H Λάρνακα υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030 παρουσιάζει την οπτική της ταυτότητα

H Λάρνακα υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030 παρουσιάζει την οπτική της ταυτότητα

Την Κυριακή 2 Απριλίου πραγματοποιείται η εναρκτήρια εκδήλωση για την διεκδίκηση του τίτλου

Η πόλη της Λάρνακας θα είναι υποψήφια για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030 και την Κυριακή 2 Απριλίου παρουσιάζει για πρώτη φορά την οπτική της ταυτότητα, το όραμα και τους στόχους της.

Με σύνθημα "Όλοι Μαζί για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" κάνει την πρώτη της ενέργεια για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030 η πόλη της Λάρνακας. 

Γι' αυτό τον λόγο προετοιμάζει μία εκδήλωση στην Πλατεία Ζουχούρι την Κυριακή 2 Απριλίου στις 12:00 για να παρουσιάσει το όραμα αυτό. 

Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη παρουσίαση των στόχων και του οράματος της υποψηφιότητας της Λάρνακας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030. Γι’ αυτό, χαρακτηρίζεται από τις κεντρικές αξίες και επιδιώξεις αυτού του οράματος, δηλαδή τη συμπεριληπτικότητα, την ανάδειξη των τοπικών καλλιτεχνών και δημιουργών, τη βιωσιμότητα, τη σύνδεση της παράδοσης με τη σύγχρονη δημιουργία, τη δημιουργική χρήση του δημόσιου χώρου και τέλος, τη φροντίδα για τα παιδιά και τους νέους, που είναι το μέλλον της πόλης.

Με βάση αυτές τις αξίες, η εκδήλωση «Όλοι Μαζί για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» περιλαμβάνει μια σειρά από δημιουργικές δράσεις για όλη την οικογένεια σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και καλλιτέχνες της πόλης, καθώς και ένα μουσικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ορχήστρα Πνευστών και Κρουστών του Sistema Cyprus στη Λάρνακα.

7

ΑΠΟ ΤΙΣ 10:00 – 13:00

Φυτεύουμε τον Σπόρο της Λάρνακας 2030:

Εργαστήριο καλλιέργειας εποχικών φυτών για όλη την οικογένεια

Upcycling:

Εργαστήριο κατασκευής από ανακυκλώσιμα υλικά για όλη την οικογένεια

Δημιουργία εργαστηρίου & Συντονισμός: Ειρήνη Κωνσταντίνου, Artist run space EVOHK

Το Πράσινο Φιδάκι:

Το κλασικό «φιδάκι» γίνεται ένα παιχνίδι μεγάλου μεγέθους στο κέντρο της Πλατείας Ζουχούρι που παρακινεί τα παιδιά να υιοθετήσουν πράσινες πρακτικές στην καθημερινότητά τους. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 7 ετών και άνω. Ιδέα – Σύλληψη: Μαρία Κραμβή, μουσικός & μουσικοπαιδαγωγός

Εικονογράφηση: Θεοδώρα Χαλλούμα, εικονογράφος

Tα εργαστήρια συντονίζει η Ομάδα Δράσης Καλλιτεχνών Λάρνακας και ειδικότερα οι καλλιτέχνες: Ειρήνη Χατζησοφοκλέους, Θεοδώρα Ανδρέου, Μαρία Θεοδοσίου, Μαρία Χατζησοφοκλέους, Νάγια Τ.Καρακώστα, Χαράλαμπος Δαμιανού, Χρίστος Δράκος.

λefkart - Δημιουργώντας με το λευκαρίτικο κέντημα:

Εργαστήριο κατασκευών με βάση το λευκαρίτικο κέντημα για παιδιά και ενήλικες

Το εργαστήριο είναι μέρος του ευρύτερου προγράμματος «λefkart», το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, δημιουργώντας δεσμούς μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών με το λευκαρίτικο κέντημα. Το λefkart υλοποιείται από τα Αρχεία Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης και το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους

Το Youth Makerspace Larnaka σας προσκαλεί να φτιάξετε κατασκευές με 3D pens!

Το εργαστήριo απευθύνεται σε παιδιά και νέους κάθε ηλικίας, με σκοπό να αναπτύξουν δημιουργικές δεξιότητες. Το Youth Makerspace Larnaka, πρόγραμμα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, είναι ένας καινοτόμος χώρος δημιουργίας, κατασκευής και εκπαίδευσης. Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει τον υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό που διαθέτει σε νέους και επαγγελματίες makers έτσι ώστε να αναπτύξουν τεχνολογικά και επιχειρηματικά projects, να εμπλουτίσουν και να μοιραστούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους.

ΣΤΙΣ 13:00

Μουσική εκδήλωση με την Ορχήστρα Πνευστών και Κρουστών του Sistema Cyprus στη Λάρνακα

Η ορχήστρα πνευστών και κρουστών του Sistema Cyprus στη Λάρνακα, μουσικά σύνολα πνευστών του οργανισμού όπως η μπάντα πνευστών Purple Cleff, θα είναι εκεί για να δώσουν μία μελωδική νότα στην όλη εκδήλωση. Tο Sistema Cyprus είναι ένα μουσικό-κοινωνικό πρόγραμμα με επίκεντρο τη δημιουργία ορχηστρών και χορωδιών που ιδρύθηκε το 2018 και εκ’ τότε προσφέρει μουσική εκπαίδευση σε παιδιά και νέους στη Κύπρο χωρίς διακρίσεις. Καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος ορχήστρας: Σαντιάγο Όσσα Αλζάτε

Καλλιτεχνικός συντονιστής Purple Cleff: Ανδρέας Γεωργίου

 

Loader