Γιώργος Βασιλείου: Ο πολιτικός που ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Γιώργος Βασιλείου: Ο πολιτικός που ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ήταν υπεύθυνος για την εναρμόνιση, υιοθέτηση, εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία

Γιώργος Βασιλείου: Ο πολιτικός που ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Επιμέλεια: Σκεύη Πελεκάνου

Ο Γιώργος Βασιλείου διατέλεσε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την περίοδο 1988-1993.

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 20 Μαΐου 1931 και είναι παντρεμένος με την Ανδρούλα Βασιλείου.

Κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 1988 και στις 21 Φεβρουαρίου 1988 εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχοντας την υποστήριξη του ΑΚΕΛ και ψηφιζόμενος κατά τον δεύτερο γύρο από την ΕΔΕΚ και από ένα σημαντικό μέρος του ΔΗΚΟ. Αμέσως μετά την εκλογή του προώθησε την επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Έπειτα, άρχισε μια μεγάλη διαφωτιστική δραστηριότητα στο εξωτερικό για προώθηση της αναγκαιότητας λύσης του Κυπριακού προς όφελος όλων των Κυπρίων, καθώς και την προώθηση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=pWBWRqG6J8w)

Το 1993 εξελέγη πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος κόμματος "Ελεύθεροι Δημοκράτες" και αργότερα των Ενωμένων Δημοκρατών (συνένωση με ΑΔΗΣΟΚ). Το 1996 εξελέγη βουλευτής.

Το 1998 ανέλαβε ως επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν υπεύθυνος για το όλο έργο της εναρμόνισης, υιοθέτησης και εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου, προσπάθεια που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Για το σπουδαίο αυτό έργο, καθοριστικό για την πορεία της ιστορίας του νησιού, τον Οκτώβριο του 2002 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=0yfYLVDYWIA)

Στον Γιώργο Βασιλείου έχει απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα από τα Πανεπιστήμια της Κύπρου, των Αθηνών, της Βουδαπέστης, του Βελιγραδίου και της Θεσσαλονίκης, καθώς και παράσημα και τιμητικές διακρίσεις από πολλές χώρες. Έχει μιλήσει σε πολλά σεμινάρια και διασκέψεις πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις.

Το 1990 το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα για το κοινωνικό του έργο και την προσφορά του στην οικονομική επιστήμη.

Ανάμεσα στα σημαντικά επιτεύγματα του ήταν: -Η ίδρυση και λειτουργία το 1992 του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και εκμοντερνισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας.

-Η υιοθέτηση μιας καινοτόμου φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία έβαλε της βάσεις για μια υγιή ανάπτυξη των δημόσιων οικονομικών και της οικονομίας γενικά.

-Η εισαγωγή μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ορθολογιστική ανάπτυξη του τουρισμού.

-Η Μεταρρύθμιση των Διπλωματικών Υπηρεσιών

-Η ίδρυση της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών.

Loader