Blockchain – H τεχνολογία του σήμερα με απλά λόγια

Blockchain – H τεχνολογία του σήμερα με απλά λόγια

Blockchain – H τεχνολογία του σήμερα με απλά λόγια

Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για μια σχετικά νέα μορφή συναλλαγών, τα κρυπτονομίσματα, και ιδιαίτερα το Bitcoin. Όλοι μας έχουμε κάπου διαβάσει και ακούσει για αυτά. Βέβαια οι περισσότεροι από εμάς ασχολούνται με το εάν είναι φούσκα ή κάποιου είδους απάτη, διατυπώνοντας διάφορες θεωρίες σχετικά με αυτά. Υπάρχουν όμως άνθρωποι και οργανισμοί που ήδη ασχολούνται με αυτή την πραγματικά επαναστατική τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από το Bitcoin. Ποιά είναι αυτή, πόσο σημαντική είναι και πώς μπορεί να μας επηρεάσει;

Tο Bitcoin βασίζεται στην τεχνολογία (και στην λογική) του Blockchain –«αλυσίδα κοινοποιήσεων» σε ελεύθερη μετάφραση. Η έννοια Blockchain όμως είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί και να καθοριστεί με απλούς όρους ούτως ώστε να γίνει εύκολα αντιληπτή. Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε την έννοια Blockchain, μπορούμε να πούμε ότι το Blockchain είναι ένας δημόσιος ψηφιακός κατάλογος ή λογιστικό βιβλίο (ledger), που περιλαμβάνει όλες τις συναλλαγές/κοινοποιήσεις που έχουν εκτελεστεί και καταγραφεί σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο ή σειρά συναλλαγών.

Μετά την πρώτη συναλλαγή (genesis block) η αλυσίδα αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι συναλλαγές συμπληρώνονται και προστίθενται σε ένα νέο σύνολο συναλλαγών (μπλοκ). Τα μπλοκ προστίθενται στο Blockchain σε μια γραμμική, χρονολογική σειρά και κάθε μπλοκ είναι συνδεδεμένο με το αμέσως προηγούμενο, έτσι ώστε η αλυσίδα να μην είναι δυνατόν να μεταβληθεί.

Ουσιαστικά, η αλυσίδα (και τα δεδομένα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή) είναι μια κοινή και καθολικά αποδεκτή βάση δεδομένων. Η βάση δεδομένων του Blockchain εξυπηρετείται από χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές ταυτόχρονα, έτσι ώστε η αλυσίδα είναι άμεσα προσβάσιμη σε όλους στο διαδίκτυο την ίδια χρονική στιγμή. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας, δηλαδή το ότι δεν υπάρχει αποθήκευση σε μόνο μια κεντρική τοποθεσία, καθιστά τις κοινοποιήσεις δημόσιες, επαληθεύσιμες και μέχρι σήμερα αναλλοίωτες από κυβερνο-εγκληματίες.

Αυτός ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας και τρόπος λειτουργίας του Blockchain το κάνει τόσο επαναστατικό – σκεφτείτε πως στην ουσία υπάρχει στον υπολογιστή του καθενός ταυτόχρονα! Οι κοινοποιήσεις αναρτούνται από άτομα τα οποία έχουν επιλεχθεί τυχαία βάσει κάποιων κριτηρίων και αμείβονται για αυτές τις υπηρεσίες. Το όλο σύστημα ενθαρρύνει την ανάρτηση έγκυρων και ορθών πληροφοριών, αφού η επιλογή βασίζεται και στο ιστορικό των ατόμων αυτών. Άτομα τα οποία αναρτούν λανθασμένες πληροφορίες στις κοινοποιήσεις έχουν οικονομικές συνέπειες και μειώνεται η πιθανότητα επιλογής τους στο μέλλον. Όταν η αλυσίδα ενημερώνεται με νέες κοινοποιήσεις, κάθε χρήστης που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα πρέπει να συμφωνεί ότι η κοινοποίηση είναι έγκυρη. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι οι κοινοποιήσεις περιέχουν έγκυρες και ορθές πληροφορίες.

Ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω ενός μοναδικού στοιχείου πρόσβασης που του έχει διατεθεί αρχικά – το στοιχείο πρόσβασης δεν περιέχει χαρακτηριστικά ταυτοποίησης ή αναγνώρισης ούτως ώστε να υπάρχει ανωνυμία. Σε περίπτωση που χαθεί το στοιχείο πρόσβασης, ο χρήστης δεν μπορεί να συνδεθεί (δεν υπάρχει μηχανισμός αναπλήρωσης του στοιχείου).

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας υποβοηθά έτσι ώστε η αλυσίδα να μπορεί να εντοπίζει και να ελέγχει οποιοδήποτε είδος καταγεγραμμένων δεδομένων στις κοινοποιήσεις, καθιστώντας το Blockchain μια θεωρητικά ασφαλή τεχνολογία που ήδη αλλάζει τον τρόπο που γίνονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της υγείας καθώς επίσης και των επιχειρήσεων.

Με όλο και περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις να προσχωρούν στην τεχνολογία Blockchain, είναι απλώς θέμα χρόνου η εξάπλωση της και σε πιο προσωπικά ζητήματα. Για παράδειγμα, φανταστείτε πως έχετε κάνει μια σειρά από διάφορες ιατρικές εξετάσεις και αναλύσεις, η κάθε μια σε ιατρό διαφορετικής ειδικότητας. Εσείς κρατάτε όλες τις εξετάσεις, αναλύσεις, αποτελέσματα και λοιπά έγγραφα, και μεταβαίνετε στον προσωπικό σας ιατρό για διάγνωση. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αναρτηθούν απευθείας από τους διάφορους ιατρούς στον προσωπικό σας λογαριασμό τεχνολογίας Blockchain. Κατά την επίσκεψη σας στον προσωπικό ιατρό, θα μπορούσατε να δώσετε δικαίωμα στον ιατρό να δει τα προσωπικά σας στοιχεία ούτως ώστε να προχωρήσει στη διάγνωση. Ο ιατρός θα μπορούσε με αυτό τον τρόπο να δει όλο το ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Έτσι θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να κάνει εγκυρότερη και εγκαιρότερη διάγνωση. Θα μπορούσαν επίσης να αποφευχθούν ενδεχομένως λάθη και παραλείψεις, αλλά και αποφάσεις που βασίζονταν σε λανθασμένη ενημέρωση.

Ακόμα, με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να εξαλειφθούν και οι ασφαλιστικές απάτες, αφού οι πραγματικές εξετάσεις μαζί με τα απαραίτητα έγγραφα θα είναι διαθέσιμα για ανάγνωση μέσω αυτής της τεχνολογίας οπουδήποτε και οποτεδήποτε (εφόσον δοθεί δικαίωμα από το επηρεαζόμενο πρόσωπο), χωρίς να υπάρχει το ρίσκο αλλοίωσης ή παραποίησης. Τα ιατρικά έγγραφα έτσι καθίστανται πιο ασφαλή, αφού αποφεύγεται η έκθεσή τους σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν και επενδύουν σε αυτήν την τεχνολογία γιατί τα οφέλη είναι τεράστια, κυρίως οικονομικά. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα στις διαδικασίες για την ταυτοποίηση, συλλογή προσωπικών στοιχείων και της εξακρίβωσης των περιουσιακών στοιχείων των πελατών, αλλά και να συμβάλει στην μείωση της απάτης και της διαφθοράς, αφού θεωρητικά όλες οι σχετικές πληροφορίες θα είναι άμεσα διαθέσιμες και έγκυρες, εάν και εφόσον δοθεί η ανάλογη εξουσιοδότηση.

Με βάση τα πιο πάνω, μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να συμπεράνει ότι η τεχνολογία Blockchain ήρθε για να μείνει. Στην ουσία βρίσκεται ήδη μέσα στην καθημερινότητα μας καθιστώντας την ζωή μας πιο άνετη. Αναμένεται να επηρεάσει τον μέσο πολίτη πολύ πιο σύντομα απ’ ότι όλοι υπολόγιζαν.

Γιώργος Δημοσθένους, Principal, KPMG Limited

Loader