Ο CIPA ζητά αύξηση των φορολογικών κινήτρων
Για την οπτικοακουστική βιομηχανία
Την άποψη ότι το σχέδιο φορολογικών κινήτρων στον οπτικοακουστικό τομέα συγκριτικά με το κίνητρο της επιστροφή μετρητών (cash rebate) είναι δώρον άδωρον, εξέφρασε σήμερα εκπρόσωπος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης αυξημένων φορολογικών κινήτρων στο πλαίσιο του σχεδίου.
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζητούσε το Νομοσχέδιο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2018 για την Παραχώρηση εκπτώσεων και άλλων κινήτρων για δαπάνες που διενεργούνται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην κινηματογραφική υποδομή και σε τεχνολογικό εξοπλισμό στον τομέα της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας.
Eκ μέρους του CIPA, ο Λευτέρης Ελευθερίου είπε πως το σχέδιο προνοεί δύο επιλογές. Την επιστροφή μετρητών (cash rebate) για παραγωγές ταινιών που κυμαίνονται μεταξύ 25% και 35% με οροφή τις €650.000 αναλόγως του βαθμού που θα πάρει μια επιλέξιμη παραγωγή κατά την εξέτασή της από την επιτροπή αξιολόγησης σε περίοδο μέχρι και τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής, αλλά και φορολογικά κίνητρα που περιλαμβάνουν έκπτωση 20% στο φόρο εισοδήματος.
Στα μάτια των παραγωγών, το σχέδιο είναι δώρον άδωρον, αφού θα προτιμήσουν την επιλογή της επιστροφής μετρητών και όχι τα φορολογικά κίνητρα, καθώς με την πρώτη επιλογή θα παίρνουν τα χρήματα σε περίοδο τριών μηνών (εφόσον δώσουν τα αναγκαία έγγραφα και στοιχεία), ενώ με τη δεύτερη επιλογή θα ανακτούν τα χρήματα αυτά σε βάθος χρόνου.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο προώθησης οπτικοακουστικής βιομηχανίας ήδη τέθηκε σε ισχύ από την προηγούμενη εβδομάδα.
Θέμα τέθηκε από μέλη της Επιτροπής σχετικά με το αίτημα της Ένωσης Σκηνοθετών για συμμετοχή εκπροσώπων τους στην επιτροπή που θα εξετάζει τις αιτήσεις, αίτημα που υποστήριξαν πολλά από τα μέλη της Επιτροπής.
Επίσης ερωτηματικά τέθηκαν για το άρθρο 9Γ, που αφορά τον ορισμό της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, στο νόμο, χωρίς να περιλαμβάνει και πρόσωπα, καθώς, όπως αναφέρθηκε, η πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου είναι αυτοεργοδοτούμενοι που συστήνουν ομάδες επαγγελματιών αναλόγως της παραγωγής.
Το σχέδιο προνοεί πως της επιτροπής που θα εξετάζει τις αιτήσεις θα προεδρεύει ο CIPA και θα περιλαμβάνει εκπρόσωπους του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Παιδείας.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι η συμμετοχή επαγγελματιών του κλάδου στην επιτροπή αξιολόγησης ενδεχομένως να εγείρει θέμα σύγκρουσης συμφέροντος. Για το θέμα της αύξησης των φορολογικών κινήτρων είπε πως θα θέσει το θέμα προς συζήτηση, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως τα φορολογικά κίνητρα, όπως έχουν τεθεί στο νομοσχέδιο, έχουν συμφωνηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και τον Έφορο Φορολογίας.
Απαντώντας σε ερώτηση αν το σχέδιο κινήτρων έχει τεθεί στον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, ο κ. Ελευθερίου είπε πως το σχέδιο έχει αποσταλεί στον Έφορο για ενημέρωση και είχε αποσταλεί στην ΕΕ για εξέταση.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, συμπλήρωσε, θα ισχύει μέχρι το 2020.