Ο έρωτας ζει τελικά και μετά το «I do»;
Προβλήματα που προκαλεί ο γάμος στη σχέση μας σύμφωνα με ειδικούς;
Σύμφωνα με στοιχεία απογραφής στις ΗΠΑ, ο μέσος όρος για τον πρώτο γάμο είναι 27 χρονών για τη γυναίκα και 29 για τον άντρα. ΄Οσον αφορά σε μεγαλουπόλεις όπως η Ουάσινγκτον και η Νέα Υόρκη, το ηλικιακό όριο είναι μεγαλύτερο.
Μερικοί δεν παντρεύονται καθόλου. Τα διαζύγια στις ΗΠΑ είναι λιγότερα, μεταξύ άλλων, και γιατί οι millennials δεν ζευγαρώνουν νωρίς είτε δεν ζευγαρώνουν καθόλου.
Βεβαίως, αυτό συμβαίνει και λόγω οικονομικών συνθηκών. Λόγου χάρη, το άγχος να έχει κανείς ένα πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών, στερεί από πολλούς το σχεδιασμό και την προοπτική του γάμου.
«Βλέπω ζευγάρια που είχαν στέρεη σχέση στο ξεκίνημά τους, να παντρεύονται και να φτάνουν να παλεύουν νιώθοντας ότι ο γάμος έχει καταστρέψει την σχέση τους ή ότι έχουν καταλήξει να είναι με τον λάθος άνθρωπο μέσα σε λίγα χρόνια», λέει στη HuffPost US η Λιζ Χίγκινς, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρα Συμβουλευτικού Κέντρου για millennials στο Ντάλας.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η ψυχολόγος Κέλιφερν Πόμερανζ από το Bay Area αναφέρει πως πριν από το γάμο έχουμε μια αίσθηση αυτονομίας καθώς παίρνουμε αποφάσεις ζωής με σκοπό να πετύχουμε προσωπικούς στόχους.
Ο γάμος μετατοπίζει την εστία του ενδιαφέροντος από το «τι είναι καλό για μένα» στο «τι είναι καλό για εμάς» το οποίο μπορεί να σημαίνει συμβιβασμό στις προσωπικές μας προτιμήσεις.
Σύμφωνα με τον Ράιαν Χόους, ψυχολόγο στην Καλιφόρνια, «για εκείνους που βλέπουν τους όρκους και τη δέσμευση ως περιοριστικά, ο γάμος είναι το τέλος της ελευθερίας και η αρχή μιας ζωής ανεκπλήρωτων επιθυμιών και μειωμένων επιλογών». Μπορεί να τους αρέσει να αντιμετωπίζουν τη σχέση τους ως μια επιλογή που αισθάνονται ελεύθεροι να κάνουν κάθε μέρα, όταν έρχεται η ώρα της δέσμευσης, ωστόσο, αντιλαμβάνονται τα εμπόδια και τις επιπλοκές της κατάστασης.
΄Οπως συμπληρώνει, το να προχωρήσει κανείς στη δέσμευση ενός γάμου, τοποθετεί τη σχέση του σε ένα διαφορετικό επίπεδο ασφάλειας. Αυτό είναι εκείνο που θεωρούμε δεδομένο. Οταν ένα ζευγάρι σταματά εκ προθέσεως να δουλεύει πάνω στη σχέση του... τότε είναι που αρχίζουν να μεγαλώνουν οι ανασφάλειες.
Αυτό, βέβαια, δεν αφορά μόνο εσάς. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα ζευγάρια που είναι μαζί καιρό, όχι μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια.
Κι επίσης, είναι κι ο φόβος ότι ο γάμος μπορεί να αλλάξει τον σύντροφό σου. Υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο σχέσης όταν απλά βγαίνεις με τον άλλο, κι ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο σχέσης μετά το γάμο.
Σύμφωνα με τον Χόους, πολλοί πελάτες του παραπονιούνται ότι ο/η σύντροφός τους ήταν πολύ διαφορετικός στην πρώτη φάση της γνωριμίας τους και καθ’όλο το διάστημα μέχρι να μπουν οι υπογραφές, ενώ μετά την επισφράγιση της δέσμευσης ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος έκανε την εμφάνισή του.
«Συνήθως ο γάμος δίνει στον άνθρωπο την ασφάλεια να αφήσει κάτω τα ... όπλα του, να χαλαρώσει στη σχέση - κάτι που δείχνει ότι οι σύντροφοι δεν προσπαθούν πολύ, είναι εγωιστές ή παίρνουν το σύντροφό τους για δεδομένο», λέει.
Πως μπορεί να καθησυχάσει κανείς τους φόβους του για το γάμο;
΄Οταν κανείς έχει βεβαιωθεί ότι ο σύντροφός του είναι «Αυτός» κι ότι το timing είναι το σωστό, καλό είναι να αναρωτηθεί πόσες απ′ αυτές τις ανησυχίες έχουν σχέση με μοντέλα γάμου με τα οποία μπορεί να μεγάλωσε. Εχουν χωρίσει οι γονείς του; ΄Εμειναν παντρεμένοι αλλά τσακώνονταν σαν το σκύλο με τη γάτα καθ′ όλη τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας; Αυτοί είναι κάποιοι λόγοι που πολλοί έχουν ανησυχία ως και φοβία με το θέμα του γάμου, σύμφωνα με σύμβουλους - θεραπευτές.
Είναι μια σημαντική ανησυχία, αλλά κανείς θα πρέπει να θυμίσει στον εαυτό του ότι η σχέση του με τον σύντροφό του είναι πολύ διαφορετική από αυτή που είχαν οι γονείς του. Κι αν δεν επιθυμεί να έχει αυτού του είδους τη σχέση που είχαν οι γονείς του, μπορεί απλώς να προσπαθήσει ώστε να μην συμβεί. «Συζητήστε αυτό το ζήτημα με τον σύντροφό σας και σκεφτείτε τι είδους γάμου θέλετε να έχετε», λέει ο Χόους.
Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνει κανείς σε σύμβολο γάμου (ακόμα και πριν ανταλλάξει όρκους) αλλά η συζήτηση μεταξύ των δυο συντρόφων είναι εξίσου σημαντική επίσης. «Αυτό θα σας τοποθετήσει πολύ πιο μπροστά από πολλά ζευγάρια που ξεκινούν μια κοινή ζωή», συμπληρώνει.
«Αυτό επίσης θα βοηθήσει να καταλάβουμε ότι μια σχέση είναι ρευστή και αλλάζει διαρκώς, δεν είναι ένα snapshot που σε παγώνει στο χρόνο», λέει η Πόμερανζ. «Κι οι δυο θα συνεχίζετε να μεγαλώνετε και να αλλάζετε μετά το γάμο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε περίεργοι, ανοιχτοί κι ειλικρινείς καθώς δουλεύετε για να καλλιεργήσετε κοινά ενδιαφέροντα και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο να αισθάνεται πολύτιμος κι ασφαλής», συμπληρώνει. Διαβεβαιώνει, δε, ότι η «πληρωμή» γι′ αυτή τη δουλειά που θα κάνετε, θα είναι μεγάλη.
«Οι σχέσεις θέλουν σκληρή δουλειά κι απαιτούν διαρκή αφοσίωση», καταλήγει η ίδια. «Αλλά αν επενδύσει κανείς σ′ αυτό, θα έχει τo όφελος μιας σχέσης που θα είναι η πιο βαθιά κι εκείνη που θα τον κάνει να νιώσει πιο πλήρης από κάθε άλλη σχέση στη ζωή του».