Ο Κρίστης Πλαστήρας μιλά για High Tech, Developed in Cyprus

Ο Κρίστης Πλαστήρας μιλά για High Tech, Developed in Cyprus

Το παρελθόν, τα διδάγματα και το μέλλον του οικοσυστήματος

Ο Κρίστης Πλαστήρας μιλά για High Tech, Developed in Cyprus

Το World Trade Center, για έκτη συνεχή χρονιά φέτος, διοργάνωσε το Made in Cyprus exhibition. Σκοπός του ήταν, να αναδείξει τα κυπριακά προϊόντα αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην Κύπρο.

Το εύρος των προϊόντων και υπηρεσιών, είναι πολύ μεγάλο. Από χαλούμι και παστουρμάδες, παραδοσιακά γεωργικά προϊόντα δηλαδή, μέχρι πολύ εξειδικευμένες υπηρεσίες που στόχο δεν έχουν μονο την κυπριακή αγορά, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Την περσινή διοργάνωση, επισκεύτηκαν περισσότερα από 11.000 άτομα, ενώ έλαβαν μέρος περισσότεροι από 100 εκθέτες.

"Καθώς η τεχνολογία είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται ραγδαία στην Κύπρο, και αυτή είναι μια πραγματικότητα που και η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει, προσφέροντας κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξή του, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα section στην Made in Cyprus exhibition, υπό την ονομασία High Tech Developed in Cyprus. Στην πορεία αντιληφθήκαμε πως υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον τόσο από εταιρείες, όσο και από άτομα που θα ήθελαν να παρευρεθούν σε αυτό το κομμάτι της έκθεσης. Αποφασίσαμε λοιπόν να γίνει ξεχωριστή έκθεση, διαφορετική ημέρα", μας ενημέρωσε ο εκ των διοργανωτών, Κρίστης Πλαστήρας.

High Tech Developed in Cyprus, στο Τρακασόλ, στη Μαρίνα Λεμεσού το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, 2019

Κρίστη, τι θα γίνει το Σάββατο στο Τρακασόλ; Τι έχει το πρόγραμμα; Οι πόρτες της έκθεσης, ανοίγουν στις 11.00. Από τις 12.00 μέχρι τις 13.00, έχουμε διοργανώσει ένα speed dating event, όπου business people και άτομα του χώρου της τεχνολογίας, θα έχουν χρονομετρημένα ένα λεπτό, προκειμένου να μιλήσουν και να αξιολογήσουν αν υπάρχει προοπτική και ενδεχόμενο συνεργασίας. Ακολούθως από τις 14.00 έως τις 17.00, θα υπάρξουν παρουσιάσεις από άτομα του χώρου με θεματολογία που ενδιαφέρει και θα παρουσιάζει προτάσεις, λύσεις και ενδιαφέρουσες εναλλακτικές. Από τις 17.00 μέχρι τις 18.00, θα υπάρξουν παρουσιάσεις εταιρειών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα απαντάται -όχι μόνο-, αλλά κυρίως, η ερώτηση γιατί να εργοδοτηθεί κάποιος σε αυτή την εταιρεία. Από τις 18.00 μέχρι τις 20.00 θα γίνει ένα cocktail party προκειμένου να ενισχυθεί το networking.

Ο αναγνώστης του Impossible.Works, γιατί να θέλει να παρακολουθήσει αυτή την έκθεση; Υπάρχει τρομερό ταλέντο στην Κύπρο, το οποίο δεν καταφέρνουμε να αξιοποιήσουμε και τελικά κρατήσουμε. Βλέπουμε πολύ ταλαντούχους νέους να φεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση κάποιας καλύτερης καριέρας. Αυτό που εμείς επιδιώκουμε στο πλαίσιο της έκθεσης, είναι να δείξουμε πως στην Κύπρο υπάρχουν αξιόλογες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες μπορούν να τους προσφέρουν μια πολύ καλή, σταθερή και οικονομικά συμφέρουσα ανέλιξη.

Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να επικεντρωθούμε σε δύο πυλώνες: Ο πρώτος αφορά την εργασία και ο δεύτερος την παρουσίαση νέων προτάσεων.

Αναφορικά με το θέμα της εργασίας, αφενός θα δώσουμε τη δυνατότητα σε άτομα που βρίσκονται στον τομέα της τεχνολογίας και θα ήθελαν να βρουν ευκαιρίες εργοδότησης σε νέες πιο challenging δουλειές, να το κάνουν. Αφού λοιπόν δώσουμε κίνητρα στο εγχώριο ταλέντο να μείνει στην Κύπρο, θέλουμε να δείξουμε στους καλεσμένους μας από το εξωτερικό, από Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ρουμανία, Ουκρανία, πως η Κύπρος μπορεί να συνδυάσει ένα υψηλό επίπεδο ζωής με ένα εξίσου υψηλό επαγγελματικό επίπεδο. Ως εκ τούτου θα μπορούσαν να μετακομίσουν στην Κύπρο, σε μια από τις πολύ καλές εταιρείες, οι οποίες ανταποκρίνονται και καλύπτουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες, ενώ την ίδια ώρα οι ποιοτικές απαιτήσεις της οικογενειακής τους ζωής και του μορφωτικού επιπέδου των παιδιών τους, καλύπτονται και αυτές στη χώρα μας.

Αυτό είναι το κομμάτι που αφορά τις θέσεις εργασίας. Θα θέλαμε επίσης, να επικεντρωθούμε σε όλους τους senior executives οι οποίοι είναι decision makers στις εταιρείες τους και θέλουν να βρουν λύσεις οι οποίες να κάνουν optimize κάποιους πόρους της εταιρείας τους, χρησιμοποιώντας τεχνολογία. Μπορώ να πω με σιγουριά πως υπάρχουν πάμπολα τέτοια συστήματα τα οποία μπορούν να ανακαλύψουν. Προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί από κυπριακές εταιρείες και θα θέλαμε να παρουσιαστούν αλλά πάνω από όλα να αξιοποιηθούν.

Οπότε αν ο αναγνώστης του I.W. είναι εργαζόμενος σε κάποια εταιρεία και ψάχνει τεχνολογικές λύσεις που θέλουν να αξιοποιηθούν στην εταιρεία του, ή αν είναι άτομο που εργάζεται στον τομέα της τεχνολογίας αλλά θα ήθελε να μάθει ποιες είναι οι επιλογές που έχει, τότε αυτή η έκθεση είναι ιδανική.

Εξαιρετική πρωτοβουλία και ακούγεται τρομερά ενδιαφέρουσα έκθεση. Είναι αυτό που χρειάζεται -αυτή και αντίστοιχες πρωτοβουλίες- για να αναπτυχθεί το οικοσύστημα τεχνολογίας στην Κύπρο; Για να μπορέσει να δουλέψει ένα οικοσύστημα, χρειάζεται όλα τα άτομα που απαρτίζουν αυτό το οικοσύστημα, να συνεργαστούν αρμονικά.

Ποιά είναι τα μέλη του οικοσυστήματος τα οποία, συντονισμένα, θα πρέπει να συνεργαστούν για να αναδείξουν το οικοσύστημα; Σε ένα οικοσύστημα όλοι έχουν το ρόλο τους και οι εργασία όλων έχει βαρύτητα.

Ποιοί είναι οι "όλοι"; Καταρχάς έχουμε τους business people, τα άτομα που έχουν ανάγκες για νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Δευτερευόντως τα άτομα που ασχολούνται με τεχνολογία και μπορούν να υλοποιήσουν τις ιδέες των επιχειρηματιών, ενώ το τρίτο είναι οι επενδυτές, αφού προφανώς για να μπορέσεις να αναπτύξεις μια νέα υπηρεσία θα πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο κεφάλαιο.

Ποιό ρόλο παίζει η πολιτεία σε αυτό το οικοσύστημα; Υπάρχουν ενέργειες και πρωτοβουλίες από την πολιτεία για να προωθήσει τέτοιες προσπάθειες. Για παράδειγμα το νέο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, συμπληρωματικά των 2.000.000 ευρώ τα οποία επενδύει κάποιος για να πάρει τη βίζα, υποχρεούται να κάνει δωρεά 75.000 ευρώ στο ΙΠΕ ή να κάνει επένδυση αντίστοιχης αξίας σε μια καινοτόμα επιχείρηση. Επιπρόσθετα υπάρχουν επίσης τρία νέα Προγράμματα Καινοτομίας «Pre-seed», «Seed» και «Innovate», τα οποία επίσης έχει ανακοινώσει το ΙΠΕ.

Υπάρχει αρκετή ενημέρωση γύρω από τα προγράμματα αυτά πιστεύεις; Μία από τις προτεραιότητες της έκθεσής μας, είναι να ενημερώσουμε όλες τις εταιρείες τεχνολογίας αλλά και τις νεοφυείς επιχειρήσεις πως υπάρχει και αυτός ο τρόπος, με τον οποίο θα λάβουν χρηματοδότηση. Εκτός από τα νέα σχέδια τα οποία έχει ανακοινώσει το ΙΠΕ για καινοτόμες επιχειρήσεις, εμείς θα θέλαμε να βρούμε ιδιώτες επενδυτές που ψάχνουν να επενδύσουν, καθώς υπάρχει τόσο η η ευκαιρία όσο και η δυνατότητα.

Ποια είναι η θέση που πρέπει να έχει η Κυβέρνηση σε όλο αυτό; Η Κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικό να προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον και κουλτούρα, προκειμένου να μπορέσουν αυτές οι εταιρείες να ευδοκιμήσουν εντός του κυπριακού οικοσυστήματος.

Πώς αξιολογείς την κατάσταση σήμερα; Πριν απο πέντε χρόνια, βρισκόμασταν σε πολύ προώρα στάδια και πολύ ανώριμα στάδια, καθώς ούτε τα άτομα που ηγούνταν δεν είχαν την απαιτούμενη εμπειρία. Πέντε χρόνια μετά, έχουμε δει κάποιες επιτυχημένες περιπτώσεις να ολοκληρώνονται. Αυτή η εμπειρία και η γνώση μπορούν πλέον να συνεχιστούν. Εννοείται πως υπήρξαν και πολλά αποτυχημένα παραδείγματα, αλλά χωρίς αποτυχία, δεν μπορείς να διορθωθείς και να φτάσεις στην επιτυχία. Δεν θεωρώ πως κάναμε λάθη ή πως προσπαθούσαμε να χτίσουμε μία φούσκα πριν από πέντε χρόνια, αλλά ούτε θεωρώ πως φτάσαμε στο επίπεδο που θα ήθελα εγώ σήμερα. Υπάρχει τεράστιος δρόμος να διανύσουμε ακόμη.

Πού υπάρχουν οι ελλείψεις; Μπορεί να μην με πιστέψεις αλλά εγώ θεωρώ πως επειδή είμαστε μικρή χώρα, τα άτομα που ασχολούνται είναι πολύ πιο λίγα, τα άτομα που θα πετύχουν είναι ακόμη λιγότερα. Ως εκ τούτου δεν έχουμε αρκετή ροή, αλλά χωρίς να ακουστώ υπερβολικός, δεν θεωρώ πως υστερούμε, ούτε πως δεν μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα πράγματα όπως οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη ή τον κόσμο. Αλήθεια το πιστεύω.

Loader