Funds, Grants και νομοσχέδια: η ζωοδόχος πηγή των startups

Funds, Grants και νομοσχέδια: η ζωοδόχος πηγή των startups

Πως μπορούν τα funds από κρατικούς αλλά και ιδωτικούς φορείς να ενισχύσουν ή να καταστρέψουν μια startup

Funds, Grants και νομοσχέδια: η ζωοδόχος πηγή των startups

Η Covve δημιούργησε μια καινοτόμα ψηφιακή εφαρμογή η οποία χρησιμοποιείται από χιλιάδες επαγγελματίες, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να (link τους.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=k28ac6B2f08)

Στην εταιρεία εργοδοτούνται σήμερα 12 άτομα, τα οποία έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μεγάλων εταιρειών και οργανισμών, των συνεργατών και των εταίρων τους.

Η τεχνογνωσία αναμφίβολα υπάρχει, ενώ η αφοσίωση στην προσπάθεια να μετατρέψουν τη Covve στο επόμενο μεγάλο success story είναι έντονη, καθώς πρόκειται για ένα προϊόν που μπορεί να σταθεί στη παγκόσμια αγορά

Σε αυτό το σημείο μπορεί κάποιος δικαίως να αναρωτηθεί, πόσο εύκολο ήταν για την Covve να φτάσει σε αυτό το σημείο. Άξιον απορίας είναι αν τα funds που έλαβε ήταν αρκετά και στην ώρα τους, αν τα έλαβε σε στιγμές καθοριστικές για την ανάπτυξη της εταιρείας και αν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία, μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία ώστε να καταφέρει να επεκταθεί όσο θα ήθελε. 

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, η Covve δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί με τον τρόπο που το έκανε, αν δεν είχε λάβει τη στήριξη των angel investors, οι οποίοι πίστεψαν καταρχήν στην ομάδα και δευτερευόντως στον σκοπό.

Στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή, οι επενδυτές δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με την ιδέα των οικονομικών επενδύσεων χωρίς εγγυήσεις. Αυτής της φιλοσοφίας οι επενδυτές, είναι δυσεύρετοι, παρόλα αυτά οι συγκυρίες ήταν αρκετά ευνοϊκές για την Covve, καθώς υπήρξε μια αυξανόμενη διάθεση για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, η οποία υπήρξε αποτέλεσμα της γεωμετρικής ανάπτυξης startups όπως το Taxibeat και η (link. Αυτές οι startups, έδωσαν στους επενδυτές κέρδη πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα και το κίνητρο που χρειάζονταν κάποιοι για να επενδύσουν σε startups.

Η Covve έχοντας την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του Dataelite Incubator με έδρα το San Fransisco, δημιούργησε μια εντυπωσιακή ομάδα και άρχισε να κτίζει τη πλατφόρμα της. Με το προϊόν υπό μάλης και χειροπιαστά αποτελέσματα, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του προγράμματος (link.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας μέσω του προγράμματός NBG Business Seeds, ενθαρρύνει και αναδεικνύει την επιχειρηματικότητα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε δράσεις καθοδήγησης, πάντοτε σε συνεργασία με τη Google, τη Grant Thornton, τη Watson Farley and Williams, το Israel Advanced Technology Industries (IATI) καθώς και σε πρωτοβουλίες δικτύωσης σε συνεργασία με την Endeavor Greece και το Ελληνο-Αμερικάνικο Επιμελητήριο.

Η NBG στηρίζει την προσπάθεια της Covve έμπρακτα και την παρέχει κάθε είδους βοήθεια που μπορεί να βελτιώσει το προϊόν της.

Η NBG είναι μια από τους λίγους καλά οργανωμένους και ουσιαστικούς επενδυτές στο ταχέως αναπτυσσόμενο ελληνικό οικοσύστημα.

Επιπλέον είναι εξαιρετικά φερέλπιδο το γεγονός πως ισραηλινά κεφάλαια ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο ελληνικό οικοσύστημα. Το πρόσφατο παράδειγμα της γεωργικής startup στο Βόλο αποτελεί μια λαμπρή περίπτωση που γεμίζει με αισιοδοξία το οικοσύστημα.

Τα πράγματα ολοένα και βελτιώνονται στην περιοχή, στην Κύπρο ωστόσο οι δράσεις που πρέπει να ληφθούν είναι αρκετές. Πρωτοβουλίες όπως αυτή της CyBAN δείχνουν το δρόμο αλλά ταυτόχρονα επισημαίνουν όλα όσα πρέπει επειγόντως να γίνουν.

Καταλήγουμε λοιπόν στους αγγέλους και στις χορηγίες.

Το Horizon 2020 δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε startups να αναπτυχθούν μέσω οικονομικής ενίσχυσης 80 δισεκατομμυρίων που τους προσφέρει, διαχειριζόμενο ευρωπαϊκούς πόρους.

Η αποκλειστική εξάρτηση από χορηγίες είναι αδύνατη, λανθασμένη και αντιπαραγωγική.

Η Covve για παράδειγμα, έκανε αίτηση στο πρώτο "Σχέδιο Χορηγιών για ενίσχυση της Επιχειρηματικής Καινοτομίας" του Υπουργείου EEBT το 2012, για να λάβει την πρώτη δόση το 2014 και τη δεύτερη το 2015, με καθυστέρηση 9 μηνών από την τελική έκθεση!

Τέτοιου είδους καθυστερήσεις εκτός του ότι είναι απαράδεκτες και τρομερά απογοητευτικές, μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη βιωσιμότητα και την ύπαρξη μιας startup.

Για τη δεύτερη χορηγία, η Covve κατέθεσε την αίτηση τον Μάρτιο του 2015 εξαιτίας του Innovative Product Development που είχε να επιδείξει. Την επιβεβαίωση πως η εταιρεία έλαβε έγκριση, δόθηκε τον Μάρτιο του 2017! Του 2017! Δύο ολόκληρα χρόνια μετά!

Μέσα σε 2 χρόνια, μια startup μπορεί να καταστραφεί, να χάσει το προβάδισμα που μπορεί να έχει και να εξαφανιστεί από την ταχύτατα updated startup σκηνή, αν τα χρήματα τα οποία έχει αιτηθεί για το Innovative {επαναλαμβάνω ένεκα έμφασης, Innovative προϊόντος} μπουν στα ταμεία της με καθυστέρηση δύο ετών. Μα παύει να είναι innovative δύο χρόνια μετά!

Αν λοιπόν επιλέγεις να ενισχύσεις προϊόντα τα οποία επενδύουν στην τεχνολογία, τότε οι διαδικασίες οφείλουν να είναι εξίσου στοχευμένες αλλά σαφώς πιο γρήγορες. Αμφιβάλλει κανείς; Η Covve είχε την τύχη και την πρόνοια, να ζητήσει και λάβει χρηματοδότηση και από άλλες πηγές. Υπάρχουν ωστόσο startups με αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες δυνατότητες, που δεν είχαν αυτή την εναλλακτική. Για να μάθουμε ποια ήταν η κατάληξή τους, ας ρωτήσουμε πόσα χρόνια {πόσο αστείο να μιλάμε για χρόνια} χρειάστηκαν οι αρμόδιοι για να εγκρίνουν την χρηματοδότησή τους. 

Επιπλέον είναι εξίσου ανησυχητικός ο κίνδυνος να επιστραφούν κονδύλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλη την αυξανόμενη ανάγκη πόρων που έχει το ανώριμο οικοσύστημα.

Η πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Πετρίδη, από τη θέση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, να δώσει φορολογικά κίνητρα προκειμένου να εναρμονιστεί με το πολύ επιτυχημένο βρετανικό μοντέλο {Enterprise Investment Scheme}, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μειώνει το ρίσκο των επενδυτών, παρέχοντάς τους φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ την ίδια ώρα φιλοδοξεί να μετατρέψει πιο παραδοσιακούς επενδυτές σε angel investors.

Η Covve είναι η πρώτη εταιρεία που έλαβε έγκριση υπό αυτό το καθεστώς και ελπίζει πως θα προσελκύσει επενδύσεις προκειμένου να υλοποιήσει το όραμά της και να γίνει η πλατφόρμα που επιλέγουν οι επαγγελματίες διεθνώς προκειμένου να δώσουν αξία στο δίκτυο των επαφών τους.

Η Covve αποτελεί υπόδειγμα startup όχι μόνο εξαιτίας της ιδέας, αλλά και περισσότερο εξαιτίας του τρόπου που αναπτύσσεται. Εις την κυπριακή “συσταρισμένα”, με πρόγραμμα ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο αλλά και πολύ διορατικό. 

Συνηθίζουμε να λέμε στην Κύπρο όταν κάτι λειτουργεί σωστά, πως έχει στηθεί στα πρότυπα του εξωτερικού. Προσωπικά αυτή η έκφραση με προσβάλει. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση της Covve είναι αλήθεια. Για να υπάρξουν κι άλλες Covve, και να αναπτυχθούν εξίσου, δυστυχώς πρέπει πολλοί φορείς να οργανωθούν στα πρότυπα του εξωτερικού. 

Loader