Όταν μια ορχήστρα για γάμους βγάζει 1,5 εκατομμύρια το χρόνο

Όταν μια ορχήστρα για γάμους βγάζει 1,5 εκατομμύρια το χρόνο

Μπορεί να μην γνωρίζετε ποιος είναι ο Jordan Kahn αλλά αξίζει να τον μάθουμε

Όταν μια ορχήστρα για γάμους βγάζει 1,5 εκατομμύρια το χρόνο

Πρόκειται για big business. Η βιομηχανία των γάμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και στην Κύπρο φυσικά, έχει έσοδα ύψους 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ενώ ο μέσος γάμος κοστίζει πάνω από 30.000 δολάρια. Και βέβαια στις περιπτώσεις των πολυτελών γάμων, το ποσό γίνεται εξαψήφιο και επταψήφιο.

Η μουσική και η ψυχαγωγία είναι κρίσιμα κομμάτια του προϋπολογισμού, καθώς τα ζευγάρια θεωρούν την εμπειρία για τους καλεσμένους τους ως υψηλότερη προτεραιότητα σε σχέση με τη στατική διακόσμηση, και βάζουν περισσότερο χρήμα σε πτυχές όπως η μουσική, το φαγητό και τα ποτά.

Σχεδόν το 20% των ζευγαριών μισθώνουν μια μπάντα, σύμφωνα με τη μελέτη Real Weddings Study του The Knot για το 2018, και το κόστος μιας μπάντας σε σχέση με το κόστος ενός DJ είναι υπερτριπλάσιο.

Όταν η Ορχήστρα του Jordan Kahn ανεβαίνει στη σκηνή, γράφει το Fortune, καταλαβαίνετε εύκολα γιατί χρεώνει δεκάδες χιλιάδες δολάρια όποιο ζευγάρι θέλει τις υπηρεσίες της. Μια εκδήλωση μπορεί να απαιτήσει από 11 έως 20 μουσικούς, συμπεριλαμβανομένου του Kahn ως βασικού τραγουδιστή, μαζί με κρουστά, κιθάρες, έγχορδα, πνευστά, δεύτερες φωνές, σολίστες, ακόμη και χορευτές.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=hMrkW05BnpY)

Ο Jordan Kahn και η ομώνυμη ορχήστρα του, δεν είναι ακριβώς οι συνηθισμένοι καλλιτέχνες για γάμους.Με επαγγελματική παραγωγή, εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και τεράστιες ποσότητες ταλέντου, τέτοιες μπάντες και τέτοιοι καλλιτέχνες αναβαθμίζουν την εμπειρία της ζωντανής μουσικής σε έναν γάμο, ενώ παράλληλα φροντίζουν ώστε η …πεθερά να χορεύει ασταμάτητα στην πίστα.

«Ενώ οι συναυλίες της Taylor Swift αφορούν τους ανθρώπους που έχουν συνδεθεί μαζί της με τα χρόνια, οι συναυλίες μου αφορούν τη νύφη και τον γαμπρό και τους καλεσμένους τους», λέει ο Kahn. «Η επιτυχία μας βασίζεται σε ένα πράγμα, και δεν πρόκειται για τις πωλήσεις εισιτηρίων. Αναφέρομαι στους ανθρώπους στην πίστα».

Jordan Kahn Orchestra from Jordan Kahn on Vimeo.

Παράλληλα, ένας μηχανικός τριγυρνάει στην αίθουσα με ένα iPad για να ελέγχει τα επίπεδα ήχου στις διάφορες γωνίες- τα ηχεία ελέγχονται ασύρματα. Η ορχήστρα έχει ένα ρεπερτόριο άνω των 500 τραγουδιών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και ξενόγλωσσες μπαλάντες που απαιτούν από την ομάδα να μάθει, για παράδειγμα, ισπανικά ή εβραϊκά.

«Παλιά, τα συγκροτήματα δεν ήταν σχεδόν τόσο συνεκτικά ή τόσο δημιουργικά», εξηγεί η σχεδιάστρια εκδηλώσεων Michelle Rago της Michelle Rago Destinations. «Δεν νοιάζονταν για τον ήχο, τα κουστούμια ή το ρεπερτόριό τους. Τώρα, κάθε μπάντα έχει μια δική της εμφάνιση και αίσθηση. Ελέγχουν πολύ περισσότερο τον ήχο και την εικόνα τους».

Αυτό που κάνει τα σημερινά συγκροτήματα – και ειδικά εκείνο του Kahn – να ξεχωρίζουν είναι ότι έχουν βελτιώσει την ικανότητα να «διαβάζουν» το πλήθος. Ενώ οι mainstream καλλιτέχνες όπως η Lady Gaga ακολουθούν μια λίστα τραγουδιών σε μια συναυλία, ο Kahn προσπαθεί συνεχώς να καταλάβει τι θέλει το κοινό σε ένα γάμο. Είναι μια συνεχής αναζήτηση σχετικά με το τι θα παιχτεί στη συνέχεια.

«Πολλοί μουσικοί και συγκροτήματα κάνουν τις παραστάσεις για τον εαυτό τους», λέει ο Kahn. «Οι κακές μπάντες είναι αυτές που επιλέγουν τραγούδια για τον εαυτό τους ή πιστεύουν ότι η ποιότητα του show έγκειται στο πόσα φώτα έχουν. Εμείς κάνουμε τις παραστάσεις μας για τον πελάτη μας και το ακροατήριό του. Η ορχήστρα είναι τόσο αφοσιωμένη που μπορεί να παίζει τρεις με τέσσερις ώρες χωρίς διακοπή. Συγκριτικά, μια τυπική μπάντα επανεκτελέσεων θέλει 15 λεπτά διάλειμμα κάθε 45 λεπτά συναυλίας».

Η Jordan Kahn Orchestra έχει έσοδα άνω του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως. Ο ίδιος ο Kahn έχει και δική του εταιρεία που διαχειρίζεται διάφορα μουσικά συγκροτήματα – τέσσερα, για την ακρίβεια, τα οποία απευθύνονται σε διαφορετικά βαλάντια. Τα ετήσια έσοδα της εταιρείας ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια δολάρια.

Loader