Η επαγγελματική αποκατάσταση ενός πρόσφυγα αποτελεί ευκαιρία ζωής

Η επαγγελματική αποκατάσταση ενός πρόσφυγα αποτελεί ευκαιρία ζωής

Το Cyprus Refugee Council κάνει αυτό ακριβώς και μπορούμε να τους βοηθήσουμε

Η επαγγελματική αποκατάσταση ενός πρόσφυγα αποτελεί ευκαιρία ζωής

Γνωρίζοντας πως αυτό το επιχείρημα είναι χιλιοειπωμένο και ενδεχομένως κάποιοι να χαρακτήριζαν χειριστικό, επιμένω πως αυτό είναι απλά ένα γεγονός. Για εκατομμύρια ανθρώπους μια πραγματικότητα. Αναγκάζονται να φύγουν από το σπίτι τους, από τη γειτονιά και τον μικρόκοσμό τους, ελπίζοντας πως το επικίνδυνο και αγχωτικά αβέβαιο ταξίδι που θα κάνουν, θα είναι η ευκαιρία ενός καλύτερου ή αν μη τη άλλο, πιο ασφαλούς μέλλοντος.

Οι άνθρωποι που μπαίνουν σε αυτή τη βάρκα ή σε άλλες περιπτώσεις κάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα με τα πόδια σε μια αφιλόξενη γη, είναι άνθρωποι που δίνουν άλλο νόημα στις λέξεις άγχος, φόβος, ανασφάλεια, ελπίδα, κούραση, πείνα, εξαθλίωση. Δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε και είμαστε πολύ τυχεροί για αυτό. Ενδεχομένως κοιτώντας μια φωτογραφία του Μπεχράκη να σου γεννώνται αισθήματα αλλά και πάλι...

Οι άνθρωποι αυτοί πριν μπουν στην βάρκα είχαν κι άλλα χαρακτηριστικά τα οποία δεν απώλεσαν όταν χαρακτηρίστηκαν πρόσφυγες και ατό πρέπει να το θυμόμαστε. Σε επαγγελματικό επίπεδο, μπορεί να είναι δημοσιογράφοι, γιατροί, φωτογράφοι, λογιστές, οικοδόμοι, υδραυλικοί και μοδίστρες, νοσοκόμοι και ηθοποιοί. Είναι άνθρωποι οι οποίοι πέρα από την ανάγκη που έχουν να δημιουργήσουν ένα νέο σπιτικό, είναι άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν πλήθος δεξιοτήτων.

Αν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα υποδοχής τους, μπορέσουν να έχουν την ευκαιρία μιας καινούργιας αρχής, έχοντας τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα το οποίο ξέρουν και όχι μόνο αυτό που είναι αναγκασμένοι να κάνουν, πολλά πράγματα μπορούν να εξελιχθούν διαφορετικά, αρχής γενομένης από μια κοινωνίας άνευ ανισοτήτων και διακρίσεων.

Το Cyprus Refugee Council, προσπαθεί να κάνει πολλά πράγματα αλλά ένα από αυτά, αυτό που κέντρισε το δικό μου ενδιαφέρον είναι η προσπάθεια των εθελοντών, να φέρουν σε επαφή κυπριακές εταιρείες με πρόσφυγες, προκειμένου οι δεύτεροι να ασκήσουν το επάγγελμά τους, δυνατότητα που τους προσφέρουν οι πρώτοι. Τόσο απλό στην ιδέα, τόσο απαιτητικό στην υλοποίηση, τόσο ελπιδοφόρο στην ολοκλήρωση.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: τι είναι το Cyprus Refugee Council; Το Cyprus Refugee Council (CyRC), ή αλλιώς το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, είναι ένας μη Κυβερνητικός, μη Κερδοσκοπικός οργανισμός, που εργάζεται για τη διαφύλαξη και την προώθηση των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων στην Κύπρο, επιδιώκοντας την ισότιμη κοινωνική τους ένταξη. Με επίκεντρο τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο, τους επιζώντες βασανιστηρίων, αλλά και τα θύματα εμπορίας προσώπων καθώς και τα άτομα υπό κράτηση λόγω μεταναστευτικών θεμάτων, ο οργανισμός παρέχει υπηρεσίες στήριξης σε ατομικό και κοινοτικό επίπεδο καθώς και τεχνογνωσία για θέματα πολιτικής και πρακτικών που σχετίζονται με το σύστημα ασύλου και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Κύπρος έλαβε €95.17εκ για διαχείριση μεταναστευτικού

Πότε δημιουργήθηκε ο οργανισμός; Το Cyprus Refugee Council άρχισε επίσημα τις εργασίες του το 2017. Αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Ανθρωπιστικών Θεμάτων του ΜΚΟ Future Worlds Center. Στα 12 χρόνια λειτουργίας του, το Τμήμα κατάφερε να εδραιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους πάροχους τεχνογνωσίας, υπηρεσιών και διαμεσολάβησης στα θέματα ασύλου.

Mε τη συνδρομή του Δ.Σ του Future Worlds Center και την παρότρυνση της Αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αποφασίστηκε η μετεξέλιξη τού Τμήματος Ανθρωπιστικών Θεμάτων σε ανεξάρτητη οντότητα, έτσι ώστε οι υπηρεσίες και τα προγράμματα που σχετίζονται με το σύστημα ασύλου να ενισχυθούν, να διευρυνθούν και να μεγιστοποιήσουν τον θετικό αντίκτυπό τους. Όλη η τεχνογνωσία, το προσωπικό του Τμήματος, καθώς και η υλοποίηση σημαντικού αριθμού έργων με ποικίλες πηγές χρηματοδότησης (UNHCR, Ευρωπαϊκή Ένωση, UNVFVT, EPIM, ECRE κα), έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στο Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Ποιός είναι ο απώτερος σκοπός, δημιουργίας αυτού τού οργανισμού; Ο Οργανισμός εστιάζει τις προσπάθειές του στη βελτίωση του συστήματος ασύλου, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, στην εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και στην παροχή ουσιαστικών ευκαιριών κοινωνικής ένταξης. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, οι οποίοι εμπίπτουν στο πλαίσιο των Διεθνών και Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας μας, το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στηρίζει την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ Πολιτείας, Κοινωνίας των Πολιτών και σχετικών οργανισμών. Πιστεύουμε ότι οι συνέργειες αυτές, ενισχύουν το υπάρχον πλέγμα προστασίας για τις ομάδες πληθυσμού που την έχουν ανάγκη και καλλιεργούν μία κουλτούρα δέσμευσης στην προσπάθεια εξάλειψης των κοινωνικών ανισοτήτων και διακρίσεων.

Πώς χρηματοδοτείτε τα προγράμματά σας; Το Cyprus Refugee Council υλοποιεί προγράμματα που βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με τους σκοπούς και τις προτεραιότητές του. Τα κυριότερα προγράμματα χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Κύπρο (UNHCR Cyprus), την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Αυτοί οι άνθρωποι φέρνουν μαζί τους εκτός από την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, πλήθος δεξιοτήτων, προσόντων και εμπειριών, οι οποίες μπορούν να λάμψουν στο βαθμό που η κοινωνία υποδοχής τις διευκολύνει να βρουν πεδίο έκφρασης.

Ποιοί είναι οι πυλώνες των προγραμμάτων σας; Αυτή την περίοδο υλοποιούνται 9 προγράμματα, τα οποία στηρίζουν τους παρακάτω τομείς δραστηριότητας του οργανισμού: Πολυθεματική στήριξη αιτητών ασύλου και προσφύγων: Παρέχουμε νομική, κοινωνική και ψυχολογική στήριξης τόσο προς το γενικό πληθυσμό των προσφύγων όσο και προς ευάλωτες υποομάδες, όπως τα θύματα βασανιστηρίων, τα θύματα εμπορίας και έμφυλης βίας.
Διασφάλιση δικαιωμάτων και προστασίας, μέσω της προώθησης της ενδεδειγμένης εφαρμογής πολιτικών που απορρέουν από τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά νομικά εργαλεία καθώς και σχετικές πρακτικές.
Κοινωνική Ένταξη: Στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενών μας και την ένταξή τους στην κοινότητα, μέσω εκπαιδεύσεων προς τα μέλη των προσφυγικών κοινοτήτων αλλά και προς τα μέλη και οργανισμούς της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας. Ενημέρωση: Πραγματοποιούνται δραστηριότητες ενημέρωσης αλλά και εμπλοκής του ευρύτερου κοινού για θέματα που αφορούν στην κοινή προσπάθεια εξάλειψης των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να λάβουν βοήθεια από τα προγράμματα του Cyprus Refugee Council; Οι άμεσα εξυπηρετούμενοι του Οργανισμού είναι άτομα που σχετίζονται με το σύστημα ασύλου, δηλαδή άτομα που έχουν λάβει ήδη Διεθνή Προστασία, οι αιτούντες άσυλο, άτομα υπό κράτηση λόγω μεταναστευτικών θεμάτων, θύματα εμπορίας προσώπων και επιζώντες βασανιστηρίων. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε με μέλη και οργανισμούς της ευρύτερης τοπικής κοινότητας για τη συνεχή βελτίωση του συστήματος ασύλου και των διαδικασιών κοινωνικής ένταξης, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων σε ουσιαστικές ευκαιρίες εκπαίδευσης, εργασίας και προστασίας.

Και τι είδους βοήθεια, μπορείτε να τους προσφέρετε; Οι επωφελούμενοι λαμβάνουν υπηρεσίες νομικής, κοινωνικής και ψυχικής στήριξης ανάλογα με τις ανάγκες, τα αιτήματα και τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Πρόκειται για την πιο ασφαλή επιλογή προκειμένου να εξασφαλιστεί κοινωνική συνοχή, να απελευθερωθούν παραγωγικές, μορφωτικές και πολιτισμικές δυνάμεις που κάνουν την τοπική κοινωνία μας πλουσιότερη και ανεκτικότερη.

Τι κάνει day to day ένας εθελοντής, στο Cyprus Refugee Council; Όσοι μας γνωρίζουν, εκτιμούν το γεγονός ότι το περιβάλλον στο Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες χαρακτηρίζεται από τη ζωντάνια και το πάθος αφοσιωμένων ανθρώπων που εργάζονται για μία πιο συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Παίρνουμε πολύ σοβαρά τους συνεργάτες μας, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε είναι ασκούμενοι, είτε εθελοντές και θέλουμε η εμπειρία τους να είναι εποικοδομητική και πλούσια.

Η πολυθεματική προσέγγιση του CyRC, εξασφαλίζει ότι η τεχνογνωσία και τα συμπεράσματα από την άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων (π.χ. από την παροχή της κοινωνικής ή νομικής στήριξης) μεταφέρεται σε όλη την ομάδα των επαγγελματιών, εμπλουτίζοντας την παλέτα των δεξιοτήτων τους. Ερχόμαστε καθημερινά σε άμεση επαφή με δεκάδες επωφελούμενους, τόσο στο γραφείο όσο και στην κοινότητα, προκειμένου να αξιολογήσουμε τις ανάγκες τους και να παρέχουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες, παρατηρούμε την εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών, διεθνών συμβάσεων και ευρωπαϊκών οδηγιών και εκπροσωπούμε τον οργανισμό σε σχετικές εκδηλώσεις, συνεδρίες, επιτροπές.

Γιατί κάποιος να κάνει την πρακτική του στον οργανισμό; Μία πρακτική άσκηση, ή εθελοντική ενασχόληση στο CyRC επιτρέπει την εμβάθυνση σε διάφορες πτυχές του συστήματος ασύλου στην Κύπρο. Παρέχει τη δυνατότητα άμεσης επαφής με τους πρόσφυγες στην κοινότητα και στα κέντρα υποδοχής, τη δυνατότητα να εμβάθυνσης στο επιστημονικό κομμάτι των εργασιών, τη συμμετοχή στη διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α.

Ποιές είναι οι ανάγκες των προσφύγων στην Κύπρο; Βρισκόμαστε σε μία περίοδο κατά την οποία εκτυλίσσεται μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Άτομα και οικογένειες μετακινούνται για να γλιτώσουν από την τις συρράξεις, τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την ακραία φτώχια. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έχουν μόνο μία επιλογή: Να βρουν ασφάλεια σε μία νέα πατρίδα για να παλέψουν, από την αρχή, για να ξανακτίσουν τις ζωές των ίδιων και των παιδιών τους. Αυτοί οι άνθρωποι φέρνουν μαζί τους εκτός από την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, πλήθος δεξιοτήτων, προσόντων και εμπειριών, οι οποίες μπορούν να λάμψουν στο βαθμό που η κοινωνία υποδοχής τις διευκολύνει να βρουν πεδίο έκφρασης.

Εργαζόμαστε με μέλη και οργανισμούς της ευρύτερης τοπικής κοινότητας για τη συνεχή βελτίωση του συστήματος ασύλου και των διαδικασιών κοινωνικής ένταξης, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων σε ουσιαστικές ευκαιρίες εκπαίδευσης, εργασίας και προστασίας.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην κάλυψη των αναγκών τους; Οι ανάγκες, ειδικά των νεοεισερχομένων, αφορούν στην κάλυψη των άμεσων αναγκών επιβίωσής τους, την πρόσβαση σε περίθαλψη και σε μία δίκαιη διαδικασία εξέτασης των αιτήματος ασύλου. Μια ουσιαστική στρατηγική ένταξης ωστόσο, πάει ένα βήμα παραπέρα. Στην παροχή ευκαιριών για εκπαίδευση, κατάρτιση, εκμάθηση της γλώσσας, την υποβοήθηση της πρόσβασης σε αξιοπρεπή εργασία. Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία στο βαθμό που υποστηρίζεται από την κοινωνία υποδοχής, τόσο τους πολίτες όσο και τους θεσμούς, αποδίδει καρπούς. Πρόκειται για την πιο ασφαλή επιλογή προκειμένου να εξασφαλιστεί κοινωνική συνοχή, να απελευθερωθούν παραγωγικές, μορφωτικές και πολιτισμικές δυνάμεις που κάνουν την τοπική κοινωνία μας πλουσιότερη και ανεκτικότερη.

Πώς μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται να συνεισφέρει, να έρθει σε επαφή μαζί σας; Χαιρόμαστε πάντα να βρίσκουμε τρόπους συνεργασίας με ανθρώπους που μοιράζονται το όραμά μας!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Cyprus Refugee Council χρησιμοποιώντας τα παρακάτω μέσα: Email: [email protected] Τηλέφωνο: +35722205959 Φαξ: +35722205960 Viber/Whatsapp: +35797767329 Facebook: @cyrefugeecouncil Twitter: @CRefugeeCouncil Instagram: cyprusrefugeecouncil

Loader