Ένα concept store, μια αλλιώτικη εμπειρία

Ένα concept store, μια αλλιώτικη εμπειρία

Η Βίκη Φτανού και ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου μιλούν για το Artnaldas

Ένα concept store, μια αλλιώτικη εμπειρία

Πώς θα σου φαινόταν εκεί που πίνεις τον μυρωδάτο καφέ σου, σ΄ένα υπέροχο φλιτζάνι, να μπορείς να το αγοράσεις και να το πάρεις μαζί σου φεύγοντας; Αν βρίσκεις την ιδέα ευρηματική, τότε δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το «Artnaldas» -που μόλις άνοιξε- με τον Μιχάλη και τη Βίκη να σε υποδέχονται μ΄ ένα διάπλατο χαμόγελο. Μαζί τους, εγγυημένα, δεν θα πλήξεις στιγμή.

Γράφει η Κωνσταντίνα Γεωργίου

Ας αρχίσουμε με τα βασικά. Η ιδέα για το «Artnaldas», πώς προέκυψε; Μιχάλης: Φαντάσου… Πας σ΄ένα εστιατόριο και σου σερβίρουν το φαγητό σε απίστευτα ωραία πιάτα. Το καθένα είναι χειροποίητο, διαφορετικό, ένα πραγματικό έργο τέχνης. Και εσύ σκέφτεσαι ότι θέλεις να τα πάρεις σπίτι σου. Όλα! Αυτό συνέβηκε σ’ εμάς πριν από μερικά χρόνια, σ΄ ένα εστιατόριο στη Ρώμη. Κάθε πιάτο που μας σέρβιραν, ήταν μοναδικό. Κάπως έτσι, γεννήθηκε η αρχική ιδέα. Ότι θα ήταν ωραία να είχαμε έναν ιδιαίτερο χώρο στην Κύπρο – στον οποίο θα μας άρεσε να συχνάζουμε– που θα δίνει την επιλογή στους φιλοξενούμενους να προμηθεύονται κάποια αντικείμενα σε χρήση, σε περίπτωση που τους αρέσουν, όπως για παράδειγμα χειροποίητα πιάτα ή και άλλα καλλιτεχνήματα. Στο εξωτερικό, έτυχε να συναντήσουμε κάτι αντίστοιχο. Βίκη: Οπότε, όταν μας το επέτρεψαν τα δεδομένα, πήραμε αυτή την ιδέα ένα βήμα παρακάτω. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν χώρο που να συνδυάζει φαινομενικά διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα, τις εικόνες και τους ήχους από τα κατά καιρούς ταξίδια μας, καθώς και να αποτυπώνει την αγάπη μας για καθετί καλαίσθητο και διαφορετικό.

Όντως, σοβαρομιλάτε; Θα πίνω τον καφέ μου και αν μου αρέσει το σερβίτσιο, απλώς θα το αγοράζω; Βίκη: Έτσι ακριβώς! Μιχάλης: Σκεφτήκαμε ότι είναι πιο εύκολο για κάποιον να διαλέξει ένα ξεχωριστό αντικείμενο όταν το δει να χρησιμοποιείται, ακόμη στημένο ή διακοσμημένο σ΄έναν χώρο με ιδιαίτερη αισθητική. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί πιο εύκολα να το φανταστεί στον δικό του χώρο ή για εκεί που το προορίζει ως δώρο.

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν χώρο που να συνδυάζει φαινομενικά διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα, τις εικόνες και τους ήχους από τα κατά καιρούς ταξίδια μας, καθώς και να αποτυπώνει την αγάπη μας για καθετί καλαίσθητο και διαφορετικό

Τι άλλο θα μπορώ να αγοράσω επισκεπτόμενη το «Artnaldas»; Βίκη: Βασικά, λίγο απ΄όλα. Αυτό είναι και το concept, άλλωστε. Προωθεί νέες ιδέες και τάσεις, παρά συγκεκριμένα, τυποποιημένα προϊόντα. Θα βρεις αντικείμενα της καθημερινότητας, όπως τσάντες, κοσμήματα, αξεσουάρ, παιδικά φορεματάκια και παιχνίδια. Διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όπως κεραμικά φλυτζάνια, μπολ, πιάτα, σουβέρ, platters, προϊόντα ομορφιάς, εκδόσεις, είδη γραφείου, βιβλία, μολύβια, κασετίνες και κάρτες. Οι συλλογές είναι -ως επί το πλείστον- χειροποίητες, όπως είναι τα χρηστικά αντικείμενα, τα είδη για το σπίτι και το γραφείο, τα διάφορα μικροέπιπλα, τα φωτιστικά, τα αξεσουάρ και τα κοσμήματα. Είναι φτιαγμένα, κυρίως, από ντόπιους καλλιτέχνες, αλλά και από κάποιους ξένους τεχνίτες.

Πόσο καιρό ήσασταν στο ψάξιμο μέχρι να βρείτε τον ιδανικό χώρο που θα στέγαζε αυτή την ιδέα;

Βίκη: Μας πήρε γύρω στους τρεις μήνες να βρούμε τον κατάλληλο χώρο και στη συνέχεια γύρω στους εννιά μήνες η ανακαίνιση και το στήσιμο.

Είχατε ακριβή εικόνα πώς θέλατε να «βγει» ή προέκυψε στην πορεία μέσα από τη συνεργασία σας και με το «M.Ο.Β Interior Design Studio»; Βίκη: Η ιδέα, κυρίως για το κομμάτι του café, ξεκίνησε με τόνους πιο ρουστίκ, με έντονη την παρουσία του σκούρου ξύλου και των παλιών αντικείμενων, τόσο στην αρχική τους μορφή, όσο και επαναχρησιμοποιημένων. Στοιχεία αγαπημένα και των δυο μας. Το γεγονός ότι το «Artnaldas» συνδυάζει στον ίδιο χώρο το café και το κατάστημα με τις διάφορες συλλογές, μας έκανε να δούμε το όλο θέμα λίγο διαφορετικά. Κατόπιν συζητήσεων με τους «Mobsters» κι έχοντας εικόνα τόσο των concept stores που έτυχε να επισκεφτούμε στο εξωτερικό, όσο κι εκείνων που μελετήσαμε κατά τη διάρκεια της έρευνας μας, καταλήξαμε ότι θέλαμε έναν χώρο λιτό, σε απλές γραμμές και γήινες αποχρώσεις. Που να αποπνέει γενικότερα μια αίσθηση φρεσκάδας. Μιχάλης: Ακριβώς. Σκεφτήκαμε ότι θα αναδεικνύονταν καλύτερα τα διάφορα καλλιτεχνήματα σ΄έναν minimal χώρο, που παραπέμπει σε γκαλερί, σε συνδυασμό πάντα με τις διαχρονικές γραμμές του παρελθόντος.

Απ’ ό,τι ξέρω, ήσασταν και οι δυο στο στήσιμο του χώρου. Να υποθέσω ότι κάνατε τα πάντα; Βαψίματα, μαστορέματα και τα συναφή; Μιχάλης: Την ανακαίνιση την αναθέσαμε στο «MOB Design Studiο» και σε διάφορους άλλους τεχνίτες. Αλλά ναι, βρισκόμασταν κι εμείς εκεί επί μονίμου βάσεως για το στήσιμο, τα μαστορέματα, τις κατασκευές, τη διακόσμηση και ό,τι άλλο περνούσε από το χέρι μας.

Πόσο καιρό σας πήρε να το φτιάξετε; Βίκη: Αχ, πονεμένη ιστορία Κωνσταντίνα μου. Το παλεύαμε σχεδόν για εννιά μήνες. Μετά από πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις, όμως, τα καταφέραμε. Κάπου εδώ, ο Μιχάλης θα μου πει για πολλοστή φορά -όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα- πως ζούμε στην Κύπρο, ότι όλη αυτή η καθυστέρηση ήταν αναμενόμενη και δεν έπρεπε να αγχώνομαι. Μιχάλης: Σίγουρα, δεν ήταν τόσο απλό, όσο πιστεύαμε όταν ξεκινούσαμε αυτό το έργο. Βρήκαμε διάφορα εμπόδια στη διαδρομή, αλλά ίσως αυτό να μας βγήκε σε καλό, καθώς η ιδέα ωρίμασε ακόμη περισσότερο, μαζί της κι εμείς.

Θεωρώ ότι ένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να είναι σε συνεχή δημιουργική διάθεση. Θα έλεγα ότι αυτό το κομμάτι, ίσως μπαίνει σε προσωρινή «ξεκούραση» και τη θέση του παίρνει αυτό το καινούριο ξεκίνημα, που θα μου δώσει άλλα ερεθίσματα, άλλες εμπνεύσεις. Όπως είπε και ο Mayakovsky: «Η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλάται σαν τον καθρέφτη, μα, σαν φακός να μεγεθύνει»

Το άγχος που συνοδεύει κάθε νέο ξεκίνημα, υπήρξε αιτία να δημιουργηθούν μικρές προστριβές μεταξύ σας ή είστε απ’ τα ζευγάρια που ο ένας συμπληρώνει στην εντέλεια τον άλλον; Βίκη: Αλήθεια, υπάρχουν τέτοια ζευγάρια (γέλια). Μιχάλης: Καταρχάς, δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις κάτι νέο για να υπάρχουν προστριβές σ’ ένα ζευγάρι. Προστριβές υπάρχουν πάντα. Το θέμα είναι να υπάρχει κατανόηση, να λύνεις τα προβλήματα που εμφανίζονται και να προχωράς μπροστά με θετική σκέψη. Βίκη: Εννοείται ότι υπήρξε τεράστιο άγχος και εννοείται πως υπήρξαν προστριβές μεταξύ μας, μικρές και μεγάλες. Άλλωστε, μιλάμε για το μυαλό ενός καλλιτέχνη που είναι εκ φύσεως πιο χαλαρό και ενθουσιώδες -όπως είναι του Μιχάλη- και ενός πιο... Πώς να το πω; Τετράγωνου και ορθολογιστικού μυαλού, που έμαθε να λειτουργεί με άλλα δεδομένα και άλλους ρυθμούς. Μαθαίνεις, όμως, να διαλέγεις τις «μάχες» σου και όταν ο σκοπός είναι κοινός, όταν οραματίζεσαι το ίδιο αποτέλεσμα, αυτός ο συνδυασμός, παρά τις προστριβές, μπορεί να κάνει θαύματα. Δοκιμασμένη συνταγή, άλλωστε.

Βίκη, πώς αποφάσισες να αφήσεις μια στρωμένη δουλειά στον τραπεζικό τομέα για να κάνεις ένα εντελώς διαφορετικό ξεκίνημα; Ήταν πολλές οι νύχτες αϋπνίας μέχρι να πάρω τη συγκεκριμένη απόφαση και να βρω τα κότσια να την υλοποιήσω. Το έναυσμα δόθηκε όταν η τράπεζα στην οποία εργαζόμουν ανακοίνωσε το τελευταίο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, πέρσι το καλοκαίρι. Τις πρώτες μέρες, σκεφτόμουν ότι θα ήταν ιδεατό να μπορούσα να το αποδεχτώ και επιτέλους να φτιάξουμε κάτι δικό μας. Πάντα ήθελα να κάνω κάτι πιο δημιουργικό και πιο ουσιώδες, αλλά δεν μου είχε δοθεί μέχρι τότε η κατάλληλη ευκαιρία. Ξεκινήσαμε να το συζητούμε πιο σοβαρά, να μελετούμε τα ενδεχόμενα, τα υπέρ και τα κατά. Ακολούθησε μια «μάχη» με τον εαυτό μου για τη σιγουριά που μου πρόσφερε η συγκεκριμένη δουλειά, χωρίς όμως καμιά ηθική ικανοποίηση. Κάπου εκεί, κατέληξα ότι αφού μου δόθηκε η ευκαιρία, άξιζε τον κόπο να ρισκάρω και να δοκιμάσω αυτό που με ευχαριστεί, παρά να μείνω με την απορία του «αν». Ακολούθησα τη φιλοσοφία του: «Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις».

«Ηθικός αυτουργός» για αυτή σου την απόφαση ήταν ο Μιχάλης, ο οποίος είναι και ο ίδιος δημιουργός; Σίγουρα, αν στην εξίσωση δεν υπήρχε ο Μιχάλης, δεν θα είχα το θάρρος να πάρω τέτοια απόφαση, ούτε να υλοποιήσω μόνη μου αυτό το νέο έργο. Κοινό το όραμα, κοινό και το τελικό αποτέλεσμα. Το οποίο όραμα ξεκίνησε από τον ίδιο πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, όταν έφτιαξε το δικό του εργαστήρι, με την ονομασία «ARTichoke», στο οποίο δημιουργούσε διάφορα χειροποίητα αντικείμενα, κυρίως από ξύλο και διάφορα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Εγώ βοηθούσα με το άλλο κομμάτι, το πιο επιχειρηματικό. Κάπως έτσι, μπήκαμε λίγο πιο επαγγελματικά στον κόσμο του χειροποίητου, λάβαμε μέρος σε διάφορα φεστιβάλ και εκθέσεις και όταν μας δόθηκε η ευκαιρία, αποφασίσαμε να πάρουμε αυτή τη βάση και να επενδύσουμε πάνω της. Βιώνοντας τις δυσκολίες που έχουν οι ντόπιοι καλλιτέχνες να αναδείξουν και να προωθήσουν τη δουλειά τους, επιλέξαμε να δώσουμε προτεραιότητα σ ’αυτούς.

Όπως είπε και ο Mayakovsky: «Η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλάται σαν τον καθρέφτη, μα, σαν φακός να μεγεθύνει». Έτσι και αυτό, θα λειτουργήσει σαν φακός στη δημιουργικότητα.

Μιχάλη, άλλο να δημιουργείς ήσυχα στο εργαστήρι σου και άλλο να πρέπει να είσαι παράλληλα ο ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού. Αυτό πιστεύεις ότι θα στερήσει από τη δημιουργικότητά σου ή έχετε εξ αρχής διαχωρίσει τις αρμοδιότητες σας; Προτιμώ τον χαρακτηρισμό του ηθικού αυτουργού που μου έδωσες προηγουμένως, παρά του ιδιοκτήτη μαγαζιού (γέλια). Θεωρώ ότι ένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να είναι σε συνεχή δημιουργική διάθεση. Θα έλεγα ότι αυτό το κομμάτι, ίσως μπαίνει σε προσωρινή «ξεκούραση» και τη θέση του παίρνει αυτό το καινούριο ξεκίνημα, που θα μου δώσει άλλα ερεθίσματα, άλλες εμπνεύσεις. Όπως είπε και ο Mayakovsky: «Η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλάται σαν τον καθρέφτη, μα, σαν φακός να μεγεθύνει». Έτσι και αυτό, θα λειτουργήσει σαν φακός στη δημιουργικότητα μου. Νέα πράγματα, νέος κόσμος, νέες δημιουργίες. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες μας στον χώρο, σίγουρα, έχουμε προκαθορίσει τους ρόλους του καθενός. Για να μην χάνονται οι ισορροπίες.

Είσαι ευχαριστημένος από το πώς έχει αγκαλιάσει ο κόσμος μέχρι σήμερα τις δημιουργίες σου; Η θετική ανταπόκριση που εισέπραξα μέχρι σήμερα ήταν μεγάλη και ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους για να συνεχίσω. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματούσα ποτέ να το κάνω, μιας κι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου. Σίγουρα, όμως, η αμοιβή του κάθε δημιουργού είναι η θετική ενέργεια που εισπράττει από τον κόσμο.

Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, με ήχους, γεύσεις και μυρωδιές, που ξυπνούν μνήμες και αποπνέουν οικειότητα. Ώστε οι επισκέπτες μας να θέλουν να έρθουν ξανά και ξανά

Μιχάλη, τα έπιπλα και τα αντικείμενα που φτιάχνεις είναι κατόπιν παραγγελίας; Κάποια μεγάλα κομμάτια, όπως οι ραφιέρες και οι βιβλιοθήκες ήταν κατόπιν παραγγελίας. Κάποιοι, έτυχε να φέρουν και παλιά αντικείμενα στο εργαστήρι, τα οποία στη συνέχεια τα μεταμόρφωσα σε νέες πρακτικές ιδέες. Επίσης, κατόπιν παραγγελίας κάνω διάφορες προσαρμοσμένες παραγγελίες σε ξύλινες επιγραφές, κάδρα και ό,τι άλλο επιθυμεί ο πελάτης. Τα πιο μικρά αντικείμενα που φτιάχνω, όπως είναι τα χρηστικά, διακοσμητικά, θα είναι διαθέσιμα στον χώρο.

Εκ των πραγμάτων, είσαι πιο αυστηρός από τη Βίκυ για τους ποιους δημιουργούς φιλοξενείτε στο «Artnaldas»; Όχι! Η Βίκη είναι. Ωστόσο, δεν θα τη χαρακτήριζα αυστηρή, αλλά επιλεκτική. Έχει το χάρισμα να ξεχωρίζει το καλαίσθητο και το ωραίο.

Υπάρχει κάποιο κριτήριο με το οποίο επιλέγετε αυτούς με τους οποίους συνεργάζεστε; Μιχάλης: Πρώτα θέλουμε τα προϊόντα να κεντρίσουν το δικό μας ενδιαφέρον. Να είναι διαφορετικά, αλλά ποιοτικά φτιαγμένα και λειτουργικά. Να έχουν μια ιστορία να διηγηθούν. Εξίσου σημαντική είναι και η αύρα που «εισπράττουμε» από τον ίδιο το δημιουργό. Η μεταξύ μας επικοινωνία είναι απαραίτητη για μια καλή συνεργασία. Βίκη: Η αλήθεια είναι ότι μέσα από αυτή την πορεία έχουμε αποκτήσει μια πολύτιμη εμπειρία, αφού είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε αξιόλογους ανθρώπους, αληθινούς, που αγαπούν και σέβονται αυτό που κάνουν και την τέχνη γενικότερα.

Τους δημιουργούς από το εξωτερικό πώς τους εντοπίζετε; Και στη συνέχεια, πώς τους προσεγγίζετε; Βίκη: Μετά από σοβαρό ψάξιμο. Όπως είπαμε προηγουμένως, αγαπούμε τα όμορφα αντικείμενα, μας αρέσει το διαφορετικό και το λειτουργικό. Τώρα, αν πρόκειται και για χειροποίητα αντικείμενα, ακόμη καλύτερα. Πάντα στα κατά καιρούς ταξίδια μας, συλλέγαμε τέτοιου είδους αντικείμενα. Για κάποια πιο αγαπημένα, που θέλαμε να υπάρχουν στο κατάστημα, βρήκαμε τους δημιουργούς και ήρθαμε σε επαφή μαζί τους. Η ανταπόκριση σε αυτή την καινοτόμα ιδέα για τα δεδομένα της Κύπρου, ήταν θετικότατη, γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε συνεργασία. Και φυσικά, κάποιους τους βρίσκουμε μέσα από το διαδίκτυο, με βάση τα ίδια κριτήρια.

Φαντάσου… Πας σ΄ένα εστιατόριο και σου σερβίρουν το φαγητό σε απίστευτα ωραία πιάτα. Το καθένα είναι χειροποίητο, διαφορετικό, ένα πραγματικό έργο τέχνης. Και εσύ σκέφτεσαι ότι θέλεις να τα πάρεις σπίτι σου. Όλα! Αυτό συνέβηκε σ’ εμάς πριν από μερικά χρόνια, σ΄ ένα εστιατόριο στη Ρώμη. Κάπως έτσι, γεννήθηκε η αρχική ιδέα. Ότι θα ήταν ωραία να είχαμε έναν ιδιαίτερο χώρο στην Κύπρο – στον οποίο θα μας άρεσε να συχνάζουμε– που θα δίνει την επιλογή στους φιλοξενούμενους να προμηθεύονται κάποια αντικείμενα σε χρήση

Γιατί επιλέξατε να μην είναι ένα concept store που θα φιλοξενεί απλώς χειροποίητες δημιουργίες και το συνδυάσετε με τους speciality καφέδες και τα εκλεκτά εδέσματα; Μιχάλης: Για να κάνει το concept πιο ενδιαφέρον στους επισκέπτες. Προσφέρεις στον ίδιο χώρο διαφορετικές εμπειρίες. Αρχικά καφέ, σε συνδυασμό με νόστιμες και υγιεινές επιλογές για πρωινό ή ελαφρύ γεύμα και φυσικά τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ξεχωριστά αντικείμενα από τον χώρο της διακόσμησης, της μόδας και της ομορφιάς. Το café θα προσφέρει στους επισκέπτες εκλεκτό ιταλικό καφέ, της επωνυμίας Hausbrandt, μαζί με σπιτικά εδέσματα, καθώς σαλάτες και σάντουιτς που θα φτιάχνουμε εμείς. Πολλά από τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιούνται στο café, όπως κεραμικά φλυτζάνια, πιάτα, ξύλινα platters και κάποια αντικείμενα της διακόσμησης του χώρου -όπως είπαμε και πριν- θα διατίθενται προς πώληση στο κατάστημα. Βίκη: Και για να συμφωνεί και μια παρέα στο τι θέλει να κάνει. Κάποιος μπορεί να θέλει να πιει καφέ ή κρασί, άλλος να θέλει να φάει κάτι και άλλος να ψωνίσει! Έτσι, θα ικανοποιούνται όλες οι επιθυμίες.

Σκοπός σας, δηλαδή, είναι να προσδώσετε μια αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας σε όσους θα έρχονται στο «Artnaldas»; Μιχάλης: Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε. Να δημιουργήσουμε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, με ήχους, γεύσεις και μυρωδιές, που ξυπνούν μνήμες και αποπνέουν οικειότητα. Ώστε οι επισκέπτες μας να θέλουν να έρθουν ξανά και ξανά!

Artnaldas Concept Experience FB Αρνάλδας 2, Λευκωσία Πληροφορίες: 22 350355

Loader