Σάββας Σταύρου: #CypriotsAbroad

Σάββας Σταύρου: #CypriotsAbroad

Γνωρίζουμε Κύπριους που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στο εξωτερικό.

Σάββας Σταύρου: #CypriotsAbroad

Σάββα, πώς αυτοσυστήνεσαι σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτα για εσένα;

Eίμαι σκηνοθέτης κινηματογράφου και video clips, λάτρης των musical και υπέρμαχος της Nutella.

Aπό πότε ζεις στο Λονδίνο;

Βρίσκομαι στο Λονδίνο τα τελευταία 12 χρόνια. Μετακόμισα αρχικά για να σπουδάσω με το πλάνο να προχωρήσω σε κάποια άλλη μητρόπολη αλλά τελικά το Λονδίνο με κατάπιε και κάπως κόλλησα εδώ σ'αυτή την αστεία πανάκριβη, βροχερή και συνάμα πιο συναρπαστική πόλη του κόσμου.

Σε ποιά φάση βρίσκεσαι τώρα δημιουργικά;

Αυτή τη στιγμή μου έχω δώσει ένα διάστημα χρόνου για να συγκεντρωθώ στο γράψιμο της πρώτης μου μεγάλου μήκους ταινίας που συμμετείχε στο περσινό Sundance Mediterranean Screenwriters Lab. Είμαι επίσης σε φάση προετοιμασίας μιας καινούργιας ταινίας μικρού μήκους που δουλεύω εδώ και 2 χρόνια και εύχομαι να καταφέρουμε να γυριστεί φέτος.

Στο Λονδίνο, αναλαμβάνεις μεταξυ άλλων και δουλειές ως freelancer. Μπορείς να μας μιλήσεις περισσότερο γι'αυτό;

Δυστυχώς είναι αρκετά σπάνιο να μπορέσει κάποιος να επιβιώσει στο Λονδίνο βιοποριζόμενος από τις δημιουργικές του αναζητήσεις. Το θέμα είναι πως συνδυάζεις τα δύο κι ευτυχώς είμαι αρκετά τυχερός μιας και μπορώ να δουλεύω στον κλάδο μου. Έχω δουλέψει με αρκετά film studios και σημαντικές εταιρείες παραγωγής όπως η Focus Features και η Iconoclast υπο την ιδιότητα του παραγωγού - ειδικότερα σε πολλά διαφημιστικά και video clips. Eίναι δύσκολο και χρονοβόρο να βρίσκω και χρόνο για τα δικά μου projects αλλά η συνεχής συναναστροφή με νέο κόσμο είναι μεγάλο δώρο και σου μαθαίνει πολλά.

Ποιά συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να κάνει μια νέα αρχή στο Λονδίνο επαγγελματικά;

Προετοιμάσου σωστά, μάθε τα ονόματα των πάντων στη βιομηχανία που θέλεις να δουλέψεις, μην περιμένεις ότι κάποιος θα απαντήσει στα email σου – πάρε τηλέφωνο. Κάνε follow up. Το Λονδίνο είναι τόσο ανταγωνιστικό και σκληρό, που οι απορρίψεις είναι συνεχές μέρος του παιχνιδιού αλλά η επιβράβευση θα σε δικαιώσει. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος και η πάλη δεν νομίζω σταματά ποτέ. Αλλά για να περάσουμε στα θετικά, θα ζεις Λονδίνο, μπορείς να πραγματώσεις όσα θέλεις να είσαι όποιος ή όποια θέλεις να είσαι. Εδώ μπορεί να βρεις τα χειρότερα και στη διπλανή γωνία τα καλύτερα - τέχνη, μουσική. Θες να παίζεις Dungeons & Dragons σε drag; Να ντύνεσαι σαν ξωτικό και να χορεύεις μέχρι το πρωί; Στο Λονδίνο μπορείς να απολαύσεις κυριολεκτικά τα πάντα.

Εκτός από την οικογένεια και φίλους, υπάρχει κάτι που σου λείπει πιο πολύ από την Κύπρο;

Η αλήθεια είναι ότι μου λείπει η ευκολία του να μπαίνω απλά στο αυτοκίνητο και να μην χρειάζεται 1 ώρα για να πάω κάπου. Μου λείπουν επίσης οι σιεφταλιές της γιαγιάς μου και η Καθαρά Δευτέρα, οι φούρνοι και η μυρωδιά τους, η θάλασσα – το να την βλέπω να την ακούω και ν'αφήνω το μυαλό μου να ονειρευτεί και να δημιουργήσει.

Loader