Μάριος Σιαθάς: Οι πιστοποιήσεις του EIMF κλειδί για επαγγελματική επιτυχία

Μάριος Σιαθάς: Οι πιστοποιήσεις του EIMF κλειδί για επαγγελματική επιτυχία

Πελάτες μας είναι κυρίως τράπεζες, λογιστικά γραφεία, δικηγορικά γραφεία, επαγγελματίες στον χώρο των υπηρεσιών, εταιρείες τεχνολογίας, ναυτιλιακές εταιρείες, εμπορικές εταιρείες

Ο Μάριος Σιαθάς, Γενικός Διευθυντής του European Institute of Management and Finance (EIMF), σε συνέντευξη του στο Impossible Works εξηγεί γιατί η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση είναι τα κύρια εφόδια για εργοδότηση, αλλά και για επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία

Γράφει η Ελένη Χαραλάμπους

 Απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις εξηγεί πως ένα τίτλος ή μια πιστοποίηση του EIMF μπορεί πιο εύκολα να οδηγήσει κάποιο άνεργο στη δουλειά ή να εξασφαλίσει καλύτερη θέση σε κάποιο εργαζόμενο ή ακόμα να τον βοηθήσει στην επαγγελματική του ανέλιξη με την ανάλογη μισθολογική αύξηση.

Το EIMF είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός που ειδικεύεται στην παροχή πιστοποιημένων επαγγελματικών προσόντων, μαθημάτων κατάρτισης και σεμιναρίων στον τομέα των χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών, καθώς και διοίκησης. Λειτουργεί με βασικό σκοπό να εξοπλίσει τα άτομα με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα προσόντα που απαιτούνται για να έχουν μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Ο κ. Σιαθάς μοιράζεται επίσης μαζί μας το όραμα του για το EIMF και τους άμεσους στόχους του, μεταξύ των οποίων είναι η επέκταση του οργανισμού στο εξωτερικό αλλά και η προσφορά ακαδημαϊκών προγραμμάτων εντός του 2020. 

Θα μπορούσατε μας δώσετε μια γενική εικόνα για το European Institute of Management and Finance (EIMF), πότε ιδρύθηκε, με ποιο σκοπό, ποια φιλοσοφία, τι προσφέρει και σε τι ειδικεύεται;

Το European Institute of Management and Finance ιδρύθηκε το 2014 ως ένας εκπαιδευτικός οργανισμός που ειδικεύεται στην παροχή πιστοποιημένων επαγγελματικών προσόντων, μαθημάτων κατάρτισης και σεμιναρίων στον τομέα των χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών, καθώς και της διοίκησης. Λειτούργησε με σκοπό να καλύψει ένα κενό που υπήρχε τότε στο χώρο της εκπαίδευσης στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα ως μια σχολή που θα προσφέρει την ευκαιρία σε άτομα να αποκτήσουν διεθνείς πιστοποιήσεις στο αντικείμενο εργασίας τους. Δηλαδή βασικός σκοπός του ήταν και είναι να εξοπλίσει τα άτομα με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα προσόντα που απαιτούνται για να έχουν μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Το EIMF προσφέρει πιο συγκεκριμένα την οικονομικό-τεχνική κατάρτιση που απαιτείται για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών και αρμοδιοτήτων, κατάρτιση στο νομοθετικό ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει συγκεκριμένους τομείς και κλάδους και σειρές μαθημάτων επαγγελματικής ανέλιξης και συνεχούς εκπαίδευσης/επιμόρφωσης (CPD) που απαιτούνται από τις ρυθμιστικές αρχές. 

Προσφέρει επίσης εκπαίδευση σε διευθυντικές και προσωπικές δεξιότητες κατάρτισης που απαιτούνται στους εν λόγω τομείς. Συγχρόνως συνεργάζεται στενά και με την επιχειρηματική κοινότητα, ώστε να προσφέρει το περιεχόμενο που πραγματικά την ενδιαφέρει και έχει ανάγκη η αγορά.

Ήταν ιδανική στιγμή τότε για την λειτουργία της Σχολής καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν εκτός εργασίας είχαν αυξηθεί σημαντικά και τους δόθηκε η επιλογή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα σπουδών, να αποκτήσουν διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα η τοπική αγορά ζητούσε εξειδικευμένο προσωπικό σε συγκεκριμένους τομείς όπως η κανονιστική συμμόρφωση, η παρεμπόδιση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και η διαχείριση κινδύνων κ.α..

Το EIMF έδωσε δηλαδή την ευκαιρία σε χιλιάδες άτομα να πιστοποιηθούν σε μια πληθώρα κλάδων, προσφέροντας τους παράλληλα την σχετική εξειδίκευση που είχε ανάγκη η κυπριακή αγορά. 

Ως αποτέλεσμα των πιστοποιήσεων αυτών, άτομα που βρίσκονταν εκτός αγοράς εργασίας αύξησαν σημαντικά τις πιθανότητες εργοδότησής τους, αλλά και άτομα που ήδη εργάζονταν  εμβάθυναν τις γνώσεις τους και ενίσχυσαν την προοπτική επαγγελματικής τους ανέλιξης. Να σας τονίσω ότι η εξασφάλιση των πιστοποιητικών αυτών θέλει συνήθως λιγότερο χρόνο (6-8 μήνες), από ότι να προχωρούσαν στην απόκτηση κάποιου μεταπτυχιακού τίτλου.

Ταυτόχρονα σε θέματα κανονιστικής μονάδας και συμμόρφωσης με το όλο και πιο απαιτητικό ευρωπαϊκό ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, το EIMF ήρθε να προσφέρει καινοτόμες  προτάσεις  στη διδασκαλία θεμάτων που θεωρούνταν δύσκολα και βαρετά. Υιοθετήσαμε μία πιο διαδραστική και πρακτική μεθοδολογία εκπαίδευσης  την οποία υλοποίησαν επιτυχώς επαγγελματίες με εμπειρία στο εκάστοτε αντικείμενο.    

Όσον αφορά την φιλοσοφία που χτίσαμε, θέλουμε τα άτομα που έρχονται στο EIMF φεύγοντας, να είναι 100% ευχαριστημένα λόγω της άρτιας και ποιοτικής εκπαίδευσης που έλαβαν, αλλά και ταυτόχρονα της άριστης εξυπηρέτησης που έτυχαν από το προσωπικό του οργανισμού μας. Δεν θέλουμε κανένας που θα έρθει στο Οργανισμός μας να φύγει και να αισθανθεί ότι έχασε τον χρόνο του. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για μας, γιατί ο κόσμος μας είναι επαγγελματίες και ο χρόνος τους είναι πολύ σημαντικός και πολύτιμος.

σγσγσ

Το EIMF δηλαδή είναι ένας εξειδικευμένος φορέας εκπαίδευσης για τον χρηματοοικονομικό τομέα, ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι και στρατηγική του σήμερα;

Το EIMF είναι μια σχολή που συνέχεια εξελίσσεται. Στους βασικούς στόχους του είναι να παρακολουθεί τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς και να προσφέρει την απαραίτητη εκπαίδευση. Επίσης, ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει και σταθμό για την σχολή και αναμένουμε να υλοποιηθεί εντός του 2020, είναι να προσφέρει και ακαδημαϊκά προγράμματα.

Ακόμα στους βασικούς στόχους μας είναι η περαιτέρω επέκταση της σχολής στο εξωτερικό. Ήδη από πέρσι αρκετά από τα προγράμματά μας «τρέχουν» στον Ισραήλ, Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο και στην Μεγάλη Βρετανία. Στόχος μας είναι μέσω κάποιων συνεργασιών που χτίζουμε να αναπτυχθούμε περαιτέρω και στο εξωτερικό.

Αξίζει να αναφέρω ότι το EIMF είναι ένας οργανισμός ο οποίος εξυπηρετεί αρκετά άτομα από το εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους με συγκεκριμένα προγράμματα που προσφέρει. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι μέχρι και από την Αμερική έχουμε τώρα άτομα, τα οποία θα έρθουν στην Κύπρο για να παρακολουθήσουν προγράμματα σχετικά με ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Επίσης έχουν έρθει για να εκπαιδευτούν στον Οργανισμός μας άτομα από διάφορες χώρες και σημαντικούς οργανισμούς του εξωτερικού, όπως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας.

Ποιος είναι ο αριθμός των ατόμων που εκπαιδεύεται κάθε χρόνο στο EIMF, πόσα είναι περίπου τα προγράμματα που προσφέρει και σε ποιους απευθύνονται;

Περίπου πέντε χιλιάδες άτομα εκπαιδεύονται κάθε χρόνο από το EIMF, ενώ συνολικά προσφέρουμε 100-120 προγράμματα, εκ των οποίων κάποια «τρέχουν» τρεις με πέντε φορές τον χρόνο. Επίσης έχουμε αναπτύξει μια διαδραστική πλατφόρμα για online εκπαίδευση, όπου προσφέρονται 45 μαθήματα. 

Αξίζει να αναφέρουμε  επίσης ότι ένα πρόγραμμα διαρκεί από κάποιες ώρες μέχρι και δύο χρόνια, για να εξασφαλίσει κάποιος ένα τίτλο ή μια πιστοποίηση. Αναφορικά με τους πελάτες μας είναι κυρίως τράπεζες, λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, επαγγελματίες του χώρου των υπηρεσιών, εταιρείες τεχνολογίας, ναυτιλιακές εταιρείες, εμπορικές εταιρείες κ.α.

Πείτε μας τα σημαντικότερα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης που προσφέρει το EIMF και το ποσοστό επιτυχίας των φοιτητών σας;

•    Σεμινάρια προετοιμασίας για τις πιστοποιήσεις της Επιτροπής Κεφαιλαιαγοράς Κύπρου

•    CISI Global Financial Compliance

•    CISI Risk in Financial Services

•    CISI International Certificate in Advanced Wealth Management

•    ACAMS Certified Anti-Money Laundering Specialist (CAMS)

•    ACAMS Certified Global Sanctions Specialist (CGSS)

•    EIMF Certificate in Anti-Money Laundering and Financial Crime Compliance

•    EIMF Certified Investment Information Provider Professional

•    Institute of Directors (IoD) Certificate and Diploma

•    EIMF Certificate in Company Law and Corporate Administration

•    Blockchain Training Alliance Qualifications in Blockchain

•    EXIN Privacy Management Qualifications

•    International Association of Privacy Professionals (IAPP) Qualifications

•    AAT Advanced and Professional Diplomas in Accounting

•    EXIN Agile Scrum Foundation and Master

•    PRINCE2 Foundation and Practitioner

•    Chartered Alternative Investment Analyst (CAIA)

Το ποσοστό επιτυχίας των φοιτητών μας είναι πολύ μεγάλο.

ηδφηδηδ

 

Πώς αξιολογείται το EIMF διεθνώς και πόσο σημαντικές είναι οι διαπιστεύσεις και στρατηγικές συνεργασίες του;

Αυτό που λέω πάντα είναι ότι πρέπει να αφήνεις την αγορά να σε κρίνει ενώ ταυτόχρονα εσύ εργάζεσαι  σταθερά πάνω σε επαγγελματικές βάσεις. Εμείς τα τελευταία πέντε χρόνια συνεργαζόμαστε με 10-15 διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και συνδέσμους που μας πιστοποιούν αφού πρώτα μας αξιολογήσουν ενδελεχώς. Δηλαδή κάθε ένα με δύο χρόνια έρχονται και εξετάζουν κατά πόσο πληρούμε συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε την σχετική πιστοποίηση, κάτι που μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι. Επίσης η διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού μας δίνει την ευκαιρία να συγκρίνουμε εκείνο που προσφέρουμε με τα διεθνή πρότυπα και να αναπτυσσόμαστε/προοδεύουμε συνεχώς, ανεβάζοντας το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουμε.

Στο EIMF, έχουμε αποκτήσει καθεστώς διαπίστευσης από μερικούς από τους πλέον καταξιωμένους και αξιόλογους φορείς του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως μεταξύ άλλων το Chartered Institute of Securities and Investments (CISI, το Association of Certified Anti-Money Laundering Specialist (ACAMS), το International Association of Privacy Professionals (IAPP), το Institute of Directors (IoD), το Certified Alternative Investment Analysist Association (CAIA), το Association of Accounting Technicians (AAT), και το Blockchain Training Alliance (BTA).

Το γεγονός ότι τόσοι και διαφορετικοί οργανισμοί μας πιστοποιούν, είναι αναγνώριση ότι κάτι κάνουμε σωστά. Οι συνεργασίες επίσης έχουν ύψιστη σημασία ώστε να παραμείνουμε οι καλύτεροι στον τομέα μας, καθώς μας παρέχουν μια μεγάλη ομάδα εμπειρογνωμόνων σε διαφορετικούς και συνεχώς μεταβαλλόμενους τομείς της οικονομίας. 

Την τελευταία δεκαετία έγιναν μεγάλες αλλαγές στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Κύπρο. Πως το διαχειρίζεται το EIMF, το οποίο ειδικεύεται στην παροχή πιστοποιημένων επαγγελματικών προσόντων, μαθημάτων κατάρτισης και σεμιναρίων στον τομέα των χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο;

Προσφέρουμε αυτό που ζητάει η αγορά, καθώς συνεχώς δημιουργούνται καινούργιες ανάγκες. Παρακολουθούμε δηλαδή τις τάσεις στην αγορά για να μπορούμε να προσφέρουμε τα κατάλληλα προγράμματα, ενώ συγχρόνως τα υπάρχοντα προγράμματα που προσφέρει το EIMF επικαιροποιούνται συνεχώς.

Είναι μια ακόμα πρόκληση για τους ανθρώπους που εργάζονται στο EIMF, όταν θεσπιστεί κάποια καινούργια νομοθεσία ή δημιουργηθεί μια νέα ανάγκη να ενημερωθούμε έγκαιρα και να προσφέρουμε τη σχετική εκπαίδευση. Τώρα π.χ. επεξεργαζόμαστε κάποια θέματα που υπάρχει η ανάγκη στην αγορά, που αφορούν το περιβάλλον και τεχνολογία (διαδικτυακής ασφάλειας, τεχνολογικών ρίσκων). Μιλούμε συνεχώς με εταιρείες και προσπαθούμε να προετοιμάσουμε τα άτομα από την γέννηση κάποιας καινούργιας ανάγκης. Αυτή η άμεση επικοινωνία με τον επιχειρηματικό κόσμο εξασφαλίζει καλύτερη κατάρτιση και προετοιμασία για το χώρο εργασίας σε εκπαιδευόμενους μας. Είναι πολύ σημαντικό για μας τα άτομα που θα έρθουν για εκπαίδευση και πιστοποίηση στο EIMF, η πιστοποίηση αυτή να έχει αντίκρισμα και να τους εξασφαλίσει μια θέση στην αγορά εργασίας.

Ένας απόφοιτος του Ινστιτούτου δηλαδή, ο οποίος είναι εκτός εργασίας έχει περισσότερες ευκαιρίες εργοδότησης, ή αν βρίσκεται σε εργασία έχει περισσότερες ευκαιρίες για ανέλιξη;

Σίγουρα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες τόσο για άτομα που είναι άνεργα να εργοδοτηθούν, όσο και για άτομα που είναι στην εργασία να εξασφαλίσουν καλύτερη θέση ή καλύτερο μισθό. 

Να σας πω ότι είναι αρκετοί οι εργοδότες οι οποίοι ζητούν να τους στείλουμε βιογραφικά για θέσεις που ανοίγουν στις επιχειρήσεις τους, καθώς το EIMF καλύπτει σχεδόν όλες τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται για εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα των χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών.

Υπάρχουν οποιεσδήποτε χορηγίες που να καλύπτουν μέρος του κόστους συμμετοχής σε αυτά τα προγράμματα/μαθήματα;

Τα περισσότερα προγράμματα που προσφέρει το EIMF χορηγούνται από την ΑνΑΔ, τόσο για εργαζόμενους, όσο και για άνεργους. Όσοι θέλουν επίσης να παρακολουθήσουν κάποια από τα προγράμματα μας εκτός σχεδίων της ΑνΑΔ, τότε τυγχάνουν κάποιων τιμολογιακών εκπτώσεων και χορηγιών.

Τα προγράμματα που προσφέρει το EIMF είναι εύκολο να τα παρακολουθήσει κάποιος, ο οποίος στις πλείστες φορές εργάζεται ενώ συγχρόνως και έχει και άλλες υποχρεώσεις. Δεν είναι ένας κλασικός φοιτητής που είναι επικεντρωμένος στις σπουδές του. Υπάρχει η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης των μαθημάτων/σεμιναρίων;

Δίνουμε πολλές επιλογές στους ενδιαφερόμενους για να παρακολουθήσουν τα προγράμματά μας,. Κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει πρωινά, μεσημεριανά ή απογευματινά μαθήματα στο Ινστιτούτο. Επίσης μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ζωντανά από το διαδίκτυο. Δηλαδή, κάποιος από το σπίτι του μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά τα μαθήματα που παραδίδονται στην τάξη και να συμμετέχει. Επίσης όπως προαναφέραμε κάποια ένας μεγάλος αριθμός μαθημάτων προσφέρονται διαδικτυακά.

Τι θα συμβουλεύατε ένα επαγγελματία στα χρηματοοικονομικά που θέλει να ανελιχθεί στον κλάδο του; Τι χρειάζεται να κάνει, ή αν είναι άνεργος για να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες εργοδότησης;

Σπουδές στο τομέα του και εξειδίκευση στο κλάδο που θέλει να ασχοληθεί. Πρέπει να σκεφθεί καλά τι θέλει να κάνει, να ψάξει τις ευκαιρίες και να τις αδράξει για να αναπτυχθεί και να ανελιχθεί στον κλάδο που τον/την ενδιαφέρει. Είναι το κλειδί τόσο για την εργοδότηση, όσο και ανέλιξη του/της. Ο κόσμος επίσης πρέπει να κατανοήσει ότι η συνεχής εκπαίδευση είναι must και οι εταιρείες/οργανισμοί ότι πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση/κατάρτιση των εργαζομένων τους για να μείνουν ανταγωνιστικές στην αγορά.

Το EIMF επικεντρώνεται στην κατάρτιση εργαζομένων στην αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Πώς θα αξιολογούσατε το σημερινό επίπεδο κατάρτισης και τεχνογνωσίας στην Κύπρο και πώς συγκρινόμαστε με την υπόλοιπη ΕΕ;

Θεωρώ ότι σαν βάση έχουμε αρκετά καλά καταρτισμένα άτομα στην Κύπρο. Το θέμα που έχουμε στην Κύπρο και δεν αφορά μόνο το χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά γενικότερα όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, είναι ότι στις πλείστες φορές η κατάρτιση που λαμβάνεται δεν είναι η ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εργασίας που θα κληθούν να εκτελέσουν στην συνέχεια. 

Έχουμε πολύ μεγάλο θέμα σχετικά με την κατάρτιση και γι΄ αυτό  βλέπουμε ότι πάρα πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημίων για να μπορούν να εργοδοτηθούν πρέπει απαραίτητα να κάνουν και μεταπτυχιακά. Το πρώτο πτυχίο δεν είναι αρκετό πλέον για να εξασφαλίσουν μια καλή θέση εργασίας και έτσι αναγκαστικά η πλειοψηφία των φοιτητών καλούνται πέραν από το πρώτο πτυχίο να προβούν σε κάποια μεταπτυχιακή εκπαίδευση ή και επιπλέον πιστοποίηση. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο κυπριακό αλλά γενικότερο, στην Κύπρο όμως λόγω και συγκεκριμένων αναγκών είναι εντονότερο. 

Έχουμε και ένα ρυθμιστικό κενό στην Κύπρο, καθώς μπορεί να έχουν δημιουργηθεί τα πρότυπα σε κάποια επαγγέλματα, αλλά δεν υπάρχει ο φορέας που εγκρίνει τις διάφορες πιστοποιήσεις.

Κλείνοντας, πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχημένη πορεία του EIMF;

Η επιτυχία του EIMF οφείλεται στο γεγονός ότι για τους ανθρώπους του η εκπαίδευση είναι τρόπος ζωής και πάθος. Τόσο το μόνιμο προσωπικό του Ινστιτούτου που ανέρχεται σε 11 άτομα, όσο και οι περίπου 60 μόνιμοι συνεργάτες εκπαιδευτές, οι οποίοι προέρχονται από Κύπρο, Βρετανία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία δουλεύουμε ως ομάδα με μοναδικό σκοπό οι συμμετέχοντες που παρακολουθούν τα προγράμματά μας να λαμβάνουν τα προσόντα που θα τους βοηθήσουν έμπρακτα και αποτελεσματικά στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία .

Loader