Οι ομάδες που φιλοξενούνται στο IDEA εργάζονται πάνω σε ωραίες ιδέες

Οι ομάδες που φιλοξενούνται στο IDEA εργάζονται πάνω σε ωραίες ιδέες

Με πείσμα, θέληση και καθοδήγησ, αυτές οι ομάδες στοχεύουν ψηλά

Οι ομάδες που φιλοξενούνται στο IDEA εργάζονται πάνω σε ωραίες ιδέες

Με την καθοδήγηση του IDEA, της Διευθύντριας του Προγράμματος, Αγγέλας Παναγιώτου και όλης της ομάδας που την στηρίζει, οι ομάδες στοχεύουν ψηλά και πολύ καλά κάνουν.

Ecofy

O Αντρέας Διονυσίου (23 ετών), o Κωνσταντίνος Χαραλάμπους (επίσης 23), ο Ευάγγελος Αριστοδήμου (23), ο Μιχάλης Παπαευριπίδης (24 ετών) και ο Παναγιώτης Δημητρίου (22 ετών) είναι φοιτητές του Προπτυχιακού τμήματος Πληροφορικής Πανεπιστημίου Κύπρου. Εκτός από τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, εργάζονται πυρετωδώς για το project τους Ecofy, στο IDEA.

Όπως μας ενημέρωσαν "η ομάδα μας θα αναπτύξει ένα σύστημα έξυπνης διαχείρισης σκυβάλων ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια εφαρμογή για έξυπνες συσκευές, η οποία θα δίνει κίνητρο στους πολίτες να ανακυκλώνουν μέσω διαφόρων επιβραβεύσεων, οι οποίες αποκτούνται ανάλογα με τον όγκο του ανακυκλώσιμου υλικού τους".

Η ανάπτυξη της ιδέας τους γίνεται στους κόλπους του IDEA, "ο ρόλος του IDEA πιστεύουμε ότι θα είναι καθοριστικός για την επιτυχή εξάπλωση της ιδέας μας. Μέσω του προγράμματος που παρέχει το IDEA, θα αποκτήσουμε τις απαραίτητες γνώσεις όσο αφορά το επιχειρηματικό κομμάτι που απαιτείται για την ανέλιξη ενός start-up, τις οποίες υστερούμε σαν ομάδα λόγω του τεχνολογικού μας υποβάθρου. Πέραν από αυτό, οι διασυνδέσεις που προσφέρει το IDEA στις ομάδες της είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση και προβολή του οράματος μας".

Η ομάδα έχει θέσει τον πήχη ψηλά και έχει πρότυπο έναν άνθρωπο που πραγματικά έχει κάνει τη διαφορά. "Το άτομο το οποίο σαν ομάδα θαυμάζουμε για το entrepreneurial πνεύμα του είναι ο Elon Musk. Έχει καταφέρει επανειλημμένα να επιτύχει τα οράματα του ενάντια στις αρνητικές κριτικές οι οποίες αμφισβητούσαν την κάθε του ενέργεια. Παρόλο των καταστροφικών αποτυχιών που του τυχαίνουν σε συνεχή βάση, δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί καθημερινά για την διεκπεραίωση των στόχων του. Αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης για εμάς λόγω των καινοτόμων ιδεών του οι οποίες συμβάλλουν στην ραγδαία εξέλιξη της κοινωνίας."

Green Kid Η Δόνα Καπαρτή, είναι 32 ετών, δημοσιογράφος, μητέρα και αισιόδοξη για το μέλλον γυναίκα, με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες, στην Κοινωνιολογία και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η Έλενα Πέτρου είναι 29 ετών, καθηγήτρια Αγγλικών, απόφοιτος αγγλικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και σύντομα πτυχιούχος στην Τεχνολογικά Υποβοηθούμενη Γλωσσική Εκμάθηση. Ο κύριος της παρέας, ο Γιώργος Τζιάζας,  είναι 30  ετών, entrepreneur, διευθύνοντας σύμβουλος της Ascanio Entertainment και κάτοχος πτυχίου πληροφορικής.

Με έμπνευση από την προσωπική της ζωή και την καθημερινότητά της, η Δόνα Καπαρτή αποτελεί την πηγή ιδεών γύρω από τα παιχνίδια και τα κουίζ της εφαρμογής, μελετά και συντονίζει την ομάδα για το καλύτερο και πιο ευχάριστο αποτέλεσμα και ακούει με προσοχή τις εισηγήσεις του κόσμου. Ως Σύμβουλος, η Έλενα Πέτρου επιβλέπει και εκφράζει την άποψή της γύρω από το περιεχόμενο της εφαρμογής και ελέγχει αγγλικά κείμενα και λόγια που παρουσιάζονται στην εφαρμογή ή σε επίσημα και ανεπίσημα έγγραφα. Ο Γιώργος Τζιάζας άλλως διάνοια της παρέας αναπτύσσει και εξελίσσει την εφαρμογή! Επίσης, αναλύει, σχεδιάζει και δίνει σημαντικές συμβουλές για θέσπιση σωστής βάσης και προγραμματισμού του προϊόντος.

Η ομάδα του Green Kid, θαυμάζει τους Κύπριους entrepreneurs, που διαπρέπουν. Όπως για παράδειγμα τους αυτοδημιούργητους ιδρυτές του «Ι heart Cyprus» οι οποίοι άρχισαν από μόνοι τους και σήμερα μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν επιτυχημένοι. Επίσης οι δημιουργοί του student life έκαναν μεγάλες προσπάθειες και με τη σειρά τους επιβεβαιώθηκαν. Αν θαυμάζουν τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ; Μμμμ δεν έχουν ακόμη καταλήξει!

Lemon Labs Η ομάδα Lemon Labs και αποτελείται από την Anne Maısser και τον Κωνσταντίνο Μπαρμπούνη. Τα δυο μέλη της ομάδας είναι φυσικοί, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με ειδίκευση στην νανοτεχνολογία, και με πολυετή πείρα πάνω στην κατασκευή φασματογράφων για την ανίχνευση νανοσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Ρωτήσαμε την ομάδα, για το αντικείμενό του startup τους. Όπως μας εξήγησαν "Τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιδείνωσης της ανθρώπινης υγείας. Στην εταιρία μας κατασκευάσουμε απλούς και οικονομικούς αισθητήρες οι οποίοι μετρούν την συγκέντρωση του συγκεκριμένου ρύπου στην ατμόσφαιρα. Αναπτύξαμε αυτή την τεχνογνωσία και πλέον είμαστε η μοναδική εταιρία παγκοσμίως που παρέχει τέτοιους αισθητήρες."Αυτό όμως δεν αρκεί από μόνο του ώστε να καταστεί η Lemon Labs μια βιώσιμη επιχείρηση. Από το πρόγραμμα IDEA εισπράττουμε την επιχειρηματική καθοδήγηση η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της προσπάθειας μας. Προσδοκούμε πως με την συμβουλευτική υποστήριξη των mentors θα χτίσουμε ένα δυνατό και ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο".

Για την ομάδα Lemon Labs, το να υπάρχει περιβαλλοντικό ή ανθρωπιστικό ενδιαφέρον εκτός από μια έντονη και ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι πολύ σημαντικό, για αυτό και η εκτίμησή τους προς την πορεία του Ellon Musk είναι μεγάλη (βλ. Tesla Home batteries, SpaceX).

Hegemonic Project H ομάδα του The Hegemonic Project απαρτίζεται από τον Βαρνάβα Τιμοθέου,25, ο οποίος είναι και ιδρυτής της εταιρείας, τον Κωνσταντίνο Βασιλείου, 25, και τον Κυριάκο Σιονή, 25. *"Πιστεύουμε ότι ένα από τα θετικά μας στοιχεία είναι ότι προερχόμαστε από διαφορετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, κάτι που κάνει την ομάδα μας μια πολυσχιδή δέσμη ικανοτήτων και αντιλήψεων. Για παράδειγμα, ο Βαρνάβας έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Διεθνή Πολιτική και Διεθνή Πολιτική Οικονομία αντίστοιχα, καθώς και MBA with Oil and Gas. Ο Κωνσταντίνος είναι προσανατολισμένος στο τομέα των Business and Management καθώς κατέχει πτυχίο Business and Management και MBA. Από την άλλη, ο Κυριάκος κατέχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Μουσική και διπλωμα στο Management, Marketing and Communications". *

Η ομάδα του “Hegemonic Project” αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Το κύριο προϊόν της εταιρείας θα είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, το “The Hegemony”. "Μέσω του board game “The Hegemony” η εταιρεία έχει ως στόχο να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην αγορά των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Ενώ υπάρχουν στον τομέα αυτό πολλά παιχνίδια με σαφή οικονομική, ιστορική ή στρατιωτική θεματολογία (ex. Risk, Monopoly) εντούτοις απουσιάζει ένα παιχνίδι το οποίο έχει ως κύρια θεματολογία του τις ταξικές σχέσεις; δηλαδή την διαμάχη της μπουρζουαζίας (καπιταλιστές) με το προλεταριάτο (εργατική τάξη). Το “The Hegemony” αναμένεται να καλύψει αυτό το κενό. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι διπλός: πρώτον, να προσφέρει στους λάτρεις των επιτραπέζιων παιχνιδιών αλλά και της ψυχαγωγίας ευρύτερα, μια εναλλακτική θεματολογία επιτραπέζιου παιχνιδιού. Δεύτερον, το παιχνίδι αυτό δίνει στο ευρύτερο κοινό την δυνατότητα, αρχικά, να καταλάβει πως λειτουργούν οι ταξικές σχέσεις, και έπειτα, να λάβει απαντήσεις σε σημαντικά προβλήματα τα οποία βιώνει και δεν έχει λάβει απαντήσεις. Για παράδειγμα, γιατί συμβαίνει η άνοδος της ακροδεξιάς και ακροαριστεράς; Γιατί έγινε το Brexit? Γιατί ο Donald Trump έχει εκλεγεί ως ο πρόεδρος των ΗΠΑ; Οπόταν, το Hegemony είναι ένα πολιτικό επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο σκοπεύει προωθήσει την εκπαίδευση και ανταλλαγή απόψεων μέσω ενός εύκολου, κατανοητού και ψυχαγωγικού τρόπου".

Πριν την ένταξή τους στο πρόγραμμα του IDEA, η ομάδα είχε θέσει ψηλά τον πήχη σχετικά με το τι θα έπρεπε να περιμένει από το πρόγραμμα. "Πλέον, το πρόγραμμα έχει αποδείξει ότι είναι αντάξιο των αρχικών μας προσδοκιών. Μέσα από το training, couching και networking που το IDEA παρέχει, δίνει σε εμάς τα εργαλεία ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας. Δηλαδή, να μετατρέψουμε την ιδέα μας σε μία βιώσιμη επιχείρηση."

KYAMOS Η ομάδα KYAMOS έχει σκοπό την **δημιουργία λογισμικού για επίλυση προβλημάτων μηχανικής**. Το λογισμικό θα υποστηρίζει όλες τις πλατφόρμες λειτουργικών συστημάτων (Windows, Linux, MacOS) και θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να επιλέγουν από προεπιλεγμένες θεματικές ενότητες να δημιουργήσουν ένα μοντέλο κατάλληλο για τις δικές τους ανάγκες. Απευθύνεται σε Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Ιδιώτες Ερευνητές, Συμβουλευτικές Εταιρείες Μηχανικής, Μικρομεσαίες και Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Μηχανικής. Η αγορά του KYAMOS είναι κυρίως στο εξωτερικό και πρέπει να έχει διεθνή παρουσία. Τα πλεονεκτήματα του λογισμικού είναι το **χαμηλό κόστος, η φιλικότητα προς τον χρήστη, η υψηλή ευκρίνεια των αποτελεσμάτων και η δυνατότητα επίλυσης μεγαλύτερων προβλημάτων, γρηγορότερα χρησιμοποιώντας υψηλής απόδοσης υπολογισμούς**. Το KYAMOS έχει σκοπό στο μέλλον να γίνει ένα λογισμικό που θα επιλύει σχεδόν όλα τα προβλήματα της μηχανικής.

Σύμφωνα με την ομάδα, το πρόγραμμα IDEA "δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες τις οποίες έχουν μια καλή ιδέα να την υλοποιήσουν σε start-up εταιρεία και να ξεκινήσει να κάνει κύκλο εργασιών με απώτερο σκοπό κυρίως τη διεθνή παρουσία και συναλλαγές. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα προσφέρει εναρκτήρια χρηματοδότηση για εταιρείες, συμβουλευτικά σεμινάρια, επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο, παροχή προνομιούχων υπηρεσιών και πρόσβαση σε επενδυτές, αλλά κυρίως πρόσβαση σε ένα εταιρικό περιβάλλον συνεργασίας και αλληλοβοήθειας".

Οι προσδοκίες είναι πολλές. Πρότυπο entrepreneur μπορεί να μην υπάρχει , παρόλα αυτά υπάρχει ιδιαίτερος θαυμασμός για τον Phelix Dennis ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της εταιρείας Dennis Publishing, η οποία αξίζει πάνω από $750,0000. Ο Felix Dennis (27 Μαΐου 1947 – 22 Ιουνίου 2014 ήταν ένας Άγγλος εκδότης, ποιητής, δεινός ομιλητής, φιλανθρωπιστής που ξεχώρισε για την ευφυΐα καθώς για την ειλικρίνεια του μέσα από το βιβλίο του «How to Get Rich».

wellretreat.com.cy Ο Μιχαήλ Ελευθεριάδης (BSc, MSc Computer science - University of Southampton / Birkbeck University of London) και ο Ανδρέας Μαθηκολώνης (MEng Electricomechanical Engineer, Phd in Engineering Southampton ) αποτελούν το wellretreat.com.cy. Πρόκειται για μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα και μηχανή αναζήτησης υπηρεσιών προσωπικής περιποίησης και ομορφιάς σχεδιασμένη να διευκολύνει την ζωή των καταναλωτών αλλά και των διαφόρων ινστιτούτων αισθητικής και ομορφιάς.

Το wellretreat.com.cy, δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να κλείνουν τα ραντεβού τους με ένα από τα ινστιτούτα ή τους επαγγελματίες που υπάρχουν στην πλατφόρμα με πολύ απλό τρόπο. Παράλληλα, δίνεται στα ινστιτούτα και τους επαγγελματίες, ο δικός τους ψηφιακός χώρος και εξειδικευμένο λογισμικό για διαχείριση των ραντεβού με τους πελάτες τους, διαχείριση των υπηρεσιών που θα εμφανίζονται στην μηχανή αναζήτησης, διαχείριση του προφίλ και γκαλερί τους, διαχείριση αυτοματοποιημένων υπενθυμίσεων και αυτοματοποιημένων προσφορών και πολλές ακόμη δυνατότητες, μέσω ενός απλοποιημένου και εύχρηστου περιβάλλοντος. Όλα αυτά χρειάζονται μια αποτελεσματική επιχειρηματική ανάπτυξη και συνεργασίες με διάφορους παροχείς υπηρεσιών έτσι ώστε να προσφέρεται αποτελεσματική και ουσιώδης βοήθεια στους καταναλωτές που θα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα αλλά και στις διάφορες επιχειρήσεις που θα επωφελούνται από το λογισμικό. Έτσι η ομάδα εργάζεται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσφέρει αποτελεσματική αξία στους πελάτες του wellretreat. Μέσα από διάφορες συζητήσεις με αρχικούς πελάτες δημιουργούμε με αποτελεσματικότητα το λογισμικό έτσι ώστε να συμπίπτει με τις άμεσες ανάγκες των πελατών, αλλά και των καταναλωτών που θα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να κλείνουν τα ραντεβού τους για τις διάφορες υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα, μέσα από τα ταχύρρυθμα μαθήματα σε συνεργασία με το CIIM, δίνει την ευκαιρία στις ομάδες να ενδυναμώνουν τις γνώσεις τους, για νέες επιχειρηματικές ιδέες και να δίνει την δυνατότητα για πιο αποτελεσματικές και ουσιώδεις λύσεις που θα παρέχονται από αυτές τις νέες επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθούν περαιτέρω τα επιχειρηματικά μοντέλα και η στρατηγική για μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική καμπάνια προώθησης της πλατφόρμας. Επίσης δίνονται ευκαιρίες παρουσίασης της πλατφόρμας σε διάφορες εκδηλώσεις αλλά ίσως και το πιο σημαντικό είναι η δημιουργία δικτύωσης, νέες γνωριμίες και περαιτέρω ευκαιρίες για συνεργασίες στο μέλλον.

Unicore O Ανδρέας Τζιωνής, ετών 24ων (MSc Finance / BSc Mathematics) και ο Οδυσσέας Οικονομίδης επίσης 24ετών (BSc Electrical Engineering) είναι τα μέλη της ομάδας Unicore.

"Η ομάδα μας φτιάχνει IT solutions για ασφαλιστικές εταιρίες. Η προσπάθεια μας είναι να κάνουμε την διαδικασία της έκδοσης και διαχείρισης μιας ασφάλειας όσο πιο εύκολη και ανώδυνη μπορεί να γίνει ακολουθώντας την τάση που υπάρχει παγκοσμίως για ψηφιοποίηση του τομέα."

Η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, τους έχει δημιουργήσει πολλές προσδοκίες "από το πρόγραμμα στοχεύουμε στην μέγιστη δυνατή εκπαίδευση από τις τάξεις που προσφέρονται και τους καταξιωμένους ομιλητές που μας επισκέπτονται. Επιπλέον, βρίσκουμε εξαιρετική την ευκαιρία που μας παρέχει το πρόγραμμα να έρθουμε σε επαφή με έμπειρα άτομα από διάφορους χώρους που σχετίζονται με startup επιχειρήσεις. Τέλος, αναμένουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα του Idea ώστε να υλοποιήσουμε την ιδέα μας και να κάνουμε launch το συντομότερο δυνατό".

Η δυναμική και αποφασιστικότητα που διακρίνει τα μέλη του προγράμματος, επιβεβαιώνεται και από την επιλογή του σημείου αναφοράς τους, το οποίο δεν είναι άλλο από τον Elon Musk, κι αυτό γατί "παρόλο που ο CEO της Tesla ειχε $300 εκατ. κέρδη απο την πώληση του Paypal στο Ebay το 2002, κάτι που για τους περισσότερους σημαίνει την αποχώρηση τους από των χώρο των startups, για τον συγκεκριμένο, ήταν μόνο η αρχή, καθώς δημιούργησε αμέσως μετά δυο απο τις πιο φιλόδοξες startup του 21ου αιώνα, την SpaceX και την Tesla, ακολουθώντας έτσι το όραμα του για το μέλλον του πλανήτη μας".

GENUIN Ο Κωνσταντίνος Πανταζής, 27 ετών, με πτυχίο στη Δασοπονία και Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος και μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Γεωπληροφορική- διαχείριση περιβάλλοντος και φυσικών καταστροφών, δημιούργησε μαζί με τον Μηνά Κυριάκου, 24 ετών, φοιτητή Electrical and Computer Engineer, την Genuin.

Η GenuIn έχει ως στόχο την πραγματοποίηση της συνάντησης του παραγωγού με τον καταναλωτή. "Ο καταναλωτής θα μπορεί απευθείας να επικοινωνεί με τον παραγωγό χωρίς να χρειάζεται να περάσει από μεταπωλητές με ότι συνεπάγεται αυτό. Δραστηριοποιούμαστε δηλαδή στον τομέα της προώθησης και διαφήμισης των προϊόντων και των παραγωγών (μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας), καθώς ταυτόχρονα προσθέτουμε κοινωνική ωφέλεια στον τόπο μας".

"Μέσα από την εμπλοκή μας με την οικογένεια του IDEA, ευελπιστούμε ότι θα λάβουμε εκπαίδευση και καθοδήγηση, Θα έχουμε πρόσβαση σε ένα νέο δίκτυο ανθρώπων, οικονομική υποστήριξη στα πρώτα μας βήματα και γενικά μια στήριξη στις δυσκολίες που συναντούμε ως startups. Η μικρή μας εμπειρία μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα, επιβεβαιώνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας, φτάνει και εμείς να εργαστούμε σκληρά".   Οι επιχειρηματίες που θαυμάζουν είναι οι κύριοι Παναγιώτης Χριστοφόρου και Παναγιώτης Παπαφιλίππου (Ζαχαροπλαστείο, Λούνα Πάρκ και τεταιρεία παγωτού PAPAFiLiPOU) καθώς "το ξεκίνημα τους έγινε χωρίς κανένα εφόδιο, με χρήματα δανεικά και με πολλές δυσκολίες που όμως ξεπερνούσαν μαζί, με την κοινή αγάπη τους προς το αντικείμενό, την όρεξη για δουλειά και την ατσάλινη θέληση. Σταθερές αξίες σε όλη αυτήν την πορεία, είναι η επιμονή στην ποιότητα και ο σεβασμός προς τον καταναλωτή. Από την γνωριμία μας μαζί με ενός εκ των προαναφερθέντων, επανειλημμένα επαληθεύαμε ότι πρώτα είναι άνθρωπος με αξίες και αρετές, οικογενειάρχης και μετά επιχειρηματίας. Σε αυτές τις γραμμές επιθυμούμε να κινούμαστε και εμείς".

Loader