Τα πιο περίεργα Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα στο κόσμο τις γιορτές
Κάθε χώρα έχει τα δικά της ήθη και έθιμα για τα Χριστούγεννα, που άλλοτε μοιάζουν με τα δικά μας και άλλοτε όχι
Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα πιο παράξενα και άγνωστα για εμάς Χριστουγεννιάτικα έθιμα, που επικρατούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Αγγλία
Στην Αγγλία, η παράδοση θέλει τους Άγγλους να αφήνουν, μπράντι για τον Άι Βασίλη και καρότα για τον Ρούντολφ, ενώ τα παιδιά κρεμούν χριστουγεννιάτικες κάλτσες, για να τις γεμίσει με γλυκά ο πατέρας των Χριστουγέννων.
Γερμανία
Στη Γερμανία, αντί για τις κάλτσες τους, βγάζουν έξω τα παπούτσια τους. Περιμένουν ο Άι Βασίλης να τους τα γεμίσει με γλυκά. Από τις αρχές του Δεκέμβρη, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους έξω και αν δεν ήταν καλά παιδιά τη χρονιά που πέρασε, αντί για γλυκά θα βρουν κλαδιά μέσα.
Τσεχία
Το παράξενο έθιμο έχει να κάνει με τις γυναίκες που θέλουν να μάθουν τα ερωτικά τους για τη χρονιά που έρχεται.
Οι προβληματισμένες υποψήφιες νύφες στέκονται με την πλάτη κολλημένη σε μια πόρτα και πετούν ένα από τα παπούτσια τους στον αέρα ώστε να φτάσει σε ύψος ακριβώς πάνω από τον ώμο.
Αν εκείνο προσγειωθεί με τη μύτη να κοιτάει την πόρτα, τότε η γυναίκα πρόκειται να παντρευτεί μέσα στην επόμενη χρονιά.
Στην αντίθετη περίπτωση (αν το τακούνι κοιτάει την πόρτα), το δαχτυλίδι θα αργήσει έναν ακόμη χρόνο να «εμφανιστεί».
Βουλγαρία
12 διαφορετικά φαγητά περιλαμβάνει το εορταστικό τραπέζι, ένα για κάθε μήνα του χρόνου.
Ουκρανία
Στην Ουκρανία τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα φαίνονται συνηθισμένα με μια μικρή όμως διαφορά.
Οι Ουκρανοί κατασκευάζουν έναν αυτοσχέδιο ιστό αράχνης και τον κρύβουν σε κάποιο σημείο μέσα στο δέντρο. Καλή τύχη περιμένει όποιον τον βρει.
Το έθιμο συνδέεται με τον μύθο μιας φτωχής χήρας η οποία δεν είχε αρκετά χρήματα για να στολίσει το οικογενειακό δέντρο.
Ξυπνώντας ένα πρωί, είδε την επιθυμία της να γίνεται πραγματικότητα από μία αράχνη που ύφαινε τον ιστό της πάνω στο γυμνό έλατο.
Ουγγαρία
Ουγγαρία, μία χώρα όπου τα Χριστούγεννα είναι η πιο μεγάλη γιορτή. Γι’ αυτό το λόγο θα βρει κανείς και τα πιο πολλά και ενδιαφέροντα έθιμα.
Κατ’ αρχάς ο Άγιος Βασίλης, o Santa Claus τους, έρχεται όχι τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου, αλλά από τις 6 του μηνός!
Τα δώρα τα αφήνει στα παπούτσια των παιδιών, που πρέπει να είναι καθαρά και τοποθετημένα έξω από το σπίτι.
Τέλος, στο εορταστικό τραπέζι προτιμούν το ψάρι.
Νορβηγία
Στην δική μας λαογραφία, τα Χριστούγεννα δεχόμαστε επισκέψεις από καλικάντζαρους, όμως στην Νορβηγία έχουν έναν ακόμα πιο σκοτεινό μύθο.
Σύμφωνα με αυτόν, κάθε παραμονή Χριστουγέννων μάγισσες και διάφορα άλλα δαιμόνια πνεύματα αναζητούν από τις αυλές των σπιτιών σκούπες, που κλέβουν και χρησιμοποιούν για να πετάξουν.
Γι’ αυτό είναι παράδοση οι Νορβηγοί να κρύβουν τις σκούπες το βράδυ εκείνο προκειμένου να κακά πνεύματα να μην πλησιάσουν το σπίτι τους και να προλάβουν το κακό.
Ολλανδία
Ένα «αποικιοκρατικό» έθιμο έχουν τα Χριστούγεννα στην Ολλανδία. Ο Άγιος Βασίλης δεν μοιράζει μόνος του τα δώρα.
Αυτός επιβλέπει και όλη τη δουλειά την κάνει ο Zwarte Piet (Μαύρος Πιτ), ο σκλάβος βοηθός του
Στα παιδιά λένε ότι αν δεν είναι φρόνιμα, ο Μαύρος Πιτ θα έρθει και θα τα πάρει μέσα στο σάκο του και θα τα πάει στην Ισπανία, εκεί όπου ο Ολλανδός Άγιος Βασίλης ζει παραδοσιακά.
Λετονία
Τα δώρα δεν έρχονται στις 25 ή στις 31 του μηνός, αλλά κάθε μέρα των γιορτών.
12 μέρες διαρκούν οι γιορτές και όλοι κάνουν δώρα σε όλους κάθε μία από αυτές.
Ιρλανδία
Tην νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο τοποθετείται στο περβάζι.
Το αναμμένο κερί στα παράθυρα είναι ένα σύμβολο καλωσορίσματος της Μαρίας και του Ιωσήφ, οι οποίοι εκείνο το βράδυ ψάχνουν απεγνωσμένα ένα πανδοχείο.
Καταλονία
Στην Καταλονία οι Χριστουγεννιάτικες συνήθειες είναι πιο συμβολικές. Συγκεκριμένα για τον παραδοσιακό στολισμό την περίοδο των Χριστουγέννων, οι Καταλονοί τοποθετούν στα σπίτια τους μία φιγούρα στην στάση της αφόδευσης, τη λεγόμενη «El Caganer»
Συμβολίζει την καλή τύχη και τη γονιμότητα της γης, ώστε η χρονιά που θα ακολουθήσει να φέρει καλή σοδειά.
Τα παιδιά στην Καταλονία, ακολουθούν και εκείνα ένα έθιμο, που τα θέλει να φροντίζουν ένα κούτσουρο από τις 8 Δεκέμβρη μέχρι την αλλαγή του χρόνου.
Τα παιδιά, πρέπει να το έχουν σκεπασμένο με μία κουβέρτα και να το ταΐζουν κάθε απόγευμα με «Turron», δηλαδή το μαντολάτο, ώστε να το κρατούν ζεστό και καλοταϊσμένο για να μπορέσει να «αφοδεύσει» πολλά γλυκά την Πρωτοχρονιά.
Αυστρία
Στην Αυστρία ο δίδυμος αδερφός του είναι εξίσου διάσημος με αυτόν.
Λέγεται Krampus και στην ουσία είναι το ακριβώς αντίθετο από τον γλυκό και αγαπημένο Άγιο μικρών και μεγάλων, αφού είναι ένας δαίμονας που παρακολουθεί τα παιδιά και τιμωρεί όσα ήταν κακά τη χρονιά που πέρασε, παίρνοντάς τα μαζί του στα σκοτεινά και βαθιά έγκατα της γης.
Γαλλία
Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά στην Γαλλία αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι, για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο Πατέρας των Χριστουγέννων (Pere Noel), που θα κατέβει από την καμινάδα καθώς κοιμούνται.
O Pere Noel συνοδεύεται από ένα άλλο παππούλη τον Pere Fouettard, ο οποίος δέρνει ελαφρά τα παιδιά που ήταν άτακτα κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Ιταλία
Οι Ιταλοί τα Χριστούγεννα πετάνε τα παλιά έπιπλα έξω από τα παράθυρα. Με αυτό το έθιμο, λένε, ότι θα φύγουν τα παλιά προβλήματα.
Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ξεκινούν με το σύνθημα που δίνεται από ένα κανόνι που βρίσκεται στη Ρώμη.
Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά ντύνονται βοσκοί και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας τα κάλαντα, ενώ ο κόσμος τους κερνά με γλυκά και ξηρούς καρπούς ή τους δίνει λεφτά.
O κόσμος μαζεύεται στις πλατείες όπου διεξάγεται διαγωνισμός για την καλύτερη φάτνη. Tο βράδυ, καίνε το «appo» ( το κούτσουρο των Χριστουγέννων) και το Λυχνάρι της Mοίρας φέρνει δώρα σε όλους.
Στις 6 Iανουαρίου, τα παιδιά περιμένουν με αγωνία τη γριά La Befana, η οποία ψάχνει τον μικρό Ιησού και στην πορεία της αναζήτησής της αφήνει δώρα στα φρόνιμα παιδιά.
Ισλανδία
Όχι έναν, όχι δύο, ούτε τρεις αλλά 13 Άγιους Βασίληδες έχει η παράδοση της Ισλανδίας.
Η ομάδα τους ονομάζεται Yule Lads και η παράδοση τους θέλει να μοιάζουν με κοντά, άσχημα αλλά τρισχαριτωμένα τρολ.
Σύμφωνα με το μύθο, ξεκινούν τις «επισκέψεις» τους από τις 12 Δεκεμβρίου και για τον υπόλοιπο μήνα βγαίνει στα σπίτια κάθε μέρα και ένα διαφορετικό από αυτά.
Ο στόχος τους;
Να σκορπίζουν έναν ευχάριστο πανικό με τις σκανδαλιές τους, καθώς μπαίνουν στα σπίτια από το τζάκι και σκορπίζοντας γύρω τους αστρόσκονη, κάνουν συνεχώς μικρές φάρσες στους κατοίκους τους.
Ολλανδία
Zwarte Piet ή αλλιώς Μαύρος Πέτρος, λέγεται η δημοφιλής γιορτινή φιγούρα της Ολλανδίας.
Το μικρόσωμο αυτό τρολ, που περνά το χρόνο του σκάβοντας στα ανθρακωρυχεία (εξού και το μαύρο χρώμα του), ανεβοκατεβαίνει με άνεση τις καμινάδες των σπιτιών, αφού ο καπνός και τα κάρβουνα πλέον δεν τον ενοχλούν.
Σύμφωνα με την παράδοση, το χόμπι του είναι να παρακολουθεί τα παιδιά, δίνοντας στη συνέχεια αναφορά στον Άγιο Βασίλη για το ποια ήταν καλά και ποια όχι, αλλά και να τον συνοδεύει στο μοίρασμα των δώρων.
Τα κακά παιδιά, αντί για δώρα βρίσκουν από τον Μαύρο Πέτρο μια κάλτσα γεμάτη με κάρβουνα.
Κίνα
Αντί για χριστουγεννιάτικο δέντρο, στολίζουν τα «δέντρα του φωτός »με λαμπάκια και λουλούδια.
Ιαπωνία
Οι Ιάπωνες, χωρίς να έχουν βέβαια τα Χριστούγεννα στη θρησκεία τους, αλλά επηρεασμένοι από τη δυτική μόδα, έχουν ένα διατροφικό έθιμο, που τους θέλει να τρώνε τα διάσημα κοτόπουλα KFC, που έχει επικρατήσει χάρη σε μία πολύ επιτυχημένη διαφήμιση της εταιρίας το 1974.
Το junk food έχει την τιμητική του ακόμα και αυτές τις γιορτινές μέρες, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που δεν είναι δυνατόν να βρει κανείς ελεύθερο τραπέζι αν δεν έχει κάνει κράτηση.
Αυστραλία
Καθώς στο νότιο ημισφαίριο ο χειμώνας είναι όταν εμείς έχουμε καλοκαίρι και το αντίστροφο, είναι λογικό τα Χριστούγεννα να γιορτάζονται υπό εντελώς διαφορετικές καιρικές συνθήκες.
Ως εκ τούτου, το να απεικονίζεται ο Άγιος Βασίλης ντυμένος με κόκκινο παλτό και γούνα, καβάλα σε έλκηθρο για τα χιόνια, είναι κάτι εντελώς άτοπο.
Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, με τις νέες κατακτήσεις της τεχνολογίας, το παραδοσιακό του μέσο μεταφοράς δεν είναι άλλο από το τζετ σκι. Ο Άγιος Βασίλης καταφθάνει από τη θάλασσα!
Καναδάς
Στον Καναδά, τα Χριστούγεννα ανήκουν δικαιωματικά στα παιδιά.
Το καναδέζικο ταχυδρομείο έχει δημιουργήσει ειδικό ταχυδρομικό κώδικα (H0H 0H0), για να μπορούν τα παιδιά να στέλνουν τα γράμματά τους στον Άι Βασίλη αλλά και οι εργαζόμενοι, απαντούν στα γράμματά τους.
Μέσα σε 27 χρόνια μάλιστα, έχουν απαντηθεί 15 εκατομμύρια γράμματα.
Αργεντινή
Τη νύχτα των Χριστουγέννων, οι νέοι βγαίνουν στους δρόμους και πυροβολούν με το όπλο τους!
Βενεζουέλα
Στο Καράκας της Βενεζουέλας οι θρησκευτικοί εορτασμοί των Χριστουγέννων διαρκούν κάθε χρόνο από τις 16 του Δεκέμβρη μέχρι την παραμονή.
Τα πρωινά εκείνων των ημερών, πραγματοποιούνται εκκλησιαστικές λειτουργίες μεγάλης κλίμακας στις οποίες οι άνθρωποι καλούνται να πάνε με πατίνια roller!
Η κυκλοφορία αυτοκινήτων απαγορεύεται μέχρι τις 8 η ώρα το βράδυ προκειμένου οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα πατίνια τους ελεύθερα όλες τις μέρες.
Το έθιμο μάλιστα υπαγορεύει στα μικρά παιδιά να παίρνουν μια μεγάλη κλωστή, να δένουν τη μία άκρη στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους και την άλλη να την αφήσουν να κρέμεται έξω από τα παράθυρά τους.
Το άλλο πρωί, οι άνθρωποι που περνούν με τα πατίνια έξω από το παράθυρό τους, τραβούν την κλωστή για να τους ξυπνήσουν και να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα.