Η Μυρτώ Τοφαρίδου έχει μια υπέροχη ιστορία να διηγηθεί και εξαιρετικά κρασιά να μας προτείνει

Η Μυρτώ Τοφαρίδου έχει μια υπέροχη ιστορία να διηγηθεί και εξαιρετικά κρασιά να μας προτείνει

Η Phiale Wines δεν είναι μια κάβα κρασιών. Πρόκειται για έναν εκλεπτυσμένο, μοντέρνο και καλαίσθητο χώρο στα οποία θα βρεις "wines for life"

Η Μυρτώ Τοφαρίδου έχει μια υπέροχη ιστορία να διηγηθεί και εξαιρετικά κρασιά να μας προτείνει

Στην πορεία «λοξοδρόμησε» κάπως και εργάστηκε για χρόνια στον τομέα του Marketing. Μέχρι που αποφάσισε να ακολουθήσει το «κάλεσμά της» και να δημιουργήσει ένα «σπίτι» για την ίδια, αλλά και όσους μοιράζονται το πάθος και την αγάπη της για το καλό κρασί.

Στο «Phiale Wines» η Μυρτώ Τοφαρίδου θα σού μάθει όλα τα μυστικά που κρύβει μια εκλεκτή ετικέτα.

Γράφει η Κωνσταντίνα Γεωργίου Φωτογραφίες: Μιχάλης Γεωργίου

Στη σελίδα του «Phiale Wines» στο Facebook γράφει ότι δημιουργήθηκε από μια ομάδα οινοφίλων, που μοιράζονται το ίδιο πάθος για τα ταξίδια και το καλό κρασί. Σε ποιους ακριβώς αναφέρεται; Βασικά, το «Phiale Wines» δεν θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς μια ομάδα ανθρώπων, που συμμερίστηκε το όνειρό μου και με βοήθησε να το υλοποιήσω. Κατά ένας μέρος, το οφείλω στον πατέρα μου, ο οποίος από τότε που ήμουν μικρή μας έπαιρνε οικογενειακώς σε road trips στο εξωτερικό, που είχαν να κάνουν κυρίως με το κρασί. Τεράστια βοήθεια μού προσέφεραν τόσο ο αδελφός μου Χριστόφορος, όσο και ο αδελφικός μου φίλος, Γιώργος Λουκάκης. Νομίζω, δικαίως, ο Γιώργος θεωρείται σήμερα ένας από τους καλύτερους οινοχόους στην Κύπρο. Είναι τιμή μου που τον έχω στη ζωή μου ως φίλο και συνεργάτη.

Η ιδέα πώς προέκυψε; Από όλες αυτές τις εμπειρίες που είχα από τα κατά καιρούς ταξίδια μου. Βέβαια, είναι μια πολύ όμορφη ιδέα να ανοίξεις μια κάβα. Το «ταξίδι», όμως, μέχρι να φτάσεις στον τελικό «προορισμό», είναι μια άλλη ιστορία.

Σε ποια ηλικία πήγες το πρώτο σου ταξίδι; Πέντε ετών.

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που έχεις από τα ταξίδια που έχεις κάνει; Αυτή είναι από τα τελευταία μου ταξίδια -πριν τρία χρόνια- που είχαμε την ευκαιρία να πάμε οικογενειακώς -εγώ, ο αδελφός μου, οι γονείς μας και ο σύζυγός μου- στον Νότιο Ροδανό. Σε κάποια φάση, όσο βρισκόμασταν στο Châteauneuf-du-Pape, «άνοιξαν οι ουρανοί» και για να γλυτώσουμε από τη βροχή μπήκαμε τυχαία σ’ ένα από τα καλύτερα οινοποιεία της περιοχής, το «Vieux Telegraphe», το οποίο σήμερα εκπροσωπώ. Αν δεν ήταν εκείνη η βροχή, δεν θα ανακάλυπτα τον παραγωγό Domaine Brunier. Ως παιδί, δεν θα ξεχάσω το πρώτο μας ταξίδι, που πηγαίναμε οδικώς προς την Προβηγκία και έβλεπα μπροστά μου όλα εκείνα τα ηλιοτρόπια.

Θες να πεις, δεν βαριόσουν μικρό παιδί όλες αυτές τις στάσεις στα διάφορα οινοποιεία; Καθόλου. Μου άρεσε, μιας και στο σπίτι μας υπήρχε έντονα αναπτυγμένη η αγάπη προς το κρασί. Σε κάθε ταξίδι, ψάχναμε να βρούμε ένα εστιατόριο, ένα οινοποιείο. Στις περιοχές της Γαλλίας που ταξιδεύω, τα οινοποιεία είναι σπιτάκια και απλώς χτυπάς την πόρτα και μπαίνεις μέσα. Έτσι, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά τον ίδιο τον παραγωγό, να γευτείς κρασί από φανταστικές χρονιές και να δημιουργήσεις ακόμη και φιλικούς δεσμούς μαζί του. Μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο για τη δικιά μας κουλτούρα, αλλά για τους Γάλλους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Ο πατέρας σου, δηλαδή, ασχολείται με το κρασί; Είναι μηχανολόγος στο επάγγελμα, αλλά σπούδασε στη Γαλλία, όπως κι εγώ. Όταν βρίσκεσαι στη «μητέρα» του κρασιού και βιώσεις από πρώτο χέρι την κουλτούρα της, θεωρώ πως είναι αναπόφευκτο να μην επηρεαστείς.

Απ’ ό,τι αντιλήφθηκα και ο σύζυγός σου μοιράζεται το ίδιο πάθος για το κρασί... Φυσικά. Χάρη στη βοήθεια και τη στήριξή του, πήρα την απόφαση να φύγω από τον τομέα του Marketing -όπου εργαζόμουν τα τελευταία 8 χρόνια- και να αποκτήσω την κατάρτισή μου στο Wset, Level 3. Μάλιστα, είναι και ο ίδιος εξίσου καταρτισμένος με μένα.

Μπορούσες να φανταστείς ότι σε κάποια φάση της ζωής σου θα είχες αυτή την εξέλιξη; Πρόσφατα, με είχε πάρει τηλέφωνο μια φίλη -με την οποία σπουδάζαμε μαζί στη Γαλλία- που είχαμε χρόνια να βρεθούμε από κοντά κι έμαθε μέσω Facebook για το «Phiale Wines». Μου είπε, χαρακτηριστικά: «Θυμάσαι που ήμασταν 20 χρονών κι έλεγες ότι μια μέρα θα ανοίξεις μια κάβα;». Και τότε, συνειδητοποίησα ότι βαθιά μέσα μου πάντα αυτό ήθελα. Απλώς, τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή. Αισθάνθηκα έτοιμη, παρόλο που αγαπούσα το Marketing. Το κρασί κρύβει μια μαγεία. Συνδυάζει την ιστορία με τη γεωγραφία και τη γεύση. Κάθε κρασί είναι μια διαφορετική εμπειρία. Μαζί του δεν βαριέσαι ποτέ. Πάντα, έχει κάτι καινούργιο να σού προσφέρει. Και επειδή εγώ βαριέμαι εύκολα, βρήκα τον τομέα που δεν θα πλήξω ποτέ. Ακόμη και αν κάθε μέρα δοκιμάζω κρασιά.

Αν κρίνω απ’ τα σχόλια του κόσμου στο Facebook που έχουν να λένε για τη φιλοξενία σου, βρήκες αυτό που σε γεμίζει. Εκατό τοις εκατό. Διαφορετικά, δεν θα έπαιρνα απόφαση να «βουτήξω» στα βαθιά, χωρίς να ήμουν σίγουρη για την επιλογή μου. Ξέρω πως δεν θα γίνω ποτέ εκατομμυριούχα απ’ αυτή τη δουλειά. Αλλά, εμένα η χαρά μου είναι να ανοίγω κάθε μέρα την πόρτα του μαγαζιού και να μπαίνει μέσα κάποιος που θέλει να μάθει, καθώς και να αγοράσει ένα καλό κρασί. Και όταν μιλάμε για καλό κρασί, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν παίζει ρόλο η τιμή. Ένα ποιοτικό κρασί είναι πλήρως ισορροπημένο και αξίζει να το μοιραστείς με κάποιον άλλον. Κι εμείς, είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε αυτόν τον σκοπό.

Το κυπριακό κοινό είναι εξοικειωμένο με τον κόσμο του κρασιού; Σίγουρα έχει πολλούς που ξέρουν αρκετά, ενώ υπάρχουν πολλοί που θέλουν να τον γνωρίσουν. Μπορεί ορισμένοι να έχουν την εντύπωση ότι ενδεχομένως να είμαστε snobbish και χρειάζεται να ξέρεις κάποια πράγματα για να επισκεφθείς μια κάβα. Αυτό δεν ισχύει, ειδικά σ’ εμάς. Είμαστε ένας χώρος όπου μπορείς να έρθεις και να ρωτήσεις τα πάντα: Από το πώς να ανοίξεις μια φιάλη μέχρι κάτι πολύ πιο εξειδικευμένο.

Το μαγαζί «βγήκε» ακριβώς όπως το είχες στο μυαλό σου ή ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες σου; Ως Marketeer κινούμουν στον χώρο του επίπλου, κατείχα το αντικείμενο. Οπότε, ήξερα ακριβώς τι ήθελα να κάνω και είμαι πολύ ευχαριστημένη με το τελικό αποτέλεσμα.

Το ότι είναι σε minimal γραμμές, ήταν ζητούμενο για να μην αποσπά τίποτα την προσοχή από τα προϊόντα και συνάμα να χαλαρώνει τους επισκέπτες; Το πρώτο είναι αυτό, εξ ου και προτιμήσαμε τις καθαρές γραμμές. Το δεύτερο ήταν ότι ήθελα να είναι ένας χώρος όπου μπορώ να δουλέψω, να εκφραστώ και να δημιουργήσω, καθώς περνάω καθημερινά γύρω στις δέκα ώρες στο «Phiale». Για μένα αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Αν δεις και το σπίτι μου, κινείται στο ίδιο στιλ διακόσμησης.

Το οποίο διαθέτει επίσης κάβα; Αλίμονο (γέλια). Και εννοείται πως είναι πάντοτε γεμάτη. Παράλληλα, έχουμε φροντίσει στις εγκαταστάσεις του «Phiale» να υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι αποθηκευτικοί χώροι. Στον δεύτερο όροφο, φιλοξενούμε πιο εξειδικευμένες ετικέτες, οι οποίες φυλάγονται στους κατάλληλους συντηρητές.

Ανέφερες προηγουμένως πως άλλο η αρχική ιδέα και άλλο η πράξη. Ήταν δύσκολη η διαδρομή, δηλαδή; Πάρα πολύ, ειδικά αν λάβεις υπόψη πως είμαι απαιτητική με τον εαυτό μου και θέλω να υλοποιώ τους στόχους που θέτω. Συνάμα, όμως, ήταν συναρπαστική. Βέβαια, το να αφήσω πίσω μια καριέρα, στην οποία τα πήγαινα αρκετά καλά, για να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα, ήταν ένα προσωπικό ρίσκο. Οπότε, αντιλαμβάνεσαι το άγχος. Το κρασί είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός τομέας. Δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τον πελάτη. Αντιθέτως, χρειάζονται γνώσεις και να ξέρεις καλά κάθε σου κρασί. Εγώ θέλω να έρθει ένας πελάτης και να μου πει: «Απόψε θα μαγειρέψω το τάδε φαγητό. Με ποιο κρασί να το συνδυάσω;» και να είμαι σε θέση να τον εξυπηρετήσω. Γιατί όπως είπαμε και πριν, υπάρχουν πολλοί οινόφιλοι στην Κύπρο, ενώ χαίρομαι που αυξάνεται το ενδιαφέρον και από άλλους.

Πόσο καιρό έχει που λειτουργεί το «Phiale Wines»; Από τον περασμένο Ιούνιο. Είναι «μωράκι» ακόμη.

Θεωρείς ότι έλειπε ένα τέτοιο μαγαζί από την κυπριακή αγορά; Πιστεύω πως ναι. Και ο λόγος είναι ότι η δικιά μας φιλοσοφία βασίζεται στα μικρά οικογενειακά οινοποιεία, τα οποία εκπροσωπούμε. Έχουμε απευθείας συνεργασία μαζί τους. Δηλαδή, δεν έχουμε έναν εισαγωγέα, από τον οποίο παραγγέλνουμε 50 διαφορετκές ετικέτες. Συνεργαζόμαστε με περίπου 40 παραγωγούς και κυρίως πρόκειται για κρασιά γαστρονομικού χαρακτήρα. Πάρα πολλά απ’ τα κρασιά μας, συμπεριλαμβάνονται στις λίστες καλών εστιατορίων, που συναντήσαμε στα κατά καιρούς ταξίδια μας.

Αυτό ήταν το κριτήριο της επιλογής; Και αυτό, αλλά επειδή θέλαμε να είμαστε αντικειμενικοί και να μην επηρεαστούμε από μεγάλα brand και την ιστορία τους, προτιμήσαμε τις «τυφλές δοκιμές». Άλλωστε, έτυχε πολλές φορές στο παρελθόν να απογοητευτούμε από μεγάλους παραγωγούς, σύμφωνα πάντα με τα δικά μας γούστα. Δοκιμάσαμε, λοιπόν, γύρω στις 1000 ετικέτες, για να καταλήξουμε στις πρώτες 100.

Σε κάθε «τυφλή δοκιμή», ήταν η ίδια ομάδα; Η βάση ήταν η ίδια. Εγώ, ο Γιώργος και ο αδελφός μου ο Χριστόφορος, ο οποίος είναι σεφ, καθώς μας ενδιέφερε και η γαστρονομική οπτική κάθε κρασιού. Την ομάδα συμπλήρωναν κάθε φορά τρεις οινόφιλοι, ανάμεσα τους κάποιες φορές και ο πατέρας μου.

Αυτές τις ετικέτες θα τις φιλοξενείτε σε μόνιμη βάση ή θα τις ανανεώνετε; Ξεκινήσαμε με 100 και μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνουν 140. Εννοείται πως συνεχίζουμε τις «τυφλές δοκιμές», καθώς θέλουμε να ισχύει η ίδια διαδικασία για όλα τα προϊόντα που φιλοξενούμε. Είμαι σίγουρη ότι όσοι περάσουν από το δρόμο μας ένα Σάββατο πρωί και μας δουν, θα πουν: «Να τους αλκοολικούς, ξεκίνησαν να πίνουν από τέτοια ώρα» (γέλια). Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μια αρκετά εξαντλητική διαδικασία. Υπήρχε φορά που σταματήσαμε τη δοκιμή γιατί μετά από δέκα ετικέτες χάσαμε την αίσθηση της όσφρησης και τη γεύσης. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος. Επειδή συνεργάζομαι με μικρά οινοποιεία, κάθε φορά δίνω «μάχη» να αποκτήσω την ποσότητα που θέλω, καθώς πρέπει να προκρατήσω εγκαίρως λόγω του περιορισμένου αριθμού κυκλοφορίας τους. Τα πλείστα είναι sold out ανά το παγκόσμιο. Για να πουλήσεις άλλωστε ένα προϊόν οφείλεις να το ξέρεις, να το αγαπάς και να το τιμάς. Διαφορετικά, δεν πρέπει να το πουλήσεις, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με τον χώρο του κρασιού.

Εκτός από κρασιά, τι άλλα προϊόντα φιλοξενείτε στο «Phiale Wines»; Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι και είναι μεγάλη μας τιμή που είμαστε οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της Αυστριακής εταιρείας «Zalto», η οποία εξάγει εξαιρετικής ποιότητας ποτήρια. Για να καταλάβεις, τα συγκεκριμένα θα τα βρεις σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin και σε όλους τους διαγωνισμούς οινοχοΐας. Το ποτήρι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο κρασί. Αλλάζει όλη την εμπειρία. Έχουμε τα (link στο Λονδίνο. Επίσης, έχουμε τα υπέροχα cherry μας -τα οποία βλέπουμε ότι κινούνται αρκετά και αρέσουν- καθώς και το «Anama», ένα εξαιρετικό Κυπριακό προϊόν. Γενικότερα, κάνουμε μικρές - μικρές προσθήκες κάθε φορά. Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, θα γεμίσει το μαγαζί με κούτες κι εγώ θα κάνω σαν μικρό παιδί, αφού ενθουσιάζομαι με καθετί καινούργιο.

Σε ποια φάση της ημέρας, χαλαρώνεις μ΄ένα ποτήρι κρασί; Θα γελάσεις, αλλά αυτή είναι η πρώτη μέρα που είπα να κάνω μια μικρή αποτοξίνωση, γιατί υπάρχουν φορές που αρχίζουμε τις δοκιμές από τις δέκα το πρωί. Η ώρα που πραγματικά χαλαρώνω είναι γύρω στις πέντε με έξι το απόγευμα. Δίνω στον εαυτό μου δέκα λεπτά να μελετήσει το κρασί που πίνει.

Ποιο είδος είναι το αγαπημένο σου; Κόκκινο, ροζέ, λευκό; Και οι πελάτες μου μού κάνουν συχνά την ίδια ερώτηση και πάντα τους λέω: «Αγαπώ όλες μου τις ετικέτες». Ωστόσο, έχω αδυναμία στο «Pinot Noir» και γενικότερα σε μια καλή «βουργουνδία», που φτιάχνεται από το πιο εκλεπτυσμένο σταφύλι. Τώρα τελευταίως, μου αρέσουν και τα παλαιωμένα λευκά.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο ποσό που έδωσες γι’ ένα κρασί, παρόλο που είπες πως η τιμή δεν έχει να κάνει με την ποιότητα; Όποτε βρίσκομαι στο εξωτερικό βάζω ως στόχο να επισκεφθώ ένα εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin. Πάντα, παίρνω στα χέρια μου το «wine pairing». Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Πορτογαλία, μοιραστήκαμε όλη η παρέα ένα λευκό, χρονολογίας 1984. Όταν μαζευόμαστε αρκετοί οινόφιλοι, μπορούμε να μοιραστούμε τα έξοδα.

Άξιζε τα λεφτά του, τουλάχιστον; Και με το παραπάνω. Ωστόσο, δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει να αγοράζεις ακριβά κρασιά. Αντιθέτως, πρέπει να είναι προσιτές οι τιμές για να μπορείς να γευτείς ένα κρασί και να το απολαύσεις!

*Το «Phiale Wines» βρίσκεται στην οδό Αθανασίου Διάκου 57, στη Λεμεσό (25250600).

Loader