To 5G και οι 5+1 τρόποι που θα αλλάξουν τη ζωή μας

To 5G και οι 5+1 τρόποι που θα αλλάξουν τη ζωή μας

Μεγάλος ντόρος γίνεται για το 5G. Πώς αναμένεται να αλλάξει η καθημερινότητά μας από τη χρήση του;

To 5G και οι 5+1 τρόποι που θα αλλάξουν τη ζωή μας

Πρόσφατα, παρουσιάστηκαν όλα όσα φανταζόμασταν ή παρακολουθούσαμε στον κινηματογράφο.

Η Cyta, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των τεχνολογιών αιχμής που διαθέτει, πραγματοποίησε την πρώτη κλήση επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality, με χρήση ολογραμμάτων, που έγινε ποτέ στη χώρα μας, μέσω του πιλοτικού της δικτύου τεχνολογίας 5G.

Αυτή η πρωτοποριακή εφαρμογή ολογραμμάτων της Cyta διεκδικεί παγκόσμια πρωτιά σε ποιότητα εικόνας υψηλής ευκρίνειας και φωτεινότητας, συνδυάζοντας τις τεχνολογίες 5G και LED υψηλής πυκνότητας.

Πώς όμως φτάσαμε μέχρι το 5G;

Πρώτα ήταν το 2G, το οποίο έκανε ντεμπούτο το 1991.

Με την εμφάνιση του iPhone, η αναβάθμιση ήταν επιβεβλημένη και μάλιστα άμεσα. Το 3G μας έδωσε τη δυνατότητα για τις πρώτες βιντεοκλήσεις εκτός από τις παραδοσιακές κλήσεις και τα μηνύματα. Τότε όλοι ήμασταν εντυπωσιασμένοι και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως μπορούσε να υπάρξει κάτι καλύτερο.

Και μετά εγένετο το 4G δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να τρέχουν ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές, να βλέπουν βίντεο και να κάνουν περίπου τα πάντα μέσα από το κινητό τους. Και πάλι πιστέψαμε πως ήμασταν καλυμμένοι και ικανοποιημένοι.

Μετά όμως η υποψία του 5G, άλλαξε τα δεδομένα και τις απαιτήσεις μας.

Το 5G θα είναι εξωφρενικά γρήγορο. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ταχύτητες 20 φορές μεγαλύτερες από ότι το 4G. Υπενθυμίζουμε δύο (και δύο) αριθμούς μόνο: με τα καλύτερα σημερινά κινητά και στις απολύτως καλύτερες συνθήκες λήψης 'πιάνεις' γύρω στα 200 MB το δευτερόλεπτο πρακτικά (από τα θεωρητικά 'έως 400'). Για να λέγεται ένα δίκτυο 'προδιαγραφών 5G' θα πρέπει να ξεκινά από τα 1000 MB το δευτερόλεπτο (Gigabit LTE) και να πλησιάζει τα δεκαπλάσια ή μελλοντικά τα δεκαπενταπλάσια.

Ανάλογη θα είναι και η αύξηση στην ταχύτητα αποστολής δεδομένων. Στο σημαντικό ζήτημα των 'αντανακλαστικών' (latency) ενός δικτύου, σήμερα βρισκόμαστε στα 50 milliseconds, ενώ στα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουμε από τα 5 με στόχο το 1 millisecond. Φαντάσου τώρα το smartphone σου δικτυακά συνδεδεμένο μόνιμα, παντού, σε αυτές τις ταχύτητες. Δεν θα συμβεί για όλους το 2019, ούτε το 2020. Θα συμβεί, όμως στο εγγύς μέλλον, γιατί, πολύ απλά, είναι ο εξελικτικός μονόδρομος του Internet.

ΟΛΑ ON LINE Η ουσία των 5G δικτύων εναπόκειται στη φιλοδοξία των εμπλεκόμενων εταιρειών να 'δικτυώσουν' τα πάντα ασύρματα. Όχι μόνο το κινητό, το tablet ή το laptop, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και το αυτοκίνητο, το ψυγείο και το φούρνο μικροκυμάτων σου. Αυτό το πολυσυζητημένο Internet of Things που σήμερα σημαίνει “έχω κάτι φώτα στο σαλόνι συνδεδεμένα με το Wi-Fi στο σπίτι”, αύριο θα σημαίνει “σχεδόν οτιδήποτε λειτουργεί με ρεύμα έχει και πρόσβαση στο Internet μέσω 5G”.

ΟΛΑ LIVE Οπουδήποτε υπάρχει κάλυψη 5G, θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση εικόνας και ήχου, σε υψηλή ποιότητα και χωρίς καθυστερήσεις, έτοιμη για λήψη από οποιαδήποτε φορητή ή σταθερή συσκευή. Kατά βάση θα πάψει να νοείται άλλος τρόπος μετάδοσης. Οτιδήποτε συμβαίνει σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη θα είναι θεάσιμο live.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ Virtual reality (εικονική πραγματικότητα), augmented reality (επαυξημένη πραγματικότητα) και οι συνδυασμοί τους (mixed reality) θα βρίσκονται έτοιμοι προς χρήση σε κάθε συσκευή. Όπου και να στρέφεις την κάμερα του κινητού σου στο γύρω περιβάλλον θα εμφανίζονται στην οθόνη του extra πληροφορίες πάνω από την ζωντανή εικόνα, τα smart glasses σου θα κάνουν αυτομάτως το ίδιο, ενώ όσον αφορά στα video games οι εικονικοί τους κόσμοι θα είναι προσβάσιμοι οποιαδήποτε στιγμή από πολλά είδη συσκευών και με γνωρίσματα Matrix στη λειτουργία τους.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ Η μετακινήσεις, οι ιατρικές εξετάσεις, οι χειρουργικές επεμβάσεις, το εμπόριο, η φαρμακευτική αλλάζουν τρόπο και αποτελέσματα. Η επόμενη παραγωγική επανάσταση θα γίνει, και τα δίκτυα 5G θα κάνουν την αρχή!

5G ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑ Ας πούμε ότι οδηγείτε το αυτοκίνητό σας. Εκείνο αρχίζει να σας δίνει πληροφορίες: με βάση τα χιλιόμετρα που έχετε κάνει, τη θερμοκρασία και το χιόνι θα χρειαστεί να αλλάξετε λάστιχα πιο σύντομα από όσο υπολογίζατε. Αυτή η σκηνή θα είναι δυνατή ακριβώς λόγω 5G. Τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα είναι μία ιδέα που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια, ωστόσο το 5G μπορεί να τα κάνει πραγματικότητα. Ειδικοί τονίζουν ότι οι κατασκευαστές των αυτόνομων αυτοκινήτων υποστηρίζουν ότι το 5G θα είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G, πράγμα που σημαίνει ότι ένας τεράστιος αριθμός συσκευών θα μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο ταυτόχρονα. Αυτό θα βοηθά τα οχήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο: θα ξέρουν πότε ένα άλλο όχημα αλλάζει λωρίδα ή φρενάρει, οπότε και θα διαμορφώνουν αναλόγως την οδηγική τους συμπεριφορά. Για παράδειγμα, το BMW iNEXT, ένα ηλεκτρικό SUV που θα βγει στην αγορά το 2021, διαθέτει αισθητήρες που συλλέγουν και επεξεργάζονται δεδομένα από το εξωτερικό περιβάλλον του αυτοκινήτου.

ΟΙ 5G ΜΕΛΙΣΣΕΣ Το 5G και το διαδίκτυο θα μπορούν να προστατεύουν τις μέλισσες και, φυσικά, την τροφική αλυσίδα του πλανήτη. Η NimbeLink, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει ένα σύστημα, το οποίο θα εντοπίζει και θα διαχειρίζεται βασικά δεδομένα από το περιβάλλον, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η κίνηση και η τοποθεσία των μελισσών και θα μεταδίδει αυτά τα δεδομένα στους ειδικούς για ανάλυση.

Το μέλλον φαίνεται πως είναι πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε, φροντίζουμε λοιπόν να ενημερωθούμε για όλα τα πλεονεκτήματα που θα φέρει το 5G και όλες τις παροχές που θα μας προσφέρει η CYTA.

Loader