'Αντρος Ευσταθίου: Αν γινόμουν δήμαρχος της Πάφου κάποια μέρα

'Αντρος Ευσταθίου: Αν γινόμουν δήμαρχος της Πάφου κάποια μέρα

Ο κύπριος καλλιτέχνης, δίνει ιδέες που θα μπορούσαν και να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο προεκλογικής καμπάνιας

'Αντρος Ευσταθίου: Αν γινόμουν δήμαρχος της Πάφου κάποια μέρα

Της Νίκολα Καρατζιά

Ρωτήσαμε αγαπημένους ανθρώπους που κινούνται εντός και εκτός Λευκωσίας αλλά έχουν «παφίτικες ρίζες», να μας απαντήσουν, τι θα έκαναν εάν για μία μέρα ή κάποια μέρα, ανέβαιναν στο δημαρχιακό θωκό της Πάφου.

Αρχή κάνουμε με τις «δεσμεύσεις» του καλλιτέχνη και ιδιοκτήτη του Isnotgallery Contemporary Space, Άντρου Ευσταθίου, που εμάς ομολογουμένως, σχεδόν μας έπεισαν για να τον «σταυρώσουμε»…στο ψηφοδέλτιο.

1.Θα οριοθετούσα τα σύνορα της πόλης μου, κάπου εκεί στο τούνελ και θα έβαζα διόδια. Μια ζωή ακούμε ότι η Πάφος εν μια άλλη χώρα! Ότι κάπου εκεί στο τούνελ πρέπει να δείξεις διαβατήριο για να περάσεις. Ε, αυτό ακριβώς θα επεδίωκα να πράξω. Να λειτουργήσω ως ένα πανέμορφο και αυτόνομο κρατίδιο, σε ένα μικρό νησί. Θέλεις φίλε μου να έρθεις διακοπές στην χώρα μου; Θα πληρώσεις διόδια για να περάσεις. Θα μας δείξεις και διαβατήριο για να ξέρουμε ποιος είσαι, ποιανού είσαι, ποιος εν ο τζιήρης σου, πόθεν φτάνεις; Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποιος μπαίνει τζιαι ποιος φκαίνει που την πανέμορφη μου χώρα, όπως επίσης, μην ξεχνάμε και το πλέον σημαντικό… Θα καταστώ ο πιο πλούσιος Δήμος, αφού όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πάφο»!

2.Θα σταματούσα να φτιάχνω πλατείες γιατί κάποια στιγμή θα έπρεπε να αντιληφθώ ως δήμαρχος, ότι είμαστε μόνο 30,000 κόσμος τζιαί ότι έχω πλατείες για 10 πόλεις. Εάν εξακολουθούσα να έχω το κόλλημα με τις πλατείες, θα τηλεφωνούσα του Γιωρκάτζιη να με πάρει απόσπαση στη Λευκωσία για κανένα μήνα, να του τελειώσω τζιείνην την πλατεία που εξεκίνησε πριν 15 χρόνια τζιαι ακόμα εν στις κολώνες (sorry κιόλας Κωνσταντίνε μου).

3.Θα καθάριζα λίον την πόλη μου. Εν λίον ακάθαρτη για να λέμε του στραβού το δίκαιο. Φυσικά αν σκεφτώ τις άλλες πόλεις, νομίζω τη δίκη μου θα την έβρισκα μια χαρά!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ: Αν ήμουν δήμαρχος για μία ημέρα...

4.Θα έβαζα τουαλέτες σε εξωτερικούς χώρους ειδικά στο παραλιακό μέτωπο που μαζεύει χιλιάδες επισκέπτες. Δηλαδή μην σου τύχει να κατουρηθείς. Δεν μπορώ να σκεφτώ πραγματικά τούτος ούλος ο κόσμος, πού κατουρά άμαν του έρτει η επιθυμία;

5.Θα άνοιγα επειγόντως το αρχαιολογικό μουσείο που είναι κλειστό εδώ και χρόνια. Δηλαδή, απλώς θα το άνοιγα τζιαί ας μεν πατά πλάσμα. Δεν ξέρω άλλη πόλη που να μην έχει έστω και ένα μικρό μουσείο σε λειτουργία. Θα καθιέρωνα ειδικές βραδιές μουσείου με διαδραστικές εκδηλώσεις και θα προσκαλούσα οικογένειες να κάνουν sleep over εκεί. Τέλος πάντων, θα υπήρχε πλάνο, σε μια προσπάθεια να ανοίξω παράθυρα για φρέσκο αέρα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

**ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ: Πόλης Χρυσοχούς**

6.Θα καλούσα σε διαγωνισμό αρχιτέκτονες, έτσι ώστε να κτίσω το πιο σούπερ μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο. Θα ήταν ο κράχτης μου στο θέμα πολιτισμού. Θα δανειζόμουν συλλογές μουσείων του εξωτερικού για να μπορώ να τις εκθέτω, με αποτέλεσμα να μετατραπώ σε κερδοφόρο, αφού πιστεύω ότι η επισκεψιμότητα από ξένους και ντόπιους θα ανέβαινε στα ύψη.

7.Θα επανασχεδίαζα τον δημόσιο κήπο, κάνοντας του έκανα face lifting. Θα έφτιαχνα περίπτερα για pop-up εκδηλώσεις, μουσική σκηνή για να παίζουν μπάντες, θερινό σινεμά ανάμεσα στα πεύκα για τα καλοκαίρια και θα πραγματοποιούσα θεματικά φεστιβάλ, τα οποία θα είχαν φρεσκάδα και ενδιαφέρον για τον σύγχρονο δημότη της πόλης μου.

8.Θα συντηρούσα τον παλαιό αστυνομικό σταθμό στο κέντρο της πόλης-φυσικά όσος έμεινε-επειδή ο προηγούμενος δήμαρχος της πόλης έσυρε τον μισό κάτω. Θα τον φτιάχναμε με έναν τρόπο που θα λειτουργούσε ως φυτώριο νέων ιδεών και δράσεων. Θα ήταν το σπίτι των νέων μας, αυτών που θα ζήσουν και θα πάρουν την πόλη μπροστά, τα επόμενα 100 χρόνια.

9.Θα ισοπέδωνα την Αγίου Αντωνίου, αφήνοντας όρθιο, μόνο τον Ζεμπύλα το γυράδικο. Υπάρχει άραγε ακόμη; Αλλά ναι, σίγουρα θα ισοπέδωνα αυτή την κακογουστιά των 80’s που εξακολουθεί να μας προκαλεί ντροπή.

10.Θα υποχρέωνα όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιών, καταστημάτων, ξενοδοχείων, διαμερισμάτων όπως άμεσα επιδιορθώσουν και βάψουν όσα από τα κτίσματα τους βρίσκονται σε κακό χάλι και δυσαρμονία με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον της πόλης.

11.Θα έφτιαχνα το λιμάνι από την αρχή. Θα έβαζα μπουλντόζα ξανά, μέσα. Πρέπει να φύγουν όλα και να επανασχεδιαστεί το λιμάνι, ώστε να μπορέσουμε ξανά να νιώσουμε περήφανοι ως Παφίτες. Αυτό το ξεπερασμένο μοντέλο κράχτης λιμανάκι που υπάρχει τώρα, έχει προ πολλού παρέλθει ως concept.

12.Το βράδυ, θα φώτιζα τα αρχαία μνημεία, με πρώτο και καλύτερο το αρχαίο ωδείο. Δεν ξέρω αν ήταν πολιτική των προηγούμενων δημάρχων η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά δε γίνεται να στέλνεις κόσμο μέσα στα χωράφια, νύχτα, για να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση τζιαί να φεύγει με ασθενοφόρο επειδή δεν έχει πέντε λάμπες να φέγγουν για να θωρούν που να πατήσει. Εγώ θα τους τα φωτίσω ούλλα! Θα φτιάξω τζιαί διαδρόμους για να περνούν τζιαί τουαλέτες για να πηγαίνουν στο διάλειμμα. Α, ναι, θα κάμω τζιαί περιπτερούδι σύγχρονο για να γοράζουν το ποπκόρν τους!

13.Θα φώτιζα επίσης το κάστρο της Πάφου. Σωστά φωτισμένο φυσικά, με μελέτη αρχιτεκτονική. Όχι όπως τώρα που του έχουν βάλει 4 προβολείς γύρω του, φέγγουν πάνω του τζιαι νομίζεις ότι εν το κάστρο φάντασμα…

14.Θα επέβαλα στους πάφιους συντοπίτες μου να μάθουν να μιλούν λίον καλύτερα τα λευκωσιάτικα, γιατί όπως εδιαπίστωσα τα τελευταία καλοκαίρια, αρκέψαμε τζιαι γινόμαστε hot προορισμός για τους λευκωσιάτες. Έτσι, θα ήταν καλό να μπορούμε να συνεννοούμαστε μαζί τους καλύτερα, για να τους τα «πιάνουμε» τζιαι καλύτερα!

Loader