Χαράλαμπος Χαραλάμπους: «Πως να ξεχωρίσεις σε μια θάλασσα από δημιουργούς»

Χαράλαμπος Χαραλάμπους: «Πως να ξεχωρίσεις σε μια θάλασσα από δημιουργούς»

Ψηφιακή Παραγωγή: πάρε τη δουλειά σου στο επόμενο επίπεδο, σπουδάζοντας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις

Χαράλαμπος Χαραλάμπους: «Πως να ξεχωρίσεις σε μια θάλασσα από δημιουργούς»

Από τη θέση του συντονιστή του μεταπτυχιακού προγράμματος MA in Digital Video Production στο (link, προσπαθεί να μεταδώσει γνώση και αγάπη για την κινηματογραφική παραγωγή σε νέους φοιτητές.

Πως προέκυψε η ενασχόληση σας με τις κινούμενες εικόνες και κατ' επέκταση με τον κινηματογράφο; Αγάπησα τον κινηματογράφο σε θερινά σινεμά της Αθήνας, πριν τον αποσαφηνίσω σαν τέχνη μέσα από ακαδημαϊκές σπουδές στην Αγγλία. Για αυτό, τη συγκίνηση που μου προκαλούν οι κινούμενες εικόνες, ακολουθεί η προσπάθεια για κατανόηση του νοήματος τους και μια αναμέτρηση με το πρότερο έργο των μεγάλων δημιουργών. Η Κινηματογραφική Παραγωγή ισορροπεί ανάμεσα σε μια τεχνοκρατική γνώση των εργαλείων της ψηφιακής παραγωγής και την καλλιτεχνική έκφραση. Στην πιο βασική της μορφή δημιουργοί την προσεγγίζουν σαν σύνθεση πολλών τεχνών ή δεξιοτήτων, σε ένα πιο υψηλό επίπεδο την αντιλαμβάνονται σαν ολοκληρωμένη μορφή έκφρασης.

Ποια τα χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου δημιουργού; Δεν είναι δυνατό να είσαι ένας σπουδαίος δημιουργός κινηματογράφου, εάν δεν κοιτάζεις με έγνοια τον πραγματικό κόσμο. Άνοιξε τις αισθήσεις σου στους ήχους και τις εικόνες, το μυαλό σου στις εμπειρίες και τα συναισθήματα, και όταν βρεις κάτι που αξίζει να γνωρίσουν και οι άλλοι, τότε μόνο προχώρησε στη δημιουργία. Ολόκληρη η εμπειρία μας για τον κόσμο χωράει μέσα σε κινούμενες εικόνες…

(embed: https://youtu.be/fVm4tbgJrZU)

Ζούμε στην εποχή που ο καθένας έχει στα χέρια του ικανά gadgets για παραγωγή ψηφιακών φωτογραφικών εικόνων και βίντεο. Σαν αποτέλεσμα, η αναγνώριση και επιτυχία ενός επαγγελματία είναι κάτι που αφορά λιγότερο τα εργαλεία, και σχεδόν ολοκληρωτικά την προσωπική δημιουργική του έκφραση!

Είστε ο συντονιστής του προγράμματος MA in Digital Video Production στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου. Σε ποιούς απευθύνεται το πρόγραμμα και τι μπορούν να κερδίσουν μέσα από αυτό; Όσοι νέοι διαθέτουν προηγούμενη εμπειρία στην παραγωγή, ερχόμενοι στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA in Digital Video Production, ανακαλύπτουν μια απρόσμενη ιστορία της Τέχνης με την οποία ασχολούνται. Για αυτό συχνά bloggers, δημοσιογράφοι, media creators, εκπλήσσονται με την εξέλιξη των παραγωγών τους, όταν αυτές ενισχυθούν με αφηγηματικό και συναισθηματικό πλαίσιο. Προχωρούν στο επόμενο επίπεδο!

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί σήμερα; Σήμερα σχεδόν όλοι διαθέτουν ισχυρά εργαλεία λήψης και επεξεργασίας εικόνων, οπότε περισσότερο από κάθε άλλη εποχή ο επαγγελματίας ή καλλιτέχνης δημιουργός αναγνωρίζεται και διακρίνεται, όχι απλά επειδή διαθέτει μέσα ικανά για παραγωγή, αλλά με βάση την αισθητική υπεροχή και τη μοναδικότητα του έργου του.

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει μια "ταινία" μέσω των τεχνολογιών που παρέχονται, γιατί κάποιος να επιλέξει να ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα με αυτή την εξειδίκευση; Είναι πεποίθηση μου πως βιώνοντας μια κινηματογραφική ταινία, πραγματικό έργο τέχνης, τελειώνεις τη θέαση ένας διαφορετικός άνθρωπος. Αυτό συνέβη και σε εμένα προσωπικά όταν είδα για πρώτη φορά ταινίες του Abbas Kiarostami... Το ίδιο βίωσα μπροστά σε πίνακα του Van Gogh, αλλά, ο κινηματογράφος έρχεται απρόσμενα να σε μετουσιώσει, δεν τον αναζητάς με πρόθεση σε μακρινά και μοναδικά μουσεία.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=-1CCPg5UY-E)

Πόσο ικανοποιημένος είστε ααπό την εξέλιξη των φοιτητών σας μέσω του προγράμματος; Λένε πως οι καλοί δάσκαλοι είναι συχνά αποτυχημένοι δημιουργοί. Οι φοιτητές μου συχνά παράγουν έργο που υπερβαίνει το δικό μου. Αυτό, απλά με χαροποιεί…

Loader