Η Κάλια Δημητριάδου, εξηγεί γιατί χρειαζόμαστε τις Mommypreneurs

Η Κάλια Δημητριάδου, εξηγεί γιατί χρειαζόμαστε τις Mommypreneurs

Δυστυχώς στην Κύπρο δεν υπάρχει αρκετή και ουσιαστική μέριμνα για τις μητέρες

Η Κάλια Δημητριάδου, εξηγεί γιατί χρειαζόμαστε τις Mommypreneurs

Τι είναι το Mommypreneurs;  Το Mommypreneurs, είναι ένα διεθνές πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από τις χορηγίες Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Νορβηγίας, στοχεύοντας στην μείωση της νεανικής ανεργίας. Το έργο υλοποιείται σε εφτά χώρες, με την Κύπρο να εκπροσωπείται από την εταιρεία Kalys Solutions, και έχει ως ομάδα στόχο τις άνεργες μητέρες. Σκοπός είναι, μέσα από τις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος, οι άνεργες μητέρες να εργοδοτηθούν ή/ και να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Πόσες γυναίκες συνολικά θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα;  Συνολικά, στις 7 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν 1050 γυναίκες. Στην Κύπρο συγκεκριμένα θα επιλεχθούν 150 άνεργες μητέρες ηλικίας 15-29 ετών.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει το πρόγραμμα;  Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Ιανουάριο του 2019 και θα διαρκέσει 2 χρόνια. Θα υλοποιηθούν 6 κύκλοι εκπαιδεύσεων διάρκειας δύο μηνών. Δύο σε επιχειρηματικές δεξιότητες και τέσσερις σε ψηφιακές δεξιότητες.

Τι θα διδαχθούν οι γυναίκες που θα δηλώσουν συμμετοχή και επιλεγούν;  Οι γυναίκες που θα ενταχθούν στις εκπαιδεύσεις επιχειρηματικότητας θα παρακολουθήσουν ένα πλήρες πρόγραμμα δημιουργίας επιχείρησης, αρχίζοντας από την ιδέα και το μοντέλο της επιχείρησης, τη δημιουργία επιχειρηματικού πλάνου, καθώς και το οικονομικό κομμάτι (αρχικό κεφάλαιο και βιωσιμότητα). Θα διδαχθούν τρόπους να προβούν σε πωλήσεις και προώθηση της επιχείρησης τους και θα αποκτήσουν απαραίτητες δεξιότητες όπως ηγεσία, κριτική σκέψη, συνεργασία, επικοινωνία κ.α

Σκοπός είναι, μέσα από τις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος, οι άνεργες μητέρες να εργοδοτηθούν ή/ και να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Όσο αφορά το πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων θα διδαχθούν γραφικό σχεδιασμό (Adobe Photoshop, Adobe Illustrator) και κατασκευή ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων (WordPress, Shopify). Επιπρόσθετα, οι συμμετέχουσες θα μάθουν πως να διαχειρίζονται και να ανανεώνουν τις ιστοσελίδες τους, και πως να τις προωθούν χρησιμοποιώντας διάφορους μεθόδους digital marketing (SEO, Google Analytics).

Πώς πρακτικά θα βοηθηθούν, μετά τη λήξη του προγράμματος;  Οι εκπαιδεύσεις έχουν πρακτικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι με την λήξη τους οι συμμετέχουσες θα έχουν ήδη έτοιμη την επιχειρηματική τους ιδέα ή τη δική τους σελίδα για να την εκμεταλλευτούν με τον τρόπο που επιθυμούν. Επιπρόσθετα, θα έχουν αναπτύξει απαραίτητες δεξιότητες που θα τους επιτρέπει να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις και να βρουν πιο εύκολα εργασία.

Δυστυχώς στην Κύπρο δεν υπάρχει αρκετή και ουσιαστική μέριμνα για τις μητέρες, αφού δεν υπάρχουν επιλογές για συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, επιλογές για ευέλικτο ωράριο εργασίας και επιλογές για ευέλικτο χώρο εργασίας.

Με την ολοκλήρωση των εκπαιδεύσεων, το πρόγραμμα με μία σειρά από δραστηριότητες θα τους φέρει σε επαφή με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Web design/ development, Digital Marketing Agencies και με εκκολαπτήρια επιχειρήσεων και άλλα προγράμματα επιχειρηματικής ανάπτυξης για να συμβάλει και πρακτικά προς την επίτευξη του στόχου, επανένταξης τους στην αγορά εργασίας.

Υπάρχει μέριμνα για τα παιδιά των γυναικών αυτών κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους;  Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί για να καλύπτει τις ανάγκες των άνεργων μητέρων. Συχνά παρατηρείτε πως οι μητέρες δεν συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης αφού δεν έχουν κάπου να αφήσουν τα παιδιά τους. Το Mommypreneurs κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων θα παρέχει υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών με προσοντούχους νηπιαγωγούς για να μπορούν οι μητέρες να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση.

Η ανάγκη που γέννησε το πρόγραμμα

Πώς προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του προγράμματος;  Χάνουν οι γυναίκες τη δουλειά τους όταν γίνονται μητέρες; Σε πολλές χώρες, οι νεαρές μητέρες εύκολα απομακρύνονται από την αγορά εργασίας ή χάνουν τελείως τη δουλειά τους κατά την περίοδο της μητρότητας. Επίσης, παρατηρείται ότι το 1/3 των γυναικών, εργάζεται με μερική απασχόληση και πως όσα περισσότερα παιδιά έχει μια γυναίκα, τόσο μειώνεται το ποσοστό απασχόλησης της. Το πρόβλημα αυτό συνδέεται επίσης με τους παραδοσιακούς ρόλους και τις ευθύνες των γυναικών στην οικογένεια, αφού τα ποσοστά δείχνουν αυξημένο τον αριθμό γυναικών που έχουν τη φροντίδα των παιδιών και τις οικιακές υποχρεώσεις σε σχέση με τους άντρες. Για τους πιο πάνω λόγους δημιουργήθηκε το πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των γυναικών, για να δώσει το έναυσμα στην υποστήριξη των γυναικών στην αλλαγή του μέλλοντος τους.

Προσλαμβάνονται μητέρες σε θέσεις ή προτιμούν άνδρες ή γυναίκες που δεν έχουν παιδιά;  Ως συνήθως προτιμώνται άνδρες ή γυναίκες που δεν έχουν παιδιά και αυτό συμβαίνει λόγω των πολλαπλών ρόλων στους οποίες καλούνται οι μητέρες να ανταποκριθούν. Έτσι θεωρείται από τους εργοδότες προτιμότερο να προσλάβουν άτομα τα οποία δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις, οι οποίες θα τους αποσυντονίσουν από την εργασία.

Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός πως οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν λιγότερες πιθανότητες να προαχθούν σε ανώτερες θέσεις. Αυτό φαίνεται και στα ποσοστά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν, κατά μέσο όρο, μόνο το 17,8% των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων στις μεγαλύτερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, το 2,8% των Γενικών Διευθυντών/ντριών, το 27% των Υπουργών και το 27% των μελών των εθνικών κοινοβουλίων.

Υπάρχει κρατική μέριμνα αρκετή και ουσιαστική για τις μητέρες;  Δυστυχώς στην Κύπρο δεν υπάρχει αρκετή και ουσιαστική μέριμνα για τις μητέρες, αφού δεν υπάρχουν επιλογές για συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, επιλογές για ευέλικτο ωράριο εργασίας και επιλογές για ευέλικτο χώρο εργασίας. Επίσης, λιγοστές είναι οι περιπτώσεις όπου στο χώρο εργασίας προσφέρονται βρεφοκομικοί ή παιδοκομικοί σταθμοί για να βοηθήσουν την εργαζόμενη μητέρα.

Ποιά είναι η αληθινή κατάσταση στην Κύπρο;  Η αληθινή κατάσταση στην Κύπρο είναι πως, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια αγώνων και προσπαθειών για ισότητα των δύο φύλλων, η γυναίκα- μητέρα δεν έχει ίσες ευκαιρίες με τους άντρες και ο ρόλος της είναι ακόμη υποβιβασμένος,

Αυτό συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί το ποσοστό των γυναικών σε θέσεις «κλειδιά» είναι πολύ χαμηλό, με τις γυναίκες να αμείβονται 13,7% λιγότερο από τι οι άντρες, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2017. Ο δεύτερος λόγος, που είναι παγκόσμιο φαινόμενο, είναι η βία ενάντια στη γυναίκα που εξακολουθεί να είναι πολύ ψηλά. Συγκεκριμένα, 1 στις 5 γυναίκες στην Κύπρο σε κάποια στιγμή της ζωής της μετά το 15ο έτος της ηλικίας της υπέστη κάποιου είδους βία.

Πώς η digital era μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα των γυναικών;  Η ψηφιακή εποχή δίνει δυνατότητες οργάνωσης της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, φέρνει περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερη δικτύωση. Πλέον με ένα κινητό, tablet, laptop μία γυναίκα μπορεί να εργαστεί οπουδήποτε και να ανταποκριθεί σε εργασιακά καθήκοντα. Να συνδυάσει δηλαδή επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Έτσι, η επιλογή στο έργο Mommypreneurs, για εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες δεν είναι τυχαία. Αφού αναπτύσσοντας δεξιότητες κατασκευής ιστοσελίδων, ηλεκτρονικών καταστημάτων και διαδικτυακού Μάρκετινγκ, οι συμμετέχουσες θα είναι καταρτισμένες με δεξιότητες της σημερινής τεχνολογικής εποχής και θα μπορούν πιο εύκολα να δραστηριοποιηθούν στο e-επιχειρείν και σε δουλειές του μέλλοντος.

Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης;  Περιθώριο βελτίωσης πάντα υπάρχει. Αυτό που χρειάζεται είναι πρωτίστως διαρθρωτικές αλλαγές σε σχέση με το έμφυλο χάσμα, πρόνοιες για φροντίδα των παιδιών και επιλογές για ευέλικτο ωράριο και ευέλικτο χώρο εργασίας. Δεύτερο χρειάζεται αλλαγή στην νοοτροπία και στην αντίληψη ως προς τις ικανότητες των δυο φύλων και τι είναι αναμενόμενο από μια γυναίκα και έναν άντρα να πράξει.

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επισκεφτείτε την σελίδα www.mommypreneurs.eu ή επικοινωνήστε με την εταιρεία Kalys Solutions στο τηλέφωνο 22356935.

Loader