Νέαρχος Πασπαλλής: μιλώντας με τον εμπνευστή του Code Cyprus

Νέαρχος Πασπαλλής: μιλώντας με τον εμπνευστή του Code Cyprus

Νέαρχος Πασπαλλής: μιλώντας με τον εμπνευστή του Code Cyprus

Ο Νέαρχος Πασπαλλής είναι επίκουρος καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο UCLan Cyprus. Είναι ο εμπνευστής και κύριος οργανωτής του Code Cyprus και είχαμε την χαρά να μιλήσουμε μαζί του για το φετινό Code Cyprus που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου.

Ποιο είναι το σκεπτικό του Code Cyprus και πώς αξιολογείτε την ανταπόκριση του κοινού από τότε που πρωτοξεκίνησε η διοργάνωση;

Το σκεπτικό του Code Cyprus εξηγείται καλύτερα μέσα από την ιστορία του πως δημιουργήθηκε. Σαν ιδέα ξεκίνησε στα τέλη του 2013. Το Fulbright Commission είχε καλέσει τότε τους απόφοιτους του να προτείνουν ιδέες που να έχουν κάποιο θετικό μήνυμα ή αποτέλεσμα στο κοινωνικό σύνολο. Η σκέψη μου τότε ήταν πως αν εγώ ήμουν έφηβος εκείνη την στιγμή, θα ήθελα πολύ να υπήρχε κάποιο φεστιβάλ κώδικά που να επιτρέπει σε όσους τους αρέσουν οι υπολογιστές να βρεθούν, να διασκεδάσουν και να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον προγραμματισμό! Κάπως έτσι ξεκίνησε και η πρόταση προς το Fulbright που τελικά ήταν επιτυχής και χρηματοδότησε το πρώτο Code Cyprus τον Μάρτη του 2014.

Σίγουρα την πρώτη χρονιά χρειάστηκε περισσότερη προσπάθεια για να πείσουμε τους μαθητές μας πως το Code Cyprus είναι κάτι που αξίζει να αφιερώσουν ένα πρωινό Σαββάτου σε αυτό. Παρόλα αυτά, το Code Cyprus αγκαλιάστηκε από την πρώτη χρονιά και είχαμε και αρκετούς γονείς που θυσίασαν οι ίδιοι τον χρόνο τους προκειμένου να συνοδεύσουν τα παιδιά τους. Η επόμενη χρονιά ήταν ακόμη καλύτερη, και τις τελευταίες δύο χρονιές μάλιστα εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια βδομάδες πριν την ημερίδα. Άρα θα έλεγα πως το κοινό αγκάλιασε το Code Cyprus.

Πόσο ενημερωμένοι είναι μαθητές και γονείς για τη σημασία εκμάθησης προγραμματισμού σε σχέση με το επαγγελματικό μέλλον των νέων; Είναι ακόμα οι αντιλήψεις κάπως προσκολλημένες στις απαιτήσεις του παρελθόντος;

Οι μαθητές μας έχουν αρκετά θετική άποψη για τον προγραμματισμό. Παρόλα αυτά φαίνεται πως πολλοί διστάζουν να θέσουν τον προγραμματισμό σαν προσωπικό στόχο καριέρας, είτε γιατί φοβούνται πως δεν θα τα καταφέρουν, είτε επειδή πιστεύουν ότι δεν είναι ένα καλό επάγγελμα. Φυσικά ο κύριος παράγοντας επιρροής είναι η ίδια η οικογένεια των μαθητών, για αυτό ελπίζουμε πως μέσα από το Code Cyprus θα πείσουμε γενικότερα το κοινωνικό σύνολο για την αξία και τα οφέλη του προγραμματισμού.

Θα έπρεπε να διδάσκεται ο προγραμματισμός στα σχολεία;

Σε πολλές χώρες ο προγραμματισμός δεν διδάσκεται ούτε στην πρωτοβάθμιο αλλά ούτε και στην δευτεροβάθμιο εκπαίδευση. Αυτό φυσικά έδωσε το έναυσμα για το Hour of Code στην Αμερική και λίγο αργότερα το Code Week στην Ευρώπη. Από καθαρά εκπαιδευτικής πλευράς, πιστεύω πως ο προγραμματισμός είναι απλά ένα εργαλείο, μια γλώσσα που μας επιτρέπει να ‘επικοινωνήσουμε’ με τους υπολογιστές. Μαθαίνοντας προγραμματισμό όμως, κάποιος δουλεύει επίσης την αλγοριθμική του σκέψη ενώ παράλληλα βελτιώνει την ικανότητα του να επιλύει προβλήματα, να βρίσκει λάθη και να συνεργάζεται στα πλαίσια μιας ομάδας. Όλα αυτά είναι φυσικά εξαιρετικά εφόδια για κάθε μαθητή. Για να επιτευχθούν όμως, δεν αρκεί να εισαγάγουμε απλά τον προγραμματισμό στο σχολείο, αλλά μεθοδικά και προγραμματισμένα να θέσουμε τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε με την προσθήκη του προγραμματισμού και να φτιάξουμε το κατάλληλο μαθησιακό πρόγραμμα που να το επιτυγχάνει.

Tί προσδοκείτε διοργανώνοντας για άλλη μια χρονιά αυτή την ημερίδα;

Η αποστολή του Code Cyprus είναι ‘να ενθαρρύνει μαθητές γυμνασίων και λυκείων να ενδιαφερθούν και να αγαπήσουν τον προγραμματισμό’ και αυτός είναι φυσικά ο στόχος μας και αυτή την χρονιά. Η φετινή διοργάνωση δεν είναι ριζικά διαφορετική από τις προηγούμενες, αλλά κάθε χρονιά κάνουμε αλλαγές προσπαθώντας να διορθώσουμε τυχόν λάθη που υπέπεσαν στην αντίληψη μας. Επιπλέον, προσπαθούμε να εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα μας και να εισάγουμε καινούρια πράγματα. Για παράδειγμα, αυτή την χρονιά ξεκινούμε ένα νέο εργαστήριο που αφορά τον προγραμματισμό πλατφόρμας ηλεκτρονικών Arduino.

Το Code Cyprus είναι φυσικά αποτέλεσμα μακρόχρονης, ομαδικής εργασίας. Για την διοργάνωση προσφέρουν τον χρόνο τους και το ταλέντο τους ένας αριθμός από ακαδημαϊκούς και φοιτητές. Επίσης, είμαστε τυχεροί που έχουμε έμπρακτη βοήθεια από τους συνδιοργανωτές μας, το UCLan Cyprus και το Cyprus Computer Society, όπως και την στήριξη της Engino, του Ψηφιακού Πρωταθλητή Κύπρου, της Πρεσβείας της Αμερικής στην Κύπρο, και άλλων.

Loader