Υπάρχει ακόμα ελπίδα - Υπάρχουν ακόμα δάσκαλοι..

Υπάρχει ακόμα ελπίδα - Υπάρχουν ακόμα δάσκαλοι..

Δάσκαλοι δημοτικού σχολείου στην Λεμεσό υποδέχθηκαν τους μαθητές τραγουδώντας και χορεύοντας Φουρέιρα!

Υπάρχει ακόμα ελπίδα - Υπάρχουν ακόμα δάσκαλοι..

της Ελένης Χαραλάμπους

Την πικρή γεύση που μου άφησε τις τελευταίες μέρες το περιστατικό με την μαθήτρια η οποία εκδιώχθηκε από το σχολείο της λόγω της μαντίλας, ήρθαν να μου γλυκάνουν ευχάριστα και να μου δώσουν ελπίδα ότι δεν χάθηκαν όλα σε αυτό τον τόπο και ότι αν ψάξει λίγο μέσα στους τόνους κάρβουνο που κυκλοφορεί θα βρεις και διαμάντια, οι δάσκαλοι του Έ Δημοτικού Λεμεσού Αγίου Ιωάννη.

Οι δάσκαλοι του Έ Δημοτικού Λεμεσού Αγίου Ιωάννη, οι οποίοι την Δευτέρα, πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, επέλεξαν να υποδεχθούν στο σχολείο τους μαθητές με έναν αλλιώτικο, ασυνήθιστο, πρωτότυπο και ευχάριστο τρόπο για τα κυπριακά δεδομένα.

Οι δάσκαλοι αυτοί που φαίνεται ότι έπιασαν το νόημα του πως πρέπει να είναι ο εκπαιδευτικός του σήμερα, ότι δεν είναι ο μπαμπούλας και ο τιμωρός της διαφορετικότητας, που θέλει τους μαθητές στρατιωτάκια, οι δάσκαλοι που δεν έμειναν στο 1940 που κούρευαν γουλί τους άτακτους μαθητές.

Οι δάσκαλοι αξιοποίησαν την τεχνολογία και υποδέχθηκαν τους μαθητές τους τραγουδώντας και χορεύοντας σε ρυθμούς... Μαμάς, Φουρέιρα και... Κάλμα, τα τραγούδια που είχαν διασκευάσει και ηχογραφήσει με στίχους που μιλούσαν για γνώση, χαρά και δημιουργία στους σχολικούς χώρους.

Τραγουδώντας φάλτσα κατά την άποψη μου, πήραν άριστα από παιδιά και γονείς που τους παρακολουθούσαν. Κέρδισαν τις εντυπώσεις, την προσοχή, τα χαμόγελα και τις ψυχούλες των παιδιών, που για μια σχολική χρονιά θα πρέπει να εκπαιδεύσουν στα γράμματα αλλά και στην ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Δάσκαλοι υποδέχτηκαν τους μαθητές με «μαμά» και Φουρέιρα (Βίντεο

Έκαναν την καλύτερη αρχή, γιατί πως αλλιώς μπορείς να κερδίσει τα παιδιά και να εκτελέσεις το δύσκολο έργο του εκπαιδευτικού, αν δεν γίνεις και εσύ παιδί. Αν δεν αναλογιστείς το εαυτό σου στην θέση τους και δεν νιώσεις τις ανάγκες τους.

Όπως είπε και ο σημαντικός Παιδαγωγός Ευάγγελος Παπανούτσος «ο αληθινός δάσκαλος ενηλικιώνεται παραμένοντας παιδί στην ψυχή, άνθρωπος δηλαδή εύπλαστος, δροσερός και αγνός. Η διδασκαλία ανήκει στην κατηγορία των πνευματικών έργων όπου το καλό αποτέλεσμα είναι προϊόν έμπνευσης και δημιουργικού οίστρου. Με μια λέξη: είναι δημιουργία. Και ο άξιος δάσκαλος: δημιουργός».

Γιατί κακά τα ψέματα μπορεί η τεχνολογία και νέες καινοτόμες ιδέες να έχουν πάρει θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, όμως την ίδια ώρα το σύστημα διδασκαλίας παραμένει απαρχαιωμένο και οι όποιες προσπάθειες γίνονται για αναβάθμιση του πέφτουν στο κενό, καθώς οι εκπαιδευτικοί στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο πλέον συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας, που συντηρεί στερεότυπα και αναχρονιστικές ιδέες.

Εκπαιδευτικοί οι οποίοι αντί να επικεντρωθούν, ώστε οι μαθητές να διδαχθούν τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες του «αύριο» και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν σε αυτό, μένουν να τσακώνονται για μαντίλες, τρίχες, φλεβαρίδες και νύχια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: «Νέα εποχή για την ενδυνάμωση της νεολαίας μας»

Δεν γίνεται εκπαιδευτικοί να στέλνουν στο σπίτι της μαθήτρια γιατί φοράει μαντίλα. Δεν γίνεται η εκπαιδευτική χρονιά να ξεκινάει με εγκυκλίους του φαίνεστε! Δεν γίνεται το 2019 ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας, να ασχολείται με τρίχες στην κυριολεξία. Στο πως θα είναι κουρεμένοι ή ξυρισμένοι οι μαθητές ή αν οι μαθήτριες θα έχουν ψεύτικες βλεφαρίδες και ανταύγειες στα μαλλιά.

Δεν γίνεται από την μια το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας να θέλει να συντηρεί όλα αυτά τα αναχρονιστικά μοντέλα και από την άλλη να διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του με την Σάσα Μπάστα. Είναι το λιγότερο παρανοϊκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Η Σάσα Μπάστα, Κοράκου μάτι βγάζει

Ας πάρουν παράδειγμα από δασκάλους, όπως αυτοί του Έ Δημοτικού Λεμεσού Αγίου Ιωάννη, η οποίοι έσπασαν τον πάγο της πρώτη μέρας στο σχολείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έκαναν πράξη αυτό που είπε ο Ευγένιος Τριβιζάς, πως δηλαδή τα σχολεία για να γίνουν ευχάριστα για τα παιδιά, χρειάζονται φαντασία και χιούμορ!

Γιατί καλός δάσκαλος δεν είναι αυτός που μεταδίδει στους μαθητές του μόνο γνώσεις, αλλά αυτός που συμβάλλει καταλυτικά στη μελλοντική ποιότητα της ζωής τους. Ας κάνουμε πράξη πλέον την παροιμία ότι μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις. Ας αρχίσουμε εμείς λοιπόν να αποβάλλουμε ως κοινωνία, τους μέτριους και κακούς εκπαιδευτικούς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Χαμογελάστε παρακαλώ και πάμε όλοι για το επόμενο facebook status

Loader