Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια και τα μαξιλάρια σας;

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια και τα μαξιλάρια σας;

Τα σεντόνια και τα μαξιλάρια μας φιλοξενούν εκατομμύρια μικροοργανισμούς, από βακτήρια και μύκητες έως ακάρεα. Μάθετε πόσο συχνά πρέπει να τα πλένετε για να διατηρήσετε την υγιεινή και την υγεία σας

Οι καλοκαιρινές διακοπές μάς αρρωσταίνουν
Η κρεβατοκάμαρά μας είναι ο χώρος όπου περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας, και όλη αυτή η επαφή δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη ανεπιθύμητων «κατοίκων».

Μετά από μια κουραστική μέρα, δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να βυθιστούμε σε ένα ζεστό κρεβάτι, ακουμπώντας το κεφάλι μας σε ένα μαλακό μαξιλάρι και να τυλιχτούμε μέσα σε ένα άνετο πάπλωμα. Δυστυχώς, δεν είμαστε οι μόνοι που βρίσκουμε το κρεβάτι μας τόσο ελκυστικό.

Κάτω από την επιφάνεια, μπορεί να σοκαριστείτε αν μάθετε ότι τα σεντόνια σας φιλοξενούν εκατομμύρια βακτήρια, μύκητες, ακάρεα και ιούς. Καθένα από αυτά τα μικροοργανισμοί θεωρεί το κρεβάτι σας παράδεισο, καθώς είναι ένας ζεστός χώρος γεμάτος ιδρώτα, σάλιο, νεκρά κύτταρα του δέρματος και υπολείμματα τροφής για να τραφούν.

Για παράδειγμα, τα ακάρεα σκόνης τρέφονται από τα περίπου 500 εκατομμύρια νεκρά κύτταρα του δέρματος που αποβάλλουμε καθημερινά, κάτι που τα καθιστά ευτυχισμένα. Δυστυχώς, τόσο τα ακάρεα όσο και τα περιττώματά τους μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, άσθμα και έκζεμα.

Τα σεντόνια είναι επίσης παράδεισος για τα βακτήρια. Έρευνα του 2013 που έγινε στο Ινστιτούτο Pasteur de Lille στη Γαλλία βρήκε ότι τα σεντόνια νοσοκομειακών ασθενών ήταν γεμάτα από το βακτήριο Staphylococcus. Παρόλο που τα περισσότερα είδη του Staphylococcus είναι αβλαβή, μερικά, όπως το S. aureus, μπορούν να προκαλέσουν δερματικές μολύνσεις, ακμή και ακόμα και πνευμονία.

Στα νοσοκομεία, τα σεντόνια πλένονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να εξουδετερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους μικροοργανισμούς. Στο σπίτι, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το 2013, η εταιρεία Amerisleep στις ΗΠΑ πήρε δείγματα από μια μαξιλαροθήκη που δεν είχε πλυθεί για μια εβδομάδα. Περιείχε περίπου τρία εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα – 17.000 φορές περισσότερα από αυτά που βρίσκονται στη μέση ενός καθίσματος τουαλέτας.

Επίσης, μια μελέτη του 2006 βρήκε ότι τα μαξιλάρια που χρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια είναι γεμάτα από μύκητες, ειδικά από το είδος Aspergillus fumigatus. Αυτοί οι μύκητες μπορούν να επιβιώσουν σε υγρά περιβάλλοντα που δημιουργούνται από τον ιδρώτα μας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχουν πρόβλημα, τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπτώσεις.

Για άτομα χωρίς αναπνευστικά προβλήματα, οι ειδικοί προτείνουν την αντικατάσταση των μαξιλαριών κάθε δύο χρόνια. Αντίθετα, όσοι πάσχουν από άσθμα ή άλλες πνευμονοπάθειες θα πρέπει να αλλάζουν τα μαξιλάρια τους κάθε τρεις έως έξι μήνες. Τα σεντόνια θα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ το σιδέρωμα βοηθά στην περαιτέρω μείωση των βακτηρίων.

Loader