Eurovision 2026: Ο Akylas σάρωσε στον ελληνικό τελικό με το «Ferto»

Eurovision 2026: Ο Akylas σάρωσε στον ελληνικό τελικό με το «Ferto»

Ποιος είναι ο τραγουδιστής που πήρε 12άρια από επιτροπές και κοινό και τι είπε μετά τη νίκη

Το όνομα του Akylas κυριάρχησε από την πρώτη στιγμή που ακούστηκαν τα αποσπάσματα των υποψήφιων τραγουδιών για τη Eurovision 2026 και τελικά επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, κατακτώντας πανηγυρικά τη νίκη στον ελληνικό τελικό.

Ο Akylas θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision 2026 που θα διεξαχθεί στη Βιέννη, πετυχαίνοντας το απόλυτο σκορ: εξασφάλισε τα 12άρια τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς επιτροπής, αλλά και το 24άρι του κοινού, επιβεβαιώνοντας τη σαρωτική απήχηση του «Ferto».

Στα πρώτα του λόγια μετά τη νίκη δήλωσε: «Σημασία έχει να είσαι αληθινός, πραγματικός», ενώ λίγο αργότερα, εμφανώς συγκινημένος, αγκάλιασε τη μητέρα του πάνω στη σκηνή, σε μία από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς.

Από την πρώτη στιγμή, το «Ferto» εξελίχθηκε σε τραγούδι-«κόλλημα» για τους fans. Το βίντεο κυκλοφορούσε παντού στα social media, ενώ στο TikTok σημείωσε εκρηκτική διάδοση, με πολλούς να σημειώνουν πως η Ελλάδα δεν έχει στείλει κάτι παρόμοιο τα τελευταία χρόνια. Δεν έλειψαν και οι συγκρίσεις με διεθνή viral acts όπως το «Cha Cha Cha», το «Espresso Macchiato» αλλά ακόμη και το «Gangnam Style».

Άλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει και ο ίδιος, οι εμφανίσεις που τον επηρέασαν ήταν έντονα performance-driven: «Sieben, sieben ai lju-lju, Rim Tim Tagi, Cha Cha… Ήθελα κάτι ανεβαστικό, να μπορώ να το χορέψω, να το ζήσω».

Πίσω όμως από τον διασκεδαστικό χαρακτήρα του τραγουδιού κρύβεται και ένα βαθύτερο μήνυμα. Το «Ferto» μιλά για τον υπερκαταναλωτισμό και την απληστία, αλλά και για τα παιδικά απωθημένα. «Είναι για πράγματα που ήθελε να κάνει μικρός και δεν είχε τη δυνατότητα. Είναι μήνυμα για όλα τα παιδιά που είναι στην ίδια κατάσταση. Με αγγίζει πάρα πολύ», είχε δηλώσει, αφιερώνοντας το κομμάτι στους γονείς του και σε όλους τους γονείς που προσπαθούν καθημερινά για τα παιδιά τους.

Ο Ακύλας Μυτιληναίος γεννήθηκε στις Σέρρες και η πρώτη του επαφή με τη μουσική έγινε σε μουσικό σχολείο, ενώ παράλληλα συμμετείχε και σε θεατρικά εργαστήρια. Παρότι αργότερα στράφηκε στη μαγειρική, σπουδάζοντας και δουλεύοντας σε κουζίνες στη Θεσσαλονίκη, η μουσική δεν έφυγε ποτέ από τη ζωή του.

Τα τελευταία 4-5 χρόνια ζει στην Αθήνα, κυνηγώντας επαγγελματικά το όνειρό του. Σημαντικό «σχολείο» για εκείνον αποτέλεσε και η διετής εργασία του σε κρουαζιερόπλοιο, όπου τραγουδούσε καθημερινά ρεπερτόριο από ντίσκο μέχρι ροκ, αποκτώντας πολύτιμη σκηνική εμπειρία.

Πριν τη Eurovision, έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τη συνεργασία του με τον Papazó στο τραγούδι «Ατελιέ», που κυκλοφόρησε από τη Minos EMI / Universal Music.

Η δημιουργία του «Ferto» γεννήθηκε μόλις ανακοινώθηκε ο ανοικτός διαγωνισμός της ΕΡΤ. «Ένα απόγευμα με τον φίλο μου Ορφέα Νόνη είπαμε να γράψουμε ένα Eurovision anthem. Ξεχνάς ό,τι έχεις γράψει και πας να φτιάξεις κάτι που να έχει όλες τις εκπλήξεις», είχε αποκαλύψει.

Κάπως έτσι, ο Akylas και το «Ferto» ετοιμάζουν βαλίτσες για Βιέννη, μπαίνοντας αρχικά στη μάχη των ημιτελικών, με την ευχή των fans να συνοψίζεται σε μία φράση που ήδη έχει γίνει viral:
«Ακύλα, φέρτο μας!».

 

Τα νέα της Eurovision φέρνει κοντά σας το @stroma_cyprus

 

 

Loader