«Τρεις ελιές τζιαι μιαν τομάταν»: O Δημήτρης Αληθεινός σχολιάζει την εγγενή ανάγκη του κάθε καλλιτέχνη να ερμηνεύσει το “αίνιγμα” της ζωής σε κάθε εποχή

«Τρεις ελιές τζιαι μιαν τομάταν»: O Δημήτρης Αληθεινός σχολιάζει την εγγενή ανάγκη του κάθε καλλιτέχνη να ερμηνεύσει το “αίνιγμα” της ζωής σε κάθε εποχή

Δείτε το νέο επεισόδιο του Vodcast της AG με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Κυπριανού

Στο έκτο επεισόδιο του «Τρεις ελιές τζιαι μιαν τομάταν», o Κωνσταντίνος Κυπριανού φιλοξενεί τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη Δημήτρη Αληθεινό, έναν άνθρωπο που με το έργο και την πορεία του έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στον χώρο της σύγχρονης τέχνης.

Οι δυό τους συζητούν την ιδιαίτερη σχέση του καλλιτέχνη με την Κύπρο, πώς αυτή αναπτύχθηκε μέσα από τις προσωπικές και καλλιτεχνικές του εμπειρίες και πώς η δημιουργία του παραμένει ριζωμένη σε παγκόσμια ζητήματα, από την προστασία των πολιτισμών μέχρι την περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο κύριος Αληθεινός μίλησε επίσης για τους "εκτός κλίμακας" κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, με την πιο πρόσφατη απειλή να είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μεγαλειώδες του έργο "Υπερασπίζοντας τους Πολιτισμούς του Κόσμου", το οποίο αναδεικνύει την αναγκαιότητα της τέχνης ως παγκόσμιας γλώσσας που υπερασπίζεται την πολιτιστική κληρονομιά απέναντι στις απειλές της εποχής μας.

Στο πάρακάτω απόσπασμα ο καλλιτέχνης μιλά για την τέχνη και σχολιάζει την διαχρονικότητα της ανάγκης του κάθε καλλιτέχνη να δημιουργεί τέχνη με σκοπό να ερμηνεύσει το αίνιγμα της ζωής, του έρωτα και του θανάτου. 

Δείτε εδώ ολόκληρο το επεισόδιο του vodcast στο κανάλι της Avant Garde στο YouTube.  

Loader