Είμαστε ένα κωλοχανείο, δηλώνει ο Λούης Κουτρουκίδης

Είμαστε ένα κωλοχανείο, δηλώνει ο Λούης Κουτρουκίδης

Ο άνθρωπος που μίλησε για serial killer, προβάλει -"προσβάλει" την στάση των Κυπρίων απέναντι στις οικιακές βοηθούς

Είμαστε ένα κωλοχανείο, δηλώνει ο Λούης Κουτρουκίδης

Συνέντευξη στην Νίκολα Καρατζιά

Μάθαμε το όνομα του Λούη Κουτρουκίδη, λίγο μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις των ημερών. Ο ίδιος σε κείμενό του στην εφημερίδα "Πολίτης" ένα χρόνο πριν, μιλούσε για όσα συγκλονιστικά παρακολουθούμε σήμερα.

Του ζητήσαμε να μας μιλήσει για την κατάσταση των οικιακών βοηθών στην Κύπρο, για τις συνθήκες εργασίας, για τις προϋποθέσεις εισόδου στο νησί μας και για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες τους.

Ο κύριος Κουτρουκίδης, υπήρξε χείμαρρος. Χωρίς υπεκφυγές, αναφέρθηκε στη βία και αδικιά στην οποία υπόκεινται, στους ξυλοδαρμούς, την σεξουαλική παρενόχληση, τα κάλπικα έγγραφα με τα οποία έρχονται στην Κύπρο, τα ψεύτικα ποινικά μητρώα, το Aids, την αδράνεια του κράτους και την εκπόρνευση στην οποία συχνά οδηγούνται.

Ο φόνος της Μαίρη Ρόουζ, τι αντίκτυπο είχε στην κοινότητα των οικιακών βοηθών από ξένες χώρες; Υπάρχουν κοπέλες που θέλουν να φύγουν από την Κύπρο; Φοβήθηκαν πάρα πολύ αλλά όχι σε σημείο που να θέλουν να φύγουν. Είναι ευχαριστημένες που ο ένοχος συνελήφθηκε. Απλώς προειδοποιεί η μία την άλλη, να μην συναντιόνται με αγνώστους και άτομα που γνώρισαν μέσω διαφόρων chat lines όπως το badoo. Με όσες κοπέλες μίλησα, μου είπαν πως αποφάσισαν να μην πηγαίνουν πουθενά μόνες τους πλέον, αντιθέτως θα βγαίνουν μόνο με φίλες και πριν πάνε κάπου θα ειδοποιούν γνωστούς και οικογένεια για το πού, πότε και με ποιον θα βρίσκονται. Πλέον δεν εμπιστεύονται κανέναν.

Κάποιοι «καλοθελητές» θα υποστηρίξουν ότι «τα θέλουν και τα παθαίνουν, αφού μιλούν και συναντιούνται με αγνώστους». Μήπως να υπενθυμίσουμε ότι είναι γυναίκες-άνθρωποι, μακριά από την πατρίδα και οικογένεια τους, που έχουν όπως όλοι αδυναμίες; Ας είμαστε ειλικρινείς. Ένας μεγάλος αριθμός των κοπέλων που έρχεται για να εργαστεί στην Κύπρο, είτε είναι ελεύθερες, είτε διαζευγμένες και προσπαθούν να φτιάξουν ένα καλό μέλλον για τον εαυτό τους. Εάν λοιπόν ένας άνδρας είναι διατεθειμένος να τις παντρευτεί, το πιθανότερο είναι να πάνε μαζί του.

Να «πάνε» μαζί του; Εννοείται να συναντηθούν ή να πάνε να ζήσουν μαζί του; Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Για το Νεπάλ ας πούμε, το σεξ είναι απαγορευμένο εκτός γάμου. Οι κοπέλες το θεωρούν κακό πράγμα, οπότε δεν θα «πάνε» ποτέ με κάποιον, ακόμα και αν τους υποσχεθεί γάμο. Σε περιπτώσεις που έτυχε να αναφέρω τη λέξη σεξ μπροστά σε κάποιες νεπαλέζες, μου είπαν «Mr. Louis please. You are a bad man»! Θέλουν όμως και αυτές να μείνουν στην Κύπρο μόνιμα. Τους αρέσει εδώ και θέλουν να βρουν μια καλύτερη δουλειά με περισσότερα χρήματα. Προτιμούν να σταματήσουν από οικιακοί βοηθοί και να εργαστούν σε φούρνους και καταστήματα, ώστε να κερδίζουν 1000 ευρώ αντί 300 ή 400 ευρώ που παίρνουν οι περισσότερες καθαρίζοντας σπίτια. Ο τρόπος για να το καταφέρουν, είναι να πάρουν βίζα μέσω «Paper Marriage» (γάμο στα χαρτιά). Πληρώνουν κάποιον 6000 ευρώ για να τις παντρευτεί και να φύγει αμέσως από τη μέση, χωρίς σεξ ή οποιαδήποτε άλλη δέσμευση. Και σε μένα έχουν προσφέρει λεφτά για να το κάνω. Ε, μα εγώ πόσες να παντρευτώ;

Αναφέρεστε μόνο σε κοπέλες από το Νεπάλ. Γιατί αυτό; Με τις Φιλιππινέζες είναι διαφορετικά. Είναι πιο ανοικτόμυαλες, με αμερικάνικες επιρροές. Δεν έχουν ταμπού στο θέμα του σεξ.

Επίσης ζητείται και χαρτί προηγούμενης πείρας ως οικιακή βοηθός. Αυτές οι κοπέλες ζουν σε χώρες που συχνά δεν έχουν να φάνε. Ποιος έχει λεφτά για οικιακή βοηθό; Πελλάρες! Αναγκάζονται λοιπόν κι εκείνες και φτιάχνουν ψεύτικα χαρτιά.

Ποια η διαδικασία για να έρθει μια κοπέλα να εργαστεί στην Κύπρο; Επικοινωνούν μαζί σας ενδιαφερόμενες ή αποτείνεται κοντά σας ο πελάτης για να βρει οικιακή βοηθό; Όχι, εγώ δεν είμαι ατζέντης. Βρίσκουν κάποιο «ατζέντη» στη χώρα τους, τον πληρώνουν 4000ευρώ, για να τους κανονίσει τα 4 έγγραφα που απαιτούνται ώστε να έρθουν στην Κύπρο. Εκείνος στη συνέχεια επικοινωνεί με κάποιον άλλο «ατζέντη» κύπριο, που αναλαμβάνει να βρει εργοδότη στη χώρα μας. Ο εν λόγο εργοδότης θα πληρώσει κι εκείνος. Όταν γίνουν όλα αυτά, η κοπέλα έρχεται.

Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληροί μια κοπέλα για να έρθει; Κανονικά υπάρχουν αλλά δεν τηρούνται οι κανονισμοί. Χρειάζεται καθαρό ποινικό μητρώο, χαρτί υγείας από το νοσοκομείο που να βεβαιώνει ότι είναι υγιέστατη, καθώς και μια βεβαίωση ότι γνωρίζει αρκετά καλά αγγλικά για να μπορεί να συνεννοείται. Επίσης ζητείται και χαρτί προηγούμενης πείρας ως οικιακή βοηθός. Αυτές οι κοπέλες ζουν σε χώρες που συχνά δεν έχουν να φάνε. Ποιος έχει λεφτά για οικιακή βοηθό; Πελλάρες! Αναγκάζονται λοιπόν κι εκείνες και φτιάχνουν ψεύτικα χαρτιά. Τους υπογράφει κάποιος ότι ήταν καλές στη δουλειά τους και μετά υπογράφει ο «μουχτάρης» -ο οποίος είναι επίσης στο κόλπο-, το συμβόλαιο απασχόλησης.

Άρα όλοι γνωρίζουν ότι τα χαρτιά είναι πλαστά. Είναι όλα αγορασμένα. Μα και καθαρό ποινικό μητρώο να μην έχει και να είναι αποδεδειγμένα κλέφτρα, θα δώσει κάποια χρήματα στη χώρα της και θα της βγάλουν ψεύτικο έγγραφο. Όταν παλαιότερα πήγα στον κ. Γεωργίου, υπεύθυνο του immigration στη Λεμεσό και του είπα ότι όλα αυτά είναι κάλπικα και δεν υπάρχει λόγος να τα ζητούν, μου απάντησε ότι είναι νόμος. Μα ποιος νόμος; Έρχονται με πιστοποιητικό αγγλικών και στην πραγματικότητα δεν ξέρουν ούτε μια λέξη. Πες μου τώρα αυτή η καημένη κοπέλα που έδωσε τόσα λεφτά για να έρθει, πώς θα τα βγάλει πέρα όταν δεν μπορεί να μιλήσει. Έπρεπε αυτές τις κοπέλες να τις στέλνουν την ίδια στιγμή πίσω στη χώρα τους. Να χάσει μια, δύο, τρεις φορές τα λεφτά του ο ατζέντης, να μάθει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Τόσο καιρό δεν με λάμβαναν υπόψη. Τώρα που «δυνάμωσα» λόγω της δημοσιότητας, θα πάω και θα απαιτήσω να διορθωθούν αυτές οι καταστάσεις.

Υπήρξαν κοπέλες που ήρθαν με πλαστή ιατρική βεβαίωση και τελικά έπασχαν από σοβαρές ασθένειες; Βεβαίως. Έτυχε να έρθουν στο γραφείο μου δύο κοπέλες και να μου ζητήσουν βοήθεια ώστε να καταστρώσουμε πλάνο για τη μια. Όταν ρώτησα τι εννοούν, μου είπαν ότι η συγκεκριμένη, είχε Aids. Τους είπα να φύγουν αμέσως από το γραφείο μου.

Οι περισσότερες κοπέλες έρχονται για να δουλέψουν και να βγάζουν έναν «καθαρό» μισθό. Κάποιες σίγουρα καταλήγουν στο «πουτανιό». Συνήθως ξεκινούν με τον παππού στο σπίτι όπου εργάζονται. Εκείνος τους προτείνει να «πάνε» μαζί του για 20 ευρώ και εκείνες δέχονται όταν τις επιβεβαιώσει ότι δεν θα το μάθει η «μάνταμ».

Που καταλήγουν; Σε σπίτια να δουλεύουν, χωρίς ο εργοδότης να γνωρίζει κάτι για την υγεία τους. Έτυχε όμως και περίπτωση όπου μια εργοδότης, γνωστή επιχειρηματίας της Κύπρου, ζήτησε να γίνουν καινούριες αναλύσεις, ώστε να είναι σίγουρη ποια κοπέλα θα βάλει στο σπίτι της με τα παιδιά της. Έτσι κι έγινε. Την πήγαν στο νοσοκομείο, όπου αποκαλύφθηκε ότι έπασχε από Aids. Όταν ή ίδια αντιλήφθηκε ότι βγήκε στην επιφάνεια η αλήθεια για την υγεία της, εξαφανίστηκε μέσα στο πλήθος.

Αυτές οι κοπέλες που πλέον στιγματίζονται και δεν μπορούν νόμιμα να εργαστούν ως οικιακοί βοηθοί, τι απογίνονται; Κοίταξε. Οι περισσότερες κοπέλες έρχονται για να δουλέψουν και να βγάζουν έναν «καθαρό» μισθό. Κάποιες σίγουρα καταλήγουν στο «πουτανιό». Συνήθως ξεκινούν με τον παππού στο σπίτι όπου εργάζονται. Εκείνος τους προτείνει να «πάνε» μαζί του για 20 ευρώ και εκείνες δέχονται όταν τις επιβεβαιώσει ότι δεν θα το μάθει η «μάνταμ». Και επειδή ο ένας το λέει στον άλλο, την Κυριακή στο ρεπό τους που κυκλοφορούν, ξεκινούν να τους κάνουν προτάσεις διότι έμαθαν ότι «με 20 ευρώ θα την βάλεις που κάτω». Όταν μόνο μέσα σε μια μέρα, κάποια θα βγάλει 100-150 ευρώ, εν πελλή να μην το κάνει;

Είναι συχνό φαινόμενο αυτό; Με τις βιετναμέζες, πολύ συχνό. Ήρθε αστυνομικός να ελέγξει κάποιαν που έμενε σε διπλανό μου διαμέρισμα και βρήκε επάνω της 6500 ευρώ σε μετρητά. Μου το είπε ο ίδιος. Την βρήκα μετά επάνω στην σκάλα και την ρώτησα «Με πόσους επήαινες κόρη»; Η απάντηση της ήταν «I don’t know παππού. Fifteen – twenty a day»!

Εσάς έτυχε να σας προσεγγίσουν πελάτες που ήθελαν να εργοδοτήσουν κοπέλα αλλά είχαν ύποπτα κριτήρια; Να ξεκαθαρίσουμε ότι εγώ δεν είμαι ατζέντης. Βοηθώ όμως αν μου ζητήσει κάποιος. Χωρίς να παίρνω λεφτά, εκτός και αν είναι σε στυλ δωρεάς. Έτυχε για παράδειγμα, κάποιος που τον βοήθησα να βρει κοπέλα, να επιμένει να κάνει δωρεά στο σύνδεσμο, 100 ευρώ. Τα δέχτηκα. Για να σου απαντήσω όμως, ναι, έρχονται και με ύποπτες απαιτήσεις και τους διώχνω. Τους λέω να πάνε αλλού. Έτυχε ας πούμε να έρθουν η Άντρη και η Χρύσω και να μου ζητήσουν κοπέλες για παππού. Τους είπα πως αν μου εγγυηθούν ότι δεν θα τους βάλει χέρι, θα τους δώσω. Η απάντηση της μιας ήταν «Άτε κ.Λούη, έβρε μου μιαν που να δέχεται λίον. Καμιάν τσαχπίνα. Ο παππούς εν νάκκον άτακτος».

Εντάξει, λυπούμαι τις κοπέλες, θέλω να τις βοηθήσω αλλά εν μπορώ να βάλω τη ζωή μου online. Πλέον τους λέω να πάνε να κάνουν παράπονο στο γραφείο εργασίας.

Δεν κατάλαβα. Οι γυναίκες αυτές έρχονται για να πάρουν κοπέλα στον πατέρα τους; Όχι. Η Άντρη και η Χρύσω είναι ατζέντηδες.

Είναι ακόμη χειρότερο, γυναίκες να ζητούν κάτι τέτοιο. Γυναικεία αλληλεγγύη μηδέν. Εντάξει. Αυτό ισχύει για σένα, με τον τρόπο που σκέφτεσαι. Έχει διαφόρων ειδών γραφεία εξευρέσεως εργασίας. Για παράδειγμα υπάρχουν και ατζέντηδες που φέρνουν 10-12 κοπέλες και τις βάζουν να κοιμούνται σε πατάρια και αποθήκες αλλά δεν τις βοηθούν να βρουν δουλειά. Αν βρουν από μόνες τους, βρήκαν. Βλέπεις τα λεφτά ήδη τα πήραν από εκείνες. Και όταν πάει πελάτης και ζητήσει κάποια οικιακή βοηθό, του φέρνουν καινούρια από το Νεπάλ για παράδειγμα, ώστε να πιάσουν κι άλλα λεφτά. Είναι πάρα πολλοί που το κάνουν και πολλοί παράνομοι μάλιστα.

Τους καταγγείλατε; Δεν τους κάνουν τίποτε. Άσε που υπάρχει και ένας συγκεκριμένος ο οποίος είναι γνωστός μαφιόζος και με πήρε 3-4 φορές για να με ρωτήσει «κύριε Λούη μου, εν εσύ που με κατάγγειλες στο immigration; Κύριε Λούη μου, μεν μπλέκεσαι μέσα στες δουλειές μου σε παρακαλώ. Εν θέλω να έχουμε πρόβλημα. Ξέρεις ότι έχω το μέσον». Εντάξει, λυπούμαι τις κοπέλες, θέλω να τις βοηθήσω αλλά εν μπορώ να βάλω τη ζωή μου online. Πλέον τους λέω να πάνε να κάνουν παράπονο στο γραφείο εργασίας.

Δεν έφτανε αυτό, η «κυρία» , έδινε στην κάθε κοπέλα από δύο ρολά τουαλέτας το μήνα. Άνθρωποι που αγοράζουν τη μισή Λεμεσό αν θέλουν με τα χρήματα που έχουν! Όταν η μια κοπέλα λοιπόν κάποια στιγμή παρακάλεσε την κυρία της για να της δώσει ακόμη ένα ρολό, εκείνη έβαλε τις φωνές λέγοντας της «What do you do with them? You eat them?»

Πως καταλήξατε πρόεδρος του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών Κύπρου; Ο όρος «πρόεδρος» δεν μου αρέσει. Είμαι επικεφαλής. Τώρα το πώς ξεκίνησα. Καλώς ή κακώς ήμουν παντρεμένος για τέσσερα χρόνια με μια βιετναμέζα. Έρχονταν λοιπόν πολλές φίλες της πρώην γυναίκας μου και μου ζητούσαν βοήθεια σε διάφορα προβλήματα τους. Είχα το καφενείο μου στη Λεμεσό, όπου ήρθαν πρώτα κάποιες νεπαλέζες και μου ζήτησαν να μαγειρεύουν ορισμένες φορές και να φέρνουν φίλες τους να τρώνε όλες μαζί. Εγώ δέχτηκα, με αποτέλεσμα να χτίσουμε μία «αυτοκρατορία» εκεί. Κάθε Κυριακή έρχονται μέχρι και σήμερα 300-400 άτομα στο καφενείο. Φέρνουν τα φαγητά τους, τα πουρεκκούθκια τους…Εγώ είμαι ο «μπάτζι dj» όπως με αποκαλούν-που σημαίνει παππούς deejay-, επειδή τους βάζω μουσική και χορεύουν. Κάπως έτσι ξεκίνησα και τον σύνδεσμο, ώστε να μπορώ να βοηθώ τις κοπέλες νόμιμα πλέον. Η άδεια λειτουργίας του συνδέσμου, βγήκε στις 25 Ιανουαρίου 2018.

Πριν την ίδρυση του συνδέσμου, οι κοπέλες δεν είχαν καμία προστασία; Ήταν «ξαπόλυτες»! Είμαι η μόνη τους προστασία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Οι Κύπριοι πως είμαστε ως εργοδότες απέναντι στις οικιακές μας βοηθούς; Πως τους συμπεριφερόμαστε; Θα σου πω έναν περιστατικό για να καταλάβεις. Ένας «επιφανής» κύριος της κυπριακής κοινωνίας, από τους πλουσιότερους στο νησί μας, εργοδότησε μαζί με τη γυναίκα του, δύο κοπέλες ως οικιακούς βοηθούς. Τις έβαζαν να ξυπνούν στις 5 το πρωί και να εργάζονται μέχρι τις 11 το βράδυ, με ένα διάλειμμα για φαγητό στις 16:00. Κανονικά οι κοπέλες πρέπει να εργάζονται 7-8 ώρες την ημέρα. Δεν έφτανε αυτό, η «κυρία» τους, έδινε στην κάθε κοπέλα από δύο ρολά τουαλέτας το μήνα. Άνθρωποι που αγοράζουν τη μισή Λεμεσό αν θέλουν, με τα χρήματα που έχουν! Όταν η μια κοπέλα λοιπόν κάποια στιγμή παρακάλεσε την κυρία της για να της δώσει ακόμη ένα ρολό, εκείνη έβαλε τις φωνές λέγοντας της «What do you do with them? You eat them?». Και ξέρεις πόσα πλήρωναν αυτήν την κοπέλα, το μήνα; 314 ευρώ! Η κοπέλα πήγε στο γραφείο εργασίας, έκανε καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας και ζήτησε και τη δική μου βοήθεια.

Οι μάνταμ όμως, τους φωνάζουν, τις βρίζουν, τις τραβούν από τα μαλλιά, τις σπρώχνουν. Κάποιες γιαγιάδες τις δέρνουν με το μπαστούνι. Τις έχουν να εργάζονται δωδεκάωρα, με 309 ευρώ, όταν το συμβόλαιο τους γράφει για επτά ώρες εργασίας την ημέρα.

Και η έκβαση; Η διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η εξής: Γίνεται κατάθεση παραπόνου στο γραφείο εργασίας. Αργότερα, καλείται εκεί ο εργοδότης, η παραπονούμενη και μια λειτουργός του υπουργείου εργασίας. Εάν ο εργοδότης δεχθεί να αποδεσμεύσει την κοπέλα από τα καθήκοντα της, καλώς. Εάν όχι, τότε η κοπέλα είτε πρέπει να επιστρέψει στη χώρα της, είτε να περιμένει επίσημη απόφαση από την αρμόδια επιτροπή του Υπ. Εργασίας. Με λίγα λόγια, πρέπει να περιμένει έναν ολόκληρο χρόνο, για να μάθει αν τελικά θα απελαθεί ή όχι. Στο χρόνο αυτό όμως, είναι παράνομο να δουλεύει οπουδήποτε! Ο συγκεκριμένος κύριος στην περίπτωση που σου ανέφερα, δεν δεχόταν να αποδεσμεύσει την οικιακή του βοηθό και έβαλε δικηγόρο να έρθει στην συνάντηση. Ο δικηγόρος του μου είπε «Ξέρετε με ποιον έχετε να κάνετε»; Του είπα λοιπόν κι εγώ «Τον ξέρω πολύ καλά. Τούτον το όνομα ακούω το που μιτσής. Εν ήρταμεν όμως δαμέ να πουλήσουμεν δύναμη αλλά δίκαιο». Τι έγινε; Η συγκεκριμένη κοπέλα ακόμα δεν ξέρει τι θα απογίνει. Θα μάθει τον Σεπτέμβριο που κλείνει ένας χρόνος από την κατάθεση του παραπόνου.

Ένα χρόνο χωρίς δουλειά πως θα ζήσει; Α, πες κι εσύ! Όταν πήγα στον κ. Κάππα του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και τον ρώτησα ακριβώς αυτό, μου είπε πως δεν ξέρει και δεν μπορεί να κάνει κάτι διότι είναι η νομοθεσία έτσι. Του απάντησα κι εγώ «Θα γίνει πουτάνα για να φκάλει λίρες να ζήσει»! Η απάντηση του; «Εγώ δεν λέω να κάνει έτσι πράγμα, είναι δουλειά δική της». Απαράδεκτα πράγματα, που δεν συμβαίνουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Εμείς όμως δεν είμαστε ευρωπαϊκή χώρα όσο και αν το θέλουμε. Είμαστε ένα «κωλοχανείο».

Με τις παράνομες κοπέλες τι γίνεται; Οφείλω να πω ότι υπάρχουν και οι κακές οικιακοί βοηθοί. Κάνουν πελλάρες, φεύγουν από το σπίτι όπου εργάζονται και πηγαίνουν να δουλέψουν σε άλλα σπίτια για να πληρώνονται με την ώρα. Πίστεψε με, είναι πολλοί που τις εργοδοτούν, έστω και αν είναι παράνομες. Όταν κάποια στιγμή θα συλλάβει κάποια η αστυνομία για να την απελάσει, εκείνη θα αιτηθεί άσυλο ως «Refugee». Δεν έχει εναλλακτική από το να της δώσει άσυλο για τρία χρόνια ως πολιτικής πρόσφυγα. Την έχεις δηλαδή παράνομη να κυκλοφορεί στη χώρα σου και την πληρώνεις κιόλας.

Οι κοπέλες που έρχονται, κρατάνε το πραγματικό τους όνομα ή υιοθετούν κάποιο άλλο, πιο εύκολο στο άκουσμα των αυτιών μας; Έρχονται με το όνομα που αναγράφεται στο διαβατήριο τους. Από κει και πέρα, ο κάθε εργοδότης μπορεί να τους διαλέξει κάποιο άλλο όνομα για να τις φωνάζει, πχ Μαρία, Άννα.

Δεν τους αφαιρούμε την «ταυτότητα» τους με αυτόν τον τρόπο; Δεν τις νοιάζει. Η βιετναμέζα που είχα στο πατρικό μου και την παντρεύτηκα στο τέλος, είχε δύσκολο όνομα. Την έλεγαν Τσιάντι. Η μάνα μου, ηλικιωμένη γυναίκα, της έλεγε «Κόρη μαννή, κάμε μου έναν καφέ». Έμεινεν της το «μαννή» και άκουγε σε αυτό. Όταν κάποιος την ρώτησε αν ξέρει τι σημαίνει, γέλασε και του είπε «Stupid but I don’t care. I like».

Μαίρη Ρόουζ, είναι το πραγματικό όνομα της δολοφονημένης κοπέλας; Ναι. Τώρα αν είχε παρατσούκλι, δεν γνωρίζω.

Μια νεαρή κοπελίτσα, πήγε σε σπίτι ως οικιακή βοηθός και την πρώτη μέρα, εμφανίστηκε γυμνός ο παππούς στο δωμάτιο της και πήγε να μπει στο κρεβάτι μαζί της. Η κοπέλα έτρεξε και πετάχτηκε από το παράθυρο του δωματίου για να γλυτώσει. Ούτε τα ρούχα της δεν πρόλαβε να πάρει.

Αισθάνεστε λίγο ως «πατέρας» προστάτης αυτών των κοριτσιών; Πολύ. Εκείνες μου λένε «You, are our god». Μου λένε πως κανένας άλλος όχι μόνο στην Κύπρο αλλά στον κόσμο, δεν τις βοήθησε όπως εγώ. Έρχονται στο σπίτι μου κοπέλες και μου λένε πως δεν έχουν χρήματα. Επειδή εγώ έχω τέσσερα δωμάτια, τις αφήνω να μείνουν εκεί, να κοιμηθούν, να φάνε, να κάνουν μπάνιο…Μερικές όμως το εκμεταλλεύονται. Μένουν ένα μήνα ή και περισσότερο. Τότε τους λέω ότι πρέπει να πάνε να δουλέψουν.

Και όλα αυτά τα κάνετε αφιλοκερδώς; Πληρώνομαι 50 ευρώ για να φιλοξενήσω κάποια, μέχρι να της βρω δουλειά. Μετά την 1η βδομάδα, χρεώνω 5 ευρώ το βράδυ. Είναι πολύ λίγα χρήματα και ζημιώνω αλλά δεν πειράζει. Θέλω να βοηθήσω.

Πόσες οικιακοί βοηθοί υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο; Το 2012, το τμήμα μετανάστευσης έκανε λόγο για 32 χιλιάδες. Σήμερα πρέπει να έχουμε περίπου 20 χιλιάδες. Ένεκα της κρίσης έφυγαν πάρα πολλές, κυρίως βιετναμέζες. Εκείνες δεν έρχονται πλέον διότι ένας μέσος μισθός αυτήν τη στιγμή στο Βιετνάμ είναι 300 ευρώ. Γιατί να έρθει κάποια στην Κύπρο και να παίρνει τα ίδια λεφτά;

Στο σύνδεσμο σας, πόσα μέλη έχετε; Περίπου 11 χιλιάδες. Τις τελευταίες μέρες όμως με τις εξελίξεις, λαμβάνω περίπου 40-50 αιτήματα φιλίας την ημέρα στη σελίδα του συνδέσμου ΗΜΑ (House Maids Association of Cyprus), στο facebook.

Τώρα όταν κάποιος πάει να κάνει παράπονο, θα τον ρωτούν ποιος είναι, θα παίρνουν τα στοιχεία του και πληροφορίες για να μεν «κάτσουν πάνω» ξανά όπως έπαθαν με τον κύριο Κουτρουκίδη τώρα.

Υπάρχουν και άντρες οικιακοί βοηθοί ή δεν τους προτιμάνε; Υπάρχουν αλλά όχι πολλοί. Συνήθως εργοδοτούνται για να φροντίζουν υπέρβαρους παππούδες που μια κοπέλα δεν μπορεί να σηκώσει, να μετακινήσει ή κάνει μπάνιο.

Ποιοι έχουν ως επί το πλείστον την χειρότερη συμπεριφορά απέναντι στις οικιακές βοηθούς; Οι κυρίες ή οι κύριοι; Οι μάνταμ! Οι κύριοι πάνε στη δουλειά, δεν είναι μαζί τους. Οι μάνταμ όμως, τους φωνάζουν, τις βρίζουν, τις τραβούν από τα μαλλιά, τις σπρώχνουν. Κάποιες γιαγιάδες τις δέρνουν με το μπαστούνι. Τις έχουν να εργάζονται δωδεκάωρα, με 309 ευρώ, όταν το συμβόλαιο τους γράφει για επτά ώρες εργασίας την ημέρα. Μια γνωστή κυρία πρόσφατα μου είπε «Μα εν τζιαι δουλεύκει μετά τις 5. Απλώς θέλω την να κάθεται με τη μάμα μου ως τις 11». Κυρία μου, από τη στιγμή που είναι παρούσα η κοπέλα, σημαίνει ότι δουλεύει, αλλιώς μπορεί να ήθελε να πάει στη δική της μάνα. Πολλές δεν αφήνουν τις οικιακές βοηθούς να βγουν από το σπίτι εκτός από την Κυριακή, διότι είναι υπεύθυνες για εκείνες τάχα. Μα τι σημαίνει αυτό; Τι σχέση έχει αν συμβεί κάτι είτε καθημερινή, είτε Κυριακή; Αλλάζει οτιδήποτε; «Άτε τζιαι έππεσεν κάτω τζιαι έσπασεν την τζιεφαλή της. Αφού έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που καλύπτεται από την ασφάλεια που έχει».

Ποιο το χειρότερο περιστατικό βίας ή παρενόχλησης που σας κατήγγειλαν; Μια νεαρή κοπελίτσα, πήγε σε σπίτι ως οικιακή βοηθός και την πρώτη μέρα, εμφανίστηκε γυμνός ο παππούς στο δωμάτιο της και πήγε να μπει στο κρεβάτι μαζί της. Η κοπέλα έτρεξε και πετάχτηκε από το παράθυρο του δωματίου για να γλυτώσει. Ούτε τα ρούχα της δεν πρόλαβε να πάρει.

Τελικά είμαστε ρατσιστές στην Κύπρο; Υπάρχουν και καλοί άνθρωποι αλλά οι περισσότεροι είμαστε ρατσιστές.

Είκοσι κοπέλες αγνοούνται αλλά αυτές είναι μόνον όσες γνωρίζουμε. Πόσες παράνομες για την ύπαρξη των οποίων δεν ξέρει κανένας, μπορεί να αγνοούνται ή να τις έχουν σκοτώσει; Έχει πολλές «τρύπες» μέσα στις οποίες μπορεί να βρουν άτομα νεκρά στο μέλλον.

Πιστεύετε ότι η τραγική υπόθεση των φόνων, θα κινητοποιήσει και αφυπνίσει σε βάθος χρόνου το αστυνομικό σώμα; Για κάποιο διάστημα θα ξυπνήσουμε ούλλοι και μετά θα επιστρέψουμε στα παλιά μας.

Η αστυνομία δηλαδή πιστεύετε ότι θα σας αγνοήσει ξανά στο μέλλον; Εντάξει, θα είναι πιο προσεκτικοί πλέον. Αυτός ο αστυνομικός που μου είπε τότε «κάθεσαι και χολοσκάς», δεν είχε ιδέα ποιος είμαι. Δεν ήξερε τίποτε για μένα και δεν με υπολόγισε. Τώρα όταν κάποιος πάει να κάνει παράπονο, θα τον ρωτούν ποιος είναι, θα παίρνουν τα στοιχεία του και πληροφορίες για να μεν «κάτσουν πάνω» ξανά, όπως έπαθαν με τον κύριο Κουτρουκίδη τώρα.

Πιστεύετε ότι η υπόθεση της Μαίρη Ρόουζ θα εξιχνιαστεί στο 100% της; Ναι, το πιστεύω. Δεν έχει άλλη επιλογή η αστυνομία διότι πήρε μεγάλες διαστάσεις το θέμα, ακόμα και στο εξωτερικό. Χτες με πήραν από 5-6 κανάλια στην Ελλάδα για να κάνω δηλώσεις. Μέχρι και από την Financial Times μου έχουν ζητήσει συνέντευξη. Όλοι αναφέρονται στον serial killer.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πτώματα Μιτσερό


Πόσες κοπέλες αγνοούνται; Είκοσι αλλά αυτές είναι μόνον όσες γνωρίζουμε ότι αγνοούνται. Πόσες παράνομες για την ύπαρξη των οποίων δεν ξέρει κανένας, μπορεί να αγνοούνται ή να τις έχουν σκοτώσει; Έχει πολλές «τρύπες» μέσα στις οποίες μπορεί να βρουν άτομα νεκρά στο μέλλον. Ξέρεις ποια είναι η λύση; Να μην υπάρχουν παράνομες κοπέλες. Αυτό θα γίνει μόνο αν αλλάξουν οι μισθοί δια νόμου και φύγουμε από τα 309 ευρώ ή εάν μετά το επτάωρο που υπάρχει ως όρος εργασίας στο συμβόλαιο κάθε κοπέλας, η ίδια έχει το δικαίωμα να εργάζεται κάπου αλλού για να πληρώνεται επιπλέον. Εάν καταφέρνει να πιάνει 600 ευρώ ας πούμε, καμιά δεν θα θέλει να το σκάσει από το νόμιμο σπίτι εργασίας της και να γίνει παράνομη. Μόνο έτσι θα υπάρξει έλεγχος.

Φωτογραφίες από Impossible Works και προσωπικό αρχείο.

Loader