Microbreweries, gypsy- breweries και άλλα info για την μπύρα σου

Microbreweries, gypsy- breweries και άλλα info για την μπύρα σου

Ποιες είναι οι βασικότερες διαφορές τους;

Microbreweries, gypsy- breweries και άλλα info για την μπύρα σου

Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η «άνθηση» μιας... «ζυθο-λατρικής» κουλτούρας! Ολοένα και περισσότερος κόσμος, έχει σταματήσει να βλέπει την μπύρα ως “καλοκαιρινό ποτό” και αρχίζει να απολαμβάνει και να δοκιμάζει εγχώριες αλλά και ετικέτες του εξωτερικού. Είτε ξανθιά, είτε κοκκινομάλλα ή μελαχρινή, η μπύρα είναι από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή ποτά ανεξαρτήτου εποχής.

Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά είδη μπύρας, καθιστώντας κάθε φορά δύσκολο το ερώτημα επιλογής μεταξύ των διαφορετικών ειδών της. Υπάρχουν οι βυθοζύμωτες, οι αφροζύμωτες και οι μπύρες φυσικής ζύμωσης με την καθεμία από αυτές να περιλαμβάνει τα δικά της είδη!

Πέρα από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές ετικέτες της Κύπρου, άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους και αρκετά μικρά ζυθοποιία ή μπυραρίες με μεγαλύτερη και πιο εξειδικευμένη ποικιλία.

(embed: https://www.instagram.com/p/BssmC0zFsXb/)

Ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές;

Μια κύρια διαφορά μεταξύ τους, που έχει να κάνει με τις ποσότητες, είναι ότι οι μικρο-ζυθοποιίες συνήθως κατασκευάζονται από μια μικρής κλίμακας εταιρεία, (κάτι το οποίο πλέον δεν ισχύει απόλυτα) η οποία φτιάχνει την μπύρα της σε μικρές ποσότητες περιορισμένης διανομής ενώ μια μεγάλη ζυθοποιεία φτιάχνει μαζικής παραγωγής μπύρα σε πολύ μεγάλες ποσότητες, φθηνότερη τιμή και γίνεται για τη διανομή σε καταστήματα.

Οι μεγάλες ζυθοποιίες παράγουν συνήθως κοντά ή πάνω από 100 εκατομμύρια βαρέλια μπύρας ετησίως. Ένα μικρο-ζυθοποιείο όμως ταξινομείται και σε μικρότερες κλίμακες, σύμφωνα με την ποσότητα μπύρας που παράγει κάθε χρόνο.

Μιλώντας με τεχνητούς όρους, μια μικρο-ζυθοποιεία παράγει λιγότερο από 15.000 βαρέλια μπύρας τον χρόνο και πωλεί λιγότερο από το 75% της παραγωγής μακριά από την τοποθεσία της. Αυτό που σίγουρα χαρακτηρίζει μια μικρο-ζυθοποιεία είναι η παραγωγή απαστερίωτης μπύρας, η οποία με αυτόν τον τρόπο εκφράζει μοναδική, αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα, έχει όμως πολύ μικρότερο χρόνο ζωής από τις μαζικές μπύρες που πωλούνται σε ευρεία κλίμακα. Επίσης δεν υπάρχουν ακριβείς οδηγίες που καθορίζουν τις τεχνικές ή τα συστατικά σε μια μικρή ζυθοποιία που χρησιμοποιεί για την παραγωγή μπύρας με αποτέλεσμα να οργιάζει ο πειραματισμός στις συνταγές, σε αντίθεση με την τυποποίηση που ακολουθείται στις μάκρο-ζυθοποιείες.

(embed: https://www.instagram.com/p/BtMI_xrna_Q/)

Ακόμη μια διαφορά, (ίσως και η σημαντικότερη) έχει να κάνει με τη διαδικασία παραγωγής. Οι μεγάλες ζυθοποιείες χρησιμοποιούν πολλά από αυτά που ονομάζουμε πρόσθετα, ή διάφορες πηγές αμύλων και σακχάρων, προκειμένου να δημιουργήσουν το αλκοόλ τους. Επειδή λοιπόν παράγουν τεράστιες ποσότητες, με φθηνότερα συστατικά το εύρος του κέρδους μπορεί να εκτοξευθεί.

Αντιθέτως στις μικροζυθοποιείες το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα και γι' αυτό χρησιμοποιούν πολύ πιο υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες κάτι που τις καθιστά αυτομάτως και ακριβότερες στην αγορά. Ο λόγος ύπαρξης των μικροζυθοποιείων είναι να προσφέρουν ποιοτικά, διαφοροποιημένα, καινοτόμα προϊόντα, που στηρίζονται στην ποιότητα των πρώτων υλών, στην υιοθέτηση πρωτότυπων συνταγών και στην ανάδειξη γεύσεων που διαφέρουν.

Μεταφορικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι macrobrews είναι μηχανικοί ενώ οι microbrews τεχνίτες.

(embed: https://www.instagram.com/p/BtNtbMnFp3E/)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Η μπύρα πουλάει περισσότερο στην Κύπρο

Τι ισχύει στην Κύπρο;

"Ως ανεξάρτητο “μικρό ζυθοποιείο” ορίζεται το ζυθοποιείο του οποίου η παραγωγή δεν υπερβαίνει τα χίλια (1.000) εκατόλιτρα μπύρα ετησίως και το οποίο είναι νομικά και οικονομικά ανεξάρτητο από οποιοδήποτε άλλο ζυθοποιείο, δεν χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις άλλου ζυθοποιείου και δεν λειτουργεί βάσει άδειας εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τον νόμο της ΚΔ.

Εκτός από τις διαφορετικές ποικιλίες που προσφέρουν τα διάφορα μικρά ζυθοποιεία ή τα gypsy- breweries, υπάρχει και μια μερίδα ατόμων που φτιάχνουν την δική τους σπιτική μπύρα,πειραματίζονται με τις γεύσεις αλλά και με τον τρόπο παρασκευής του αγαπημένου αλκοολούχου ποτού, στο χώρο του σπιτιού τους.

(embed: https://www.instagram.com/p/Bs0y-OQlk-Q/)

Στο νησί μας, για παράδειγμα υπάρχει το Cyprus Homebrewers Association, οι οποίοι κάθε χρόνο διαγωνίζονται μεταξύ τους για την καλύτερη σπιτική μπύρα!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Γιατί και η μπύρα θέλει το {σωστό} τρόπο της

(embed: https://www.instagram.com/p/BsFr4zNg2Z3/)

(embed: https://www.instagram.com/p/BtTbj-JAOTf/)

Τι είναι gypsy- brewery;

Τα gypsy- breweries, ουσιαστικά είναι τα ζυθοποιεία που χωρίς τεράστιο αρχικό κόστος μπορούν να παράγουν την δική τους μπύρα και να τη διανείμουν -περίπου- με την ίδια ευκολία με τα micro- breweries.

Τα gypsy- breweries επιτρέπουν στους κατασκευαστές να πειραματιστούν όσο θέλουν στα εργαστήρια παρασκευής μπύρας ενός ζυθοποιείου. Με τον τρόπο αυτό οι καταστευαστές αρχίζουν την.. επιχείρηση τους με μικρό αρχικό κεφάλαιο, και οι ιδιοκτήτες του εργαστηρίου έχουν ένα επιπλέον εισόδημα, αφού νοικιάζουν τις εγκαταστάσεις τους!

Στο εξωτερικό, αρκετά gypsy- breweries έχουν “κατακτήσει την αγορά” όπως το Mikkeller ή το Evil Twin Brewery, που σίγουρα έχεις ακούσει, ενώ στην Κύπρο η ύπαρξη τους είναι περιορισμένη!

Όπως και να έχει, η μπύρα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα ποτά, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό! Κανόνισε λοιπόν, να δοκιμάσεις όσα περισσότερα είδη μπύρας μπορείς, πάντα υπεύθυνα!

(embed: https://www.instagram.com/p/BXz9cSzhoGH/)

Loader