Πίβο: Ένα μικροζυθοποιείο στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας

Πίβο: Ένα μικροζυθοποιείο στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας

Μπύρα γιατί είναι το αγαπημένο ποτο όλων!

Πίβο: Ένα μικροζυθοποιείο στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας

Με την μπύρα να πουλάει περίπου 2 εκατομμύρια λύτρα (σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου), οι Κύπριοι φαίνεται να αγαπούν ιδιαίτερα την.. μπύρα τους! Έχουμε αποκτήσει μια «ζυθο-λατρική» κουλτούρα η οποία δεν φαίνεται να περνάει σύντομα. Είτε ξανθιά, είτε κοκκινομάλλα ή μελαχρινή, η μπύρα είναι από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή ποτά ανεξαρτήτου εποχής, ιδιαίτερα το καλοκαίρι!

Σε συνέχεια του κειμένου Microbreweries, gypsy- breweries και άλλα info για την μπύρα σου, βρήκαμε τα microbreweries του νησιού!

Το πρώτο..case study είναι το Πίβο! Ένα από τα πρώτα microbreweries της Λευκωσίας, στεγάζεται, από το 2015 σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό, στην εντός των τειχών πόλη, προσφέρουν την δική τους μπύρα και είναι αφοσιωμένοι σ' αυτό!

Ρωτήσαμε, λοιπόν, τους Άγγελο, Χρίστο, Θανάση και Αλέξη, μερικές ερωτήσεις για την δουλειά τους!

(embed: https://www.instagram.com/p/BqsEEtkAdll/)

Πως προέκυψε το όνομα;

Το όνομα Πίβο επιλέχθηκε μετά από ένα ερωτηματολόγιο το οποίο δώσαμε σε περίπου 200 άτομα πριν λειτουργήσει το μικροζυθοποιείο. Στο εν λόγω ερωτηματολόγιο το οποίο έπρεπε να απαντηθεί 2 φορές υπήρχαν πιθανές ονομασίες για τo brand μας τόσο Ελληνικές όσο και Αγγλικές. Η λέξη Πίβο που σημαίνει μπύρα στα Τσέχικα καθώς και σε κάποιες άλλες Σλάβικες γλώσσες, επιλέχθηκε ως η προτιμότερη και στις δύο φορές που απαντήθηκε το ερωτηματολόγιο. Τη πρώτη φορά εμφανίζονταν απλά οι λέξεις επιλογής ενώ τη δεύτερη φορά δινόταν και η επεξήγηση της κάθε μίας. Για μας η λέξη Πίβο έχει μια ιδιαίτερη σημασία γιατί και οι τέσσερις μας έχουμε κάποια ιδιαίτερη σχέση με τη Τσεχία, αφού δύο από εμάς σπούδασαν στη Τσεχία και ασχολήθηκαν με τη παραγωγή μπύρας.

Είναι επίσης απλή λέξη όπου κάποιος εύκολα μπορεί να την θυμάται. Με τη λέξη αυτή δημιουργήσαμε και το λογότυπό μας όπου στη θέση του “ι” παρουσιάζουμε το κριθάρι και στη θέση του “ο” το λυκίσκο, δύο από τα τέσσερα βασικά συστατικά της μπύρας. Τα δύο άλλα γράμματα της λέξης “Π” και “β” που εμφανίζονται στην Ελληνική προσδίσουν τον τοπικό χαρακτήρα του προϊόντος που παράγουμε και που είναι 100% Κυπριακός.

(embed: https://www.instagram.com/p/BqkGEkIAI18/)

Από ποιους δημιουργήθηκε το microbrewery;

Όπως αναγράφεται και στη πρώτη σελίδα του μενού μας, "Το ανεξάρτητο μικροζυθοποιείο πίβο συν-ιδρύθηκε από τέσσερα αδέλφια που μοιράζονται τις γνώσεις και το πάθος τους για τη μπύρα, την καινοτομία, την ποιότητα και τη δημιουργικότητα".

Συγκεκριμένα από τον Άγγελο, Χρίστο και Αλέξη που είναι αδέλφια και τον Θανάση που είναι ο ξάδελφος. Μεγαλώνοντας όμως όλοι μαζί η σχέση μας ήταν και είναι πάντα αδελφική.

(embed: https://www.instagram.com/p/BqXPT6sgZjr/)

Γιατί μπύρα;

Μπύρα διότι ήταν πάντα το αγαπημένο ποτό και των τεσσάρων μας και η αγάπη αυτή μεγάλωσε ιδιαίτερα κατά την παραμονή και των τεσσάρων μας στην Ευρώπη. Η Τσεχία είχε μια ιδιαίτερα δυνατή επίδραση στη αντίληψη που έχουμε για αυτό το ποτό. Εκλαμβάνουμε την μπύρα ως ποτό πολύ κοινωνικό που όταν καταναλώνεται σωστά και με μέτρο χαλαρώνει, δημιουργεί μια ωραία διάθεση που μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη του διαλόγου και τον ειρμό της σκέψης. Επίσης διότι είναι ένα ποτό που όταν παραχθεί σωστά σε συνθήκες μιας μικρής οικοτεχνίας χωρίς φιλτράρισμα και παστερίωση μπορεί να διατηρήσει τον υγιή και ωφέλιμο της χαρακτήρα. Πράγμα που συνήθως χάνεται σε μεγάλες εργοστασιακές μονάδες παραγωγής.

(embed: https://www.instagram.com/p/Brunbh0FR5m/)

Που φτιάχνεται τις μπύρες και ποια τα γευστικά τους χαρακτηριστικά;

Οι μπύρες μας φτιάχνονται όλες στο μικροζυθοποιείο μας στη Παλιά Λευκωσία. Ως επί το πλείστο η κατανάλωση τους γίνεται στον ίδιο χώρο τα βράδια. Τα γευστικά τους χαρακτηριστικά ποικίλουν αναλόγως του τύπου μπύρας που φτιάχνουμε και την παραγωγική διαδικασία που διαφέρει για κάθε είδος.

Σε μερικές περιπτώσεις επικρατεί η γεύση των σιτηρών που δίνει η βύνη που χρησιμοποιούμε. Σε άλλες η πικράδα και το άρωμα του λυκίσκου που μπορεί θυμίσει κάποιο βότανο, εσπεριδοειδή ή φρούτο. Στη τρίτη περίπτωση μπορεί να υπερισχύσει ο χαρακτήρας της μαγιάς ή ζυμομύκητα που είναι υπεύθυνος για τη ζύμωση.

Γενικά όμως οι μπύρες μας πρέπει να διακατέχονται από φρεσκάδα λόγω της μεγάλης σημασίας που δίνουμε στο τρόπο παραγωγής καθώς και τη φύλαξη του έτοιμου προϊόντος. Βρίσκεται πάντα σε χαμηλές θερμοκρασίες και μακριά από το φως του ήλιου μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης. Δεν γίνεται παστερίωση που αλλοιώνει τα γευστικά χαρακτηριστικά ή φιλτράρισμα που επίσης αφαιρεί μέρος του γευστικού και ποιοτικού χαρακτήρα.

Loader