Serious Black Coffee: Εκεί όπου ο καφές είναι πολύ σοβαρή υπόθεση

Serious Black Coffee: Εκεί όπου ο καφές είναι πολύ σοβαρή υπόθεση

Ο ιδιοκτήτης του coffee shop, Πάμπος Χαρίτου, μιλάει για μια συνήθεια που έγινε αγάπη και έπειτα επάγγελμα

Serious Black Coffee: Εκεί όπου ο καφές είναι πολύ σοβαρή υπόθεση

Συνέντευξη στην Νίκολα Καρατζιά

Εδώ, το ρόφημα που για πολλούς είναι καθημερινή αναγκαιότητα, φτάνει έχοντας κάνει προηγουμένως ένα «ταξίδι» που του αποδίδει εν τέλει και τα ανάλογα «εύσημα». Ο Πάμπος Χαρίτου, εμπνευστής και ιδιοκτήτης του Serious Black Coffee, μιλάει για την επιχείρηση του και πώς αυτή προέκυψε, το τι καθορίζει έναν καλό καφέ, τις τάσεις της εποχής που χωράνε σε ένα ποτήρι ή φλυτζάνι και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας, που προδίδονται μέσα από τις επιλογές μας...στον καφέ.

Ποιο κενό εντόπισες στους κυπριακούς χώρους εστίασης, το οποίο θέλησες να αναπληρώσεις με το Serious Black Coffee και κατά πόσο πιστεύεις ότι το έχεις επιτύχει;

Ο καφές είναι διαχρονικά ένα από τα πιο διάσημα ροφήματα και έχει γίνει πλέον όχι απλώς συνήθεια αλλά και καθημερινή ανάγκη για τον περισσότερο κόσμο. Το Serious Black Coffee, ήρθε για να καλύψει την αναγκαιότητα για καλό ποιοτικό καφέ, δίνοντας έμφαση στην επιλογή σωστής πρώτης ύλης και στην ορθή επεξεργασία της. Μας ενδιαφέρει να παρασκευάζουμε και προσφέρουμε στους επισκέπτες μας, ποιοτικά προϊόντα. Μπορώ να πω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο αλλά έχουμε ακόμα πολλά να προσφέρουμε στο χώρο.

(embed:https://www.instagram.com/p/BuEWTpklp_x/)

Για τη δημιουργία του Serious Black Coffee, έχεις δεχθεί επιρροές ή άντλησες έμπνευση και από coffee shops του εξωτερικού;

Εννοείται ότι έχουμε αντλήσει έμπνευση από πολλά μέρη που επισκεφθήκαμε, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Κύπρο. Δεν μιλάω μόνο για coffee shops. Μεγάλη βοήθεια στη διακόσμηση του χώρου είχαμε και από το «Stray Dogs Vintage Furniture Studio» στους Αγ. Ομολογητές-στο οποίο αξίζει μια επίσκεψη εάν δεν έχετε πάει!

Το Serious Black Coffee διανύει το δεύτερο έτος λειτουργίας του. Θεωρείς ότι στον πρώτο χρόνο, «αγαπηθήκατε» από τον κόσμο όσο περίμενες, αποκτώντας σταθερούς θαμώνες;

Η αγάπη του κόσμου είναι το μόνο πράγμα που εισπράττουμε σταθερά από τη πρώτη μέρα και εγώ αλλά και τα παιδιά που δουλεύουν μαζί μου πίσω από το bar και…ευχαριστούμε πραγματικά τον κόσμο που μας αγκάλιασε. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία.

Να υποθέσω ότι είσαι προσωπικά λάτρης του καφέ και ότι αυτό σε ώθησε στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό εγχείρημα;

Το ένα έφερε το άλλο. Στην αρχή ήμουν λάτρης της συνήθειας, μετά ένιωσα την ανάγκη να μάθω περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα και στη συνέχεια μετά από διάφορες εκπαιδεύσεις και επαγγελματική ενασχόληση, ήθελα μέσω του Serious Black να προσφέρω στον κόσμο τις γνώσεις μου και το προϊόν στη μορφή, που πιστεύω ότι είναι η καλύτερη.

Ποια κριτήρια πρέπει να πληροί ένας καλός καφές κατά τη γνώμη και γνώση σου;

Η ποιότητα σε κάθε ποτήρι είναι το σημαντικότερο. Το ταξίδι ενός κόκκου καφέ πριν τον πιάσουμε στα χέρια μας αποτελείται από πολλά στάδια, όπως είναι η καλλιέργεια, η συγκομιδή και το καβούρδισμα. Αν τα χέρια που επεξεργάζονταν τον κόκκο αλλά και οι συνθήκες ήταν σωστές σε όλο αυτό το «ταξίδι», τότε ο καφές θα είναι ποιοτικός. Ως καταναλωτής και λάτρης του καφέ, προσωπικά θεωρώ ότι το θέμα της προτίμησης στην γεύση είναι όντως υποκειμενικό, ωστόσο η ποιότητα γίνεται όλο και πιο εύκολο να εντοπιστεί από τους καταναλωτές της τοπικής αγοράς αφού γίνονται όλο και πιο έμπειροι γνώστες του καλού καφέ.

Ο καφές που προτιμάει κάποιος, φανερώνει κάτι για την προσωπικότητά του;

Υπάρχουν διάφορες μελέτες που υποδεικνύουν στοιχεία της προσωπικότητας ανάλογα με τον καφέ της προτίμησης κάποιου. Η αλήθεια είναι ότι έχω παρατηρήσει τα αποτελέσματα αυτών των μελετών και μέσω του Serious Black. Για παράδειγμα, οι λάτρεις του Latte ή αυτοί που βάζουν γάλα στο καφέ τους, αναζητούν την άνεση τους και είναι γενναιόδωροι με το χρόνο τους, ενώ αυτοί που επιλέγουν σκέτο-μαύρο καφέ, βρέθηκαν να είναι υπομονετικοί και απλοί, να θέτουν τους τρόπους τους και να μην τους αρέσουν οι αλλαγές. Φυσικά υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις!

Στον καφέ υπάρχουν τάσεις και μόδα, όπως στα ποτά που εδώ και καιρό διανύουμε την εποχή του gin and tonic; Εάν ναι, ποια η επικρατέστερη προτίμηση της εποχής;

Αν εξαιρέσουμε το freddo, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια είναι ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, πιστεύω πως η τάση της εποχής είναι το cold brew και οι διάφορες συνταγές που έχουν το cold brew ως βάση.

Πρόσφατα επισκέφθηκες το Athens Café Festival. Αυτό έγινε για σκοπούς ενημέρωσης;

Γίνεται κυρίως για σκοπούς ενημέρωσης αλλά όχι μόνο. Στόχο έχει επίσης, να ενισχύσει και να φέρει κοντά την κοινότητα του καφέ συγκεντρώνοντας την σε ένα χώρο, αποσκοπώντας στην παροχή εμπειριών και γνώσεων στους παρευρισκόμενους, στις οποίες πιθανόν σε διαφορετική περίπτωση να μην είχαν την πρόσβαση μέσα από την καθημερινότητα τους. Είναι ένα φεστιβάλ που αξίζει να επισκεφτεί κάθε επαγγελματίας αλλά και κάθε λάτρης του καφέ, ώστε να δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά είδη, να δει καινούρια εργαλεία παρασκευής του αλλά και να παρακολουθήσει αναλόγως του ενδιαφέροντος του, διάφορες διαλέξεις που έχουν ως θεματολογία το συγκεκριμένο ρόφημα.

Από το Athens Café Festival

Πόσο σημαντικό είναι αλήθεια να παραμένεις συνεχώς ενήμερος για τυχόν νέες εξελίξεις ή μεθόδους ή καινούριες παραγωγές/είδη καφέ;

Σε ένα χώρο όπως είναι αυτός της εστίασης, το να παραμένει κανείς ενήμερος για τις τάσεις αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις, είναι πάρα πολύ σημαντικό και αναγκαίο. Ο ανταγωνισμός είναι αρκετός και οι ανάγκες των καταναλωτών αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

Εάν μπορούσες αυτή τη στιγμή να απολαύσεις έναν καφέ σε κάποια καφετέρια του εξωτερικού, τι είδους θα ήταν, που και γιατί επιλέγεις το συγκεκριμένο coffee shop;

Ο καφές θα ήταν σίγουρα φίλτρου και η ποικιλία μάλλον μια φρέσκο-καβουρδισμένη geisha από τον Παναμά. Είναι δύσκολο να σκεφτώ κάποιο συγκεκριμένο coffee shop γιατί οι επιλογές είναι πολλές. Το ιδανικό όμως, θα ήταν να τον απολαύσω επί τόπου στη φάρμα στην οποία παράγετε ο συγκεκριμένος καφές.

(embed:https://www.instagram.com/p/Br4hBWelgYd/)

Φωτογραφίες από προσωπικό αρχείο του Serious Black Coffee

Loader