Συλλόγος Υποτρόφων Marie Curie Κύπρου: επιβραβεύοντας την επιστημονική αριστεία

Συλλόγος Υποτρόφων Marie Curie Κύπρου: επιβραβεύοντας την επιστημονική αριστεία

O Σύλλογος Υποτρόφων Marie Curie της Κύπρου αποτελεί μια πρωτοβουλία του Εργαστήριου Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Συλλόγος Υποτρόφων Marie Curie Κύπρου: επιβραβεύοντας την επιστημονική αριστεία

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υποτρόφων Marie Curie της Κύπρου Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης, μας μίλησε για τα επιφανή προγράμματα Μarie Curie και τους στόχους του νεοσύστατου συνδέσμου.

Ως Marie Curie alumni, πώς θα περιγράφατε τις εμπειρίες σας και τις ευκαιρίες που δίνονται μέσα από τα fellowships του οργανισμού;

Κατά την διάρκεια της υποτροφίας τους οι Marie Curie ερευνητές έχουν την τύχη να εμπλακούν ενεργά με ένα δυνατό επιστημονικό δίκτυο αποτελούμενο από ειδικούς επιστήμονες (experts) από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι μοιράζονταν τα ίδια επιστημονικά ενδιαφέροντα με εκείνους. Οι υπότροφοι Marie Curie, αποκομίζουν σημαντικές γνώσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντικά εργαλεία στην ενίσχυση της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους καριέρας και τους καθοδηγούν στην επίλυση των ερωτημάτων που πλαισιώνουν την έρευνά τους.

Επιπροσθέτως, μέσω της υποτροφίας τούς δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν επαφές με αξιοσημείωτους εταίρους διαφορετικών ειδικοτήτων και αντικειμένων τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και από τον χώρο των επιχειρήσεων. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων ιδεών και επιδεξιοτήτων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα όπως η διδασκαλία σε φοιτητές, η εκμάθηση συγγραφής ερευνητικών προτάσεων, καθώς επίσης και η απόκτηση εμπειριών σχετικές με την διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και εργαστηρίων (workshops), η συγγραφή και αξιολόγηση ερευνητικών άρθρων.

Ποιοί είναι οι στόχοι σας μέσα από το νεοσύστατο Cyprus Chapter;

Ο Σύλλογος Υποτρόφων Marie Curie (MCAA) είναι ένας διεθνής μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2012 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η συμμετοχή είναι ανοικτή σε όσους έχουν επωφεληθεί χρηματοδότησης από προγράμματα Marie Curie. Ο MCAA υποστηρίζει τη δικτύωση των υποτρόφων και τους παρέχει μια σειρά υπηρεσιών, όπως ευκαιρίες χρηματοδότησης, ενημέρωση σε θέματα έρευνας και πλατφόρμα εύρεσης θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Υποτρόφων Marie Curie της Κύπρου (Cyprus Chapter) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 και αποτελεί μια πρωτοβουλία του Εργαστήριου Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ανατρέχοντας στα στατιστικά γίνεται αντιληπτό ότι ο αριθμός των υπότροφων ερευνητών (fellows) και αποφοίτων (alumni) Marie-Curie, οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο ή/και έχουν Κυπριακή υπηκοότητα είναι μικρός σε σύγκριση με τους αντίστοιχους άλλων χωρών. Πιο συγκεκριμένα από τα 8.785 εγγεγραμμένα μέλη, τα 46 κατέχουν Κυπριακή υπηκοότητα ενώ εξ’ αυτών μόνο οι 21 διαμένουν στην Κύπρο.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω στοιχεία και εναρμονιζόμενοι με την κοινή γραμμή πλεύσης όπως αυτή καθορίζεται από τον Σύλλογο Υποτρόφων Marie Curie (Marie Curie Alumni Association), ως επίσημος Σύλλογος Marie Curie της Κυπριακής επικράτειας (Cyprus Chapter of Marie Curie Alumni Association) αποσκοπούμε στην διάδοση των υποτροφιών Marie Curie καθώς επίσης και στο να προσελκύσουμε και να βοηθήσουμε νέα μέλη που έχουν ή είχαν επωφεληθεί από τις προαναφερθείσες διακεκριμένες δράσεις.

Επιπροσθέτως, μέσω των συναντήσεων που θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μεταξύ των μελών θα υπάρξει ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης, θα αποφασιστούν από κοινού οι δράσεις του Συλλόγου και θα αναπτυχθούν ιδέες προκειμένου οι ερευνητές να τις αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό προς την επίτευξη των επιστημονικών στόχων τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις προκειμένου να αναδειχθεί η ερευνητική εργασία των μελών και να δημιουργηθεί ένα γόνιμο έδαφος για συνεργασίες μεταξύ του ακαδημαϊκού και του βιομηχανικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχει προγραμματιστεί να γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Μάϊου η εναρκτήρια συνάντηση των μελών του Συλλόγου Υποτρόφων Marie Curie Κύπρου, όπου θα παρουσιαστεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποτροφιών Marie Skłodowska Curie Actions (MSCA) του Oρίζοντα (Horizon) 2020 και η σημασία του για τους ερευνητές, καθώς επίσης θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από τα παρευρισκόμενα μέλη σχετικές με την έρευνά τους και θα υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος σχετικά με τις δραστηριότητες που θα διοργανωθούν στο μέλλον.

Μιας και τα Marie Curie fellowships είναι από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο χώρο των επιστημών, ποιές συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να διεκδικήσει μια τέτοια υποτροφία επιτυχώς;

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους επίδοξους νέους ερευνητές είναι πολλές μέσω των 3 υποτροφιών που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες διακρίνονται σε:

  1. Eυρωπαϊκές υποτροφίες για επαγγελματική εξέλιξη (Intra-European Fellowships /IEF)

  2. Διεθνείς υποτροφίες εξωτερικού για επαγγελματική εξέλιξη (International Outgoing Fellowships /IOF) και

  3. Διεθνείς υποτροφίες εσωτερικού (International Incoming Fellowships).

Οι προαναφερθείσες υποτροφίες αναφέρονται σε έμπειρους ερευνητές, οι οποίοι είτε διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα ή παρουσιάζουν τουλάχιστον 4 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας. Στο πλαίσιο των υποτροφιών, οι προτάσεις υποβάλλονται από τον ίδιο τον ερευνητή σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό στον οποίον θα εργαστεί και αποσκοπούν στην απόκτηση γνώσεων και ερευνητικών δεξιοτήτων που θα καταστήσουν την Ευρώπη ως κέντρο της ερευνητικής και επιστημονικής σταδιοδρομίας των καλύτερων ερευνητών του κόσμου.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι υποτροφίες Marie Curie υποστηρίζουν την κινητικότητα των ερευνητών εντός και εκτός Ευρώπης, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την προσέλκυση ή τον επαναπατρισμό των καλύτερων ερευνητών από άλλες χώρες στην Ευρώπη, καθώς επίσης αντιπροσωπεύουν την άρτια επιστημονική εργασία που πραγματοποιείται στους διάφορους ερευνητικούς κλάδους. Καθώς μέσω των συγκεκριμένων υποτροφιών αντανακλάται η αριστεία που διέπει τόσο τον ερευνητή όσο και τη δουλειά του, το επίπεδο επιλογής και ανταγωνισμού είναι ιδιαιτέρως υψηλό. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες που αποσκοπούν στη διεκδίκηση μιας υποτροφίας Marie Curie θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αξιοσημείωτα «όπλα» όπως γνώσεις αλλά πάνω από όλα θέληση να καινοτομήσουν με την προσφορά τους δίνοντας έτσι επιπρόσθετη αξία στον επιστημονικό τομέα στον οποίον απασχολούνται ή θα απασχοληθούν. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να αφοσιωθούν πλήρως στο κομμάτι της έρευνας θυσιάζοντας πολλές φορές χρόνο από τις προσωπικές τους ενασχολήσεις. Καθώς «τα αγαθά κόποις κτώνται», οι υποψήφιοι υπότροφοι θα πρέπει να έχουν δυνατό χαρακτήρα και να είναι εξοπλισμένοι με κριτική σκέψη, ώστε ενδεχομένως να μπορέσουν να διακριθούν με επιτυχία στον επιστημονικό και ερευνητικό κόσμο.

Ο Μαρίνος Ιωαννίδης σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης στην Γερμανία όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο κεντρικό Ευρωπαϊκό ερευνητικό εργαστήριο της Hewlett- Packard στην ασφάλεια πολύπλοκων τραπεζών πληροφοριών. Συνέχισε τις σπουδές του στον κλάδο Μηχανολογίας και Αυτοματοποίησης και ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή με άριστα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο. Το τελικό λογισμικό που αναπτύχτηκε κατά την διάρκεια της διατριβής του ευρίσκεται με 107 άδειες χρήσης (software licenses) σε δημοφιλή πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στις πέντε ηπείρους. Στο ενεργό έργο του Μαρίνου Ιωαννίδη ανήκουν τα πρώτα προγράμματα ψηφιοποίησης στην Κύπρο και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 35 ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 20 χρόνια με διοικητικό ή ερευνητικό ρόλο. Από τον Ιανουάριο του 2012 έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη της ίδρυσης και διοίκησης του κέντρου ερευνών στην ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ από το 2013 είναι συντονιστής του μεγαλυτέρου Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος στο ΤΕΠΑΚ και στην ΕΕ (Marie Curie Initial Training Network on Digital Cultural Heritage: www.itn-dch.eu) με θέμα την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομία. Το πρόγραμμα έχει σαν απώτερο στόχο του την εκπαίδευση 16 διδακτορικών Ερευνητών και 4 μεταδιδακτορικών Ερευνητών σε μοντέρνες καινοτόμες μεθόδους τεκμηρίωσης και προβολής της Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Το Εργαστήριο Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς το οποίο διευθύνει ο Δρ. Ιωαννίδης έχει λάβει σημαντικές χρηματοδοτήσεις από ανταγωνιστικά προγράμματα της Ε.Ε ενώ έχει αναπτύξει σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα μεγάλο δίκτυο από συνεργάτες σε όλο το κόσμο και έχει υπογράψει περισσότερα από 40 μνημόνια συνεργασίας με διάφορους φορείς από την Κύπρο, Ασία, ΗΠΑ και Ε.Ε. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα αποτελέσματα των ερευνών του βρίσκονται σε περισσότερες από 48 δημοσιεύσεις της Πληροφορικής, Μηχανολογίας και Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Loader