Οι Κινέζοι μπορούν -και θέλουμε-να μας αλλάξουν τα φώτα

Οι Κινέζοι μπορούν -και θέλουμε-να μας αλλάξουν τα φώτα

Οι Κινέζοι μπορούν -και θέλουμε-να μας αλλάξουν τα φώτα

Αρχές Νοεμβρίου, βρέθηκα στην Κίνα ως μέλος μιας εντεκαμελούς δημοσιογραφικής αποστολής. Καλεσμένοι του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι δέκα δημοσιογράφοι και ένας φωτορεπόρτερ, είχαμε την ευκαιρία να επισκεπτούμε όχι μόνο Πολιτιστικά Μνημεία αλλά επίσης Δημόσιους Αξιωματούχους, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Ερευνητικά Κέντρα αλλά και διάφορες Κρατικές επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Impossible εγχείρημα της Κίνας που Worked … για κάποιους

Πέρα από τα πολλά και ενδιαφέροντα που θα διαβάσετε τόσο στο Impossible.Works όσο και στην Avant αναφορικά με τα της Κίνας, υπήρξε μία επίσκεψη που θεώρησα τρομερά ενδιαφέρουσα αλλά απογοητευτική και λανθασμένη.

Λανθασμένη, γιατί δεν έπρεπε η Dongfang Electric Corporation, να φιλοξενήσει κύπριους δημοσιογράφους, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απογοητευτική, γιατί βλέποντας μπροστά σου τις επιλογές, τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες αλλά και την πρόοδο που έχουν κάποιες χώρες κάνει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά ο βαθμός της δικής μας καθυστέρησης, ανικανότητας, απροθυμίας, αδυναμίας και έλλειψης οράματος αλλά και πολιτικής.

Η Dongfang Electric Corporation είναι μία από τις 53 κυβερνητικές επιχειρήσεις που εποπτεύονται από την Πολιτεία και είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες με την κρατική ασφάλεια και ανάπτυξη. Εκτός όμως από τη σημασία που έχει για την κινεζική οικονομία, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού και power plant contractors.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=ycJYTOywxLU&feature=youtu.be)

Ο Wen Ya, General Manager of Machinery & Electric, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας εξηγήσει τις δραστηριότητες της DEC, αλλά και να μου στείλει αυθημερόν το video/ παρουσίαση όταν του το ζήτησα, είχε πρόταση για εμάς. Οπότε κύριοι voila…

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=7EiybaYSBAA&feature=youtu.be)

Cover Photo: CCN/ Alex Scott

Loader