Θα υπάρξει αύξηση στον λογαριασμό της ΑΗΚ

Θα υπάρξει αύξηση στον λογαριασμό της ΑΗΚ

Η αιτία και οι λύσεις

Θα υπάρξει αύξηση στον λογαριασμό της ΑΗΚ

Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο. Αυτόν τον μήνα, η αύξηση που θα επιβληθεί στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι 3,9%. Εάν ένας οικιακός πελάτης πήρε τον λογαριασμό του πριν από δυο μήνες και θα λάβει τον νέο αυτόν τον μήνα, η αύξηση που θα επιβληθεί είναι 3,25%.

Όπως εξηγεί στην Offsite, η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, κάθε μήνα υπάρχει αναπροσαρμογή της τιμής της κιλοβατώρας. Η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως τονίζει η κ. Παπαδοπούλου οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση στην τιμή του πετρελαίου που παρουσιάζει μια αυξητική τάση από την αρχή του τρέχοντος έτους.

«Εάν συγκρίνουμε τους λογαριασμούς του περσινού Νοεμβρίου με τους φετινούς, η αύξηση φθάνει το 27% αλλά η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου για την ίδια περίοδο ήταν 48%». Η κ. Παπαδοπούλου εξηγεί ότι η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) έχει επιβαλει μείωση στα επιτρεπόμενα έσοδα της ΑΗΚ από την έναρξη του 2018 με αποτέλεσμα τα εσοδα της Αρχής να έχουν μειωθεί.

«30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο αντί να είναι επιτρεπόμενο έσοδο της ΑΗΚ, επιστρέφονται στους πελάτες μας με τη μορφή πιο χαμηλών διατιμήσεων». Ωστόσο, οι καταναλωτές δεν το εισπράττουν πρακτικά καθώς ο λογαριασμός του ρεύματος αυξάνεται συνεχώς.

Η λύση για να μειωθεί η τιμή

Η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ υπογραμμίζει ότι το φυσικό αέριο είναι η λύση για να έχουμε φθηνότερες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Η μόνη λύση για να έχουμε φθηνότερες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι να έχουμε στη διάθεση μας φυσικό αέριο σε καλή τιμή. Μόνο τότε θα μειωθεί η τιμή της κιλοβατώρας. Εάν είναι σε καλή τιμή, οι δικές μας μηχανές θα είναι έτοιμες να λειτουργούν με φυσικό αέριο και θα υπάρχουν επίσης, μειωμένες εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα», εξηγεί η κ. Παπαδοπούλου τονίζοντας ότι η ΑΗΚ είναι πανέτοιμη γι' αυτό και εργάζεται για τις απαραίτητες τροποποιήσεις σε μηχανές που δεν ήταν έτοιμες για να λειτουργούν με φυσικό αέριο, ενώ γίνονται όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις στις εγκαταστάσεις σε όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων για εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα. Να σημειωθεί ότι το 2003 η ΑΗΚ είχε προσπαθήσει να φέρει το δικό της φυσικό αέριο και δεν της επετράπη από την Πολιτεία.

Αύξηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Σημαντικό εργαλείο για να δούμε μείωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι η αύξηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΑΗΚ και στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων εσόδων της, πραγματοποιούνται επενδύσεις γι' αυτόν τον σκοπό. Ένα από τα έργα που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμισι χρόνο και θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ακρωτήρι. Την ίδια ώρα η ΑΗΚ έχει υπογράψει το καλοκαίρι συμφωνία συνεργασίας με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή Αχερά με τεράστια ισχύ(66 μεγαβάτ).

Loader