. Πρώτα απ όλα, δεν ανακυκλώνουμε αρκετά - από την δεκαετία του 1950 έως το 2019,μόνο το 9% των πλαστικών απορριμμάτων έχει ανακυκλωθεί. Και όσο το πλαστικό ανακυκλώνεται, μειώνεται η ποιότητα του. Αυτό ονομάζεται downcycling και έτσι θα πρέπει πάντα να δημιουργούνται καινούρια πλαστικά. 

(embed:https://www.instagram.com/p/Bpgo5mzFy-R/)

Εκτός αυτού, πολλά αντικείμενα, ειδικά είδη μιας χρήσης, όπως πλαστικά καλαμάκια, οδοντόβουρτσες και αναδευτήρες καφέ, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, είτε λόγω του μεγέθους τους επειδή είναι κατασκευασμένα με περισσότερο από ένα υλικά, όπως τα χάρτινα ποτήρια και σακουλάκια. Ακόμα και αν αυξήσουμε την ανακύκλωση πλαστικού έτσι ώστε να φτάσουμε πιο κοντά στον στόχο μας, παράγουμε πολύ περισσότερο πλαστικό από ότι μπορεί να ανακυκλωθεί

Ποιά είναι η εισήγησή σας; Η καλύτερη λύση είναι η απόρριψη πλαστικού μίας χρήσης. Μόνο όταν απορρίψουμε τελείως τα πλαστικά μιας χρήσης μπορούμε να έχουμε ριζικά αποτελέσματα. Και ως καταναλωτές παίζουμε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Όταν οι άνθρωποι αρνηθούν ενεργά το πλαστικό, θα υπάρχει λιγότερη ζήτηση για αυτό, πράγμα που τελικά θα οδηγήσει σε ένα καθαρό και υγιή πλανήτη. Προωθούμε την άρνηση του πλαστικού όσο γίνεται περισσότερο, επαναχρησιμοποιούμε όσα μπορούμε και έχουμε την ανακύκλωση μόνο ως έσχατη λύση. Για να υιοθετήσουμε μια πιο πράσινη συμπεριφορά δεν πρέπει να είμαστε απλά τελείως σωστοί σε μια μέρα αλλά το θέμα είναι η προσπάθεια. Η δέσμευση προς το περιβάλλον συνεχίζεται και συνεχώς βελτιώνεται. Έχουμε όλοι πολλά να μάθουμε ακόμη και θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πως κάνοντας κάποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητα μας μπορούμε να έχουμε τεράστιο αντίκτυπο. 

(embed:https://www.instagram.com/letsmakecyprusgreen/)

Ποια είναι η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία σας; Όπως είπε και ο Robert Swan “η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας είναι η πεποίθηση ότι κάποιος άλλος θα τον σώσει”, αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σχετικό με την συμπεριφορά της κοινωνίας μας. Πολύ λίγοι άνθρωποι δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή δεν νοιάζονται, δεν πιστεύουν ότι τους επηρεάζει, δεν “έχουν χρονο”, περιμένουν την κυβέρνηση να κάνει αλλαγές ή βασίζονται σε οργανισμούς όπως τον δικό μας, για να δημιουργήσουμε τις αλλαγές. Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό αφού βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο της ιστορίας μας, καθώς ο χρόνος για να δράσουμε επί του θέματος έχει ήδη περάσει εδώ και χρόνια. 

Είχα την εντύπωση πως τελευταία υπάρχει περισσότερος προβληματισμός και δραστηριοποίηση. Δεν ισχύει; Η πλαστική ρύπανση έχει ήδη αρχίσει να ανησυχεί περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη από οτι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι ενεργούν για αυτό πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα. Αυτό είναι κάτι που είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό για μένα επειδή είμαι ο τύπος του ανθρώπου που θέλει να γίνονται τα πράγματα γρήγορα - με αυτό το τρόπο δουλεύω και περιμένω το ίδιο και από τους άλλους. Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, πρέπει να βρίσκεται η λύση και να λύνεται γρήγορα. 

Πώς θα χαρακτηρίζατε την ομάδα σας; Είμαστε μια πραγματικά αφοσιωμένη ομάδα εθελοντών που ενδιαφέρεται βαθιά για την προστασία του περιβάλλοντος. Είμαστε εξαιρετικά δραστήριοι, εργατικοί και έχουμε μια πολύ σύγχρονη και επαγγελματική προσέγγιση στον τρόπο που λειτουργούμε. Καλούμε οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει στις δραστηριότητες μας, καθώς κάθε νέα ομάδα εθελοντών απαιτεί όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Είμαστε μια πολυπολιτισμική ομάδα με πολλές καινοτόμες ιδέες που βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος και είναι πολύ πρόθυμοι να φέρουν την αλλαγή.  Κάθε ένας από εμάς στο Let's Make Cyprus Green αγαπάει την Κύπρο και θέλει να διατηρήσει την ομορφιά της, ενώ ταυτόχρονα να βελτιώσει το περιβάλλον μας. Είμαστε ένα μικρό νησί που συγκεντρώνει περισσότερα απόβλητα από αυτά που μπορούμε να χειριστούμε και έχουμε κακή φήμη σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ όταν πρόκειται για την ρύπανση. Είμαστε επίσης μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό για την οικονομική μας ανάπτυξη. Με βάση αυτό, το όραμα μας είναι να βελτιώσουμε τη συνολική ροή αποβλήτων της χώρας μας, αφού σίγουρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. 

Ο μόνος τρόπος για να έχουμε ορατή αλλαγή, είναι ένας συνδυασμός της εκπαίδευσης, της δράσης, της πρόληψης και της συνεργασίας. Αυτά τα τέσσερα σημεία αλληλοσυμπληρώνονται.

Κεντρική φωτογραφία: Philipp Lublasser/ Unsplash

Loader