10 μοναδικές εκδηλώσεις για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

10 μοναδικές εκδηλώσεις για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

Υποδεχόμαστε τον νέο μήνα με τις καλύτερες επιλογές

Ο Αύγουστος είναι προ των πυλών και έχουμε να σου προτείνουμε 10 μοναδικές εκδηλώσεις για να ξεκινήσεις με τον καλύτερο τρόπο τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Ανακάλυψε πιο κάτω όλα όσα έρχονται και ετοιμάσου για αξέχαστες στιγμλες με την οικογένεια και τους φίλους σου.

Οι Βάκχες του Ευριπίδη στις 31 Ιουλίου-  Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’

Ο διεθνούς φήμης καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης, Θεόδωρος Τερζόπουλος, σκηνοθετεί τις Βάκχες του Ευριπίδη, μια από τις πιο αινιγματικές τραγωδίες της αρχαιοελληνικής γραμματείας, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ουγγαρίας με ένα αξιόλογο επιτελείο Ούγγρων ηθοποιών.

Η ουγγρική παραγωγή παρουσιάζεται στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ για δύο παραστάσεις, στις 29 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στις 31 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’. 

Στις Βάκχες, ο Ευριπίδης εξιστορεί την κάθοδο του Διόνυσου στη Θήβα προκειμένου να επιβάλει τη λατρεία του, τη βακχεία. Ο βασιλιάς Πενθέας αρνείται να την αποδεχτεί και ο Διόνυσος τον εκδικείται. Υπό την επήρεια της ένθεης μανίας, ο Πενθέας βρίσκει φρικτό θάνατο στις κορυφές του Κιθαιρώνα, με τη μητέρα του, Αγαύη, να έχει συντελέσει –ενόσω ήταν σε παραφορά– το φοβερό έγκλημα. Ο Διόνυσος εδραιώνει τη θρησκεία του, ανακοινώνοντας τη φριχτή τύχη της βασιλικής οικογένειας.

Ο μεγάλος δεξιοτέχνης του θεάτρου, Θεόδωρος Τερζόπουλος, με την αδιασάλευτη -εδώ και δεκαετίες- διεθνή θεατρική παρουσία, παρουσιάζει την έκτη κατά σειρά σκηνοθετική προσέγγισή του στις Βάκχες. Μέσω της περίφημης Μεθόδου του, καταθέτει άλλη μια θεατρική, πολιτική και μεταφυσική πρόταση, απογειώνοντας το κείμενο του Ευριπίδη αλλά και τη σκηνική πράξη. 

«Η σύγκρουση μεταξύ Διόνυσου και Πενθέα, είναι αυτή μεταξύ ενστίκτου και λογικής, που όταν κανένα από τα δύο δεν μπορεί να μετριαστεί, τότε οι συνέπειες για τους ανθρώπους είναι ολέθριες». 

ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

● Σάββατο, 29 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

● Δευτέρα, 31 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’

▫ Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

▫ Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών

▫ Διάρκεια: 90 λεπτά 

18o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού - 1 Αυγούστου στον Χαρουπόμυλο Λανίτη στη Λεμεσό

Έναρξη προβολών για το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού την Τρίτη, 1η Αυγούστου 2023, στις 8:30μ.μ. με το ντοκιμαντέρ Apolonia, Apolonia, της Lea Glob, - μια συμπαραγωγή Δανίας, Πολωνίας και Γαλλίας.

8:30μ.μ. Apolonia, Apolonia

 

Στο Apolonia, Apolonia, η Lea Glob συνθέτει ένα συναρπαστικό πορτρέτο της νεαρής εικαστικού Αpolonia Sokol, στη διάρκεια 13 ετών, με θέμα την τέχνη, την αγάπη, τη μητρότητα, τη σεξουαλικότητα, την αναπαράσταση και τους τρόπους με τους οποίους κατακτά κανείς την επιτυχία σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την πατριαρχία, τον καπιταλισμό, και τον πόλεμο, χωρίς να χάνει τον εαυτό του.

Την προβολή στηρίζουν η CARDET μέσω του έργου CRESTART, το Γαλλικό Ινστιτούτο και ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης, Φυτώριο.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε πληθώρα διεθνών βραβείων ανάμεσα στα οποία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Άμστερνταμ (IDFA), Καλύτερου Σκανδιναβικού Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Göteborg, POLITIKEN: DOX Award στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κοπεγχάγης CPH:DOX, το Βραβείο Chopin's Nose και το Βραβείο Bank Millenium στο Φεστιβάλ Millennium Docs Against Gravity στην Πολωνία, το Μεγάλο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας και άλλα.

10:30μ.μ. Εκδήλωση Έναρξης με την Έρικα Σωτήρη και το συγκρότημά της

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει live με την Έρικα Σωτήρη και τους μουσικούς Σωτήρη Γιατρού (Κρουστά), Max Daniels (Μπάσο), Παύλο Δανιήλ Λουκαΐδης (Πλήκτρα).

 

1 – 8 Αυγούστου 

19:00 – 23:00 @ Queen Eleanor Suite, Χαρουπόμυλος Λανίτη 

Προβολή σε λούπα: The Broken Pitcher 

Tων Νατάσα Σαντρ Χαγκιγκιάν, Μαρίνα Χριστοδουλίδου, Πήτερ Εραμιάν

Διάρκεια: 69’, Είσοδος ελεύθερη

Η ταινία ξεκινά στις ακόλουθες ώρες:

19:00-20:10, 20:15-21:25, 21:30-22:40

Μετά την πρώτη προβολή (1/8, 19:00) θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία των σκηνοθετών

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν την ταινία The Broken Pitcher, των Νατάσα Σαντρ Χαγκιγκιάν, Μαρίνα Χριστοδουλίδου, Πήτερ Εραμιάν. Ανιχνεύοντας τις επιπτώσεις της χρηματιστικοποίησης και της λιτότητας, το The Broken Pitcher αφορά μια προσωπική υπόθεση: μια κρίσιμη συνάντηση σε μια τράπεζα, όπου γίνονται διαπραγματεύσεις για την εκποίηση μιας οικογενειακής κατοικίας στη Λάρνακα, το 2019. Οι εκποιήσεις είναι ένα από τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην κυπριακή κυβέρνηση από την Τρόικα (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) μετά την οικονομική κρίση του 2012.

Εμπνευσμένη από την ταινία του Abbas Kiarostami First Case - Second Case (1979, Ιράν), η κινηματογραφημένη αναπαράσταση της συνάντησης στην τράπεζα προβάλλεται σε άτομα, τα οποία καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση: «Κατά την άποψη σας, τι πρέπει να κάνουν οι υπάλληλοι της τράπεζας;». Οι απαντήσεις που παρουσιάζονται συνοψίζουν οπτικές ατόμων από ομάδες διαφορετικών υποβάθρων στην Κύπρο και αλλού, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών για το δικαίωμα στη στέγαση, ατόμων με αντίστοιχες εμπειρίες, πολιτικών προσώπων, δικηγόρων, οικονομολόγων και καλλιτεχνών.

Το The Broken Pitcher προβάλλεται με αφορμή των πέρα των 700 εκποιήσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Κύπρο το καλοκαίρι του 2023, ενώ παράλληλα τοποθετεί τη συγκεκριμένη υπόθεση σε σχέση με την αποικιακή ιστορία της οικονομίας, του χρέους και της ιδιοκτησίας. Αναζητώντας δυνατότητες αλλαγής του σεναρίου μέσα από την αλληλεπίδραση με αυτό, παρουσιάζεται εκτεταμένο ερευνητικό υλικό εντός του χώρου προβολής, ο οποίος ενεργοποιείται καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

 

To Φεστιβάλ διεξάγεται μεταξύ 1 και 8 Αυγούστου, με καθημερινές προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Εισιτήρια: €5 ανά ταινία, €35 κάρτα φεστιβάλ (για όλες τις προβολές) 

Προπώληση: 

https://www.soldoutticketbox.com/18th-lemesos-international-documentary-film-festival/?lang=el

Εισιτήρια θα διατίθενται και στην είσοδο. Ώρες ταμείου: 6μ.μ. – 10:30μ.μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ: www.filmfestival.com.cy.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από τη Brave New Culture. Μέγας Χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού (Χορηγικό Πρόγραμμα «ΚΥΠΡΙΑ»)

Χορηγοί Επικοινωνίας: Avant Garde

Yποστηρικτές: Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη, Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας, Φίλοι της Γης, Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, The Island Club, Queer Wave Festival, Accept, Φυτώριο, Visual Voices, Soundscape

Υπότιτλοι: Ελληνικά, Αγγλικά

Όλες οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών

Για περισσότερες πληροφορίες: 

Tηλέφωνο 99 517 910

Ε-mail: [email protected] 

Website: www.filmfestival.com.cy 

Instagram | Facebook @lemesosdocfest

 

Δωρεάν προβολές ταινιών στην Πλατεία Ελευθερίας - 2 Αυγούστου

Για ακόμα ένα καλοκαίρι θα γίνουμε θεατές σε υπαίθριες προβολές στην καρδιά της πρωτεύουσας στην Πλατεία Ελευθερίας!

Κάτω από τον καλοκαιρινό, έναστρο ουρανό της Λευκωσίας, δίπλα στα ενετικά τείχη, στην καρδιά ενός βραβευμένου αρχιτεκτονικού έργου, απολαμβάνουμε blockbusters ταινίες και ζούμε την πόλη μας!

Οι ταινίες που θα δούμε φέτος: 

  • 02.08 Αστερίξ & Οβελίξ στο δρόμο της Κίνας

  • 09.08 Bohemian Rhapsody

Ώρα έναρξης: 21.00

Είσοδος Ελεύθερη

Διοργανωτής: Δίκτυο Εθελοντών Λευκωσιάζω

 

Φεστιβάλ Φέγγαρος - 3-5 Αυγούστου στο χωριό Κάτω Δρυς

.

Την επιστροφή του ετοιμάζει το αγαπημένο μας Φεστιβάλ Φέγγαρος για 11η φορά! Το Φεστιβάλ θα μας κρατήσει την καλύτερη συντροφιά από τις 3-5 Αυγούστου στο χωριό Κάτω Δρυς, ωστόσο αυτή τη φορά το φεστιβάλ θα είναι ιδιαίτερο και πολύ ξεχωριστό.

Ο “Φέγγαρος” είναι ένα φεστιβάλ καθιερωμένο, όχι μόνο επειδή συμπληρώνει φέτος τις ένδεκα διοργανώσεις, είναι καθιερωμένο γιατί κατάφερε να φέρει στην Κύπρο καλλιτέχνες που κάθε φορά έχουν να επιδείξουν κάτι νέο, διαφορετικό, δημιουργικό στη μουσική τους είτε αυτή είναι pop, rock, folk ή ηλεκτρονική με σοβαρές διακρίσεις και ακόμη πιο εντυπωσιακές πωλήσεις. Πέρα από καθιέρωση, έχει κερδίσει την εκτίμηση τόσο των καλλιτεχνών οι οποίοι εμπιστεύονται την οργάνωση και το όραμά του, όσο και του κοινού το οποίο απολαμβάνει τον τρόπο που κάθε χρόνο ο “Φέγγαρος” φροντίζει χωρίς συμβιβασμούς, να καλύπτει τη δίψα για όμορφη μουσική. Αναδεικνύοντας το χωριό και τις ομορφιές που κρύβονται σε κάθε καντούνι, ο “Φέγγαρος” είναι μια γιορτή για όσους αγαπούν τη μουσική, χωρίς ταμπέλες, μόνο με καλή διάθεση.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρεις ΕΔΩ

9ο Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας -  4, 5 και 6 Αυγούστου

Ο Άγιος Θεόδωρος Λάρνακας διοργανώνει και φέτος το τριήμερο Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού που θα προσφέρει πολλές και όμορφες εκδηλώσεις στους φίλους και επισκέπτες της κοινότητας.

Τρεις ημέρες γεμάτες με τέχνες, μουσική, θέατρο, χορό και διάφορες μορφές του πολιτισμού και της παράδοσής μας θα μας προσφέρει για άλλη μία φορά το Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού στον όμορφο Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας που πραγματοποιείται για 9 χρονιά στις 4, 5 και 6 Αυγούστου. 

Το 9ο Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού αρχίζει την Παρασκευή 4 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 6 Αυγούστου ενώ το Σάββατο 5 Αυγούστου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μία μεγάλη συναυλία της αγαπημένης μας ερμηνεύτριας Πέγκυς Ζήνα. 

«Συμπέθεροι για κλάματα» - 2 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο Γ΄ Δημοτικού Ύψωνα

Ο Γιώρκατσος και ο Κωστουρής, τους οποίους γνωρίσαμε πέρσι στο Σουβενίρ Σιόπ Σάιπρους, ξαναχτυπούν. Επίμαχο σημείο η βράκα του Κωστουρή και ένα κατά φαντασίαν φλερτ. 

Όλα όμως ανατρέπονται στην είδηση πως θα γίνουν παππούδες. Ολόκληρη η γειτονιά βρίσκεται στο πόδι με τα καμώματά τους. Ένα έργο που διακωμωδεί με γλαφυρότητα τις συνήθειες και τα ήθη του νησιού.

Τετάρτη 02/08/2023

Αμφιθέατρο Γ΄ Δημοτικού Ύψωνα

20:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πληροφορίες στο 25395600 (εσωτ. 8 )

ή μέσω email: [email protected]

Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλώ - 3,4,5,6,7 Αυγούστου στο Θέατρο Ένα

Η νεοελληνική κωμωδία "Δεν Ακούω, Δεν βλέπω, Δεν μιλώ" είναι μια δροσερή καλοκαιρινή θεατρική πρόταση από το θέατρο Ανεμώνα! Το υπέροχο αυτό έργο που μετράει δεκάδες ανεβάσματα σε Ελλάδα και Κύπρο σκορπίζει ήδη άφθονο και αβίαστο γέλιο! 

ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ένας τυφλός, ένας κουφός και ένας μουγκός είναι αχώριστοι φίλοι και ζουν μαζί αντιμετωπίζοντας από κοινού τις αντιξοότητες που δημιουργεί η καθημερινότητα και οι ειδικές τους δυνατότητες. Σ’ αυτή τη μικρή Βαβέλ, σ’ αυτή την εντελώς ασυνήθιστη συνύπαρξη, ο κάθε ήρωας έχει αναπτύξει τον δικό του κώδικα για να επικοινωνεί με τους άλλους. Και τα καταφέρνουν τόσο… όσο… Κάποια στιγμή μπαίνει στη ζωή τους η Ελπίδα, μια κοπέλα γεμάτη δύναμη και αισιοδοξία, ένας άγγελος της αγάπης!

Το έργο, εμπνευσμένο από έναν παλιό Ινδικό μύθο για την υπομονή και την μακροθυμία απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, είναι μια πολύ ιδιαίτερη, ξεκαρδιστική κωμωδία! Ταυτόχρονα όμως, είναι ένα έργο για τη συντροφικότητα, την αγάπη, την εκτίμηση, τη φιλία, τον καθημερινό αγώνα και την αισιόδοξη προσέγγιση της ζωής. Μια υπέροχη λαϊκή κωμωδία που βασίζεται πολύ στον αυτοσχεδιασμό των ηθοποιών, την κινησιολογία και τον ξέφρενο ρυθμό, με πολλά φαρσικά στοιχεία αλλά και ένα άμεσο και δυνατό μήνυμα ελπίδας, αγάπης, αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην ελλάδα πριν από 27 χρόνια σε σκηνοθεσία του ιδίου του συγγραφέα, του αξέχαστου σκηνοθέτη Γιώργου Θεοδοσιάδη. Έκτοτε μετράει δεκάδες ανεβάσματα στην Αθήνα και πάντα με μια ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό. Η παράσταση αποτελεί μια δροσερή πρόταση για μια ευχάριστη διέξοδο από τις σκοτούρες, τα άγχη και τις αγωνίες της καθημερινότητας. Παράλληλα, το έργο αποστέλνει τα κοινωνικά του μηνύματα ανάγλυφα και με τρόπο άμεσο, σε μια εποχή που οι αρνητικές σκέψεις πληθαίνουν και οι αληθινές αξίες της ζωής τίθενται υπό αμφισβήτηση. 

Η Ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαββίδης

Σκηνικά-Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Φωτιστικός σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης

Ηθοποιοί: Ηλίας Ανδρέου, Γιώργης Χριστοδούλου, Δημήτρης Γιωρκάτζης και η Έλια Ιωαννίδου

Χειρισμός φωτισμού-Ήχου: Λήδα Καραγιάννη

Γραφικά-σχεδιασμός αφίσας: Θεοδώρα Μεγαλέμου

Μακιγιάζ: Γιώτα Τσιολάκκη

Φωτογραφίες: Παντελής Χατζημηνάς

Τελευταίες παραστάσεις στην έδρα:

26 Ιουλίου (Τετάρτη), 28/29/30 Ιουλίου (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ: 

Τετάρτη, Παρασκευή, Σαββατο, Κυριακή στις 20:30 μέχρι την Κυριακή 30 Ιουλίου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 70007721

Περιοδείες: 

Λεμεσός: 3,4,5,6,7 Αυγούστου (Πεμ.Παρ.Σαβ.Κυρ.Δευτ.) Θέατρο Ένα(Versus) – περιοχή Κάστρου. Δερύνεια: 9 Αυγούστου (Τετάρτη) στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας. Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20:30.

Εισιτήρια: SoldOut Tickets, καταστήματα STEPHANIS και απευθείας από τα Ταμεία των θεάτρων πριν από την παράσταση(από τις 19:30).

Έκθεση του Πειραματικού Εργαστηρίου Κεραμικής Ανδρολύκου στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο - , 4 Αυγούστου Αίθουσα ΔΑΝΑΗ 

Με στόχο την έμπρακτη και διαχρονική στήριξη της καλλιτεχνικής κοινότητας της Κύπρου, το ξενοδοχείο Almyra, σε συνεργασία με τoν κεραμίστα Βάσο Δημητρίου, φιλοξενεί έκθεση με τα έργα που συμμετείχαν στο πλέον καθιερωμένο και μοναδικό Πειραματικό Εργαστήρι Κεραμικής Ανδρολύκου.

Το εργαστήρι διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2017 με κύριο στόχο τον πειραματισμό και την αξιοποίηση ντόπιων χωμάτων, κατάλληλων για την ανάπτυξη μορφών σύγχρονης κεραμικής. Με την καθοδήγηση και εμπειρία του κ. Δημητρίου, ερευνώνται και διευρύνονται διαφορετικές πειραματικές τεχνικές ψησίματος, όπως το raku, το naked raku, το raku dolce, η κατασκευή και η θεωρία της terra sigillata, τα saggar και πολλά άλλα. 

Παράλληλα, στην έκθεση θα παρουσιαστούν και έργα του κ. Δημητρίου, στα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να παρατηρήσουν την αγάπη για την μοντέρνα και μη συμβατική κεραμική, η οποία χαρακτηρίζει όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση: 

Μύρια Νικολαΐδη, Λένη Λοΐζου, Έμιλυ Έλληνα, Εύα Παπαβασιλείου, Χριστίνα Κυπριανού, Αντωνία Στυλιανού, Μαρία Θεοδώρου, Μαρία Πασχάλη, Μαρία Ανδρέου, Τερέζα Τούρβας, Τέλης Παπαδόπουλος, Ελίνα Σολωμονίδου, Ζωή Μαυρογένους, Μιρό Σκαπούλλη, Λούκας Σπάθης, Άντρια Παπανικολάου, Δέσπω Νικολαΐδου, Μυρτώ Αριστείδου, Τατιάνα Βασίλιεβα, Έλλη Φιλίππου.  Εγκαίνια: Παρασκευή, 4 Αυγούστου, στις 7:30μμ., Αίθουσα ΔΑΝΑΗ 

 

Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 31 Αυγούστου 2023

Διεύθυνση: Ξενοδοχείο Almyra, Λεωφόρος Ποσειδώνος 12, 8042 Πάφος 

 

«Ιππόλυτος» από την Ελλάδα έρχεται στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου - 4-5 Αυγούστου

 

Η Kατερίνα Ευαγγελάτου, διακεκριμένη σκηνοθέτις και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, σκηνοθετεί την παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη καταθέτοντας μια ακόμα ενδιαφέρουσα προσέγγιση, με μια διανομή σημαντικών πρωταγωνιστών και συντελεστών.

Με κεντρικά πρόσωπα του μύθου τη Φαίδρα, δεύτερη σύζυγο του Θησέα, απόγονη του Ήλιου, κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, που προέρχεται από τόπους μακρινούς όπου κυριαρχεί το πάθος και η μαγεία, και τον Ιππόλυτο, γιο του Θησέα από την Αμαζόνα Ιππολύτη, προσκολλημένο εμμονικά σε μια ιερή αγνότητα, ο Ευριπίδης υφαίνει μια αριστοτεχνική θεατρική παγίδα κλιμάκωσης του τραγικού, όπου οι θεοί παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Η Αφροδίτη στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και παρακολουθεί με ηδονοβλεπτική ματιά πώς το ανθρώπινο είδος γίνεται άθυρμα των επιθυμιών της. Το μάτι της γίνεται μάτι μας και τα πρόσωπα απογυμνώνονται. Τα γυμνά σώματα μεταφέρουν την έκρηξη, τον πόθο, τη λαγνεία αλλά και την αγνότητα του γένους των ανθρώπων.

Μια σκηνοθεσία που βουτάει στο άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη, βλέποντάς το σαν έναν σύγχρονο εφιάλτη μέσα σε ένα ποιητικό σκηνικό, όπου τα πρόσωπα παλεύουν με τις αδυναμίες τους και ο έρωτας είναι τόσο παράφορος που δεν μπορεί παρά να είναι μοιραίος. Ένας δυνατός θίασος 24 ηθοποιών και τεσσάρων μουσικών βρίσκεται συνεχώς επί σκηνής.

✹ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ✹

Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης

Δραματουργική επεξεργασία/Διασκευή/Σκηνοθεσία:

Κατερίνα Ευαγγελάτου

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Εύα Γουλάκου

Μουσική σύνθεση/Ενορχήστρωση: Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Χορογραφία: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Σχεδιασμός βίντεο: Παντελής Μάκκας

Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Παυλόπουλος

Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Μπραουδάκης

Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Βλάχμπεη

Βοηθός ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα-Αναστασία Φτούλη

Βοηθός φωτίστριας: Λάμπρος Παπούλιας

Βοηθός σχεδιαστή βίντεο: Ανθή Παρασκευά Βελουδογιάννη

Σχεδιασμός κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης

✹ΔΙΑΝΟΜΗ✹(ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ):

Υπηρέτης: Διαμαντής Αδαμαντίδης

Φαίδρα: Κόρα Καρβούνη

Εξάγγελος: Δημήτρης Παπανικολάου

Τροφός: Μαρία Σκουλά

Αφροδίτη / Άρτεμις: Έλενα Τοπαλίδου

Θησέας: Γιάννης Τσορτέκης

Ιππόλυτος: Ορέστης Χαλκιάς

Χορός Γυναικών:

Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Ιωάννα Λέκκα, Αμαλία Νίνου, Μελίνα Πολυζώνη, Ηρώ Χαλκίδη

Χορός Κυνηγών:

Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γιώργος Βασιλόπουλος,

Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Νίκος Γονίδης, Νίκος Γρηγοριάδης,

Χρήστος Διαμαντούδης, Μάριος Κρητικόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης, Αλέξανδρος Πιεχόβιακ, Αλέξανδρος Τωμαδάκης,

Μάριος Χατζηαντώνη, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

 Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 │ Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:15

Συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 45 – 60 λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης, για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού. Μετά την έναρξη της παράστασης, η είσοδος στο θέατρο δεν επιτρέπεται. . ▸ Εισιτήρια online ➯ https://bit.ly/3M2d3xU

▸ Ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ:

www.greekdramafest.com

4 ΑΥΓ ΣΤΙΣ 9 Μ.Μ. – 5 ΑΥΓ ΣΤΙΣ 9 Μ.Μ.

Στέφανο Κορκολή - 4 Αυγούστου στους κήπους του Cavo Zoe Seaside Hotel

Το ξενοδοχείο Cavo Zoe Seaside Hotel στον Πρωταρά σε συνεργασία με το Δίκτυο Εθελοντών Λευκωσιάζω για ακόμα μια φορά ενώνουν δυνάμεις για μια μαγευτική συναυλία με τον Στέφανο Κορκολή στις 4 Αυγούστου στις 8μμ πλάι στο κύμα και κάτω από τον έναστρο Αυγουστιάτικο ουρανό.

Οι διοργανωτές, θέλοντας να συμβάλουν στο έργο του συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», θα εκπληρώσουν κατά τη διάρκεια της βραδιάς την ευχή ενός παιδιού, στο πλαίσιο του προγράμματος του συνδέσμου για ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών που υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου, που είναι πάρα πολύ αναγκαία για τη θεραπεία τους.

Ο Στέφανος Κορκολής, ο αγαπημένος συνθέτης και ερμηνευτής, θα παρουσιάσει στους κήπους του Cavo Zoe Seaside Hotel μια μουσική αναδρομή στο σύνολο του έργου του.  Έχοντας στο πλευρό του την εξαιρετική ερμηνεύτρια, Σοφία Μανουσάκη θα ερμηνεύσουν τόσο δικές του επιτυχίες όσο και τραγούδια που έχει γράψει για σπουδαίους τραγουδιστές όπως οι Δημήτρης Μητροπάνος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Νάνα Μούσχουρη, Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Μαρινέλλα, Μάριος Φραγκούλης, Πάνος Μουζουράκης, Γιώτα Νέγκα και Ελεωνόρα Ζουγανέλη.  Το μουσικό αυτό οδοιπορικό, θα αναδείξει παράλληλα τις συγγένειες ανάμεσα στις συνθέσεις του Στέφανου Κορκολή και σε μουσικά ακούσματα από όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα στο «The man I love » του George Gershwin και το «Libertango» του Astor Piazzolla.

Πληροφορίες: 99932933 & 23730500

Κρατήσεις: www.cavozoe.com

Λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας. Η προσέλευση στην εκδήλωση θα γίνεται μονο με κράτηση.

Τιμές: 

Τραπεζι VIP: €50/ άτομο

Τραπεζι απλό: €30/ άτομο 

Στις πιο κάτω τιμές περιλαμβάνεται 1 φιάλη κρασί ανά δυο άτομα καθώς και finger food plater (ζεστό και κρύο).  

Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια στη Λευκωσία - μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου

 

Το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Θέατρο Ένα ανακοινώνουν την έναρξη του Μαραθωνίου Θερινών Προβολών 2023 που πραγματοποιείται, όπως κάθε καλοκαίρι, στον Θερινό Κινηματογράφο της Λευκωσίας «Κωνστάντια».

Κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό της πρωτεύουσας εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια, ο Μαραθώνιος Θερινών Προβολών αναβιώνει στο Θερινό Σινεμά «Κωνστάντια», έναν από τους ωραιότερους παλιούς κινηματογράφους της πρωτεύουσας, παραμένοντας  ένας από σημαντικότερους κινηματογραφικούς θεσμούς του κράτους, τόσο όσον αφορά στην κινηματογραφική παιδεία όσο και στην αναβάθμιση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.

Με γνώμονα την ποιότητα, τη διεύρυνση της κινηματογραφικής παιδείας του κοινού και την ψυχαγωγία, κάτω από τα αστέρια και το φεγγάρι του καλοκαιρινού ουρανού και με τη νοσταλγική ατμόσφαιρα του θερινού κινηματογράφου, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα μοναδικό πρόγραμμα ταινιών, ένα πολιτισμικό ψηφιδωτό από όλες τις γωνιές της γης, με ταινίες που διακρίθηκαν με μεγάλα βραβεία όπως, PAN’S LABYRINTH/ Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑ (3 Βραβεία Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής και Καλύτερου Μακιγιάζ, 2007), NO BEARS / ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τεργέστης, 2023, Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής¬¬-Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, 2022), THREE MANY WEDDINGS / ΤΡΕΙΣ ΓΑΜΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ( Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Μonte Carlo Comedy Film Festival, 2014, Βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας – Feroz Awards, 2014), HAPPY TOGETHER / ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ (Βραβείο Σκηνοθεσίας - Φεστιβάλ Καννών, 1997, Βραβείο Κοινού-Διεθνές Φεστιβάλ Αριζόνας, 1998, Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού (Τόνι Λιουγκ)-Φεστιβάλ Χονγκ Κονγκ, 1999), FLEE / ΦΥΓΗ ( 3 Υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, 2022, 2 Υποψηφιότητες  για BAFTA, Καλύτερου Ντοκιμαντέρ & Καλύτερης Ταινίας Κινούμενων Σχεδίων, 2022, Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής-Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance, 2022) και AFTERSUN  (Βραβείο της Επιτροπής – Εβδομάδα Κριτικής, Φεστιβάλ Καννών, 2022, Επτά βραβεία BIFA (British Independent Film Awards): Καλύτερης Βρετανικής Ανεξάρτητης Ταινίας , Σκηνοθεσίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ και Μουσικής Επιμέλειας, Μεγάλο Βραβείο -Deauville American Film Festival, 2022). 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ταινίες κυπριακής και ελληνικής παραγωγής, όπως η πολυβραβευμένη ταινία του Γιώργου Γούση ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ, η δραματική ταινία .DOG της Γιάννας Αμερικανού, το συγκινητικό ντοκιμαντέρ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΦΕΤΙΝΕ σε σκηνοθεσία και σενάριο Γελίζ Σουκρί, και η δραματική κομεντί ΚΙΜΜΕΡΙΑ του Σάιμον Φαρμακά (Καλύτερη ταινία – 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Lucania, Ιταλία, 2018, Καλύτερη Κυπριακή Ταινία-16ο Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος, 2018, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας–17ο φεστιβάλ Κινηματογράφου Nachalo Αγ. Πετρούπολη Ρώσικη Ομοσπονδία, 2018, Βραβείο Κοινού- 4ο Φεστιβάλ Underground Film & Art Sacramento ΗΠΑ). 

O Μαραθώνιος δε θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει και ταινίες για  τους μικρούς σινεφίλ, όπως είναι το πολυβραβευμένο ιαπωνικό animation ΜΠΕΛ: Ο ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ / BELLE.  

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 

Μέχρι 10 Σεπτεμβρίου 2023 κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 21.00.

Είσοδος 5 ευρώ. Για άτομα με αναπηρίες, η είσοδος είναι δωρεάν.

Διαδικτυακά εισιτήρια (6 ευρώ) μέσω της ιστοσελίδας tickethour (πληροφορίες για tickethour 77777040)

Για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 22348203, 99469027 στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Ένα theatroena.com.cy, στην ιστοσελίδα filmingincyprus.gov.cy καθώς και στο Facebook του Φεστιβάλ: Μαραθώνιος Θερινών Προβολών

 

Διεύθυνση: Κινηματοθέατρο Κωνστάντια: Σόλωνος Μιχαηλίδη 15, Παλλουριώτισσα

 

Loader