Μάριος Καρογιάν

Μάριος Καρογιάν

Έχει δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μάριος Καρογιάν

Επιμέλεια: Σκεύη Πελεκάνου

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 31 Μαΐου 1961. Είναι κατά το ήμισυ Αρμένιος και κατά το άλλο μισό Λατίνος της Κύπρου. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια στην Ιταλία, με ειδίκευση στον ιστορικό και διεθνή κλάδο. Είναι παντρεμένος με τη Rodica Dinisiuc, με την οποία έχει δύο παιδιά, ένα γιο και μία κόρη.

Ο Μάριος Καρογιάν από τα φοιτητικά του ήδη χρόνια ανέπτυξε πολιτική δράση. Ήταν πρόεδρος της «Αναγέννησης», ένωσης φοιτητών στην Ιταλία (1981), της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) στη Περούτζια (1983) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Παγκύπριων Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων της Ομοσπονδίας. Στην Κύπρο, διετέλεσε πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Λευκωσίας της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς επίσης και γραμματέας Συνδικαλισμού του Εργατικού Τμήματος του κόμματος.

Ο Καρογιάν ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗ.ΚΟ. από το 1988 και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος από το 1997. Διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 1991 έως το 2001, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Αλέξη Γαλανού και του Σπύρου Κυπριανού. Διετέλεσε, επίσης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου και Αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος από το 2003 έως το 2006. Στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων με το ΔΗ.ΚΟ. Στις 22 Οκτωβρίου 2006 εξελέγη πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια, στη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2008, και την παραίτησή του από την προεδρία της Βουλής, ο Μάριος Καρογιάν εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για το υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής περιόδου. Στις βουλευτικές του 2011 επανεξελέγη βουλευτής Λευκωσίας.

Ως κοινοβουλευτικός, διετέλεσε ex officio πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής, πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κυπριακού Κλάδου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου. Επίσης διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών καθώς και μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση.

Το Δεκέμβριο του 2013, έχασε στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗ.ΚΟ., από το Νικόλα Παπαδόπουλο. Το 2016, αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές του ίδιου έτους, λόγω ιδεολογικών διαφορών με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Το 2018, μετά τις προεδρικές εκλογές διεγράφη από το ΔΗ.ΚΟ με την κατηγορία ότι ενήργησε ενάντια στις αποφάσεις του κόμματος και δεν υποστήριξε την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου.

Έχει δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα και τη Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για διάφορα θέματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην Κύπρο και στον ξένο τύπο. Εμφανίζεται τακτικά ως διεθνής και πολιτικός αναλυτής σε κυπριακά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Η Ελληνική Δημοκρατία του έχει απονέμει το Σταυρό του Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής.

Loader