Αφρικανική σκόνη «πνίγει» την Κύπρο – Τι πρέπει να προσέξεις
Οδηγίες προστασίας για όλους, ειδικά για ευάλωτες ομάδες
Στο «κόκκινο» οι μετρήσεις
Οι τελευταίες μετρήσεις καταγράφουν εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης (PM10), με τη Λευκωσία να φτάνει τα 1167,7 μg/m3, τη στιγμή που το επιτρεπτό όριο είναι μόλις 50 μg/m3.
Αναλυτικά:
- Λευκωσία: 1167,7 μg/m3
- Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου: 2047,0 μg/m3
- Πάφος: 793,8 μg/m3
- Λάρνακα: 481,3 μg/m3
- Παραλίμνι: 326,4 μg/m3
- Λεμεσός: 161,8 μg/m3
Η σκόνη αποτελείται από πολύ μικρά εισπνεύσιμα σωματίδια, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία, ειδικά σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα.
Τι να κάνεις – Χρήσιμες συμβουλές προστασίας
1. Περιόρισε τις μετακινήσεις
Απέφυγε άσκοπες μετακινήσεις και παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά τις ώρες με αυξημένες συγκεντρώσεις.
2. Κλείσε πόρτες και παράθυρα
Διατήρησε τον εσωτερικό χώρο όσο το δυνατόν πιο «καθαρό» από σκόνη.
3. Χρησιμοποίησε μάσκα
Αν πρέπει να βγεις έξω, προτίμησε μάσκες υψηλής προστασίας (π.χ. τύπου FFP2).
4. Απόφυγε άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την εισπνοή σωματιδίων.
5. Προσοχή για ευάλωτες ομάδες
Παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με άσθμα ή άλλα προβλήματα υγείας καλό είναι να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.
6. Ενυδάτωση και ξεκούραση
Πιες αρκετά υγρά και απόφυγε καταπόνηση του οργανισμού.
7. Οδηγίες για εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους
Οι εργοδότες οφείλουν να λάβουν μέτρα προστασίας, ενώ οι εργαζόμενοι πρέπει να χρησιμοποιούν κατάλληλο εξοπλισμό (μάσκες, διαλείμματα, περιορισμός έκθεσης).
Πώς εξελίσσεται ο καιρός
Ο καιρός σήμερα θα είναι άστατος, με αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητα μεμονωμένων βροχών ή και καταιγίδας. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, 4–5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει γύρω στους 19°C.
Το Σαββατοκύριακο αναμένονται κατά διαστήματα νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε ελαφρώς χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.