Η διατροφή που αποτρέπει τη στυτική δυσλειτουργία
Τι λένε οι ειδικοί
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τροφή που αποτρέπει τη στυική δυσλειτουργία, ωστόσο, γενικότερα η διατροφή και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από την ανάπτυξη της στυτικής δυσλειτουργίας.
Οι ερευνητές λοιπόν επισημαίνουν πως μια διατροφή που δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα ψάρια και δεν περιλαμβάνει γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και κόκκινα κρέατα μπορεί να υποστηρίξει και την υγιή στυτική λειτουργία. Για εμάς είναι γνωστή ως μεσογειακή διατροφή και έχει αποδείξει πολλάκις τα οφέλη της σε όσους την ακολουθούν.
Διάβασε Επίσης: Εξερεύνησε το στήθος της και κάνε την να απολαύσει την κάθε στιγμή στο sex
Οι ειδικοί βασίστηκαν σε μία μελέτη που ξεκίνησε το 1986 στην οποία συμμετείχαν 21.469 άνδρες και η οποία παρείχε πληροφορίες σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της στυτικής δυσλειτουργίας. Οι συμμετέχοντες ηλικίας 40-75 ετών κατά την έναρξη της μελέτης συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με την κατανάλωση τροφίμων κάθε τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης το 1986.
Συμπερασματικά οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής:
- Οι άνδρες κάτω των 60 ετών με τις καλύτερες επιδόσεις στη μεσογειακή διατροφή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας
- Οι υψηλότερες βαθμολογίες μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκαν επίσης με την χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της στυτικής δυσλειτουργίας μεταξύ των ανδρών άνω των 60 ετών.
- Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν πως η διατήρηση υγιεινών διατροφικών προτύπων κατά τη διάρκεια της ζωής μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από την στυτική δυσλειτουργία.
Επίσης σημαντική θεωρείται η διατροφή που δεν ευνοεί την άνοδο της χοληστερόλης, γεγονός που σημαίνει μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λίπη (κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα). Η υψηλή χοληστερόλη συσχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο, τον διαβήτη, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την υπέρταση, ενώ δυσχεραίνει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Επειδή λοιπόν η στύση εξαρτάται από τη ροή του αίματος, η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να εμποδίσει την ομαλή στυτική λειτουργία.
Παχυσαρκία και στυτική λειτουργία
Πολλές μελέτες έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και άλλων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η στυτική δυσλειτουργία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος στο πέος επηρεάζοντας έτσι την ικανότητα του άνδρα να αποκτήσει και να διατηρήσει τη στύση του.
Τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί επίσης να σχετίζονται με το βάρος ενός ατόμου. Τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μπορούν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της στύσης αλλά η χαμηλή τεστοστερόνη συχνά συνοδεύει τη στυτική δυσλειτουργία. Μια μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος και της στυτικής δυσλειτουργίας σε έναν πληθυσμό 2.435 Ιταλών που είχαν ζητήσει θεραπεία μεταξύ Ιανουαρίου 2001 και Σεπτεμβρίου 2007. Από αυτούς, το 41.5% είχε φυσιολογικό βάρος, το 42.4% ήταν υπέρβαροι, το 12.1% παχύσαρκοι και το 4% σοβαρά παχύσαρκοι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται όσο αυξάνεται ο δείκτης μάζας σώματος και ότι η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο οργανικής στυτικής δυσλειτουργίας.
Διάβασε Επίσης: ''Ask a pornstar'' : Πορνοστάρ απαντούν ποια είναι η καλύτερη στάση
Συμπερασματικά, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους έχουν αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν τη στυτική λειτουργία κατά τη διάρκεια της ζωής.