Τα τροπικά δάση καταστρέφονται από την σοκολάτα!
Μεγάλο ποσοστό της αποψίλωσης των δασών οφείλεται στην κατανάλωση σοκολάτας -Το σχέδιο της Ε.Ε. για το πρόβλημα
H E.E. ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ένα νέο σχέδιο ώστε να αποκαταστήσει και να προστατεύσει τα δάση του πλανήτη. Σε αυτό περιλαμβάνεται συνεργασία με τις κυβερνήσεις για θέματα όπως καλύτερη χρήση της γης και των άλλων πηγών, η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και νέες επιστημονικές έρευνες.
Πιθανότατα θα υπάρξει και ειδική ρύθμιση ώστε να μειωθεί η επίδραση της ευρωπαϊκής κατανάλωσης στην αποψίλωση των δασών. Σύμφωνα με το WWF, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπεύθυνη για το 36% των παγκόσμιων εισαγωγών σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, εισαγωγές οι οποίες επιδρούν στην καταστροφή των δασών.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 80% της αποψίλωσης των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει να κάνει με δέντρα που κόβονται ώστε οι συγκεκριμένες εκτάσεις να χρησιμοποιηθούν για γεωργικές καλλιέργειες η βοσκοτόπια.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γκάνας όπου πέρυσι υπήρξε αύξηση της αποψίλωσης των δασών κατά 60% που είχε να κάνει με την αύξηση της παραγωγής κακάο.
Η Ευρώπη είναι η περιοχή του πλανήτη όπου υπάρχει η μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας. Σε χώρες όπως η Ελβετία, η Γερμανία και η Βρετανία η μέση κατανάλωση σοκολάτας ανά άτομο ξεπερνά τα 8 κιλά τον χρόνο.
Το 2017 έρευνα του Guardian έδειξε πως η βιομηχανία σοκολάτας είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την καταστροφή των δασών στην Ακτή Ελεφαντοστού με «βρώμικους» κόκκους κακάο που προέρχονταν από αποψιλωμένα εθνικά πάρκα της χώρας να καταλήγουν στα εργοστάσια των μεγάλων βιομηχανιών σοκολάτας.
Έκτοτε η βιομηχανία της σοκολάτας έχει δεσμευθεί να σταματήσει την αποψίλωση των δασών στη δυτική Αφρική και να εξαφανίσει αυτούς τους «βρώμικους» καρπούς από τα εργοστάσια της. Όμως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε πως δεν το έχει κάνει και συνεχίζει να είναι υπεύθυνη γα την αποψίλωση από δέντρα σε εκατομμύρια στρέμματα, σε χώρες που κάποτε καλύπτονταν από τροπικά δάση.
Πάντως η πρωτοβουλία της Ε.Ε. όσο καλές προθέσεις και να έχει θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα της. «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε νέους νόμους που θα υποχρεώνουν τις εταιρείες πουφέρνουν τα προϊόντα τους στην ευρωπαϊκή αγορά να αποδείξουν πως αυτά δεν είναι "μολυσμένα" με περιστατικά καταστροφής των δασών ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» λέει η Χάνα Μοβάτ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Fern που έχει σαν αντικείμενο την προστασία των δασών και των πληθυσμών που εξαρτώνται από αυτά